Nederlandse 65-plussers zijn opvallend tevreden met het leven dat ze leiden. Ruim 65 procent van hen geeft het eigen leven een dikke 8. Eén op de vijf pensionado’s beoordeelt het eigen leven zelfs met een 9. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim duizend ouderen door online pensioenuitvoerder BeFrank.

De pensionado’s van nu lijken in weinig meer op die van eerdere generaties. De meesten van hen voelen zich fit, zijn mobiel en staan volop in het leven. Van de drie miljoen 65-plussers die Nederland inmiddels telt, volgt maar liefst 92 procent het nieuws en rijdt bijna 70 procent nog auto. Tweederde van de 65-plussers fietst regelmatig en bijna de helft is graag aan het tuinieren. En met pensioen gaan betekent tegenwoordig niet meer dat je niet kan sporten. Zo’n 35 procent van de ouderen doet dat nog steeds, vooral om gezond en fit te blijven. Iets minder dan de helft van de Nederlandse 65-plussers is bovendien nog steeds lid van een club of vereniging.

God in Frankrijk

Grote verschillen tussen mannen en vrouwen zijn er niet. Wel zien de onderzoekers dat de drie miljoen Nederlandse pensionado’s hun oude dag op verschillende manieren invullen. Zo is er de ‘God in Frankrijk’, zeg maar de reislustige levensgenieter. Deze 65-plussers zijn gemiddeld bijna een maand per jaar op vakantie in het buitenland en genieten volop van het leven. Daarnaast hebben we de ‘Fit Granny’s’. Deze groep vindt het leuk om te wandelen, stapt regelmatig op de fiets om ergens naartoe te gaan en is erg sportief. Met name fitness, tennis en zwemmen doen ze graag.

De actieve thuisblijver

De ‘Socialite’ is een echt familiemens, past graag op de kleinkinderen (70 procent) en is lid van allerlei clubjes en verenigingen. Bijna 40 procent van deze sociale ouderen heeft regelmatig contact met familieleden en vrienden. Het vierde pensioenprofiel is dat van de ‘Cocooner. Dit is de actieve thuisblijver die vertier zoekt op tv en met lezen en puzzelboekjes. Wat hier met name opvalt is de rol van social media om contact te houden met de buitenwereld. Maar liefst 60 procent van deze groep ouderen maakt hier gebruik van, waarbij Facebook met afstand het meest populaire kanaal is. En dan is er nog de ‘Geranium Genieter’. Deze pensionado’s zijn vaak alleen thuis, niet meer zo mobiel en hebben relatief weinig contact met buren.

Opvallende feiten:

 • Gemiddeld vertoeven pensionado’s 16 dagen per jaar in het buitenland.
 • Bijna 30 procent heeft een e-bike.
 • Bridgen en computeren worden vaak genoemd als hobby.
 • Een derde van de ouderen reist veel met het OV.
 • Bijna 40 procent gaat graag uit eten.

En hoe zit het met de gepensioneerde lezers van Thailandblog? Ben jij tevreden met je leven als pensionado?

13 reacties op “Nederlandse pensionado’s zijn zeer tevreden over het leven dat ze leiden”

 1. Sjaak S zegt op

  Officieel ben ik nog niet met pensioen. Ik leef van een passief inkomen van mijn vorige werkgever. Heb genoeg te doen, omdat ik steeds meer bezig ben om via internet mijn echte pensioen op te bouwen. Je leert ontzettend veel en leert leuke mensen kennen.
  Mijn vrouw is voor mij de beste vrouw van de wereld en zorgt goed voor mij.
  Al met al wil ik hier niet meer weg en voel me hier thuis.
  Dus ja, ik ben tevreden!

 2. ruud zegt op

  Een onderzoek van een pensioenuitvoerder.
  Zou die er wel aan hebben gedacht, dat er ook mensen zijn, met alleen AOW?
  En soms niet eens een volledige AOW. (van de gastarbeiders uit de jaren 70 bijvoorbeeld)

  Ik heb het stille vermoeden, dat dit een onderzoek is geweest, van een rijker deel van de bevolking.

  En ja, ik ben zeer tevreden met mijn leven als pensionado.

 3. Bang tom zegt op

  Doe het onderzoek over 10 jaar nog eens dan zie je wat de gevolgen zijn van het regeringsbeleid. Dan hebben mensen weinig pensioen en zijn ze wat ??? 69 als het pensioen begint.

  • chris de boer zegt op

   De gepensioneerden van de toekomst hebben wellicht minder pensioen maar hebben daarentegen veel meer vermogen dan alle generaties voor hen: eigen huizenbezit, aandelen, grond, eigen bedrijf en veel minder broers en zussen (soms 0) waarmee ze een familievermogen moeten delen.

   • Jo zegt op

    DAn kan wel zo zijn, maar geld maakt niet gelukkig wordt toch altijd gezegd. En zeker niet mobiel.
    Ben blij dat ik op mijn 50ste de kans kreeg om te stoppen met werken en met een kleine afvloeiingsregeling naat TH kon vertrekken. Natuurlijk is dat niet voldoende, maar wij hadden de 10 jaren ervoor al goed gespaard en het huis verkocht en dan redden we ons wel tot de 65 als het pensioen komt en op 67 de AOW rtbij.
    Zie mij op mijn 69ste of 70ste die stap niet meer zo snel zetten om te verhuizen naar TH.

   • ruud zegt op

    De gepensioneerden hebben in de toekomst misschien – gemiddeld – meer vermogen, maar de verdeling van dat vermogen zal zeer ongelijk zijn.
    Een deel zal zeer vermogend zijn, maar een zeer groot deel zal afhankelijk zijn van bijstand.
    Als het een beetje tegen zit, van geboorte tot graf,

    De mensen die beginnen zonder vermogen, hebben immers door de dalende werkgelegenheid, veroorzaakt door robotisering, ook niet meer de mogelijkheid, om nog vermogen te verwerven.
    Die zijn hun hele leven werkloos en hun hele leven afhankelijk van een uitkering.

    De schaarse, betere banen worden ongetwijfeld ingenomen, door de hoger opgeleide kinderen van de rijken.
    Dat zijn immers ook de eigenaren van de bedrijven, die die banen beschikbaar hebben.

    • Ger zegt op

     Wat een verhaal welke niet klopt. Ten eerste de robotisering, automatisering en andere vernieuwingen leveren per saldo werkgelegenheid op. Kijk bijvoorbeeld naar de computer-en telefoonindustrie en verkoop daarvan.
     En ook dat gepensioneerden in de bijstand komen : men krijgt AOW en eventuueel zelfs een toeslag als niet voldoende is opgebouwd. En meer en meer mensen hebben tegenwoordig een aanvullend bedrijfspensioen of iets dergelijks..
     En dan de werkgelegenheid en het aantal werkenden en de arbeidsmarkt groeien in Nederland jaar op jaar. Natuurlijk er zal altijd een groep buiten de boot vallen, maar dat is een kleine groep.
     En in Nederland is de scholing en ontwikkeling van werkenden hoog dus wat is het probleem. De Nederlandse evonomie groeit gestaag door en bevolking als geheel profiteert daarvan.

     • ruud zegt op

      Moderator: off-topic

 4. lung addie zegt op

  Dit onderzoek staat lijnrecht tegenover alles wat ik lees op het blog, dan nog van pensionado’s die in een veel goedkoper land dan Nederland zelf wonen. Is het dan toch maar klagen om te klagen of liegt dit onderzoek?

  • Jacques zegt op

   Het gaat om een onderzoek van een online pensioen uitvoerder BFrank en is gehouden onder 1000 mensen. Is dus zeker niet steekhoudend. De mensen in Thailand leven vaak onder zeer verschillende omstandigheden. Dat weten we toch zo langzamerhand wel. Ook de kwaliteit van leven is bepalend. Als je het prachtig vindt om in een lemen hutje te gaan wonen, ver weg van het strijdgewoel, dan kan je met weinig geld leven. Als ik naar mij zelf kijk dan leid ik een gemiddeld luxe leven, huisje, auto’tje, etc en in een stad waar leven is en dan kost het nogal wat. Dit doet niet veel onder aan de kosten die ik in Nederland had.
   Dus de al eerder door Thailand bloggers aangegeven mening is realistisch en daarvoor eerder voor waarheid aan te nemen dan dit onderzoek. Neem een onderwerp op de korrel als voorbeeld de ziektekosten nou dan kan je je borst natmaken. Bestaande kwalen zijn niet te verzekeren hier in Thailand.
   Ik heb al meerdere Nederlanders hierdoor in erge problemen zien komen. Die konden behandeling niet betalen en moesten wel terug naar Nederland met alle gevolgen van dien. Dit op je oude dag meemaken wens je je ergste vijand niet aan.
   Dus een onderzoek waaruit blijkt dat er nogal wat kapitaalkrachtige oude van dagen zijn die al dan niet parttime in het buitenland vertoeven is in mijn optiek niet te vergelijken met velen die hier in Thailand onder andere omstandigheden hun oude dag slijten.

 5. erik zegt op

  Van de 3 miljoen 65+-ers hebben ze er duizend ondervraagd. Ja hoor! Heel representatief, toch?

  • chris zegt op

   Dat is meer dan voldoende, statistisch gezien.

 6. Marijke zegt op

  Wij hebben ieder 51 jaar gewerkt en genieten nu van ons pensioen.Wij zijn over de 70 en gdnieten ieder jaar in feb van een maandje thailand.Daar zetten we wel iedere maand geld voor opzij.Ondanks dat we de laatste jaren ingeleverd hebben mogen we niet klagen.Met onze aow en pensioen redden wij het goed.De maanden in nederland fietsen we of wandelen veel.Af en toe een dagje met trein een mooie plasts bezoeken.Wij vermaken ons prima dd weken vliegen voorbij.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website