De dekkingsgraden van de vijf grootste bedrijfstakpensioenfondsen zijn in het derde kwartaal van 2018 licht gestegen.

Bij drie van deze vijf fondsen hebben ze echter nog niet het minimaal vereiste niveau van rond de 104.2 procent bereikt waarop ze uiterlijk eind 2019 dan wel eind 2020 moeten uitkomen, en één fonds is deze ondergrens nog maar net gepasseerd.

Dit betekent dat voor de deelnemers en gepensioneerden van deze fondsen vanaf 2020 de kans op verlaging van pensioenopbouw en -uitkeringen nog steeds bestaat en dat indexatie, het laten meestijgen van de pensioenen met de inflatie, de komende jaren nog niet aan de orde is. In deze periode van economische voorspoed en stijgende lonen is dat een teleurstellend gegeven.

Van de vijf grootste fondsen staat het pensioenfonds voor de bouw er beter voor. Dit fonds laat de pensioenen dit jaar al gedeeltelijk meestijgen met de inflatie.

Bron: Pensioenfederatie

14 reacties op “Merendeel grote pensioenfondsen nog niet uit gevarenzone”

 1. Nok23 zegt op

  Afgelopen dagen kwamen van verschillende pensioenfondsen matig positieve berichten naar buiten over een licht gestegen dekkingsgraad. Zelf heb ik te maken met PfZW. Die meldde dat: hun actuele dekkingsgraad (het belegd vermogen gedeeld door de waarde van alle huidige en toekomstige pensioenen) het afgelopen kwartaal is gestegen van 101,4% naar 103,4%. De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden – belangrijk voor allerlei besluiten – steeg van 100,6% naar 101,5%. We behaalden in het derde kwartaal een rendement op de beleggingen van 1,3% en het pensioenvermogen steeg naar ruim 206 miljard euro. Hetgeen betekent dat voor elke euro uit te betalen pensioen iets meer in kas zit.
  Ik geloof er niks van, want enkele weken geleden werd gemeld dat: het draagvlak voor ons pensioen onder druk staat. Een van de redenen daarvoor is dat ons huidige pensioenstelsel steeds minder goed is uit te leggen. Dat komt vooral doordat pensioenen niet meebewegen met de economie. In de crisis zijn pensioenen bevroren en soms zelfs verlaagd. Maar nu economisch het weer beter gaat, ziet u dat niet terug in uw pensioen. Dat moet anders. Wij vinden het daarom tijd voor nieuwe afspraken. Afspraken die ervoor zorgen dat uw pensioen in goede tijden sneller en beter kan groeien. Daar hoort bij dat in slechte tijden uw pensioen ook eerder omlaag kan. Maar met een duidelijk doel: een beter pensioen voor u!

  Het gaat al langere tijd goed met de economie. Terwijl de afgelopen jaren en jaren geen euro meer aan pensioen is uitgekeerd. Als er zoveel is bespaard aan uitkeringen, en omdat niets extra is uitgekeerd nu het goed gaat, is volgens hun eigen redenering dus veel meer geld in kas dan die Euro 1,015 voor elke eur uit te geven pensioen. Kortom: men blijft googelen met cijfers, argumenten en realiteiten.

  Nog niet genoeg

 2. Henk zegt op

  De pensioenfondsen hebben geld zat maar de regels van de Nederlandse bank kloppen voor geen meter.
  We gaan er alleenmaar achteruit met ons pensioen want indexeren is blijkbaar een vies woord.
  Maar welke partij kom voor de mensen op die altijd betaald hebben voor hun pensioen.

 3. Leo Th zegt op

  Gisteren (18/10) las ik ‘positief’ nieuws, namelijk dat de twee grootste pensioenfondsen in Nederland, ABP en Zorg & Welzijn, de politiek hadden benaderd met de boodschap dat het aan de pensioengerechtigden niet meer uit te leggen was dat de uitkeringen wederom niet verhoogd konden worden terwijl Nederland de laatste jaren economisch gezien bovenmatig presteert. Zij stelden zelf vast dat de pensioenpotten bijzonder goed gevuld zijn maar dat zij daar de gepensioneerden niet van konden laten meedelen o.a. door de verplichte rekenrente. M.a.w., het geld is er wel maar het blijft voorlopig nog opgepot totdat een nieuw pensioenstelsel zijn intrede doet, waarbij je natuurlijk ook het risico loopt dat het pensioen verlaagd wordt in slechtere economische tijden. Maar dat risico is er nu ook al. Voorlopig zit er niets anders op dan maar weer af te wachten terwijl we er uiteraard niet jonger op worden!

 4. Henk zegt op

  Beleid deugt vaak niet. Hoe kan het bestaan dat b.v. het ING pensioenfonds 143% heeft? De meeste pensioenfondsen schommelen tussen 100 en 105%. Giga overheadkosten, giga salarissen, gegraai? Wie het weet mag het zeggen. Pensioenfondsen beleggen internationaal, in b.v de VS ligt de rente al boven de
  3%. ABP is in het verleden bestolen door de regering, terugbetalen nu het goed gaat? Vergeet het.Het lijkt op grove diefstal van gepensioneerden. Die zijn onmachtig om in het geweer te komen.

  • ruud zegt op

   Als het ING een dekkingsgraad heeft van 143 procent, hebben ze teveel premie laten betalen.

   Overigens kunnen er meer redenen zijn voor hoge en lage dekkingsgraden.
   Pensioenfondsen hebben vermogen opgebouwd, door de ingelegde premies niet voor 100% uit te keren als pensioen, maar in een spaarpot te stoppen. (pensioenfondsen hadden immers aan het begin van hun bestaan nog geen vermogen)

   Stel dat een bedrijf zijn dure personeel op straat zet en goedkoop personeel aanneemt.
   Omdat de salarissen hoog waren, zit er een hoop spaargeld in de spaarpot van het pensioenfonds, om de pensioenen van de volgende generatie werknemers te kunnen betalen, gebaseerd op de oude salarissen.
   Die nieuwe werknemers gaan echter veel minder pensioen krijgen, omdat ze minder verdienen.
   De spaarpot is dus in verhouding veel te groot geworden.

   Waarom de meeste pensioenfondsen dan zo’n slechte dekkingsgraad hebben, is een interessante vraag.
   Die had u niet moeten stellen.
   Waarschijnlijk is er ergens een hoop geld verdwenen.

   • Henk zegt op

    Als oud werknemer van ING weet ik hoe het pensioenfonds werkt. We krijgen elk jaar een verhoging van het pensioen! Sorry beste Ruud, de ING werknemers hoefden geen pensioenpremie te betalen. Het was een premievrij pensioen. De mensen die werken met het pensioenfonds krijgen niet de kans te sjoemelen met het pensioenfonds.

   • Ger-Korat zegt op

    De pensioenfondsen beleggen de ingelegde pensioenpremies over een termijn van ongeveer 40 jaren, opbouw bijvoorbeeld vanaf 25e levensjaar. Dat er dan een huidige dekkingsgraad is van 143 kan grotendeels aan de goede beleggingen liggen, ( logisch want het zijn financiele deskundigen bij de bank ) en heeft in eerste instantie niet met betaalde premies te maken of dat er teveel is betaald. Je kunt wel redeneren dat met een lagere te betalen pensioenpremie er minder vermogen beschikbaar is om te beleggen met daarbij eenzelfde pensioenuitkering als bij de hogere premie; dan zal de dekkingsgraad dalen.

    Dat verhaal van de spaarpot is natuurlijk onzin, je moet kijken naar het totaal vermogen van een pensioenfonds en dan rekening houden met huidige en toekomstige pensioenuitkering. Men betaalt premies en heeft dan een x-aantal jaren om rendementen te genereren waarna dan er een pensioenuitketing volgt. Wel kun je zeggen dat er een buffer is, dus geen spaarpot, van 43 % over al de uit te keren pensioenen in de toekomst.

  • stevenl zegt op

   Net even gekeken. Op ING website over dekkingsgraden pensioenfonds:
   DNB beleidsdekkingsgraad 143%, Marktwaarde dekkingsgraad 141%, en de gemiddelde reele dekkingsgraad (waarop de toeslagen worden gebaseerd) 96%.

   Dus je claim en vervolg redenering zijn gebaseerd op incorrecte informatie.

 5. Roland jacobs zegt op

  Dan moet ik blij zijn, want bij mijn Pesioenfonds ( SPF) Spoorpensieonfonds is de Dekkingsgraad eind September 115,7 %. Hopelijk gaat het nog beter !!!

 6. Marijke. zegt op

  Gistermorgen toevallig op het nieuws.Dat de drie grote pensioenfonsen best de pensioenen willen verhogen.Er is genoeg in kas volgens hun.Maar het mag niet begrijp ik van den hasg.De meneer vermelde er wel bij dat ze het wel mogen verlagen maar dus niet verhogen.Wij zitten beide bij het abp maar de laatste jaren niks erbij wel iets naar beneden.Er schijnt dus best genoeg geld te zijn.

 7. Happy man zegt op

  Ik heb mijn pensioenfonds al eens gemeld dat ze hun eigen beleggers moeten ontslaan en dan de beleggers van de banken aan moeten nemen want die halen wel goede resultaten. Hoe kan dat ?
  Zelf denk ik dat we verschrikkelijk in de maling worden genomen.

 8. l.lagemaat zegt op

  Hoge bonussen drijven kosten pensioenuitvoer fors op

  De vermogensbeheerders die voor pensioenfondsen als ABP, PFZW en pensioenfonds Bouw beleggen, strijken steeds hogere bonussen op. De prestatieafhankelijke vergoedingen gingen vorig jaar met 488 miljoen euro omhoog naar 2 miljard euro, blijkt uit onderzoek van adviesbureau LCP onder 222 pensioenfondsen.

 9. l.lagemaat zegt op

  Eén miljoen AOW-ers hadden dus 488 euro per jaar er bij gekregen als deze “beheerders” het

  niet in EIGEN ZAK hadden gestopt!

  Zij hebben niet in hun accountsboek het woord ” INDEXERING” staan., wel het spreekwoord :”Uw zorg zal mij een zorg zijn!

 10. Wim Doeser zegt op

  Als de pensioenfondsen hun verplichting zouden mogen berekenen tegen het percentage van het gemiddelde behaalde rendement van de laatste 3 jaar dan krijg je een veel beter beeld en zullen de dekkingsgraden er ook beter uitzien.Ruimte voor verbetering volgt dan vanzelf.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website