De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade.

De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade, schrijft maandelijks een blog voor de Nederlandse gemeenschap, waarin hij in grote lijnen vertelt wat hij de afgelopen maand heeft gedaan.


Beste landgenoten,

Het zal u niet verbazen dat ook deze afgelopen maand weer voornamelijk in het teken stond van COVID-19.

Niet zozeer de medische situatie in Thailand, die blijft zich voorspoedig ontwikkelen. Wat dat betreft is Thailand een oase van rust en positief nieuws in een wereld waar de zorgwekkende ontwikkelingen maar doorgaan, met iedere dag wel weer ergens een nieuw record aantal besmettingen of slachtoffers. Nee, het gaat hier in Thailand meer om de economische en sociale impact van de pandemie. Belangrijke vraag daarbij is op welke wijze Thailand weer het toerisme, een van de steunpilaren van de economie, nieuw leven moet inblazen. Zoals bekend geeft een buitenlandse toerist aanzienlijk meer uit dan een Thaise toerist, reden waarom de sector zelf graag de grenzen weer open zou zien gaan. Maar een meerderheid van de bevolking is daar niet erg enthousiast over, begrijpelijk als je ziet dat alle nieuwe besmettingsgevallen van de afgelopen weken teruggekeerde Thais in quarantaine betrof.

Dit vraagstuk is voor ons als ambassade belangrijk omdat we door veel Nederlanders worden benaderd, die in het buitenland verbleven op het moment dat de grenzen dichtgingen, en uiteraard graag zo snel mogelijk naar hun familie willen terugkeren. We hebben dit onderwerp enkele weken geleden in het overleg van de EU-ambassadeurs aan de orde gesteld. Omdat ook een aantal andere EU- collega’s geconfronteerd wordt met dezelfde vragen werd besloten dat we dit zouden bespreken met het ministerie van Buitenlandse Zaken, onze gesprekspartner voor dit soort zaken. De ervaring leert dat de Thaise overheid dergelijke geluiden zeker serieus neemt. Vlak voordat de betreffende brief hierover uit zou gaan besloot de overheid om het inreizen van buitenlandse familieleden te vergemakkelijken, uiteraard een positieve ontwikkeling. Wel gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat hiermee niet alle vragen zijn beantwoord. De regeling, die vandaag werd bevestigd, geeft immers geen inzicht in de vraag of er een quotum is gesteld aan het aantal familieleden dat bijvoorbeeld dagelijks terug mag keren. Verder zijn ook de verdere vereisten voor het aanvragen van toestemming om terug te keren niet helder opgesomd. Ons advies als ambassade is dan ook dat het essentieel is om, indien men naar Thailand wil terugkeren, contact op te nemen met de Thaise ambassade in Den Haag. Die bepaalt wie in aanmerking komt voor een ticket op een repatriëringsvlucht. We begrijpen dat het onbevredigend kan zijn dat wij als Nederlandse ambassade landgenoten die in deze situatie verkeren niet verder kunnen helpen, maar op dit moment weet alleen de Thaise ambassade in Den Haag van de precieze uitvoeringsbepalingen.

Een andere belangrijke ontwikkeling op het reizenfront is uiteraard het besluit van de EU/Schengenlanden van 30 juni, om Thailand op een lijst van 14 veilig verklaarde landen te plaatsen. Wij hadden daar als EU-ambassades in Bangkok op aangedrongen, veel veiliger dan in Thailand wordt het niet. Maar ook hier zijn de kleine lettertjes belangrijk. Het gaat hier om een principebesluit, dat door elke lidstaat nationaal moet worden uitgewerkt. Het zal zeker nog een aantal dagen duren voordat wij visa kunnen uitgeven via VFS, onze serviceprovider, zoals dat zo mooi heet. Dus ook hier, houd onze social media kanalen zoals Facebook in de gaten. Dat geldt overigens ook voor nieuws over het hervatten van andere consulaire handelingen. Wij willen graag, maar ook hiervoor hebben we nu eenmaal het groene licht uit Den Haag voor nodig. Wij hopen dat binnen enkele dagen te ontvangen.

Veel consulair, veel COVID-19, ook begrijpelijk gezien de enorme impact van deze pandemie op ons dagelijkse leven. Maar we zijn toch ook nog met andere dingen bezig. Zo zijn onze zonnepanelen op het dak van de ambassade op 18 juni officieel gezegend door een Thaise monnik, de afronding van een lang proces dat de ambassade klimaat neutraler zal maken. Verder hebben we diezelfde dag ook overleg met onze collega’s in Den Haag gehad over onze plannen voor de tweede helft van het jaar. Onnodig te zeggen dat die fors gewijzigd zijn ten opzichte van wat wij vol enthousiasme eind vorig jaar hadden bedacht. Zo is er een nieuw thema bij gekomen, dat toen nog helemaal niet bestond, maar nu in de volle schijnwerpers staat, namelijk de noodzaak om de steunmaatregelen om de economie weer op gang te krijgen zo duurzaam mogelijk in te zetten. De COVID-19 crisis is acuut, verwoestend, maar hopelijk over niet al te lange tijd te beheersen. De klimaatverandering is meer langere termijn, maar zal nog veel verwoestender zijn. Of, zoals onze minister Kaag het onlangs beschreef, COVID-19 zorgt voor een golf, de klimaatverandering kan een tsunami worden. In veel landen worden dan ook duurzaamheidseisen gesteld aan de ongekend grote bedragen die in de economie worden gepompt. In Thailand is daar nog niet veel aandacht voor. Ik heb op 20 juni in een artikel in de Bangkok Post geprobeerd uit te leggen waarom dit een belangrijk onderwerp is, ook voor Thailand. We willen dit vraagstuk ook centraal stellen tijdens een Webinar dat we op 24 juli in de residentie zullen organiseren. We zijn erg blij dat de minister voor Nationale Hulpbronnen en Milieu bereid is om dit Webinar te openen.

En nu we toch vooruitblikken wil ik ook graag vermelden dat we op 15 augustus uiteraard weer aandacht zullen besteden aan feit dat op die dag 75 jaar geleden voor het Koninkrijk der Nederlanden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. We zullen dat weer doen in Kanchanaburi, waar 1896 Nederlandse oorlogsslachtoffers zijn begraven. Details worden nog uitgewerkt, houd ook hierover onze sociale media in de gaten!

Volgende maand geen blog wegens de vakantieperiode, en ik hoop dat ik in september eindelijk in staat zal zijn om over iets ander dan het C-woord te schrijven…

Ik wens u een mooi en vooral gezond zomerverlof toe!

Vriendelijke groeten,

Kees Rade

2 reacties op “Blog Ambassadeur Kees Rade (19)”

 1. maikel zegt op

  Ik denk dat de Thai zich niet zo snel gek laten maken door deze klimaat hysterie.
  Misschien dat ze wat aan de smog willen doen maar dat is denk ik ook alles.

 2. PEER zegt op

  Maikel,
  DÁT is de klimaathisterie!!
  Het allergrootste probleem in Thailand.
  bv, Januari dit jaar bleek in Chiangmai en Noord Thailand de lucht erger verontreinigd te zijn dan Bejing.
  En toen stond Bangkok op de 2e plaats van de wereldranglijst betr de slechte lucht-kwaliteit.
  En ja, nu het halve land plat ligt is er minder uitstoot en worden er geen droge rijstvelden in brand gestoken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website