De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade.

De Nederlandse ambassadeur in Thailand, Kees Rade, schrijft maandelijks een blog voor de Nederlandse gemeenschap, waarin hij in grote lijnen vertelt wat hij de afgelopen maand heeft gedaan.


Beste landgenoten,

Deze keer een korte blog. Niet zozeer omdat er niet veel gebeurt in onze landen, integendeel. De COVID-19 crisis zorgt nog steeds voor onnoemelijk veel leed, wereldwijd, en zeker ook in Thailand, Cambodja en Laos. Gelukkig lijkt de epidemie als zodanig redelijk onder controle in deze landen. De cijfers in Thailand stellen gerust, met al een aantal dagen minder dan tien nieuwe besmettingen per dag. De cijfers in Cambodja en Laos zijn ook nog steeds te overzien, al is niet helemaal duidelijk welke rol het geringe aantal testen daarin speelt.

Maar deze gunstige situatie kon alleen bereikt worden door strenge maatregelen te nemen. Hele economische sectoren zitten op slot, de bewegingsvrijheid is bijna helemaal aan banden gelegd. Dit heeft uiteraard met name voor de informele sector een enorme impact. Al die informele werkers, die van dag tot dag leven van het geld dat ze diezelfde dag hebben verdiend, zitten plotseling zonder enige inkomsten. Ze vallen vaak ook buiten het bereik van het redelijk omvangrijke sociale vangnet dat door de overheid is uitgerold, omdat ze de juiste papieren niet hebben. Het is dan ook te hopen dat de versoepeling van de maatregelen die de regering zojuist heeft afgekondigd ook deze groep weer enig perspectief zal bieden. Daarnaast is het hartverwarmend te zien dat er vele initiatieven worden ontplooid om deze groep met schenkingen te ondersteunen. Ook enkele Nederlanders hebben dergelijke initiatieven opgezet. We hebben een paar van deze initiatieven op onze Facebookpagina toegelicht, zelf heb ik op Koningsdag namens het ambassadeteam onze steun overgebracht aan het initiatief van Maarten en zijn partner die vanuit hun restaurant Kitchen at Yenakat een paar honderd lunchboxen per dag aan slachtoffers van de economische crisis uitdelen.

Maar goed, er gebeurt veel, maar wat we als ambassade kunnen ondernemen wordt fors ingeperkt door het niet doorgaan van vele voorziene activiteiten. Zo hebben we moeten besluiten om Koningsdag niet op de gebruikelijke manier te vieren. Ik heb wel namens ons allen een felicitatiebericht aan koning Willem-Alexander gestuurd, en we hebben met het team een groet op onze social media geplaatst. We maken het volgend jaar weer goed!

Verder zijn missies in ieder geval tot eind augustus afgelast. Handelsaanvragen gaan minder over diepgaande marktanalyses omdat veel Nederlandse bedrijven het te druk hebben met overleven om veel aandacht aan hun internationale activiteiten te kunnen geven, men wil eerder info over de crisismaatregelen. Vergaderingen worden beperkt tot het minimum. En dan hebben we ook nog, net als alle Nederlandse ambassades in de wereld, moeten besluiten om onze consulaire dienstverlening te beperken tot spoedeisende gevallen, waarvoor strikte criteria gelden. Het inreisverbod van de EU- en Schengenlanden leidt uiteraard tot minder vraag naar reisdocumenten, maar we realiseren ons dat deze beperking voor Nederlanders die reguliere consulaire documenten nodig hebben tot veel ongemak leidt. Helaas zijn dit centrale besluiten, die vanwege het agressieve karakter van het virus onvermijdelijk zijn. We hopen snel weer open te kunnen gaan voor dit soort verzoeken, houd onze website en Facebookpagina in de gaten.

Nog een kleine vooruitblik: we zullen ook niet de Dodenherdenking op 4 mei zoals gebruikelijk kunnen organiseren. We zullen moeten volstaan met een kranslegging, samen met NTCC, een aantal NVTs en Thailand Zakelijk. Voor belangstellenden die dat wensen bestaat er gelegenheid om tussen 15.00 en 17.00 uur persoonlijk de oorlogsslachtoffers te herdenken, zie voor details onze Facebookpagina.

En zo proberen we er maar het beste van te maken. We draaien nog altijd in twee gescheiden teams, en werken voor zover mogelijk aan het voorbereiden van de post-COVID-19 agenda. We hopen dat die snel werkelijkheid zal worden! In de tussentijd, let op uw gezondheid, houd afstand, en hopelijk tot spoedig ziens!

Vriendelijke groeten,

Kees Rade

5 reacties op “Blog Ambassadeur Kees Rade (17)”

 1. johny zegt op

  Inderdaad, die ontzettend strenge maatregelen hebben de overdracht van het virus vertraagd. Maar, is het weg ? In landen met iets minder strenge maatregelen zal er sneller immuniteit komen. Daar gaat dan ook heel wat minder collateral damage zijn. De strenge maatregelen zijn eigenlijk uitstel van executie, of tot er een goed vaccin is gevonden.

 2. teun zegt op

  Even een vraag: heeft u vertrouwen in de gepubliceerde cijfers over geinfecteerden en aantal doden? Ik begrijp, dat – in principe – alleen een bevestigend antwoord zonder implicaties gegeven kan worden door u. In het andere scenario wordt het waarschijnlijk een stuk lastiger voor u cq Nederland.
  Ik ben benieuwd naar uw visie voor zover u die hier kunt/wilt geven.

 3. Joop zegt op

  Nu het op diplomatiek niveau toch wat rustiger is maak ik van de gelegenheid gebruik onze ambassadeur op te roepen er bij de Thaise regering op aan te dringen de visumregels te versoepelen voor buitenlanders die in Thailand wonen met een gezin (echtgenote en kinderen); daarbij kan men denken aan eenvoudiger regels (minder formulieren en minder bureaucratie) en tevens verblijfsvergunningen voor lange(re) perioden.

 4. Hans de K zegt op

  Op welke website staat al die informatie ?

  Ik kom niet verder dan de basisinformatie op nederlandwereldwijd.nl maar niet de info uit het artikel. Graag een link (?). Facebook hebben we niet. Wij stappen niet graag in een open riool.

 5. fred zegt op

  Of men kan spreken dat de epidemie in Cambodja onder controle is zou ik echt niet weten. Volgens mij is er in gans Cambodja geen enkel ziekenhuis die naam waardig laat staan dat men daar nagaat of mensen al dan niet drager zijn of sterven aan het corona virus.
  Laos heeft enkel wat medische voorzieningen in de hoofdstad.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website