(JPstock / Shutterstock.com)

Elk jaar is het voor veel mensen een complete ramp: hoe raak je in vredesnaam de adresgegevens van iemand die naar Thailand is geëmigreerd kwijt in die kleine hokjes die daarvoor staan? En dan hebben we het over de papieren aangifte Model-M, bestaande uit 58 bladzijden met vragen, een toelichting met aanvullende toelichting van rond de 100 bladzijden en waarvan ik er jaarlijks zo rond de 25 verzorg.

Eenieder die daarvoor in aanmerking komt heeft al lang en breed deze berg aan papieren thuisgestuurd gekregen en velen zullen al reeds het gevecht zijn aangegaan om deze aangifte in te vullen en misschien ook al wel hebben ingestuurd.

Zonde van al dit gedoe! Als mosterd na de maaltijd heeft de Belastingdienst ingaande 1 juni j.l. de mogelijkheid geopend om digitaal aangifte voor het M-biljet te doen. Een grandioze planning van onze onvolprezen Belastingdienst (maar niet heus)!

Heb jij de papieren aangifte nog niet ingevuld, begin daar dus nu ook niet meer aan en deponeer deze aangifte met toelichting en al bij het oud-papier. Of bewaar hem als aandenken, want het is vast de laatste papieren aangifte die je van de Belastingdienst krijgt.

En gelukkig maar want papier is duur en de verzendkosten maken het nog veel duurder. En dan hebben we het nog niet eens over de natuurschade als gevolg van de ontbossing in bijvoorbeeld de Braziliaanse Amazone om al dit papier te produceren.

De digitale aangifte verloopt op de gebruikelijke wijze via ‘Mijn Belastingdienst’, waarbij je enkel de van belang zijnde vragen hoeft te beantwoorden. En dat is een hele verbetering. Maar daar blijft het jammer genoeg ook bij.

Nadat je de van belang zijnde vragen hebt beantwoord krijg je vervolgens het verzamelinkomen te zien. Maar je krijgt niet voorgeschoteld het op aanslag te verwachten bedrag aan te betalen dan wel terug te ontvangen inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Dat heeft men kennelijk nog niet geautomatiseerd/gedigitaliseerd en vindt dus nog steeds plaats met behulp van potlood en papier (en mogelijk een zakjapanner, maar ik heb de indruk dat dit hulpmiddel bij de Belastingdienst, mogelijk als gevolg van de vele bezuinigingen bij deze Dienst, uiterst schaars aanwezig is).

En dat is nu precies waar de schoen wringt. Het komt namelijk niet of nauwelijks voor dat de afhandeling van een M-biljet door de Belastingdienst/kantoor Buitenland in één keer goed is. De grootste afwijking binnen mijn adviespraktijk deed zich twee jaar geleden voor. Ik had voor een Thaise klant een teruggaaf berekend van rond de € 5.000. De Belastingdienst kwam op de proppen met een aanslag aan te betalen belasting en premie van rond de € 50.000. Een verschil derhalve van zo’n € 55.000. Ik ben nu ook weer niet het moeilijkste jongetje van de klas maar zo’n afwijking laat ik er natuurlijk niet bij zitten. Er volgde dus een bezwaarschrift, wat trouwens binnen no-time werd gehonoreerd. Zo is de Belastingdienst dan ook wel weer!

Maar als je niet zelf een goede doorrekening kunt maken van de te verwachten uitkomst, terwijl de uiteindelijke aanslag een paar duizend euro’s in jouw nadeel uitpakt, probeer dan maar eens de vinger op de zere plek te leggen. Dat zal je dan zeker niet lukken!

Maar, eerlijk is eerlijk: de fouten die de Belastingdienst/kantoor Buitenland maakt in de afwikkeling van een M-biljet pakken in net zoveel gevallen nadelig als voordelig uit voor de belastingplichtige. In het laatste geval ben ik ‘niet zo gauw geneigd’ om daartegen bezwaar in te dienen. Dat vind ik gewoon zonde van m’n tijd!

Mijn advies is dan ook altijd: laat je aangifte Model-M verzorgen door iemand die daar bedreven in is. Praxis is voor de doe-het-zelvers, maar een M-biljet is voor de specialist, tenzij jij de betaling van te veel belasting en premie volksverzekeringen op de koop toeneemt. Maar die keus is natuurlijk geheel aan jou!

Lammert de Haan, fiscalist (gespecialiseerd in internationaal belastingrecht en sociale verzekeringen)

10 reacties op “Aangifte inkomstenbelasting 2020 bij een deel van het jaar in Nederland wonen”

 1. Erik zegt op

  Nou, Lammert, dat werd tijd! En de berekeningen zullen nog wel een keer online komen.

  Wat de afwerking betreft, ik heb een M gehad bij emigratie en een bij ’terug naar NL’ en beide keren klopten de sommetjes gelukkig.

 2. Rudolf zegt op

  LS
  Het zou fijn zijn als dhr Lammert de Haan ook zijn e-mailadres zou vermelden zodat degenen die mogelijk van zijn expertise gebruik willen maken, weten waar zij terecht kunnen

  • Lammert de Haan zegt op

   Dag Rudolf,

   Ik heb al vele malen mijn emailadres achtergelaten op Thailandblog. De trouwe lezers van Thailandblog zullen dit adres onherroepelijk weten en maken er vrijwel dagelijks gebruik van. Maar voor de niet trouwe lezers van Thailandblog/de nieuwelingen is mijn emailadres:
   [email protected]

   Groet,

   Lammert de Haan, fiscalist (gespecialiseerd in internationaal belastingrecht en sociale verzekeringen).

 3. Piet zegt op

  Lammert ik heb ook in het verleden meermalen van je kennis gebruik mogen maken en dat tot grote tevredenheid..via deze mogelijkheid bedank ik je daar alsnog extra voor.
  Ga door met je goede werken
  Dank
  Piet

 4. haki zegt op

  Beste heer Lammert de Haan! We weten uiteraard uw leeftijd niet maar blijf alsjeblieft nog paar jaar, ook voor TB-bloggers, werkzaam. Dan weet ik in elk geval waar ik voor belastingaangifte moet zijn (niet bij de inspectie, maar bij Lammert) als ik over paar jaar (afhankelijk van politiek/economische situatie in Thailand) ook permanent ga wonen in Thailand.

 5. Ger-Korat zegt op

  Mijn immigration in 2020 vanwege het niet kunnen terugkeren naar Thailand zorgde dat ik een papieren versie M-biljet heb ingevuld in maart, zelf aangevraagd, want ik ging in mei terug naar Thailand en wilde niet formulieren heen en weer laten sturen naar Thailand en terug want dat kost al 2x 6 weken via de post met het problem dR je aangifte dan niet op tijd binnen is.
  Vervolgens keeg ik in juni een verzoek van dezelfde Belastingdienst om over 2020 een opgave wereldinkomen te doen, voor de berekening van Toeslagen. en reeds eerder had ik een opgave van mijn inkomen over 2020 gedaan voor DUO , ook Belastingdienst, voor de studie van mijn dochter. Kortom 3 x een opgave van al mijn inkomen over het jaar 2020 door papieren aangiftes allemaal voor dezelfde Belastingdienst. Tijd om eens wat te digitsliseren, internet is er al een jaar of dertig en tijd om eens wat te integreren zodat je niet 3x dezelfde gegevens hoeft aan te leveren.

 6. willem zegt op

  Ik las op de belastingdienst website:

  Vanaf 1 juni kunt u uw M-aangifte 2020 online doen

  U doet online aangifte via Mijn Belastingdienst met uw DigiD of met een Europees erkend inlogmiddel (eIDAS).

  U kunt de online M-aangifte niet altijd gebruiken. In de volgende situaties kunt u alleen op papier M-aangifte doen:

  U bent ondernemer voor de inkomstenbelasting en u hebt winst uit meer dan 1 onderneming in Nederland.U hebt winst uit een onderneming buiten Nederland.U wilt winst uit zeescheepvaart volgens de tonnageregeling berekenen.Tot 1 juni kon u uw M-aangifte 2020 alleen op papier doen

 7. Lung addie zegt op

  Als ik hier alles lees betreffende de belastingen voor Nederlanders dan moet ik vaststellen dat, wij in het buitenland wonende en uitgeschreven Belgen, geen banddikte maar een dubbele fietslengte, voorsprong hebben op de Nederlanders. Reeds vele jaren kunnen wij onze belastingaangifte digitaal online doen. Wij hoeven ons enkel in te schrijven bij: ‘myminfin’ en krijgen elk jaar een reeds vooraf ingevulde aangifte. Indien we akkoord gaan met deze, hoeven we enkel te bevestigen. Indien niet akkoord, enkel de verbetering aanbrengen. We weten zelfs vooraf wat het eindresultaat is: hoeveel extra te betalen of terug te krijgen.

  • Piet zegt op

   Als je uitgeschreven bent als Nederlander heb je niets meer te doen met belasting terugkrijgen of betalen..
   Indien je AOW krijgt ben je daar altijd belasting nog over verschuldigd in Nederland…ik krijg gewoon ook in Nederland een zogenaamd formulier C via de belastingdienst waar ook alles op ingevuld is….ieder jaar gewoon alleen ondertekenen en klaar is Piet …de benodigde belasting voor de AOW is middels de maandelijkse uitkering al ingehouden dus nooit iets te betalen of helaas terug te ontvangen.
   Dit is de normale jaarlijkse gang als u langer dan een belastingjaar weg bent uit NL
   Het enige moeilijke moment is het jaar van vertrek of terugkomst in NL en dat gebeurde met een dikke papieren aanslag het eerder genoemde formulier M wat nu dus ook gedigitaliseerd is zo te horen
   Groet
   Piet

  • DirkJan zegt op

   België kent de hoogste belstingdruk van de EU, dus ik zou er niet zo trots om willen zijn. https://www.hln.be/geld/belastingdruk-nergens-zo-hoog-als-in-belgie-volgens-nieuwste-oeso-ranking~aac18daf/
   Overigens is het zo dat nadat je een papieren M-formulier hebt afgehandeld, de daarop volgende jaarlijkse aangiften online kunnen worden gedaan. Vanaf dit jaar dus zelfs vanaf de eerste start.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website