Tom yam kong of Tom yum

Tom yam kong of Tom yum

De limoen, ook wel ‘lime’ genoemd, is familie van de citroen en de sinaasappel. Deze vrucht met groene, dunne, bobbelige schil en lichtgroen vruchtvlees is rond en kleiner dan een citroen. De limoen (Citrus aurantifolia) is een plant uit de wijnruitfamilie (Rutaceae), die van nature veel voorkomt in Zuidoost-Azië. De vrucht wordt in de Thaise keuken veelvuldig gebruikt. 

Een limoen is friszuur van smaak en zelfs iets zuurder dan een citroen. Je kunt limoen echter wel op dezelfde manier gebruiken als citroen, bijvoorbeeld als smaakversterker. Bij het populaire Thaise gerecht Pad Thai zal je ook altijd een stukje limoen op de rand van je bord aantreffen. Het sap kan je gebruiken om het gerecht op smaak te brengen. Een ander bekend gerecht met veel limoen is Tom Yum soep.

In de Thaise keuken vormen knoflook, sjalotjes, gember, galanga (Laos) en verse kruiden de basis van veel gerechten. Vissaus en garnalenpasta zorgen voor een zoutige smaak, chilipeper levert de scherpte. Voor de zoetige smaak wordt kokosmelk en palmsuiker gebruikt. Door citroengras en limoen toe te passen krijgen Thaise gerechten een fris zure smaak. In de meeste Thaise gerechten is er een balans tussen zout, zoet en zuur. Juist deze balans zorgt er voor dat wij Thais eten zo smakelijk vinden.

Limoenen kopen

Bij aankoop horen limoenen een gave, groene schil te hebben en stevig aan te voelen. Koop bij voorkeur exemplaren die zwaar aanvoelen in verhouding tot hun grootte, want deze zijn lekker sappig. In Nederlandse supermarkten liggen vooral limoenen die  geïmporteerd zijn vanuit Mexico en Brazilië. De aanvoer wordt enkele maanden aangevuld met vruchten uit Israël.

Je kunt limoen prima bij kamertemperatuur bewaren omdat de smaak zo het beste tot zijn recht komt. De limoen is dan ruim 1 week houdbaar. In de koelkast is de vrucht echter 2 weken houdbaar. Je kunt er dus ook voor kiezen om limoen in de koelkast te bewaren en de vrucht voor gebruik eerst op kamertemperatuur te laten komen.

4 reacties op “Limoen, dé smaakversterker in de Thais keuken”

 1. janbeute zegt op

  Ik ken ze maar al te goed , wij hebben er vele van op ons grondstuk .
  De limoen groeit aan een struik met scherpe stekels aan de takken .
  Regelmatig maak ik de struiken schoon of beter gezegt ontdoe ik ze van de klimop plant die daar dan weer ingroeit .
  Om bij de wortel in de grond van de klimop te komen is lasting door de stekels van de limoen struik .
  De limoen wordt ook gebruikt bij het wassen van de handen , zag dat vaak gebeuren door bouwvakkers aan het einde van de morgen en middag werkzaamheden .

  Jan Beute .

 2. Rob Urbach zegt op

  Op onze boerderij hebben we 2 bomen staan. De limoenvrucht of bladeren worden veel gebruikt in gerechten die we ter plekke bereiden. Het komt wel een enkele keer voor dat we geen limoenen ter beschikking hebben. We gebruiken dan rode mieren als vervanger om de zure smaak in het gerecht te krijgen.

 3. Sjaak S zegt op

  Mijn vrouw ging vorige week naar de markt en wilde limoenen zonder pit kopen. De verkoopster was verbaasd en riep uit dat deze in Thailand niet bestonden. Klopte niet, want mijn vrouw en ik kopen die vaker… Je kunt er een lekker drankje mee maken… een Braziliaans drankje: caipirinha. Omdat Cachaça in Thailand bijna niet te krijgen is of van slechte kwaliteit, ben ik op zoek gegaan naar alternatieven en die heb ik inderdaad gevonden. Kun je bij Tesco kopen: Ruang Khao, een witte rum (geloof ik), van suikerriet gemaakt, net als de Braziliaanse cachaça.
  Ik maak een beetje mijn eigen variant op de echte caipirinha….

  Ik verdeel twee limoenen per stuk in vier delen, haal de stam eruit en met een pers haal ik het sap eruit. Daarbij komen naar smaak een paar theelepels suiker en een borrelglaasje Ruang Khao.
  Deze kieper ik in een shaker (ik gebruik daarvoor een grote beker die je kunt afsluiten) en schud het geheel eerst goed door elkaar (de suiker lost beter op in de nog ongekoelde drank).
  Daarna pak ik een kopje kleine ijsklontjes en doe die dan in die beker en shake nog eens een minuut, zodat het lekker koud wordt.
  Het geheel in een groot glas en genieten maar. Echt lekker.
  In Brazilië doen ze de stukjes limoen mee in het glas, maar ik dacht bij mezelf dat dit niet nodig is, vooral als je bedenkt dat deze toch vaak bespoten zijn. Maar het kan wel.
  Saude! Oftewel Chock dee krab!

 4. Arnold zegt op

  Limoenen zorgen inderdaad vaak voor de zuurcomponent in de gerechten. Ik denk dan niet zozeer aan smaakversterking maar aan balans. Smaakversterkend is helaas veelvuldig MSG (churot / ชูรส)

  Mijn vrouw zoekt overigens juist niet de stevige of harde limoenen uit maar de zachtere, waar volgens haar meer sap uitkomt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website