De melksector in Thailand (2)

Door Gringo
Geplaatst in Economie
Tags: , ,
12 september 2011

In het kader van het in Deel I genoemde project “Duurzame ontwikkeling van de zuivelketen in Thailand” heeft een student, Herjan Bekamp, van de Universiteit van Wageningen een onderzoek in Thailand gedaan bij melkveeboerderijen.

De resultaten van dit onderzoek heeft hij in een “thesis” verwerkt met de titel: “Een onderzoek naar managersvaardigheden van melkveehouders in Thailand”. Herjan, die zelf op een Nederland melkveebedrijf is opgegroeid, heeft eerder ook onderzoek gedaan in de zuivelsector van Ethiopië en bovendien nog een afzonderlijke studie aan een Landbouwuniversiteit in Wenen afgerond. Met de thesis gemaakt over zijn onderzoek in Thailand is Herjan afgestudeerd in Wageningen en mag zich nu Master of Science (Msc) noemen, een titel die het vroegere Ir. vervangt.

Zijn volledige rapport van het onderzoek telt 121 bladzijden en uiteraard zal ik mij in dit artikel beperken tot een aantal interessante onderdelen daarvan. Herjan heeft zijn onderzoek voornamelijk gedaan in het Mualek District in Centraal Thailand, waar het overgrote deel (bijna 70%) van de melkveehouderij is gevestigd.

Om zijn conclusies en aanbevelingen te kunnen onderbouwen, heeft hij de melkveehouderij in Thailand in 4 categorieën ingedeeld: (a) klein en efficiënt, (b) klein, maar inefficiënt, (c) middelgroot/groot en efficiënt en (d) middelgroot/groot en inefficiënt. Klein, middelgroot of groot werd bepaald door o.a. het aantal koeien per bedrijf en de melkproductie per koe. Elke groep werd apart geanalyseerd en vergeleken met een theoretisch raamwerk, waaruit dan de conclusies en aanbevelingen volgden.

De gemiddelde melkveehouderij heeft 43 koeien met een gemiddelde melkproductie van iets meer dan13 literper dag. De huisvesting (de stallen van het vee waren voldeden niet aan standaard hygiënische eisen en dat gold voor vrijwel alle melkveehouderijen in elke groep.

De gemiddelde leeftijd van de melkveehouder was 45 jaar en het merendeel heeft na de lagere school een vervolgopleiding gedaan met zelfs 21% aan een Universiteit. (Opmerking Gringo: een opleiding aan een Thaise Universiteit is niet te vergelijken met een studie aan een Universiteit in bijv. Nederland) Een specifieke opleiding voor melkveehouders wordt georganiseerd door DPO (Dairy Farming Promotion Association) en DPO (Deparment of Livestock Development). Ongeveer 15% van de melkveehouders hebben het bedrijf van hun ouders overgenomen en iets meer dan 50% verklaarde reeds voor opvolging gezorgd te hebben. De meerderheid van alle geïnterviewden houden zich fulltime met de melkveehouderij bezig.

Fulltime boeren zijn meer bereid tot investeren in hun bedrijf en hebben ook een hoger gemiddelde melkproductie per koe. Vrijwel alle koeien zijn voor 70-90% of soms voor meer dan 90% van het ras Holstein-Friesian. Met betrekking tot de gezondheid van de dieren werd geconstateerd, dat er veel typische koeienziekten voorkomen zoals mastitus (uierontsteking), tekenkoorts, ingehouden placenta’s, kreupelheid en Bovine Ephemeral Fever (BEF). De laatstgenoemde ziekte is een in de tropen veel voorkomende koorts veroorzaakt door een virus. Alle voorkomende ziekten zijn terug te voeren op de onhygiënische omstandigheden, voedingsproblemen en de “open huis” omgeving op elke melkveehouderij.

Systematische informatieverwerking over de drachtigheidsperiode van een koe, de geboorte van een kalf, de “droge” periode van een koe is een punt van aandacht voor de boeren. Daarnaast zijn de slechte huisvestingsomstandigheden, de onzekerheid over veevoerprijzen belangrijke risicofactoren.

Herjan komt tot de volgende aanbevelingen:

 1. Vooral de melkveehouders met koeien, die slechts 70-90% raszuiver Holstein-Friesian zijn, zouden de omstandigheden op de boerderij moeten verbeteren om “heat-stress” en ander koeienziekten te beperken of zelfs te elimineren.
 2. Veel melkveehouders zouden specialisten moeten inhuren om hun werk te verbeteren en om bijv. een goed informatiesysteem op te zetten.
 3. Hygiënische omstandigheden op de boerderij moeten drastisch worden verbeterd. Zo zou tijdens het melken handschoenen moeten worden gedragen en de stallen regelmatig en grondig schoongemaakt. Renovatie van huisvesting en investeren in goede melkmachines behoren ook tot deze aanbeveling.
 4. Het zou goed zijn, dat er in het gebied een modelboerderij komt, dat onder ideale omstandigheden kan functioneren. Boeren in de omgeving kunnen daar praktijktrainingen volgen en/of gewoon ervaringen uitwisselen. Een concept, dat Herjan “Boeren leren van boeren” noemde.
.

Het rapport bevat verder zeer uitgebreide analyses, tabellen en overzichten om alle aspecten van een tropische melkveehouderij te bezien. Er wordt diep ingegaan op de voorkomende ziekten, de hygiënische toestanden, het gebruikte voer en kostprijsberekeningen.

Wie geïnteresseerd is in alle details kan via de redactie contact met mij opnemen en ik zend het volledige rapport gaarne toe.

Tenslotte: de Thaise melksector heeft kansen voor de toekomst. Nu nog wordt de Thaise zuivelboer enigszins beschermd door bijvoorbeeld hoge importtarieven, maar die zullen – door regels van de WTO – op termijn moeten worden afgeschaft. Vrije handel betekent, dat de Thaise boer concurrerend moet zijn met het buitenland en dat kan alleen als de melksector zich gestadig en goed ontwikkelt. Dat kan alleen met grotere veestapels, betere huisvesting en goed management.

In deel 3 dan nog twee aardige interviews met twee Thaise melkveehouders.

22 reacties op “De melksector in Thailand (2)”

 1. marcel brockhoff zegt op

  Hallo Gringo,

  Bedankt voor het interesante stuk en ik zou graag het volledige rapport willen ontvangen.
  Gaarne verzoek ik de redactie om mijn verzoek en email aan Gringo te geven.
  Alvast bedankt.

  • avermaete zegt op

   Ik wil graag ook in contact treden meet Gringo maar weet niet goed hoe
   Ben namelijk erg geinteresseerd in land en tuinbouw met oog op komende bezoke met een delegatie Vlaamse tuinders
   [email protected]

   • marcel brockhoff zegt op

    @Gringo
    Beste Gringo,
    hierbij mijn email : [email protected]
    hoop het volledige rapport to ontvangen van je , ben zeer nieuwsgierig :))

 2. Pujai zegt op

  @Gringo

  Interessant artikel. Als consument zou ik graag willen weten hoe het is gesteld met de kwaliteit van de melk die uiteindelijk bij de consument terecht komt. Is daar iets over bekend?

  • hans zegt op

   Die melk smaakt prima, wil alleen niet weten hoeveel chemo er in gaat om deze houdbaar te houden. E nummers vermelden kennen ze in thailand niet.

   • Gringo zegt op

    @Hans: Op de verpakking van Thaise zuivelproducten hoeven geen E-nummers te staan om de eenvoudige reden, dat er geen chemo gebruikt wordt om melk langer houdbaar te maken.
    Het houdbaar maken van melk gebeurt door pasteuriseren (verhitten tot 72 graden Celsius), waardoor de melk enkele dagen goed blijft, bij steriliseren (tot 120 graden Celsius) is de houdbaarheid circa twee weken en bij een UHT (ultra hoge temperatuur van ca. 140 graden Celsius) behandeling is de houdbaarheid zelfs enkele maanden. lees meer daarvoer op bv. zuivelonline.nl

    • hans zegt op

     Dat pasteurisen en steriliseren en UHT is mij wel bekend. Bij de laatste 2 hoeft de te verkopen melk ook niet in de koeling te worden bewaard bij de supermarkten en gebeurt dus ook niet.

     De 7-11 verkoopt melk in de koeling, dus niet behandeld conform sterilisatie en UHT.

     Deze melk blijft na opening zonder problemen enkele dagen tot een week goed na de houdsbaarheidsdatum.

     Dat lukt je in Nederland echt niet, dus hieruit kan ik maar één conclusie trekken.

     Wat je reactie hieronder betreft wil ik nog opmerken dat campina een joint venture heeft met 2 thaise zuivelfabrikanten. Campina exporteert nederlandse melkpoeder daar naar toe, dus tel maaar op je vingers na hoe het zit met die smaak.

     • Gringo zegt op

      Bijna goed, hans, maar gesteriliseerde melk hoort ook in de koeling. Allen voor UHT melk is dat niet direct nodig.

      Op alle zuivelproducten staat een houdbaarheidsdatum, maar welke normen daarvoor aangelegd worden, weet ik niet, het zou zelfs per fabriek kunnen verschillen. Ik denk wel, dat die normen anders zijn dan in bv. Nederland. Je ziet nu eenmaal in de tropen, dus het is beter om die houdbaarheidsdatum zo kort mogelijk te houden. Tip: koop je zuivelproducten in een supermarkt, let op de houdbaarheidsdatum, de producten die achteraan staan zijn vaak het langst houdbaar.

      FrieslandCampina Thailand is onderdeel van de de cooperatieve FrieslandCampina Nederland. De producten worden verkocht onder de naam Foremost. Het heeft een belang in Betagen gezondheidsyoghurt, dat ook door Foremost zelf wordt gemaakt. Men beconcurreert elkaar dus op de markt, maar werken binnen de Groep samen.
      Hoe de financiele constructie en verstrengeling van deze bedrijven in elkaar zit, kan ik met geen mogelijkheid zeggen.

      • hans zegt op

       Bijna goed gringo.

       Foremost is het merk van de werkmaatschappij Friesland Campina thailand.

       Betagen zuiveldrankje is ook een bekende merknaam, Betagen thailand is een joint venture tussen Friesland Campina en het thaise bedrij Thai Advanced Food.

       Dus foremost en betagen staan los van mekaar

       En gesteriliseerde melk kun je mits ongeopend buiten de koeling bewaren.

       Ik heb het nog maar is geverifieerd op wikipedia en friesland campina

  • Gringo zegt op

   @Pujai: Met de kwaliteit van melk(producten) in Thailand zit het wel goed, denk ik. De hier aanwezige zuivelfabrieken zullen alle een ISO certificaat hebben en voldoen aan strenge HACCP voorwaarden. Of daar controle door de Thaise overheid op plaatsvindt weet ik niet, maar de strenge hygienische voorwaarden in het verwerkingsproces dienten puur in eigen belang. Een klein foutje kan betekenen, dat melk besmet raakt en er heel veel melk weggegooid moet worden. Rampzalig wordt het zelfs, als het foutje pas ontdekt wordt als de producten in het schap van de supermarkt liggen.

   De kwaliteit van de melk bij aankomst op de zuivelfabriek, dat van meerdere boerderijen zal komen, is natuurlijk niet altijd hetzelfde. In het verwerkingsproces van pasteuriseren, homogeniseren, separeren, enz. komt er toch een productstroom van gelijke kwaliteit tot stand.

   Smaak is wat anders. Ik vind zelf de smaak van Thaise melkproducten gelijkwaardig en prima, maar of het beter of minder smaakt dan in bv. Nederland, kan ik niet zeggen.

   • Gringo zegt op

    @Pujai: wat ik nog vergat te zeggen, ik heb vele zuivelfabrieken van binnen gezien, maar nog niet in Thailand. Naar aanleiding van deze artikelreeks zou het leuk zijn om een vervolgverhaal te maken over een in Thailand gevestigde zuivelfabriek. Ik ben bezig om te trachten een bezoek te brengen aan Foremost. Of dat lukt????

    • Pujai zegt op

     @Gringo

     Bedankt voor je antwoorden. Het zou inderdaad een zeer interessante follow-up zijn als je de gelegenheid krijgt om een zuivelfabriek in Thailand te bezoeken. Zeker met jouw kennis van zaken. Hebben de produkten van “Dutch Mill” in Thailand iets te maken met een Nederlands zuivelbedrijf? Of is dit slechts slimme branding?
     De smaak van de melk in Thailand is inderdaad heel goed. Vooral de “volle” melk hier doet mij denken aan de Nederlandse flessenmelk van weleer. Nostalgie…
     Je hebt het over het pasteuriseren, homogeniseren en separeren in het verwerkingsproces. Is dit een absolute garantie dat het uiteindelijke produkt, de melk, bestemd voor de consument, “veilig” is? Of zijn er nog andere factoren die meespelen?

     • Gringo zegt op

      @Pujai: Dutch Mill is een volledig Thais bedrijf, de enige buitenlandse “inmenging” is een strategische samenwerking met het Franse Danone. Of dit betekent, dat Danone ook financieel betrokken is by de Dutch Mill Group kan ik niet zeggen.

      Eerder al heb ik genoemd de ISO en HACCP regels, elke zuivelfabriek in Thailand zal zich daar aan houden. De melk wordt vanaf de ontvangst tot het eindproduct op verschillende punten in het proces of automatisch of door kwaliteitscontroleurs gecontroleerd.
      Absolute garantie? Helaas, nee! Met de gewone melk zal het doorgaans wel goed gaan, maar er wordt – door een tekort op de binnenlandse markt – melkpoeder uit het buitenland gebruikt. Dat wordt, denk ik (ik ben geen echte deskundige) vooral gebruikt bij yoghurt en toetjes, omdat daar de echte melksmaak wordt vermengd met bv. vruchten, enz.

      Toevallig was het Dutch Mill, die in 2008 betrokken was bij het Chinese melamine-schandaal. In een zending van 60 ton melkpoeder uit dat land werden sporen van het kankerverwekkende melamine ontdekt, waardoor de hele zending moest worden vernietigd.
      Foremost gebruikt ook melkpoeder, maar voornamelijk uit Nederland en – chauvinist als ik ben – dat is kwalitatief zeer betrouwbaar.

 3. Pujai zegt op

  @Gringo

  Ter herinnering aan je hekelige opmerking over mijn typo in p(r)ejoratief.

  Voortaan geen grammaticale fouten maken. Je schrijft: ” De meerderheid van alle geïnterviewden houden zich fulltime met de melkveehouderij bezig”

  Dit moet zijn “De meerderheid van alle geïnterviewden houdt zich……”

  Payback is a bitch ain’t it! LOL!

  • Gringo zegt op

   @Pujai: daar heb je echt op zitten wachten, nietwaar? Lees al mijn meer dan 100 bijdragen op thailandblog.nl nog eens na en je vind vast hier en daar nog wel een foutje. Het zullen er zeker niet veel zijn, want ik ben ook wel een beetje een taalfreak. Ik zie vele spelfouten (d of dt of t, enz.) en als ik daarop zou reageren ben ik alleen daarmee de hele dag bezig. Veel belangrijker dan een spelfout is dat iemand reageert en meedoet op het blog. Dan neem ik een spelfoutje of grammaticale onjuisheid graag voor lief.

   Nu je het er toch over hebt: lees nog eens de juiste betekenis van pejoratief en kom dan samen met mij tot de conclusie, dat je het totaal verkeerd gebruikt hebt. Het betreffende verhaal bevatte veel cliche’s en vooroordelen, maar dat zijn dan nog geen pejarotieven.

   • Pujai zegt op

    @Gringo

    Daar heb ik inderdaad op zitten wachten. Koekje van eigen deeg. Dat geef ik volmondig toe. Overigens pejoratief betekent onder andere: een woord dat ongunstige associaties oproept. Komt waarschijnlijk in jouw woordenboek niet voor? En de desbetreffende post deed dat bij mij. Geen aanmerking, slechts vrijheid van meningsuiting, binnen de door de redactie bepaalde grenzen, van dit blog.

    Overigens ben ik het volkomen eens met je opmerking: “Veel belangrijker dan een spelfout is dat iemand reageert en meedoet op het blog. Dan neem ik een spelfoutje of grammaticale onjuisheid graag voor lief.”

    Ik zou daaraan willen toevoegen: of bijvoorbeeld een duidelijke typo zoals onjuisheid in je laatste reactie, of p(r)ejoratief….

    Ik laat het hierbij.

 4. Lex zegt op

  Als (voormalig) dierenarts in de grote landbouwhuisdieren sector ben ik zeer ingeinteresseerd in dit onderzoek en zou dan ook graag het volledige rapport ontvangen.
  En daar ik verder als gepensioneerde niets te doen heb, kan ik misschien zelfs wat hulp en adviezen verlenen. Ik houd mij gaarne beschikbaar!

  • Paul zegt op

   Prima Lex geen armoede (in kennis) in stand houden of geld geven maar mee helpen en faciliteren vanuit wat we toch als bagage hebben! En prima artikel weer Gringo!

 5. nok zegt op

  43 koeien die 13 liter melk geven per dag. (Per koe neem ik aan).

  In Holland geven ze meer dan 30 liter per dag per koe.

  Ik vind het verschil wel erg groot, in het regenseizoen kunnen de thai toch ook wel genoeg gras kweken lijkt me zo?

  • hans zegt op

   Heb is een keer zo een ΅melkveebedrijf’ bezocht, als je die scharminkels ziet verbaast het me nog dat ze 13 liter melk geven.

   De thai kweken in het regenseizoen ontzettend veel gras, rijst dus, wat overblijft van de resten heeft niet veel voedingswaarde, De hollandse koe krijgt een veel betere verzorging en voeding zoals mais en krachtvoer en ingekuild gras.

   Zie die mogelijheden voor wat betreft die voeding, nog lang niet gerealiseerd in thailand.

 6. Rob Doeven zegt op

  Hallo Gringo,

  Zou graag het rapport lezen lijkt mij erg interessant, kun jij mij die mailen?
  Bedankt,groeten Rob

  • Gringo zegt op

   Hallo Rob,

   Ik heb het rapport even voor je Internet geplukt, zie”
   http://edepot.wur.nl/176510

   Groeten, Gringo


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website