Een visser in de Salween

Uit de serie ‘You-Me-We-Us; indigenous people in Thailand’. Deel 36. De Sgaw Karen. Bewoners van Ban Tha Ta Fang (บ้านท่าตาฝั่ง) verzetten zich tegen de aanleg van een dam omdat zij leven van visserij in en landbouw langs de Salween rivier. 

De aanleg van de Salween dam

In Ban Tha Ta Fang wonen mensen van de Pakarkeryaw Karen gemeenschap in Mae Hong Son Provincie. Zij wonen langs de rivier de Salween (Thais: Salawin, สาละวิน) die hun enige natuurlijke bron is. Zij zullen als eersten de invloed gaan voelen van een mega plan als de aanleg van een dam die de rivier zelf en de nabije ecosystemen zal ontregelen. 

De gemeenschap daar is totaal afhankelijk van de rivier voor visserij en voor de watervoorziening van hun akkers. De aanleg betekent bovendien een gevaar voor het ecosysteem in de rivier zelf en voor het behoud van de bossen in de regio. De ecologische schade zal onomkeerbaar zijn.

Over hun recht op leefruimte…

Het gaat om het recht op leefruimte en het recht de stem te laten horen over klimaatverandering, ook door etnische minderheden. De organisatie R2S (zie slot) onderzoekt de grote uitdagingen waar de minderheden voor staan in de klimaatcrisis; verwoestende projecten, wetgeving en beleid die langdurig invloed hebben en een grove schending betekenen van de rechten van etnische minderheden.

De negatieve gevolgen van de klimaatcrisis en verwant beleid beïnvloeden belangrijke terreinen als landbouw, voedsel- en bodemveiligheid, natuurlijke bronnen, de biodiversiteit van het ecosysteem, bossen en de middelen van bestaan van etnische groeperingen.

Deze groeperingen waren altijd onafhankelijk van anderen, geleid door kennis en cultuur van hun voorvaderen; zij maakten altijd beperkt gebruik van de overvloedige natuurlijke bronnen. Maar omdat zij afkomstig zijn uit minderheden hebben ze niet genoeg stemmen en invloed om hun uitdagingen uit te dragen in voor het grote publiek toegankelijke media.

Het R2S project wil de rechten van de autochtone bevolking beschermen en een podium creëren om mensen bewust te maken van de invloed van klimaatverandering, en aansprakelijkheid bepleiten voor het gebruik van natuurlijke bronnen door andere spelers. Onze huidige aanpak bij het gebruik van natuurlijke bronnen, en van onze manier van milieubehoud, heeft diep impact op onze planeet. Willen wij de klimaatcrisis aanpakken dan is nú actie nodig. 

‘Wij, R2S, bepleiten eerlijk beleid, recht doen aan ons klimaat, in de hele wereld beslissingen op basis van gelijkheid en wetten, en bewust en weloverwogen gebruik van natuurlijke bronnen. Plus gebruikmaken van de mogelijkheden van hernieuwbare energie voor een veiliger toekomst voor de planeet en voor komende generaties.’

Bron met twaalf foto’s https://you-me-we-us.com/story/construction-of-the-salween-river-dam

Bewerking door Erik Kuijpers. Auteur: Indigenous Voices and Movement on Climate Change (R2S). Dit is een onafhankelijk rapport op verzoek van de V.N., tot stand gekomen met geld van de E.U.

De Salween is een van de grote rivieren uit het Himalayagebied. Hij is 3.200 km lang en vormt over ruim 300 km de grens tussen Myanmar en Thailand waarna hij uitstroomt in de Andamaanse zee.De Sgaw Karen (Thais ปกาเกอะญอ, ook กะเหรี่ยงขาว , ‘witte Karen’) zijn een minderheidsgroep en leven in het noordwestelijk grensgebied van Thailand. Over het verzet in heel Noord-Thailand door vooral minderheidsgroepen die hun leefwereld vernield zien worden is er deze link: rb.gy/xnx1fe

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website