Eten en vooral streetfood is een belangrijk onderdeel van de Thaise cultuur. Eten is voor Thai ook een belangrijke sociale aangelegenheid, aangezien alleen eten als pech wordt beschouwd.

In het dagelijks leven is rijst het hoofdgerecht bij elke maaltijd. In centraal en zuidelijk Thailand wordt witte rijst gegeten, in het noorden en noordoosten eet men vooral kleefrijst. Of je nu uit eten gaat of thuis eet, alles wordt in één keer op tafel gezet in plaats van in gangen te worden geserveerd. In de Thaise cultuur is het de algemene regel om minstens evenveel gerechten te bestellen als er mensen aanwezig zijn, en die worden allemaal gedeeld en samen opgegeten.

Hedendaags Thais eten heeft een rijke geschiedenis. Tegen de dertiende eeuw hebben de Thai de Thaise keuken ontwikkeld zoals we die nu kennen, namelijk verschillende soorten vlees en zeevruchten gecombineerd met lokale groenten, kruiden en specerijen zoals knoflook, pepers en geserveerd met rijst. Later brachten de Chinezen noedels en de stalen wok naar Thailand.

De Thaise keuken wordt ook sterk beïnvloed door Indiase kruiden en smaken, waardoor de beroemde groene, rode en gele curries zijn ontstaan. Hoewel in Thaise curry veel Indiase kruidenpasta’s zijn verwerkt, slaagt men er nog steeds in om zijn eigen unieke smaak te behouden door de toevoeging van lokale kruiden en ingrediënten, zoals Thaise basilicum, citroengras en laos, ook wel bekend als Thaise gember. Andere invloeden op de gerechten in Thailand komen uit de buurlanden  zoals Vietnam, Cambodja, Indonesië, Laos, Birma en Maleisië.

In Thailand leggen alle soorten gerechten de nadruk op gemakkelijk bereid voedsel met sterke aromatische componenten en een pittig randje dat zure, zoete, zoute, bittere en pittige smaken combineert.

De foto’s zijn van een Thais Street Food Festival bij een tempel in Ayutthaya op 4 maart 2021 door Phornphan Boonkrachai / Shutterstock.com

 

 

 

 

15 reacties op “Thailand foto v/d dag: Eten, een belangrijk onderdeel van de Thaise cultuur”

 1. Osen1977 zegt op

  Wie weet wat er op de laatste foto wordt verkocht? Is het een soort van KImchi (gefermenteerde groenten).
  Ziet er wel smakelijk uit, ben namelijk wel dol op Kimchi.

  • Wil zegt op

   Op de foto is pickled fruit. Na 1 maand in zout water met suiker in plastic te hebben gezeten, wordt dit uit de zakken gehaald en kan verkocht worden.
   Dit is het antwoord van mijn Thaise vrouw.
   Succes!!!

 2. KhunEli zegt op

  “Alleen eten wordt als pech beschouwd”
  Vandaar dat ze allemaal naar me kijken, als ik weer eens alleen zit te eten?

 3. John Chiang Rai zegt op

  Wat ik soms niet begrijp is het feit dat veel Thai, net als ze een maaltijd een uurtje achter de kiezen hebben zitten,alweer beginnen te denken en te praten over hun volgende maaltijd.
  Ook in het Thaise small talk gebruik,waar een farang hoogstens over het weer zou praten, beginnen hun vaak met de navraag ,,Kin kao lew rüang” (heb je al gegeten?)
  Ook bij een telefoon gesprek met vrienden of familie,is het zelfs normaal dat men vraagt,,wanni kin arai” (wat eet je vandaag?
  Kortom het eten,hoewel dit ook voor ons een belangrijke noodzaak is, is voor een Thai haast een heel gewoon deel van hun dagelijks small talk/ spraakgebruik.
  Als ons iemand zou vragen wat je vandaag gaat eten,krijgen wij al snel een gevoel dat de persoon geen enkele distance heeft,of verschrikkelijk nieuwsgierig is.555

 4. ADRIE zegt op

  In Thailand zijn ze heel de dag bezig met eten.
  Wel kleine hoeveelheden.
  Het bots wel eens met onze eetcultuur……….
  Het voordeel is dat je werkelijk overal wel kan eten en de kwaliteit van eten goed is.
  Belangrijk als je Thaise partner aangeeft honger te hebben, dan direct alle activiteiten stoppen en naar het eerste beste eetgelegenheid te gaan.

 5. chris zegt op

  “Eten is voor Thai ook een belangrijke sociale aangelegenheid, aangezien alleen eten als pech wordt beschouwd.”
  Ik heb een vermoeden dat dit een sociaal wenseijke opmerking is die steeds vaker haaks begint te staan op de werkelijkheid. Ik heb het in mijn nieuwe woonplek nog nauwelijks meegemaakt dat alle leden van de familie (van jong tot oud) bij elkaar aan tafel zaten om met elkaar de avondmaaltijfd te nuttigen. Iets anders is het uit eten gaan. Als ik om me heen kijk, eten de Thais wanneer ze (zeggen) honger (te) hebben of wanneer iemand eten heeft klaargemaakt. Om drie of vier uur in de middag somtam met khao niao eten is tamelijk gewoon en dan natuurlijk om 6 uur niet zo’n honger hebben. Vervolgens om 7 of 8 uur alleen eten. Niks pech aan. Pech wel wanneer de familie uit eten gaat en je bent niet thuis of te laat.

 6. herman zegt op

  Men zegt vaak dat Belgen Bourgondiers zijn,maar inderdaad in Thailand is het gewoon ingebakken in de cultuur zij kunnen ook uren blijfen tafelen , alhoewel tafelen is niet het juist woord, zij zitten meestal op de grond als ze niet in een restaurant eten.Het enige minpuntje aan Thais eten ,waarvan ik een grote fan ben, is dat zij geen, of geen lekkere desserts hebben.Voor mij geen probleem ik stop gewoon bij het fruitkraampje of koop een roti 🙂 En het eten is hier zo goedkoop dat je vaak geen zin hebt om zelf te koken daar het quasi even duur is als zelf koken.Ik denk dat het eten een van de redenen is waarom mensen zo graag naar Thailand komen.

 7. Marius Brok zegt op

  Ik ben op dit moment alleen in mijn huis en ben ook een halve dag bezig met mijn eten en de afwas. Ik kan niet alles eten dus moet ik ook goed plannen. Wat kan ik lokaal kopen, wat ligt er in de ijskast, wat ligt er in de vriezer. Wanneer heb ik weer verse melk nodig, wanneer moet ik naar Big C( 60 km enkele reis) enz. Hier kun je alleen Kutiauw soep afhalen, gebakken kippenpoten 20 km.
  Desalnietemin eet ik alles wat ik in Nederland ook eet. Wortelstamp met klapstuk met een kuiltje jus is geen probleem, die Thaise koeien hebben alleen klapstuk lijkt het je moet elk stukje van die koe minstens 2 uur koken. En cholestorol is geen probleem, er zit nauwelijk vet aan. Frietjes maak ik zelf kroketten en mayo van HDS wordt in droog ijs geleverd, Steaks van MAKRO 60 KM in diepvries.Sallade maken van Witte Kool komkommertjes tomaten uitje peetje blikje mais.
  Al met al ben ik net als de Thai veel bezig met eten en toch eet ik maar 2 maaltijden per dag.

 8. pete zegt op

  beste Marcus
  Vet van een dier of echte boter is uitstekend en zelfs belangrijk voor een goed chlorestorol gehalte.
  Daarentegen zijn alle plantaardige olienwaarmee eten bereid word zeer slecht voor je cholesterolgehalte.
  Het beste is bakken en of frituren in Ghee of olijfolie.

  • Johnny BG zegt op

   Ik zou Pete willen aanraden om wat meer in de materie te verdiepen, tenzij de algemeen verkondigde stelling toch niet vertrouwd wordt. Olijfolie is toch echt plantaardig terwijl je beweerd dat alle plantaardige olie slecht zijn. Olijfolie kent diverse bewerkingen voor diverse gebruiken dus ff kijken waarvoor je het gebruikt kan geen kwaad en een handje noten per dag zorgt al voor extra selenium.

   Aan de andere kant. Gezond levende mensen krijgen ook kanker en alzheimer dus er is sowieso geen stempel op te zetten wat echt goed is voor een uniek lichaam.

   https://mobiel.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-plantaardig-vet-altijd-gezonder.aspx

  • herman zegt op

   de beste fritten bak je in dierlijk vet , niet in olijfolie. Ik ken geen enkel frituur in Belgie waar men met olijfolie werkt.Ik heb altijd olijolie in huis echter niet om te frituren.

   • fred zegt op

    Persoonlijk vind ik friet gebakken in dierlijk vet walgelijk van smaak en geur. Friet gebakken in zonnebloemolie vind ik een pak lekkerder. Mij zie je nooit in die vettige frietkoten. Maar geuren en smaken verschillen. Gelukkig maar.

    • foefie zegt op

     Ossewit is nr 1.(niet te verkrijgen in thailand)
     Ik heb zowat alle oliesoorten getest,
     En rijst olie geeft beste resultaat.
     Krokant goudgeel zijn ze dan de fritjes.
     Rijstolie heeft een zeer hoge verbrandingsgraad.
     Hoger dan olijfolie en andere.
     Dus voor al uw bakken en braden perfect .
     Google maar naar de eigenschappen van rijstolie
     Smakelijk.

 9. Andrew van Schaik zegt op

  Mijn Thaise vrouw zegt: Thaise gezelschapsdames, die nog een paar batjes over willen houden van toeristen zoeken niet diegenen die op straat zitten te eten. Zij zegt dat farangs die wat te makken hebben altijd in een restaurant zullen eten. Bovendien zegt ze dat, toen zij zo’n zestig jaar geleden voor het eerst in Bangkok kwam, er geen steetfood was, doch slechts restaurantjes. Deze regering heeft op het programma staan streetfood aanzienlijk te gaan beperken en eisen gaat stellen aan hygiene zoals bijv.het aanwezig zijn van stromend water voor de afwas. En het regelmatig verversen van de bakolie. Ook houten tafels waarop gesneden wordt zullen vervangen moeten worden door RVS. Kenissen van ons die aan het strand van Hua Hin eten verkopen hebben dat ook te horen gekregen. Ook zullen er voor het personeel toiletten moeten komen zodat in de toekomst in de keukentjes niet naast de voorteffelijke geur van te bereiden thaifood de bekende penentrante geur blijft hangen van behoeften die even om de hoek gedaan worden.
  Zij die daar niet mee instemmen worden verzocht hun tent af te breken. Gebeurt nu volop.

 10. Rikky zegt op

  Ik ben Belg, in Oostende had ik een restaurant plus frituur, dus weten we hoe we frieten moet bakken,
  hier in Thailand vind ik het beste om rijstolie te gebruiken,
  voor er iemand opmerkingen geeft, probeer het eerst!
  Groetjes en smakelijk!
  Rikky


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website