Eten en vooral streetfood is een belangrijk onderdeel van de Thaise cultuur. Eten is voor Thai ook een belangrijke sociale aangelegenheid, aangezien alleen eten als pech wordt beschouwd.

In het dagelijks leven is rijst het hoofdgerecht bij elke maaltijd. In centraal en zuidelijk Thailand wordt witte rijst gegeten, in het noorden en noordoosten eet men vooral kleefrijst. Of je nu uit eten gaat of thuis eet, alles wordt in één keer op tafel gezet in plaats van in gangen te worden geserveerd. In de Thaise cultuur is het de algemene regel om minstens evenveel gerechten te bestellen als er mensen aanwezig zijn, en die worden allemaal gedeeld en samen opgegeten.

Hedendaags Thais eten heeft een rijke geschiedenis. Tegen de dertiende eeuw hebben de Thai de Thaise keuken ontwikkeld zoals we die nu kennen, namelijk verschillende soorten vlees en zeevruchten gecombineerd met lokale groenten, kruiden en specerijen zoals knoflook, pepers en geserveerd met rijst. Later brachten de Chinezen noedels en de stalen wok naar Thailand.

De Thaise keuken wordt ook sterk beïnvloed door Indiase kruiden en smaken, waardoor de beroemde groene, rode en gele curries zijn ontstaan. Hoewel in Thaise curry veel Indiase kruidenpasta’s zijn verwerkt, slaagt men er nog steeds in om zijn eigen unieke smaak te behouden door de toevoeging van lokale kruiden en ingrediënten, zoals Thaise basilicum, citroengras en laos, ook wel bekend als Thaise gember. Andere invloeden op de gerechten in Thailand komen uit de buurlanden  zoals Vietnam, Cambodja, Indonesië, Laos, Birma en Maleisië.

In Thailand leggen alle soorten gerechten de nadruk op gemakkelijk bereid voedsel met sterke aromatische componenten en een pittig randje dat zure, zoete, zoute, bittere en pittige smaken combineert.

De foto’s zijn van een Thais Street Food Festival bij een tempel in Ayutthaya op 4 maart 2021 door Phornphan Boonkrachai / Shutterstock.com

 

 

 

 


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 6 votes.
Please wait...

3 reacties op “Thailand foto v/d dag: Eten, een belangrijk onderdeel van de Thaise cultuur”

 1. Osen1977 zegt op

  Wie weet wat er op de laatste foto wordt verkocht? Is het een soort van KImchi (gefermenteerde groenten).
  Ziet er wel smakelijk uit, ben namelijk wel dol op Kimchi.

  • Wil zegt op

   Op de foto is pickled fruit. Na 1 maand in zout water met suiker in plastic te hebben gezeten, wordt dit uit de zakken gehaald en kan verkocht worden.
   Dit is het antwoord van mijn Thaise vrouw.
   Succes!!!

 2. KhunEli zegt op

  “Alleen eten wordt als pech beschouwd”
  Vandaar dat ze allemaal naar me kijken, als ik weer eens alleen zit te eten?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website