CEO of Charoen Pokphand (CP) Group, Suphachai Chearavanont (Noknopp / Shutterstock.com)

De nieuwste Forbes 2020 lijst van de 50 rijkste Thaise mensen toont aan dat er in die groep ook grote financiële klappen vallen vanwege de Coronaviruscrisis. Niet dat er ook maar één bij is die bij de regering zal aankloppen voor steun, maar het zal je maar gebeuren dat je vermogen ineens 2,2 miljard Amerikaanse dollars lager wordt ingeschat.

Dat overkwam de Chearavanont broers van CP Group die weliswaar weer op de eerste plaats staan, maar hun gezamenlijk vermogen daalde met $ 2,2 miljard tot $ 27,3 miljard. Een recent artikel in Khaosodenglish noemde nog een aantal rijken uit de lijst, zie www.khaosodenglish.com/. In dat artikel is een link naar de volledige lijst van de 50 rijkste mensen. Interessant? Ach, het is maar hoe je het bekijkt.

Deukjes

De door Forbes genoemde verlagingen (een enkeling ging toch nog omhoog!) zijn natuurlijk slechts deukjes in de vermogens van deze rijke mensen. Zij zullen er niet wakker van liggen in tegenstelling tot miljoenen Thais die zonder werk in zowel het formele als informele economische verkeer zonder inkomen zijn komen te zitten of het risico lopen alsnog ontslagen te worden. Tenminste 520.000 net afgestudeerden zullen het moeilijk krijgen een baan te vinden.

Werkloosheid

De puissant rijken zullen de puissant rijken blijven, schreef Tanit Sorat, vice-voorzitter van de Employers’ Confederation of Thai Trade and Industry (EconThai), maar de effecten van de coronacrisis op de Thaise economie kunnen leiden naar een historisch dieptepunt van werkloosheid. Tanit verwacht, dat 6,5 miljoen Thais werkloos zullen worden, waarvan 2,75 miljoen in de formele sector van de economie en 3,2 miljoen “informele” werkers.

Meer dan 19 miljoen mensen hebben zich gemeld voor de 5.000 baht per maand uitbetaling door de regering. Dit steunprogramma is alleen bestemd voor de formele werkers en zelfstandigen, wiens bestaan door de coronacrisis in gevaar is gekomen.

Tenslotte

Als ik dit alles lees, vraag ik mij af hoe die rijke mensen tegen al die ellende van Thais zonder werk en inkomen aankijken? Zouden zij gewoon toestaan dat ook in hun eigen bedrijven mensen worden ontslagen? Zouden zij geld beschikbaar stellen om de nood hier en daar te lenigen? Ik ook wel eens uit verhalen begrepen, dat sommigen van die rijken (veel) doen aan liefdadigheid zonder dat er ruchtbaarheid aan wordt gegeven. Dat soort verhalen zou ik nu graag in groten getale willen lezen!

11 reacties op “Ook de rijksten in Thailand krijgen financiële klappen”

 1. Henri zegt op

  Ik lig er niet wakker van dat de Hso Thai poen verliezen en naar het artikel zij ook waarschijnlijk niet.
  Dat hun afhankelijke personeel er wakker van ligt, zal hun slaap niet verstoren.
  Als 2% van de bevolking 80% van de middelen in handen heeft en een nationaal leger om die belangen te beschermen zou dat ook mijn slaap niet verstoren. Maar jammer genoeg lig ik nog wel eens wakker.

 2. Driftand zegt op

  Ik zou willen dat ik dat luxeprobleem had om 2.2 mlj. te verliezen…

 3. Johnny BG zegt op

  Ruchtbaarheid geven als het om hulp geven gaat is natuurlijk een gevoelig onderwerp en zeker niet handig voor de toekomst.
  De conglomeraten hebben er geen belang bij als de economie instort want dat treft direct hun rendement. De puissant rijken zullen op de achtergrond heus wel invloed hebben zodat er maatregelen genomen kunnen worden die de pijn verzachten en na de crisis wordt de ereschuld wel weer strak gestreken.

  Bewijzen valt het niet maar als je in de persoonlijke sfeer krijgt lopen sponsors ook niet te koop met hun liefdadigheid en dat betaalt zich terug in een bepaalde loyaliteit.

  Stel je voor dat de mevr. Heineken de Nederlandse overheid 500 miljoen zou schenken dan ligt het bedrijf voor de eeuwigheid onder het vergrootglas en zeker zodra een regeringsbeslissing in het voordeel van Heineken zou zijn. Stille diplomatie is beter dan van de daken schreeuwen dat je zo’n gulle gever bent.
  Dat is mijn mening voor wat het waard is.

  • Rob V. zegt op

   Uit diverse onderzoeken blijkt dat de rijken relatief minder gul zijn dan de mensen die het minder breed hebben. Terwijl de rijken juist in een nog betere positie zitten om anderen te hulp te schieten met geld en goederen of door hun positie te gebruiken om via hun bedrijven, netwerken en de politiek de situatie voor de arme en gewone burger te verbeteren. Zien we dat gebeuren? Nee, het is veelal meer gegraai, uitspelen van kleinere vissen en zo nog meer macht en geld vergaren.

   Rijken zijn minder gul als er grote inkomensongelijk is (laat Thailand nu in de top 3 meest ongelijke landen ter wereld staan, zie o.a. het boek Unequal Thailand, Aspects of Income, Wealth and Power, edited by Pasuk Phongpaichit and Chris Baker), ik citeer uit een onderzoek:

   “Research on social class and generosity suggests that higher-income individuals are less generous than poorer individuals. We propose that this pattern emerges only under conditions of high economic inequality, contexts that can foster a sense of entitlement among higher-income individuals that, in turn, reduces their generosity. Analyzing results of a unique nationally representative survey that included a real-stakes giving opportunity (n = 1,498), we found that in the most unequal US states, higher-income respondents were less generous than lower-income respondents. In the least unequal states, however, higher-income individuals were more generous.”

   Deze mensen hebben geld en macht zat om fundamenteel de zaken te verbeteren. Maar de trends laten helaas zien dat rijken rijker worden en armen armer. Waar Thailand dus zo’n beetje de kroon pakt. De rijken zijn relatief gewoon gierig en de grootste gier is de meest rijke Thai.

   Ze zagen nu grote bedragen verdampen, geld wat veel beter in de maatschappij gestopt had kunnen worden om ongelijkheid aan te pakken. Maar dat schuurt met het eigen belang van menig elite.

   Ik ben het wel eens dat je het niet aan de grote klok hoef te hangen als je een gulle gift hebt gedaan. Als je rijk bent is een gulle gift natuurlijk een serieus bedrag, dan is juist transparantie belangrijk. Hoe komt de vereniging, organisatie plots aan zo’n grote zak geld? Dat moet terug te herleiden zijn zodat men kan zien of er geen belangenverstrengeling is. Dat kan allemaal heel stil gebeuren zonder het van de daken te schreeuwen.

   • Rob V. zegt op

    Bron: http://www.pnas.org/content/early/2015/11/18/1511536112

   • TheoB zegt op

    Volgens The Nation Thailand is Thailand in 2018 zelfs wereldkampioen vermogensongelijkheid geworden.
    https://www.nationthailand.com/Economy/30360144

    Ten aanzien van donaties wil ik het volgende opmerken:
    Heel nobel van mensen om geld te geven aan anderen die het op een goede manier gebruiken.
    Maar niet zo nobel wanneer die donaties gedeeltelijk of geheel afgetrokken worden van het belastbaar inkomen. Iedere belastingplichtige van hetzelfde land als de ‘gulle’ gever betaalt dan nml. indirect mee, want het gaat ten koste van de belastinginkomsten en dus de staatsbegroting.
    Het is dus pas echt een gulle gift als de gever dat volledig uit eigen zak betaald.

 4. Jaap Olthof zegt op

  Thailand is een ‘ziek’ land qua ‘aristocratie’ en toplaag van de maatschappij!
  Schandalige verschillen in de Thaise samenleving, enj rijk wordt alleen maar rijker ten koste van de meerderheid van de Thai!!

 5. l.lagemaat zegt op

  Ach de Rijken zullen de rimpeling in hun financiële “Dagobert” vijver nauwelijks opmerken.

  Papieren geld met slechts een verandering in getalletjes!
  Zolang hun echte vermogen maar niet in Quatar en de Kaaiman eilanden aangetast worden!

  Voor de normale, letterlijk sterfelijke mens is het een ramp!

  Liefdadigheid bij een Chinees/thaise familie?
  Ze kunnen het woord niet eens spellen!

 6. B. C. zegt op

  Als je spreekt over $ 2.2 tot $27.3 miljard dollar daling van je kapitaal dan dan kan je toch niet spreken dat je klappen krijgt want dan is er elders toch nog wel een graantje over?

 7. Rob V. zegt op

  555 Sorry Gerard, ik weet niet zoveel van het Taailand. 🙂 Voor welke lezers jouw sarcasme ontgaat:

  Die verhalen over die ruimhartige donatie zijn verspreid door generaal majoor Torsak. Een journalist (waar een lezer hier huiduitslag van krijgt) schreef daarover het volgende op Facebook op 25 maart:

  “Torsak Sukvimol  shared photographs on Facebook of a ventilator at the Police Hospital in Bangkok and claimed it was one of 100 being donated to Thailand by [ die bijzondere man ].
  This was shared by the Thailand Vision propaganda page which also shared similar fake news earlier this week.

  I contacted Major General Torsak — who commands the new royal security police force, the Rachawallop Police Retainers King’s Guard 904 — to get details of the equipment donation.

  He was unable to give me any information beyond claiming that one extra ventilator had arrived at the Police Hospital. He subsequently deleted his original post praising [de bijzondere man] for donating equipment all over Thailand. ”

  De foto’s in sommige media van dit fake news gebruikten zijn inderdaad van een ziekenhuis uit Italië (bron: deze journalist op Facebook, 23 maart ).

  Zie de originele foto die door Thailand Vision gebruikt is  :

  https://www.npr.org/sections/coronavirus-live-updates/2020/03/19/818423530/italy-surpasses-chinas-coronavirus-death-toll?t=1586175905641

  Dat maakt het allemaal nogal bizar, rijke stinkerds die makkelijk ruimhartig kunnen doneren maar dit niet doen. Maar misschien mag het niet verbazen. Staat mij een onderzoek bij dat -relatief gezien- mensen die het minder breed hebben meer doneren dan mensen die goed in de slappe was zitten.

  Iemand hier die weet hoe gul, liefdadig en sociaal de top vermogende werkelijk zijn jegens het gewone Thaise plebs?

 8. Fred S. zegt op

  Voor die rijke jongens is 2.2 miljard minder vermogen niet zo ingrijpend,als 20 euro minder aow per maand voor ons.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website