Good Luck, wie gelooft wordt zalig

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Column, Joseph Jongen
Tags:
13 januari 2015

Het jaar kan niet meer stuk, want iedereen heeft bij het begin van het nieuwe jaar de allerbeste wensen mogen ontvangen.

Thailand; je zult er maar wonen, staat bol van good luck. Duizenden soorten amuletten staan garant voor liefde, succes en geluk in ‘the land of smile’. Zonder een dergelijk kleinood om je hals ben je immers reddeloos aan de Goden overgeleverd. Het geluk gaat aan je voorbij, tenzij je wellicht het nummer van een voorbijflitsende auto hebt genoteerd waarop het cijfer 7 meermalen voorkomt. Wellicht kun je dan een aardig bedrag op je bankconto bijschrijven als winnaar van de loterij. Speel je mee in Bangkok’s China Town dan is de 7 totaal niets waard, want daar gelden andere gelukswetten en is het cijfer 8 het ultieme geluksgetal.

Gelukssymbolen

Behalve met gelukscijfers kun je geluk ook afdwingen met behulp van objecten, symbolen, planten, dieren of zelfs met een gelukstatoeage op je lijf. Je ziet de Sak Yant gelukstattoo steeds meer in Thailand, met name op de ontblote schouderpartij van min of meer bevallige dames. Voor de Westerling in een onleesbare taal van maar liefst vijf regels onder elkaar getatoeëerd .
Mythologie, religie en traditie spelen niet alleen daar een grote rol, maar in de gehele wereld. Wie kent in eigen land niet het beroemde klavertje vier of het hoefijzer als symbool voor geluk.
En wat te denken van een witte olifant of een Japans katje dat met een wuivend linker pootje je welkom heet. Een groet met het rechterpootje betekent: good luck aan U gewaardeerde klant.

Ongeluk

Naast de gelukssymbolen is het oppassen geblazen voor ‘Bad Luck’. Wat te denken van vrijdag de dertiende. En als je dan ook nog een zwarte kater tegenkomt kun je de koffer wel pakken. Onder een ladder op een trottoir doorlopen; mij niet gezien.

Vogeltjes

Waar mensen zijn is de markt en zeker daar waar toeristen komen. Gevangen vogeltjes, die zielig in kleine kooitjes zitten opgesloten, kun je tegen betaling van de nodige bahtjes verlossen.
Good luck is daarbij het tover- en verkoopwoord. Toch blijft dit een negotie die niet bepaald diervriendelijk genoemd mag worden. Hoewel ik tradities wel kan waarderen laat ik na een bezoek aan een ‘vangvogelaar’ dit soort geluk aan me voorbij gaan (zie foto).

Over een paar dagen vlieg ik met EVA naar Bangkok en ga op de goede afloop beslist geen kaarsje opsteken. Vertrouw op de crew die een geluksamulet draagt en een Chinees jade varkentje onder het interlockje. Zeker weten; we landen dankzij dit bijgeloof veilig en wel op Suvarnabhumi Airport en gaan van een zalige vakantie genieten. Wie gelooft wordt zalig, maar ik blijf toch graag nog even op deze aardbol ronddolen.

3 reacties op “Good Luck, wie gelooft wordt zalig”

 1. will zegt op

  onderschat zeker niet de kracht van sommige adjan ’s ( magic power teachers ) welke deze sak-yants plaatsen.

  sak-yants gezet in tatoo shop , zijn tatoos only . niets meer of minder.

  sommige annulets , al naargelang wie ze u overhandigt kunnen soms rare dingen veroorzaken.

  met noemt mij dikwijls ‘ ongelovige thomas ‘ maar feiten zijn feiten.

  will.

 2. Maud Lebert zegt op

  Neem mij niet kwalijk meneer Jongen. Maar vrijdag de 13e, een zwarte kater op vrijdag, onder een ladder doorlopen is bijgeloof van de europeaan en niet van de aziaat. Misschien heeft u het e.e.a. door elkaar gehaald?
  Beste groeten
  ML

 3. Pim zegt op

  Het is niet te geloven .
  Enkele weken geleden is er bij mij zo’n vogeltje aan komen vliegen (foto bij de redactie bekend ).
  Het beestje was direct mijn vriend ,ging direct op mijn schouder en hand zitten komt 3 x per dag bij ons eten , en tegen donker komt deze binnen slapen .
  Verslapen is er voor mij niet meer bij , als de nacht weer plaats maakt voor het daglicht kwettert hij ons vrolijk wakker voor zijn ontbijt om daarna het bos in te vliegen .
  Tegen de middag komt hij gezellig voor de lunch en neemt een bad om later weer uit te vliegen tot het diner .
  Opvallend is dat hoewel ik enkel voodoo heb meegemaakt ik nergens in kan geloven .
  Sinds Tweettie bij ons is zijn de zaken ongekend omhoog gegaan .
  Je zou haast gaan denken of er toch iets is behalve bijgeloof .
  Het kan natuurlijk ook onze kwaliteit zijn waar een ander in Thailand met ons Hollandse product niet aan kan tippen .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website