Een openhartig interview met Premier Prayut

Door Chris de Boer
Geplaatst in Chris de Boer, Column
Tags: ,
13 augustus 2022

(thanis / Shutterstock.com)

Int: Goedemiddag kuhn Prayut. Ben erg bij dat u de tijd hebt kunnen vinden voor dit interview. En ook dat u beloofd hebt al mijn vragen, over welk onderwerp dan ook, te beantwoorden. Ik weet dat u eigenlijk alleen wordt geïnterviewd door eigen mensen en dat u de vragen dan tevoren hebt ingezien zodat u de antwoorden kunt instuderen. Ik kan de lezers echter verzekeren dat dit nu niet het geval is.

Pr: Dat is juist.

Int: Laat ik maar met de actualiteit in huis vallen. U heeft de gewezen premier van Sri Lanka, de heer Rajapaksa, op humanitaire gronden een maand toegelaten tot Thailand zodat hij in die tijd rustig een land kan zoeken waar hij zich permanent kan vestigen. Zou dat land ook Thailand kunnen zijn, bij toeval?

Pr: Ja, dat zou zo maar kunnen. Sterker nog. We hebben de heer Rajapaksa attent gemaakt op het Elite Ultimate Privilege Visa. Hij hoeft alleen maar 2 miljoen Baht te betalen en dan is hij voor 20 jaar zeker van een plekje in ons gastvrije land. En zeg nou zelf: wat is 2 miljoen Baht voor een corrupte leider van een land? Hij heeft ongetwijfeld een bankrekening in Zwitserland. En de douane zag ook dat hij veel koffers bij zich had, wellicht met cash geld. Dan moet hij dat wel snel wisselen voordat de Baht weer omlaag duikelt.

Int: Dat brengt op mijn volgende onderwerp: de economie. Ik heb de indruk dat het niet goed gaat met het land. Hoe denkt u de Thaise bevolking weer gelukkig te maken?

Pr: Das een goeie vraag. Ja, aan de wisselkoers van de Baht kunnen we niet zoveel doen natuurlijk. We proberen de pijn te verzachten voor de armen. Die zijn meer gebaat bij lagere dieselprijzen dan lagere BTW, merkwaardig genoeg. De pick-up is blijkbaar belangrijker dan wat er ‘s avonds op tafel komt. Maar toch; er komen extra bonnen om te winkelen in tevoren aangewezen winkels. Ik weet dat daar kritiek op is maar als we het helemaal vrij geven gaat toch iedereen naar de 7-Eleven en krijgen we kritiek dat we de rijksten in dit land spekken.

Int: komen er binnenkort ook nog nieuwe maatregelen?

Pr: Ja, die zijn in de maak, met name als het gaat om de bevordering van het toerisme. Modernisering van de landbouw gaat niet snel als het al plaatsvindt. Die arme boeren in de Isan werken nog steeds zoals100 jaar geleden en hebben hun hoop (op geld) opgeschort tot de verkiezingswinst van de Pheu Thai de volgende keer. Vergeefse hoop overigens. De regering overweegt om alle BBA’s in hospitality en tourism management gratis te maken zodat we binnen een paar jaar meer gekwalificeerde arbeidskrachten hebben. Buitenlandse docenten op deze opleidingen kunnen een 5-jarig visa krijgen voor 100 Baht per jaar, geen 90-dagen melding en een automatische werkvergunning. Alle beetjes helpen.

Int: Maar waar moeten die toeristen vandaan komen?

Pr: Nou, dat is niet zo heel moeilijk om te raden hoor. Uit de Aziatische landen waar ze nu ook al vandaan komen, dus uit China en India. En ik denk ook uit Rusland, Oekraïne en Taiwan.

Int: Hoezo uit deze drie laatste landen?

Pr: Je zult op dit moment maar in Rusland, de Oekraïne of Taiwan wonen. Gestresst door de oorlog of de schijnaanval van China. Al die mensen zouden dolgraag even de werkelijkheid vergeten en willen ontspannen. Nou, dat kan bij ons in Thailand uitstekend. Wij zijn niet voor niets neutraal in al die vreselijke gewelddadigheden. Naast het feit dat het Thaise leger eigenlijk niet voorbereid is op vechten (zie het incident met de vliegtuigen van Myanmar boven ons grondgebied een paar weken geleden; precies in het middagdutje zoals we hen al jaren geleden hebben laten weten) hebben wij de gestreste toeristen uit die drie landen hard nodig. Wij moeten onze neutrale politiek dus zo lang mogelijk volhouden.

Int: Ja, dat is me nu duidelijk.

Pr: De EU wil graag dat we kleur bekennen in het conflict maar gelet op het aantal toeristen vanuit Europa, de aanhoudende problemen op Europese vliegvelden, de stijgende prijzen van vliegtickets en de inflatie daar is daar absoluut geen aanleiding toe. Integendeel.

Int: Bent u al bezig met de komende verkiezingen?

Pr: Nou, eigenlijk niet zozeer. Dat laat ik graag aan mijn kompaan Prawit over. U weet natuurlijk dat ik helemaal geen lid ben van de PPRP. Als Thais staatsman laat ik mij graag ook vragen voor de functie van premier. Vind ik wel zo passend in plaats van overal in den lande uit te gaan leggen wat deze regering allemaal voor goeds heeft gedaan. Daar ben ik ook zo klaar mee. Ik ben ook niet van plan lid te worden. Op het platteland, als ik daar kom, de Thais omhelzen en ze een hart onder de riem steken is natuurlijk ok. Dat maakt hen gelukkig.

Int: Hoe moet het verder met het land als u geen premier meer bent?

Pr: Ja, das ook een goede vraag. Ik weet het niet. Ik hoop dat de kiezers dat beseffen als ze in het stemhokje staan. Afgezien van een paar demonstraties in Bangkok, heeft deze regering vooral voor rust, orde en stabiliteit gezorgd. Daar houden de Thais van: rust, een drankje, veel eten, geen gedoe en anderen laten nadenken wat goed voor hen is. Als de Phue Thai wint, gaat dat ongetwijfeld veranderen en ik ben er zeker van dat het volk dat niet wil.

Int: Mogen de Thais dan zelf niet over hun toekomst beschikken?

Pr: Natuurlijk mogen ze dat. En dat doen ze ook door op de PPRP te stemmen. Een stem op de Phue Thai, dat weet u net zo goed als ik, is een stem op de Shinawatra clan die dit land aan de rand van de afrond heeft gebracht. U moest eens weten hoeveel steunbetuigingen wij niet gehad hebben na de noodzakelijke staatsgreep.

Int: Hoeveel dan?

Pr: Zeker 4: van Myanmar, Trump, Poetin en president Xi. U ziet: de wereldmachten staan achter ons.

Int: Ik heb nog een laatste vraag. Hoe staat het met het echte gevaar voor een uitbraak van apenpokken in dit land?

Pr: Leuk dat u dat vraagt. Heb dit probleem gisteren nog met collega Anutin besproken. Die verzekerde mij dat alle apen in dit land (en dat zijn er nogal wat) binnen twee maanden tegen de pokken worden ingeënt zoals vroeger de Thais. Hij regelt de vaccinaties ad 5000 Baht per prik. Natuurlijk beginnen we in Lopburi. Dusit Zoo stuurde mij een paar dagen geleden al een mailtje dat we niet zo bezorgd hoeven te zijn. Homoseksueel gedrag komt eigenlijk alleen voor bij de Bonobo-apen en die hebben we nauwelijks in het wild hier. Dus: een storm in een glas water, geen nam keng.

Int: Gelukkig maar. Mag ik u hartelijk bedanken voor dit openhartige interview en ik hoop dat ik nog een keer mag aankloppen bij u.

Pr: Dat mag. U had een paar slimme vragen. U bent vast Thais. Hahahahahaha.

17 reacties op “Een openhartig interview met Premier Prayut”

 1. Erik zegt op

  Chris, dank voor jouw inspanningen om veelzeggende commentaren uit te lokken van ’s lands nummer 2. Het land is in zo goede handen en het volk is zo tevreden dat ik vermoed dat de komende verkiezingsuitslag al vaststaat.

  Spreek je ook Duits?

  • Johnny BG zegt op

   Erik,
   Ik geef mij als vrijwilliger op.
   Het land is in goede handen voor de mensen die er wat van willen maken.
   Tijdens de Covid maatregelen werden de sloebers door vele maatregelen geholpen maar het geld werd veelal uitgegeven aan extraatjes en niet waar het voor bedoeld was. De schulden bleven dus gewoon de schulden want dat is uiteindelijk een probleem voor een ander.
   Ik heb ooit weleens een project opgezet waarbij de voormalige familie allemaal zorgeloos zouden kunnen leven maar men was tevreden met een jaarloon verdient in 3 maanden. M.a.w. 9 maanden chillen en dan wel zien hoe het er jaar erna aan toe gaat.
   Nogmaals, de overheid is er nu vooral voor de mensen die er wat van willen maken en niet voor de mensen die niet met de rat race mee kunnen. En dat laatste mag je als overheid niet zeggen maar een feit blijft dat de overheid niet in staat is om alle gezondheidszorg voor de vergrijzende bevolking aan te bieden. Het gevolg is verlies aan levens in buitengebieden als goedkope maatregel om kosten te besparen. In NL zeggen ouders dat kinderen hun hart moet volgen om gelukkig in het leven te worden. Vergeten wordt hoe het geld dan verdiend moet worden. Dat zelfde zie je in TH ook.
   Het ligt allemaal aan de (r)overheid als het niet goed gaat maar vergeten wordt de eigen verantwoordelijkheid.
   De wereld wordt al miljoenen jaren bewoond en de vechters hebben ons vooruit gebracht en ineens heeft een verlichte groep het licht gezien…..wat dat betreft heb ik meer vertrouwen in de dierenwereld. Eten en gegeten worden ipv pappen en nat houden.

   • Erik zegt op

    Johnny, de vergrijzing slaat in de hele wereld toe en de zorg is naast de AOW al de grootste kostenpost in NL.

    Ik hou mijn hart vast voor de zorg in Thailand want die betaalbaar houden zal niet lukken met een regering die liever oorlogsmateriaal koopt zoals duikbootjes en heli’s in een wereld waarin het land geen vijanden kent. Ik vrees dat de kwaliteit van de zorg voor de armen hard achteruit gaat hollen; geen zorgpolis dan slechte zorg. Tel daarbij de inflatie die ook in TH toeslaat en de armen worden alleen maar armer.

    Eigen verantwoordelijkheid zeg je? OK, maar dat moet je de mensen dan wel aanleren en het onderwijssysteem in TH doet dat nu net niet. Schakel je hersens uit en loop braaf mee met de meester net zoals vroeger in Limburg waar Jan met de korte achternaam moest luisteren naar de schoolmeester, de pastoor of dominee, de notaris en andere ‘notabélen’ die hét wel wisten (maak maar veel kindjes dan blijf je fijn arm…). Ik neem de armen niets kwalijk; heb er 16 jaar tussen gewoond.

    Enfin, we hebben een leuk fantasieverhaaltje van Chris gehad over nummer 2 in dit land. Het fleurt het veel te warme weekend hier in Friesland wat op.

    • Johnny BG zegt op

     @Erik,
     De gesprekken met het buitenland over militaire speeltjes hoort toch bij het spel van handelsverschillen en geopolitiek? Thailand is een exportland en verschillen zijn af te straffen met importbeperkingen waar de gehele bevolking ook last van kan hebben.
     Dit spel laat ook zien hoe landen invloed kunnen hebben op de vooruitgang in een ander land en laat dat nou in TH met hun beleid geen windeieren te hebben gelegd.
     Wat betreft eigen verantwoordelijkheid ken ik er velen die de mavo/havo (in TH universiteit genoemd) hebben gevolgd maar bar slecht begrijpen wat het inhoudt. Het zal de leeftijd zijn en ooit zullen zij alle problemen mogen oplossen en ik kan daar niet jaloers op zijn. Iedereen is maar een passant in de geschiedenis.
     Uiteindelijk komt alles in TH wel goed en is het wellicht vanuit Friesland goed om te realiseren dat de gouden jaren in Europa zijn afgelopen. We zien nu allemaal stuiptrekkingen in vele EU landen maar de toekomst is slechter in de EU dan in TH. Daar hoef je geen demografie voor gestudeerd te hebben.

     • Erik zegt op

      Johnny, als het in TH wel goed komt na de opofferingen dan geldt dat voor de Thaise onderdanen die de broekriem kunnen aanhalen. Dat hebben ze immers geleerd. Ik wil nog zien of jij of ik dat kunnen…. Maar dat is een kwinkslag.

      Jouw somberheid over de EU deel ik niet. Het is een van de stormen waar een jonge structuur nu eenmaal doorheen moet. Groeistuipen. Voor een ander onderwerp dan dit.

      Maar als jij dat serieus bedoelt maak dan maar een flinke spaarpot want als de EU knalt dan knalt ons AOW- en pensioenstelsel ook. Ben ik daar bang voor? Tegen die tijd sta ik in een potje op de schoorsteen dus ik maak me geen dikke benen….

      • Johnny BG zegt op

       Erik,
       Als de EU groeistuipen heeft dan geldt dat natuurlijk ook voor Thailand wat een bepaalde traditie heeft. Zoals William het al verwoorde, kijk naar het heden en wat er wel bereikt is in een situatie zoals deze er is. Voorlopig is de bevolking in TH beter af dan in vele omliggende landen.
       De kunst van het leven is het goede te waarderen en het slechte proberen te verbeteren. Zelfs onder de huidige regering probeert men het laatste maar er zijn altijd mensen die vanuit hun ziel altijd ontevreden zijn. Het ergste is dat deze zieltjes dat vanuit een positie zeggen terwijl ze echte armoede bij zichzelf niet hebben meegemaakt.
       Wat dat betreft heb ik meer respect voor een Thai die de afgelopen jaren 10 kg is afgevallen om zijn gezin te onderhouden dan de voorvechters voor alles en nog wat die lekker hoog en droog zitten en vanuit NL een beetje de betweter spelen.

       • Erik zegt op

        Johnny BG, buitengewoon onaangenaam een ‘betweter’ te worden genoemd na 30 jaar reizen en wonen in/door Thailand. Ja, ik was er vroeg bij!

        Er was eerder hier al een persoon die dat opmerkte terwijl hij zelf commentaar had op het asielbeleid in NL. ‘NL laat vluchtelingen toe met een I-Phone 5’ zei hij en hij zei dat mensen in NL en B hun mond moeten houden over Thailand. Dan denk ik ‘Hou jij dan ook je mond over NL en B.’

        Als het zo moet haal je de discussie uit dit blog. Als dat de wens is van enkelen, gelukkig maar enkelen, soit! Maar de redactie bepaalt het beleid, gelukkig maar.

        Toch een vraag. Waar ben jij vrijwilliger voor? Zie jouw antwoord 13/08 12.04 uur.

   • Tino Kuis zegt op

    Aan de bekende antropologe Margeret Mead werd eens gevraagd wat zij nou het belangrijkste teken van beschaving vond. Zij antwoordde dat er eens een duizenden jaren oud skelet was gevonden met een genezen bovenbeen breuk. Iemand moet langere tijd voor deze persoon hebben gezorgd.

    Je moest eens weten hoe goed ook in de dierenwereld .voor elkaar wordt gezorgd.

 2. Jacques zegt op

  Ik moest even denken aan het programma van: ” zo is het toevallig ook nog eens een keer.” Niets van gelogen toch. Weer prachtig geschreven en het zou zo maar kunnen zijn, alhoewel Prayut dit nooit zo zou beamen. De zogenaamde politieke correctheid zit hem in de weg, of beter gezegd komt hem altijd goed van pas.

 3. Tino Kuis zegt op

  Mooi interview, Chris, fijn dat hij zo vriendelijk was ‘Goeie vraag’! Meestal zegt hij ‘Stomme vraag’!

  Ik ben ook blij dat hij niet, zoals in het verleden met ondervragers gebeurde, dreigde jou te executeren of dreigde het spreekgestoelte naar je toe te gooien, jou op een bananenschil trakteerde, jou bespoot met een desinfecterend middel of met zijn hand door je haren woelde.

  Waarom was hij zo lief voor jou? En heeft hij achteraf het interview goedgekeurd? Stel de volgende keer wat meer kritische vragen waar je zo vóór bent en vraag dóór! Of was je een beetje bang voor hem?

  • chris zegt op

   Voordat het interview begon, bekende hij dat hij net prima had geluncht met zijn vriend Kuhn Chalerm en dat ze daarbij een goede fles Fleury hadden soldaat gemaakt.

 4. William zegt op

  55555 Ik lees altijd dit soort berichten met een glimlach.
  Vaak zo niet altijd mag ik als die antwoord geeft Johnny BG waarderen in zijn mening.
  Jammer dat je maar een ‘like’ mag geven en zeker geen ‘don’t like’ naar schrijvers.
  De weg naar democratie is lang en vol met hobbels ook in Thailand.
  De mensen die dat allemaal al achter hun hebben liggen in hun eigen leven en land en ergens anders willen vaak goed bedoeld met een mijnenveld van fouten achter zich nog even ‘scoren’.
  Vaak suggestief hoewel de realiteit niet ver weg is natuurlijk, jammer.
  Kijk wat meer naar het heden en wat minder naar het verleden.

 5. Rob V. zegt op

  Prayuth was opvallend rustig en in een goede bij. Zou hij wat gebruikt hebben? Normaal heeft meneer een extreem kort lontje en maakt hij “grapjes” over het uit de weg laten ruimen en afvoeren van journalisten, gooit of spuit journalisten onder (ook grapjes), zegt hij boos dat hij het niet weet of waarom mensen/journalisten niet eens aardig tegen hem kunnen zijn en zien wat voor offers hij gebracht heeft.

  Echt een man met humor die Prayuth, citaat “Afgezien van een paar demonstraties in Bangkok, heeft deze regering vooral voor rust, orde en stabiliteit gezorgd.” en “de noodzakelijke staatsgreep”. Toch leuk dat hij een verborgen gevoel voor sarcasme en zelfspot heeft. We weten immers dat het onder the Yingluck regering vrij rustig en ordelijk was totdat er door, volksmenners zoals Suthep flink gingen stoken en olie op het vuur te gooien, ook al waren nieuwe verkiezingen aanstaande. Het volk mocht niet spreken, de verkiezingen werden bewust een stok tussen te spaken gestoken en met alle drama van dien “moest” de generaal ingrijpen. Vervolgens werden allerlei mensen naar heropvoedingskampen gestuurd, kwam er een gedrocht van een grondwet waar men geen tegen campagne mocht voeren etc.

  Rust en orde, met de loop van een geweer op je gericht. Heerlijk. Als ik rust en orde wil zal ik ook eens vragen of gewapende lui bij mij de boel willen bezetten, daar kan een mens alleen maar gelukkig van worden niet waar?

  Hmm, die illegale staatsgreep en illegale noodverordening (op beide staat de ultieme straf…), was dat niet in 2014? Ik dacht dat een premier maar 8 jaar mag aanblijven, 2014 +8 = 2022.Dit jaar zal Prayuth dan af moeten zwaaien denk ik zo. Zelf denkt hij daar vast anders over, regels en scenarios kunnen namelijk heel flexibel en creatief worden uitgelegd. Wat denkt meneer de generaal daar zelf over? Die vraag mis ik eigenlijk. Een volgende keer misschien?

 6. Lungfons zegt op

  Ooit werd hem gevraagd waarom er geen democratie was in Thailand, waarop hij antwoordde “Als iedereen doet wat ik zeg is er toch democratie want ik ben de democratie zelve”

 7. Tino Kuis zegt op

  Ik zou Prayut het volgende hebben gevraagd, veel en veel openhartiger:

  1 U kwam aan de macht met een staatsgreep, en bleef aan de macht met een onder uw bewind opgestelde grondwet en door u benoemde Senaat. Is dat nu democratie?

  2 In 2014 schreef u een liedje met de tekst ‘geef mij nog een beetje tijd….’ Is het nu geen tijd om op te stappen?

  3 U woont nog steeds in een gratis huis ter beschikking gesteld door het leger terwijl u een zeer goed salaris geniet. Is dat rechtvaardig?

  4 Waarom bent u nog steeds een goeie vriend van de moorddadige junta in Myanmar?

  5 U heette een vluchteling uit Sri Lanka welkom, gaat u dat ook doen met vluchtelingen uit Myanmar?

  6 Kunt u een paar zaken noemen die u in de afgelopen acht jaar niet goed hebt aangepakt?

  7 Waarom zitten er zo weinig vrouwen in uw kabinet? Slechts één van de ruin 20 leden!

  8 Wat zijn uw gedachten over de demonstraties en hun eisen in de afgelopen twee jaar?

  Je had vast wel mooie antwoorden gekregen!

  • chris zegt op

   Probeer hem ook eens te strikken voor een interview……

 8. eugeen zegt op

  Een hele prestatie voor een blog om de premier van het land te kunnen interviewen. Zeker als vooraf de vragen niet ter goedkeuring moesten voorgelegd worden. Maar helaas, in mijn ogen, ook een beetje een gemiste kans, omdat het zo algemeen en oppervlakking was. Op geen enkel antwoord van hem is dieper ingegaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website