Beste mevrouw van der Chee en natuurlijk ook alle leuke en vooral rijke Nederlanders thuis. Ik heb uw toespraak van vorige week met gemengde gevoelens gelezen. Een paar dingen moeten mij toch van het hart. Laat ik beginnen met uw opvattingen over de huidige politieke situatie in Thailand.

Het is voor u waarschijnlijk moeilijk te begrijpen, maar in Thailand gaat politiek niet over al dan niet verheven of uit ideologieën (zoals sociaal-democratie, christen-democratie of liberalisme) voortkomende ideeën, maar gewoon platfloers over geld. En om aan dat geld te komen vooral voor je eigen achterban en clan, moet je aan de macht komen. En om aan die macht te komen, moet je niet met hele lange verhalen en politieke programma’s komen maar met een A4’tje met enkele populistische ideeën. Dat doen we al jaren zo en het werkt prima. Geert Wilders heeft dat een beetje van ons afgekeken. Moskeeën willen sluiten terwijl dat van de Grondwet helemaal niet mag maar het levert wel stemmen en gratis publiciteit op. Ik denk stiekem dat het proces in Nederland niet anders is, maar wij komen er tenminste voor uit. Onze grote partij-voorman, Kuhn Anutin, doet dat ook geweldig naar mijn mening. Aan hem hebben we te danken dat Covid in Thailand nagenoeg verdreven is, zonder een landelijke lockdown, maar met veel maskers en vaccins (zonder enig onderzoek naar de oversterfte), maar hij blijft zijn pseudo-doktersjasje (met pen in de borstzak) consequent dragen, totdat het laatste Covidje uit het land verdwenen is. En dat gebeurt dus nooit, dus dat jasje zult u nog veel zien.

Maar terug naar de politieke situatie. Vanwege die politieke A4’tjes is het heel gemakkelijk om een regeringscoalitie te sluiten. U zult dat begrijpen want wij hebben geen onderhandelingen over de details van een regeringsprogramma, compromissen sluiten en intern overleg met de fracties, laat staan informateurs en formateurs. Scheelt een heleboel tijd, geld en koffie. Je telt gewoon de zetels van de partijen en telt die op tot je meer dan de helft van de zetels van het parlement hebt bereikt. Dan heb je een werkbare, stabiele coalitie. Het echte onderhandelen gaat over wie welke ministerspost krijgt en daarvoor moet je dan wel terug naar de A-4tjes. Wie heeft populistische punten op welk beleidsterrein en hoe hard maakt die partij zich om zich in eigen land (het buitenland telt nagenoeg niet) populair te maken met de implementatie?

De huidige formatie liep een beetje anders en dat komt door die nieuwlichters van de MFP. Die willen art.112 wijzigen en later veel meer wijzigen in de positie van de monarchie, denken velen met mij. Zij staan daarin alleen en hebben, naar mijn niet zo bescheiden mening, ook een eenzijdige manier van kijken. Want laten we nu eerlijk zijn. De monarchie heeft belangrijke economische en toeristische functies en dat geldt ook voor de monarchie in Nederland, toch?  Effectiever voor handelsdelegaties, allerlei straat-decoraties, handel in foto’s en enveloppen, aantal vrije dagen, sociale activiteiten en charity. Dat gaat geen enkele potentiële president evenaren, zelfs Thaksin niet. Dat ziet hij zelf waarschijnlijk anders omdat hij graag het voorbeeld van zijn goede vriend Hun Sen zou willen volgen.

Door vast te houden aan dat art112 gedoe heeft de MFP zichzelf buiten spel gezet. Voor onze partij was het bij voorbaat zo klaar als een klontje dat we niet met Pita en consorten in zee wilden. Veel te modern, veel te programmatisch (een regeringsprogramma waaraan bewindslieden op de verschillende departementen zich te houden hebben… hoe kom je er op?), veel te drammerig, veel te verstandig. Het gaat op dit moment gelukkig de goede kant op. Onze partij verdeelt de poet met de PT, en een heleboel kleintjes die zullen volgen krijgen een grijpstuiver voor hun medewerking en zijn daar eigenlijk ontzettend blij mee want het is veel meer dan zij tevoren dachten. De senatoren zijn niet echt het probleem meer dankzij ons als een soort van waakhond dat de PT niet de verkeerde dingen doet en teveel onnodig geld uitgeeft aan de bevolking. Ikzelf verwacht terug te keren op de post van minister van Toerisme en Sport omdat ik het fantastisch heb gedaan.

Een van de eerste dingen die ik zal doen is voorstellen dat het start-tarief op de taxi-meters wordt verhoogd naar 60 Baht. We moeten die demonstrerende taxi-chauffeurs direct de wind uit de zeilen nemen en voor meer geld zijn ze wel te paaien. Voor de toeristen die met de taxi van het vliegveld naar hun hotel willen zegt het niets. Als je in Amsterdam in een taxi stapt betaal je al 10 Euro, dat is zo’n 375 Baht. Onze tarieven zijn peanuts daarbij vergeleken. Als de PT dan elke burger 10.000 Bahtjes geld geeft op een crypto-card, te besteden binnen 6 maanden en in een straal van 4 kilometer rondom je huis verdwijnt de tegenstand tegen de nieuwe coalitie als sneeuw voor de zon. Dat garandeer ik u. Voor veel mensen op het platteland betekent dat veel bier, whisky, nam keng, Wc-papier en waspoeder want de papa en mama shop is het enige alternatief binnen die straal. Dankzij AI is besteden buiten die straal onmogelijk.

Nu we het toch over de inzet van technologie hebben. U kunt de Nederlandse toeristen vertellen dat we een uiterst sophisticated methode hebben gevonden om de nieuwe 300 Baht toeristenbelasting te innen. Die gaat zo snel mogelijk in omdat we geen Baht willen missen van de groei van het toerisme dit jaar. En omdat het duidelijk moet zijn dat ik en mijn partij voor die groei verantwoordelijk zijn. Bij binnenkomst wordt het gezicht van de toerist gescand, de toerist wordt herkend en de 300 Baht wordt automatisch afgeschreven van het bankrekeningnummer dat wij hebben. Fantastisch toch?

5 reacties op “Column: Reactie van Kuhn Pipat, de demissionaire en waarschijnlijk ook de volgende minister van Toerisme en Sport van Thailand ”

 1. Maryse zegt op

  Alweer een genot om te lezen! Dankjewel Chris.

 2. Ron Blom zegt op

  Satire en cabaret van de bovenste plank! Staande ovatie! Ron

 3. Wim zegt op

  Chartthaipattana is vandaag donderdag de nieuwste partij geworden die zich aansluit bij de door Pheu Thai geleide coalitie, zo maakte leider Varawut bekend. Het aantal zetels in het Huis van Afgevaardigden is nu voor de 9-partijencoalitie 238. Pheu Thai en Bhumjaithai, kernleden van de coalitie, mikken op een parlementaire meerderheid van 251 zetels. Naast de twee kernpartijen zijn dat Prachachat, Thai Liberal, Chart Pattana Kla, Pheu Thai Rumphalang, Plung Sungkom Mai and Thongthee Thai en nu dus Chartthaipattana. Dat de United Thai Nation mee gaat doen is onwaarschijnlijk want dat zal negatieve publiciteit opleveren. Waarschijnlijker is dat de Palang Pracharath zich aansluit met als tegenprestatie dat Prawit de volgende PM wordt.

  • Chris zegt op

   Moderator: staan te veel fouten in

 4. Chris zegt op

  Er zijn drie personen die zeker geen premier worden: Anutin, Prayut en Prawit.
  Wat te denken van de switch van de PPRP om een premier van de PT te steunen volgende week zonder deel uit te maken van een coalitie?? Heeft de grote baas gesproken?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website