(SPhotograph / Shutterstock.com)

Int: Hallo khun Jurin. Ik was wel een beetje verbaasd dat u mij belde voor een interview. Het komt niet zo heel vaak voor dat een politicus een journalist belt voor een afspraak.
Jurin: Ja, daar hebt U wel een punt. Maar ik ben zo weinig in de publiciteit de laatste maanden. Mijn vrouw zei me dat ik daar wat aan moest doen. Ze controleert me elke ochtend als ik de deur uit ga, of ik er goed uitzie en niks vergeten ben. Of mijn haar goed zit, mijn stropdas, mijn overhemd met manchetknopen en of mijn bril is gepoetst. Soms moet ik terug omdat het niet 200% in orde is. Het zal je maar gebeuren dat je onverwachts een cameraploeg tegen het lijf loopt die je willen filmen en een paar vragen stellen. Maar dat gebeurt de laatste tijd helaas niet veel.

Int: Het gaat niet zo goed met de Democraten. Is dat wellicht een reden?
Jurin: Dat zou zomaar kunnen. Wij zijn nu een kleine coalitiepartij en onze politieke ideeën worden dan vaak ondergesneeuwd, of beter ondergeregend in het kabinet, zeker in de regentijd.

Int: U had in het verleden genoeg mogelijkheden om uw ideeen te realiseren, of niet?
Jurin: Ja, voorheen was ik Minister van Volksgezondheid. Helaas, helaas was er toen geen Covid of andere pandemie want dan was ik nu zo bekend en beroemd als Khun Anutin. Ik zou het overigens beter doen dan hij.

Int: O ja, hoe dan?
Jurin: In elk geval een leuker jasje aantrekken. Elke dag een andere kleur en niet dat steriele wit (met een pen in de bortszak) want hij ziet er elke dag uit als een super-dokter en hij weet helemaal niks van opereren en medicijnen.

Int: U toch ook niet, dacht ik?
Jurin: Nee, dat is waar maar ik zou het beter verbergen dan hij. Als minister moet je boven de partijen staan, maar ik zou ook blindelings naar de doktoren experts luisteren hoor. Dat dat niet verstandig is zie ik nu als Minister van Handel. Er is een hoop kapot gemaakt in de handel, de economie en de logistiek en dat moet allemaal worden hersteld.

Int: Maar Khun Anutin en zijn partij hebben toch wel behoorlijk gescoord met het cannabis-beleid of zie ik dat verkeerd?
Jurin: Daar heeft u gelijk in. Het zal hem geen windeieren leggen in de komende verkiezingen. Het hele land staat vol met cannabis planten, maximaal 13 per huis. Ook bij mij thuis. Een sticker erop met het logo van zijn partij en je hebt prima gratis promotie. Het volk is gelukkig met de cannabis.

Int: En wat hebben de Democraten in petto voor het volk?
Jurin: Nog niks op dit moment. Maar een interne commissie van wijze mannen buigt zich over een aantrekkelijk verkiezingspakket. Ik kan daar dus niet veel over zeggen maar een aantal ideeen zijn al publiekelijk gekaapt door anderen.

Int: Zoals?
Jurin: Legaliseren van casino’s. Daar wordt nu een studie naar gedaan door Khun Too. Meer zeggenschap voor de regio’s en minder voor Bangkok: gekaapt door de Move Forward partij. We denken aan het afschaffen van de tijden waarop de Thais geen alcohol kunnen kopen omdat deze regels toch systematisch worden ontdoken door de papa en mama shops. Ook het vrij laten van de sluitingstijden van bars en dancings wordt overwogen. Hebben we als politici zelf ook profijt van, met name in Bangkok. Ben je eens een keertje in een leuke tent met aantrekkelijke jonge dames en dan word je om 2 uur buitengezet. Dan kun je natuurlijk nog wel naar een gesloten herensociëteit maar de dame kan niet mee. Moet je weer opnieuw beginnen met versieren. Daar word ik soms zo moe van.

Int: Nog andere ideeën?
Jurin: Nog eentje dan en eentje die echt vragen zal oproepen.We denken aan het gratis maken van het middelbaar en hoger onderwijs, dus de middelbare scholen en de universiteiten. De prive-scholen en universiteiten mogen blijven bestaan maar de studenten hebben dan een keuze tussen duur en gratis onderwijs. Voor meer kinderen wordt een droom dan werkelijkheid en de kwaliteit van het onderwijs gaat omhoog omdat we ook de salarissen van docenten gaan verdubbelen. We hebben over dit idee een stevige discussie in de partij. We moeten namelijk een afweging maken. Als al die kinderen nu gratis gaan studeren en zelfstandig leren nadenken, gaan zij dan ook in de toekomst op de Democraten stemmen of op een andere partij? Als dat laatste het geval is kunnen we het idee beter naar de toekomst doorschuiven.

Int: U had dit al lang geleden kunnen ondernemen want u was in het verleden toch ook Minister van Onderwijs?
Jurin: Dat klopt maar toen was er nog geen dwingende noodzaak om het onderwijs aan te pakken. Wel veel volwassen roodhemden op straat maar niet zoveel studenten. Ik zou graag net als mijn collega van Onderwijs nu op straat zijn gaan zitten en naar de toespraken van die studenten luisteren. Dat zag er wel empatisch en democratisch uit.

Int: Ja, maar er gebeurt vervolgens eigenlijk niks.
Jurin: Dat komt omdat ik geen minister van Onderwijs meer ben.

Int: Ik geloof u graag. Maar die protesterende studenten wilden ook veranderingen in de positie van de monarchie. Valt op dat punt nog wat te verwachten van de Democraten?
Jurin: Vanwege de gevoeligheid van het onderwerp wilde ik het daar eigenlijk niet over hebben met u. Maar nu u erom vraagt. Ja, de Democraten zullen met voorstellen komen inzake art112.

Int: Dat klinkt veelbelovend.
Jurin: Wij denken aan de volgende zaken. 1. De maximum straf zal 2 jaar zijn; 2. Verdachten kunnen net zoals voor andere vergrijpen ook op borgtocht worden vrijgelaten; 3. Alleen het Openbaar Ministerie kan een aanklacht indienen dus niet iedereen maar lukraak; 4. De term belediging zal nauwer en duidelijker worden omschreven; 5.Art.112 zal alleen gelden voor het huidige staatshoofd en niet voor andere leden van de koninklijke familie of koningen in het verleden; 6. Het vertellen van de waarheid kan nooit een belediging zijn.

Int: Vanwaar deze ommezwaai?
Jurin: Wij Democraten moeten kijken naar de toekomst van het land en van onze partij. Deze ommezwaai heeft ten doel ook jongeren te interesseren om op ons te stemmen. We moeten de stemmen immers ergens vandaan halen. En het deelnemen in deze coalitie kan toch wel worden gezien als een foute keuze. Abhisit had ons daarvoor gewaarschuwd, hij is er zelfs voor teruggetreden maar wij wilden niet luisteren, doof als wij waren omdat er geld lonkte, veel geld.

Int: En dat gaat nu veranderen?
Jurin: Zeker maar dan zonder mij aan het roer. Ik garandeer u dat Abhisit terugkomt in de politiek als ook Yingluck terugkomt. Die twee hebben wat moois met elkaar. Ik heb een baan aangeboden gekregen als model voor een bekend kleding merk. En met de inkomsten uit reclame voor brillen, manchetknopen, haargel en enkele luxe shopping malls in Bangkok hoeft u zich over mij geen zorgen te maken.

3 reacties op “Column: Interview met Khun Jurin Laksanawisit (Democraten; Minister van Handel van Thailand)”

 1. Erik zegt op

  Heerlijk, zo’n echte democraat. Maar als ik dit zo lees heeft ie zelf ook aan de cannabis geroken. Ga zo door, en meer interviews graag!

  • Rob V. zegt op

   De ironie, juist vandaag konden we op Khaosod English lezen dan de Democraten de cannabis legalisering terug willen draaien… terug naar vroeger, waar (hard) drugs als alcohol wel mogen maar wat gras of een paddestoel uit den boze is.

  • Jos M zegt op

   Mag ik hier een opgestoken duimpje bij zetten…?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website