Int: Hallo Khun Don. Welkom. Ik ben Chris van Thailandblog. 

Don: Dank je wel. Ja, ik was blij dat u mij belde voor een interview. Ik ben namelijk een groot fan van Thailandblog.

Int: Echt waar? Maar Thailandblog is in het Nederlands. Kunt u Nederlands lezen?

Don:.Nee, maar in de rechterbovenhoek van mijn computerscherm is een icon en daarmee kan ik elke pagina vertalen naar het Thais. Ook vanuit andere talen trouwens. Een speciale service voor mij.

Int: En dat doet u elke keer? En waarom doet u dat?

Don: Dat is eenvoudig uit te leggen. Voor een Minister van Buitenlandse Zaken is het belangrijk om op de hoogte te blijven van wat buitenlanders van Thailand vinden. Is ook eenvoudiger dan te weten trachten te komen wat de Thais van het buitenland vinden. En op Thailandblog vind ik niet alleen een scala van meningen over van alles en nog wat maar natuurlijk ook wat de expats en Thailand-vakantiegangers bezighoudt. 

Int: En wat is uw mening over onze blog?

Don: Het is interessant om te zien dat immigratieregels en vooral geld de mensen zo bezig houdt: de koers van de Baht, waar moet ik zijn om geld te wisselen, dubbele prijzen, de prijzen van hotels en vliegtickets, het overmaken van geld en de kosten daarvan enz enz. Interessanter vind ik zelf de postings over de cultuur en de geschiedenis van Thailand. Ik moet zeggen dat sommige van de auteurs meer weten van het oude Thailand of Siam dan ikzelf. Dus ik leer elke keer weer bij. Natuurlijk zijn er ook postings die ik wat minder waardeer.

Int: Zoals?

Don: Laat ik het maar ronduit zeggen: die betweterige, altijd negatieve, verzuurde meningen over deze regering (die men dan laatdunkend junta noemt) maar waarschijnlijk vergeten of vergoeilijken de schrijvers de situatie in eigen land. Elk huisje heeft zijn kruisje; elk land zijn eigen pijn-dossier. Zoals Nederland. Wij hebben geeneens vluchtelingen maar Nederland laat ze in de buitenlucht slapen. Hier zou dat vanwege het weer veel gemakkelijker kunnen. Of over de discriminatie in de toeslagen-affaire maar te zwijgen. Ik en vele andere ministers hebben niets met het Thaise leger van doen. En daarbij: Thailand is niet zo’n vechtland als menigeen denkt.

Int: Ja, Thailand houdt zich neutraal in de grote conflicten in de wereld van vandaag.

Don: Dat is inderdaad de insteek van Thailand. Al decennia lang. Het Aziatische Zwitserland. Wij willen niemand voortrekken en ook niemand tekort doen. Historisch gezien hebben we natuurlijk nauwe banden met China en veel minder met de USA. Dat heb ik mijn periode als ambassadeur in New York wel gemerkt. De USA zijn ons nog wel steeds dankbaar voor onze hulp in de Vietnam-oorlog maar dan houdt het toch wel op. Ze blijven wel voortdurend kritiek leveren op onze manier van democratie terwijl ze er zelf ook een potje van maken. Kijk eens naar hun steun voor ’foute regiems” zoals in Israel en in het verleden zelfs Iran en Zuid-Afrika. 

Int: Hoe bedoelt u dat?

Don: Nou, de manier om via een oorlog in Oekraiene de NATO te willen uitbreiden is natuurlijk doorgestoken kaart. En heeft weinig te maken met een broodnodig Europees veiligheidspact na de verzwakking van Rusland, de hereniging van de Duitslanden en het opdoeken van het Warschau pact. En zie wat voor ellende de niet aflatende steun aan Zelensky wereldwijd heeft veroorzaakt: een nieuwe stroom van vluchtelingen (die overal voorrang krijgen en dus voor ontevredenheid onder de eigen bevolking zorgt), hogere prijzen, nieuwe armoede, honger in Afrika, inflatie. En over de boycots van rijke Russen hoor je niemand meer. Die liggen gewoon in Cyprus of Malta aan het strand met hun gigs, nu met een waterscooter. Of in Phuket. Het schijnt de Amerikanen allemaal niet te deren als de benzineprijs in het land maar laag blijft. China is veel empatischer. Natuurlijk moesten de Chinezen hun tanden laten zien na het onnodig pesterige bezoek van mevrouw Pelosi aan Taiwan. Het heeft het imago van de USA als een onbehouwen, arrogante en domme natie in Azie versterkt. Het is toch eigenlijk van de gekke dat zoveel miljoenen Amerikanen oud-president Trump nog steeds blindelings steunen. Het gevolg is onder andere dat de invloed van China in de wereld is vergroot ten koste van de US. Daar stond laatst een leuk plaatje van op Facebook.

(https://www.facebook.com/ProgressiveViewsUSA/photos/a.1757451221210677/3397720413850408.  Denk je eens in wat er gebeurt als Trump in 2024 wordt gekozen als president van de USA en samenspant met zijn vriend Poetin in het Kremlin, als die dan nog leeft. Dan kan de EU en Zelensky het wel vergeten want de NATO wordt opgedoekt. En laten we wel zijn: door de onderlinge politieke en economische verdeeldheid staat de EU al enige tijd op springen. Het corrupte  Oekraiene erbij en de EU ploft.

Int: Vindt u dat?

Don: Ja, de Thais mogen blij zijn met deze regering. Want wat je van Khun Too ook kunt zeggen, hij is niet op het oorlogspad om Siam in zijn oude glorie te herstellen zoals Poetin en Erdogan dat in hun situatie doen. Maar wat zou het toch niet prachtig zijn als dat wel gebeurde. Heeft u die oude landkaarten wel eens gezien en ook opgelet hoe groot het oude Siam wel niet was? Stelt u zich dat eens voor. Het buitenland wordt dan wel kleiner voor mij.

(https://www.etsy.com/listing/798991889/old-map-of-thailand-old-siam-1686)

Int: Wat is het standpunt van Thailand inzake Taiwan?

Don: Zoals ik al heb gememoreerd, is Thailand ook in dit geval neutraal al is er natuurlijk geen sprake van een echt conflict tussen twee souvereine landen. Net als de USA en vele anderen, erkent Thailand Taiwan niet als zelfstandige natie.  En in tegenstelling tot mevrouw Pelosi is khun Leekpai niet van plan om Taiwan te bezoeken. In een wereld die al zo vol is van conflicten, is het pesten van een zo groot en machtig land als China op zijn zachtst gezegd niet slim. En ik ben er ook zeker van dat de premier khun Leekpai tot de orde zou roepen als hij zou willen gaan.

Int: En hem zou verbieden naar Taiwan te gaan?

Don: Uiteindelijk wel. Zo werkt dat in een democratie. Het volk heeft de premier gekozen en dus moet iedereen ook naar hem luisteren. Je kunt toch niet volhouden dat Biden Pelosi niet had kunnen verbieden te gaan. Dat is natuurlijk een zwaktebod van jewelste. Een discussie in het parlement is ook overbodig.

Int: Het heeft er alle schijn van dat Thaise premiers zich niet graag verantwoorden in het parlement. U heeft veel buitenland-ervaring. Is Thailand daar uniek in?

Don: Nee, niet uniek maar wij noemen dat binnenskamers ‘politieke Thainess’. Maar in andere, democratische landen komt het ook voor dat de premier niet zo graag naar het parlement gaat hoor. Kost natuurlijk ook scheppen van tijd die menig premier wel beter kan besteden in deze moeilijke tijden. Kijk eens naar de voormalige Australische premier. Die had vijf ministersposten tegelijkertijd.

Int: Andere ministers kunnen dan toch ook helpen?

Don: Natuurlijk, en dat doen we dan ook. U moet zich eens voorstellen over hoeveel brandhaarden vandaag de dag de Thaise ambassadeurs mij bijna dagelijks rapporteren en om een mening vragen: Israel (met de Palestijnen), Syrie (met de Israeli), Turkije (met de Koerden), Afghanistan (met iedereen), Pakistan (met India), Republiek Congo, Soedan, Yemen, Venezuela, Kenya, Tanzania, Rusland, Ukraine, Liberia, Myanmar, Iran. U moet voor de aardigheid (nou ja, das een verkeerde term) eens een dagje Al Jazeera TV kijken. Het is ongelooflijk.

Int: U heeft het er maar druk mee.

Don: Ja, de wereld is echt groot. Zeker buiten Thailand.

Int: Hoe denkt Thailand over de situatie in Myanmar, het buurland?

Don: Ook hier staan wij neutraliteit voor al ligt de situatie wat anders. Hoewel de huidige regeringsleider in Myanmar goed bevriend is met enige Thaise ministers, hebben wij wel via ASEAN onze teleurstelling laten blijken over het uitvoeren van de doodstraf. Wij denken dat een gezamenlijk geluid meer indruk maakt dan de stem van Thailand alleen. Dat geldt ook voor de rechtzaken die tegen Aung San Suu Kyi worden gehouden achter gesloten deuren. Zij is een dappere vrouw maar heeft wellicht toch een aantal verkeerde keuzen gemaakt. De City of  London en Amnesty International hebben niet voor niets hun prijzen aan mevrouw Aung ongeldig verklaard. 

Int: Dank u wel voor uw tijd dan en voor dit interview. En aan het werk.

Don: Zo is het. Genoeg te doen.

27 reacties op “Column: Interview met Khun Don Pramudwinai (Minister van Buitenlandse Zaken van Thailand)”

 1. Eddy zegt op

  Deze minister van binnenlandse zaken van Thailand is wel een verstandige man . Het America onder Biden is een ruzie zoekende natie in de rest van de wereld . Ze willen baas spelen over heel de wereld , maar vergeten dat die tijd al lang voorbij is , geef mij dan maar terug oud President Trump , die net als Thailand iedereen tot vriend wil houden .
  Dat de Europese Unie tegen de wil van de Europese bevolking zich laat mee slepen in een oorlog met het corrupte Oekraïne , ten nadelen van de Europese bevolking is onaanvaardbaar. De prijzen aan de pomp zijn in Thailand omgerekend 0,90 per liter , bij ons vandaag 2,2 euro per liter , om nog niet te spreken over de gas en elektriciteit prijzen en dat met een inflatie van meer dan 10% .
  Dan is Thailand veel slimmer door geen vijanden te maken en zich neutraal op te stellen .

  • Erik zegt op

   Eddy, nou, je hebt gelijk hoor! Thailand maakt geen vijanden en stelt zich neutraal op als bij de buren straaljagers op eigen burgers schieten en als in China meer dan een miljoen moslims in kampen worden opgeborgen en hun vrouwen worden gesteriliseerd. Dat een dictator in Moskou zijn pijlen richt op landjepik en op moord op onschuldige burgers, en vergeet MH17 niet, vindt Thailand een reden om te zwijgen en wat te lachen naar links en naar rechts.

   Nou, Eddy, doe je oogjes toe en slaap rustig de slaap van een onwetende; of moet ik zeggen: harteloze? Gelukkig heeft de westerse wereld meer in de mars van wat ik wil noemen Gesundes Volksempfinden en Zivilcourage!

   Of geloof jij ook al in reptielen, Eddy?

   • William zegt op

    Beste Erik

    Ieder zijn mening lijk mij om die af te sluiten met Duitse opmerkingen die echt niet vriendelijk zijn en op merkingen over reptielen [lees Baudet aanhanger] zijn onfris.
    Jammer
    Wil niet zeggen dat de diverse punten die je opnoemt niet correct zijn, maar je reactie daarop zijn bedenkelijk.
    De ‘neutraliteit’ van Thailand was jou al dertig jaar bekend vreemd dat je daar nu een punt van maakt.

   • Eddy zegt op

    Erik als ik U was zou ik Rusland niet te veel als schuldebok aanduiden . Want als het zo voort gaat dan gaan er veel inwoners van Europa in financiële problemen komen en dan is het gedaan met naar Thailand te komen op vakantie. Ons land hoeft Oekraïne niet te helpen , niet vergeten dat het een van de corupste landen was van Europa .

    • Cornelis zegt op

     Ja, stop je kop maar in het zand, Eddy. ‘Rusland niks verwijten, dan kan ons niks gebeuren en kunnen wij gewoon naar Thailand blijven gaan. Prima wat die Russen doen, zolang wij er maar geen last van hebben’, is dat je devies?
     Agressors hun gang laten gaan is nog nooit een goede strategie geweest…..

     • Chris zegt op

      In een oorlog zijn alleen maar verliezers.
      Het is mij een groot raadsel waarom de Europese landen, in tegenstelling tot wat zij gewoon zijn te doen bij interationale conflcten, niet DAGELIJKS aandringen op een staakt-het-vuren en partijen met klem verzoeken hun tegenstellingen op te lossen aan de onderhandelingstafel.

      • Cornelis zegt op

       Tsja, maar wat valt er te onderhandelen over het binnendringen van je land? Er kan toch maar één acceptabele uitkomst zijn en dat is volledige terugtrekking?

       • Chris zegt op

        Misschien moet je dat ook eens vertellen tegen Israel dat nu al decennia lang (met medeweten en goedkeuring van Westerse landen waaronder de US en Nederland) de Syrische Golanhoogte bezet houdt.
        De Sinai heeft men aan Egypte teruggegeven NA onderhandelingen !!!
        Volgens veel landen (waaronder China en India) hebben Westerse landen hun morele geloofwaardigheid al lang geleden verloren. Oekraiene is een Europees probleem, niet een wereldprobleem. En dat wordt het ook niet.

      • fred zegt op

       Alleen verliezers ??
       Dacht het niet.

       https://businessam.be/lockheed-martin-ziet-winst-exploderen-dankzij-oorlog-in-oekraine-himars/

       • Chris zegt op

        Korte termijn denken. Als de bevolking is uitgeroeid, zijn wapens niet meer nodig.

    • Petervz zegt op

     Ja Eddy, we moeten Putin gewoon zijn gang laten gaan. Het beste zou zijn als hij west Europa in zijn geheel zou kunnen inlijven. Dan mag jij en anderen met oogkleppen verder een bestaan opbouwen in een “vrije” dictatuur, en als je dan nog klaagt mag je wellicht vakantie vieren in Siberie.

     • Chris zegt op

      Als Poetin al grooteidswaanzin heeft is het omdat hij het oude Russische rijk wil herstellen (zoals Erdogan het Ottomaanse rijk graag terug zou hebben).
      Geen enkel Westers land maakte deel uit van de USSR.
      Enkele Europese landen maakten wel deel uit van het Ottomaanse rijk.
      Ik zou banger zijn voor Erdogan dan voor Poetin.

  • Ger-Korat zegt op

   Vandaag Oekraiene,morgen de Baltische Staten en Finland etc. Gisteren Tibet, vandaag Laos en Cambodia en morgen spreekt men Chinees in Bankok.
   Dankzij de hulp van bondgenoten zoals VS en UK zijn we 75 jaar geleden bevrijd en is er veel geld gegeven om Nederland weer op te bouwen. Zonder de Westerse landen en steun vanuit het Westen waren veel landen in Oost Europa bezet door de Russen. Men koos in de jaren 80 en 90 in Oost Europese landen voor vrijheid zoals in het Westen en dan nu zo’n malloot in Rusland een oorlog voert want wenst alles weer bij het oude en jij vind het wel goed.
   De brandstofprijzen in Thailand vind je beter in Thailand dan Nederland, nou zo kan ik ook wel een vergelijking maken namelijk de brandstof prijzen zijn 2,5 keer zo hoog, scheelt een paar tientjes per maand, in Nederland is de ouderdomspensioen 50 keer zo hoog, scheelt meer duizend Euro per maand. In Nederland hebben we en krijgt men hoger lonen ter compensatie, recent nog 12% bij sommige bedrijven terwijl de inflatie maar een deel van je inkomen raakt en men, grootste groep, eigenlijk door hogere lonen er werkelijk op vooruit gaat ondanks de inflatie. In Thailand heb ik nog nog niet gehoord over hogere inkomens vanwege de gestegen prijzen, hoog uit een paar baht per dag bij minimumloners, terwijl de inflatie rond de 8% zit.

   • Erik zegt op

    Scherp gezien, Ger-Korat.

    En dan hebben we het nog niet over mensenrechten die ook in Thailand op een laag pitje staan. Thailand kán het zich niet veroorloven kritisch te zijn naar Myanmar, Cambodja, China, Rusland (en ik weet er nog wel een paar..) omdat Thailand zelf dubieus handelt met mensenrechten.

    Dat soort ‘neutraliteit’ prijzen vind ík onfris, om William te antwoorden.

    • Tino Kuis zegt op

     Desmond Tutu: ‘Als je neutraal blijft in onrechtvaardige situaties dan steun je de onderdrukkers.’

   • Chris zegt op

    De Russen maakten in de Tweede Wereldoorlog ook deel uit van de geallieerden. Nog sterker: er zij defensie-specialisten die men dat de beslissende omwenteling in deze oorlog de nederlagen van de Duitsers in Rusland waren. Wij zijn niet alleen bevrijd door de Amerikanen en Engelsen. Dat is een fabeltje.

    • Jacques zegt op

     Het Russische volk in meerderheid staat niet achter deze oorlog. Ze zijn jarenlang beïnvloed door de kliek aan de macht en eronder gehouden door hun uitvoeringsinstanties van zeer bedenkelijk allooi. Het zelfde zie je in Wit Rusland (Belarus). Feitelijk kan ik zo nog wel even doorgaan, want de wereld is behoorlijk bevolkt met personen die macht en rijkdom als belangrijkste op hun lijstje hebben staan en daar alles voor over hebben. Het feit dat Poetin nog rustig kan slapen zegt genoeg van al die moorden die hij en zijn club (Doema) en leger op hun geweten hebben. MH 17 tragedie om nooit meer te vergeten. Poetin voor mij voor altijd een paria die nooit meer ergens terecht zou moeten kunnen en voor het leven opgesloten.

    • Jos M zegt op

     @ Chris,daar heb je gelijk in maar toch was het goed dat de USA en andere westerse ook meededen anders was de Berlijnse de Twentse muur geworden

     • Chris zegt op

      De Berlijnse Muur is gevallen, NIET door de inzet van de Amerikanen maar door de toegeeflijkheid van de Russen, met name Gorbatsjov.

     • Rob V. zegt op

      De Sovjet Unie had na de oorlog geen muur op het oog, ze wilden een buffer tussen hen en het ‘gevaarlijke westen’ (de Russen waren niet vergeten dat Engelse, Amerikanen en andere geallieerde Rusland aan hadden gevallen tijdens de burgeroorlog die volgde op WO1): Polen en dergelijke zouden onder de invloedssfeer van Rusland komen, Engeland, Nederland enzo onder de westerse invloedssfeer. Landen als Duitsland en Oostenrijk zouden neutraal moeten worden. Dit voorstel is door de westerse mogendheden afgewezen en zo kwam het tot een splitsing van Duitsland (en lader de muur). Natuurlijk hoopte de Russen op termijn het communisme verder te verspreiden, al hoefde die landen niet per defintie onder de macht van Moskau te vallen.

      Had Moskau haar zin gekregen dan had er geen muur gekomen in Twente of ergens in Duitsland. Duitsland had dan neutraal gebleven, geen Navo lid geworden (de hele NAVO was voor Moskau een eng en vijandig iets). In het interbellum (Weimar republiek) had Duitsland bijna voor een socialistische koers gekozen, en natuurlijk hoopte communisten dat Duitsland na het likken van haar wonden opnieuw zou kiezen voor die koers: een democratische socialistische republiek waar werknemers niet alleen in het parlement maar ook op de werkvloer inspraak en zeggenschap zouden hebben. Een gezonde vorm van socialisme dus, welke, wie weet, Rusland ook had kunnen beïnvloeden om niet af te zakken naar de dictatoriale trekjes die daar ontstonden sinds de oprichting van de SU. Maar of Amerika en het VK een rode staat zo ver in Europa zouden kunnen accepteren? Denk het niet, dat duldde ze al niet na WO1 in Rusland.

      Maar om met een boog terug te komen bij Thailand: neutraliteit is niet altijd gewenst. In Washington zien ze toch graag dat men duidelijk partij kiest, denk maar aan Bush met zijn ” you are either with us or against us”. Soms is neutraliteit laf en opportunistisch maar het kan ook een prima koers zijn om niet aan de leiband van de ene of andere wereldmacht geketend te zijn.

 2. KhunTak zegt op

  Toch wel één van de weinige ministers die kennis van zaken heeft. Goed interview.

 3. henryN zegt op

  Deze man ziet de wereld politiek behoorlijk goed in. Over Europa is hij duidelijk en ik ben het met hem eens
  Die zijn hun eigen graf aan het graven. Let wel de oorzaak zijn de politici in europa en niet de gewone bevolking.
  Ik voel mij momenteel heel wat prettiger in Thailand .Geen gedonder met gas prijzen ,elektra en water is ook niet duur, brandstof is vergeleken met NL ook een lachertje. Laten wij hopen dat al dat gedoe ons een beetje voorbij gaat en dat wij de laatste fase van ons leven nog prettig kunnen leven maar had nooit gedacht dat de wereld binnen 10 jaar tot zo’n puinhoop is geworden.

 4. Tino Kuis zegt op

  Fantastisch interview weer, beste Chris! Je verleidt minister Don krachtige uitspraken te doen die hij eerder nooit heeft gedaan. Meestal heeft hij een riedeltje zoals iedere middelbare scholier dat ook kan doen. Goede contacten met iedereen, bevordering van de economie en dergelijke. Over mensenrechten en zo moet ieder land toch zelf oordelen. Vrienden blijven met alle landen is het doel. Heel mooi. Een knappe man. Wanneer is je interview met de koning?

  • Chris zegt op

   Dank voor het compliment. Ja, Khun Don zat op zijn praatstoel.
   Je weet ongetwijfeld at leden van het koningshuis (in Thailand maar ook in Nederland) alleen worden geinterviewd door journalisten die ook als royalty watcher kunnen worden aangemerkt. En ik heb de indruk dat de echte Thailand roylaty watchers buiten Thailand, en dan met name in Nederland wonen.
   Er blijven echter genoeg Thaise dynastieen over voor interview: de Chidchobs, de Shinawatras, de Yumbamrungs, de Silpa-archas……
   Nu ik het zo opschrijf schiet me een vraag te binnen: waarom hebben Thaise generaals niet zo’n dynastie? Prayut is zo populair bij de geelhemden dat zijn dochter of broer toch een prima kandidaat zo zijn voor nieuwe premier van de PPRP?? Misschien weet jij het antwoord.

   • Tino Kuis zegt op

    Je bent te bescheiden, Chris. Uit je interviews blijkt dat je een goede journalist bent en ik weet dat je ook een prima ‘royal watcher’ bent. Dus dat interview met de koning moet kunnen.

    O ja, er zijn zeker militaire dynastieën. De familie Chan-o cha, Wongsuwan en Komsompong komt zo maar bij me naar boven. Generaal en premier zijn is bijna hetzelfde in Thailand, toch?

    • Chris zegt op

     Nee, dat is niet zo. En dat weet jij ook……

 5. Jack zegt op

  Dank u,

  Voor het super interessant en zeer inspirerend interview….

  Ook van bepaalde reakties heb ik intens genoten…

  Sawasdee Dee Khap ✨


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website