Column: Gesprek tussen twee heren

Door Chris de Boer
Geplaatst in Chris de Boer, Column
Tags:
24 augustus 2023

(Editorial credit: Goldenhearty / Shutterstock.com)

d.d. 22 augustus 2023, Bangkok

Prayut: Kuhn Srettha, goedenavond. Van harte gefeliciteerd met je verkiezing tot premier van dit prachtige land. Het is ook een prachtige baan. Ik heb vele jaren met veel plezier ervoor gezorgd dat het in dit land rustig blijft en de bevolking niet te rijk en verstandig wordt.

Srettha: Dank je wel, Kuhn Too. Die verkiezing was nog wel een hele bevalling op het laatste moment. Een geluk dat je een deal hebt kunnen sluiten met Kuhn Thaksin, dat je je vrienden senatoren allemaal een berichtje hebt gestuurd en dat het volk die praatjes van Kuhn Chuwit niet gelooft. Anders had het zomaar verkeerd kunnen aflopen.

Prayut: Denk het niet hoor en anders hebben we nog altijd het leger waar ik als demissionair premier nog steeds de baas van ben. Wij hebben eigenlijk een min of meer gelijke start. Ik was niet populair in het begin, en jij ook niet. Maar geloof me, aan het eind komt alles goed, of anders, ga je gewoon weg en spelen met je kleinkinderen.

Srettha: Dat kan wel zo zijn maar wat na de eerste 4 jaar? We moeten samen zeker 8 jaar aan de macht blijven om de charme van Kuhn Pita te doen vergeten. De PT heeft zich immens impopulair gemaakt door eerst te beloven niet met jou en Prawit in zee te gaan, maar nu zitten we wel samen opgescheept in een regering, dankzij Thaksin eigenlijk.

Prayut: Ja, dat is zo maar dat is jouw probleem. Natuurlijk kun je dat bespreken met Kuhn Thaksin. Ik schat dat hij met zijn medische dossier niet langer dan een paar maanden in het gevang zit en dan de rest van zijn straf thuis mag uitzitten. Dan kun je hem opzoeken wanneer je wil. Ik heb hem nog op tijd aangeraden om in Dubai naar de dokter te gaan en die doktoren goed te betalen voor hun diagnose. Daarom kwam hij wat later. Als hij dat hier zou doen, komen daar alleen maar praatjes van en wil de MFP een second opinion. En dan heb je de poppen aan het dansen. Die doktoren in Dubai gelooft iedereen.

Srettha: Mag hopen dat zijn zus ook snel naar Thailand kan terugkeren. Ik mag haar graag.

Prayut: Ja, dat heb ik ook gehoord. Ik zal mijn best doen, dat beloof ik. Maar ik heb ook wat verlangens die ik graag met je deel.

Srettha: Voor de draad ermee. Ik moet nog beëdigd worden en ik ben een verlanglijstje aan het maken.

Prayut: Geen wijzigingen in art112 lijkt me geen discussie, ook niet in een eventuele nieuwe grondwet. En dan: geen reorganisatie van leger en politie, Ik zou, als ik jou was, Prawit benoemen tot minister van Defensie want die slaapt heel vaak dus dan gebeurt er niets; of Anutin want die gaat het hele leger verplicht vaccineren tegen van alles en nog wat en heeft zoveel mogelijk manschappen, ook dienstplichtigen, nodig voor een extra inkomen. Met Prawit op Defensie kan ik er ook voor zorgen dat er geen militaire coup wordt gepleegd, tenzij de PT er echt een potje van maakt.

Srettha: Nou, dat gebeurt niet onder mijn leiding. Dat verzeker ik. Ik moet en ga het blazoen van de PT en van deze regering in de eerste 100 dagen behoorlijk oppoetsen. Alle populistische verkiezingsbeloften kunnen van stal. 10.000 Baht digitaal geld voor iedere Thai ouder dan 18 jaar, verhoging van het minimumloon tot 600 Baht per dag, 3000 of 4000 Baht pensioen per maand voor de oudjes. Ik ben er zeker van dat we het volk blij kunnen maken.

Prayut: Wel. Als dat niet lukt of als de ontevredenheid terugkeert na al deze tijdelijke maatregelen moet je met Thaksin gaan praten. Hij vertelde mij in vertrouwen dat hij niet te beroerd is om de PT over een jaar of vier op te heffen en met een nieuwe partij te komen, met nieuwe gezichten (al zijn kinderen), met een jongere uitstraling en met frisse ideeën. Al was het alleen maar om de MFP dwars te zitten.

Srettha: Daar pas ik niet zo goed in.

Prayut: Dat denk ik ook als ik eerlijk ben. Maar als je het de komende 4 jaren goed doet in mijn ogen is er altijd een plaatsje in mijn partij. Zeker weten. Julius Ceasar wist al dat het volk brood en spelen wil en niet de macht. En hij was een groot generaal.

Srettha: Ja, en bouwde ook een groot aantal huizen en wegen in heel Europa. Hoe deed hij dat eigenlijk zonder nominees?

Prayut: Wat dacht je? Hij stuurde gewoon het leger en die confisqueerde alle gronden. Wat een tijden. Zo eenvoudig toen. Caesar had het maar makkelijk, Nu moeten we daar allerlei deals voor sluiten en iedereen voor bewerken.

Srettha: Ja, dat kost ook tijd, maar ik vind dat wel leuk werk. En ik heb er ook ervaring in.

Prayut: Nou, veel succes in je nieuwe baan.

Srettha: Ik hoop dat ik je nog eens mag bellen als ik je nodig heb?

Prayut: Natuurlijk. Iedereen beter dan Thaksin. En o ja, ik heb een nieuw optrekje nodig binnen een paar maanden in een leuke Moo Ban in Bangkok. Ik wil niet meer profiteren van het leger. Ik betaal nu niets en dat wou ik graag zo houden als je me begrijpt.

Srethha: Zorg ik voor.

3 reacties op “Column: Gesprek tussen twee heren”

 1. Rob V. zegt op

  Leuk gesprekje, waarschijnlijk te persen gegaan nog voordat de twee heren op het laatste moment de beëdiging van Srettha met een dag uitstelde. Prayuth moest als waarnemend premier namelijk nog de promoties mbt tot het aanstellen van diverse defensieposten nog rondkrijgen. PT gunt dat de voormalige junta leider natuurlijk graag want militairen moet je te vriend houden, niet??

  Prayuth is niet zo van de geschiedenislessen zie ik, Ceasar wist dondersgoed dat hij het plebs niet af kon kopen met alleen brood en spelen. Hij wou diverse hervormingen doorvoeren, en daarbij de macht en belangen van senaat een klein beetje schade toe bracht. Ceasar gebruikte het volksforum om zijn (geringe) hervormingen gesteund te krijgen, en het plebs was voor zijn plannen. De rijke senatoren uit de hoogste kringen zouden niet langer zoveel land op naam kunnen hebben, en dat raakte de hoogste klasse in haar financiën. Daarom kreeg Ceasar de dolk in de rug, hij bracht schade aan de hoogste kringen toe, dat kon de senaat nooit goedkeuren. Overigens was Ceasar niet de enige met zulk “populistisch” beleid, eerdere heren gingen hem al voor: Tiberius Gracchus, Gaius Gracchus en een tiental anderen met dwaze ideeën die de hoogste kringen financieel ietswat beperkte of benadeelde.

  Had Prayuth wat meer van de geschiedenislessen geweest dan had hij Srettha kunnen herinneren: paai de senaat, laat hen onbeperkt hun gang gaan, stel de belangen van de hoogste top voorop en laat niets ten goede komen aan het plebs. Anders kan het weleens verkeerd met je aflopen.

  Of krijgt PT straks toch de dolkstoot als er wat centen en kleine hervormingen komen, die wezenlijks niks ingrijpends veranderen maar toch die iets ten goede komen aan het plebs?

 2. Tino Kuis zegt op

  Leuk gesprekje!

  Dan nog even over de naam van Srettha Thavisin. Nomen est omen “een naam is een voorteken”.

  In het Thaise schrift is het เศรษฐา ทวีสิน , met als uitspraak seethaa (lage toon, stijgende toon) en thawiesin (hoge toon, midden toon, stijgende toon)

  Seethaa betekent ‘uitstekend, geweldig, het beste, de eerste’. Thawiesin bestaat uit twee woorden, thawie, ‘vermeerderen, vermenigvuldigen’ en sin ‘rijkdom, welvaart’, samen dus ‘vermeerderen van rijkdom’. Een vrij typische Sino-Thai naam.

  Zijn roepnaam is นิด met als uitspraak ‘niet’ en een hoge toon. Dat betekent ‘een klein beetje’.

  Dat kan dus nog alle kanten opgaan!

 3. Tino Kuis zegt op

  En dan nog een heel korte aanvulling. เศรษฐกิจ , uitspraak seethakit (drie lage tonen) betekent ‘economie’.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website