De Boeroboedoer van Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Boeddhisme, Tempels, Thailand tips
Tags: , ,
20 september 2021

Wie de Boeroboedoer op Java kent, zal niet verbaasd zijn over de bijnaam van de Chedi Hin Sai in Roi Et, ‘the Burobudur of Thailand’ en om het geheugen op te frissen plaatsen wij er een foto bij. De Thaise Boeroboedoer is een gigantisch gelaagd zandstenen stupa complex, waarvan de bouw in 2004 begon en in datzelfde jaar af kwam.

Het project was het geesteskind van de monnik Luang Pu Sri Mahweero. Hij maakte in 1988 een reis naar Java, zag de Boeroboedoer en vatte het plan op iets soortgelijks te bouwen op het terrein van Wat Pa Kung. En dat gebeurde, geheel gefinancierd met 100 miljoen baht aan donaties.

Alhoewel de buitenkant van het complex een zekere gelijkenis met de Boeroboedoer vertoont, geldt dat niet voor de binnenkant die bestaat uit kamers. Ze worden door monniken en leken-boeddhisten gebruikt om te bidden, mediteren en de dhamma te praktiseren.

De buitenmuren zijn versierd met zandsteen sculpturen die scènes verbeelden van vorige levens van de Boeddha. Op de binnenmuren is het leven van Luang Pu Sri vereeuwigd en dat van een aantal andere vereerde monniken.

De Chedi Hin Sai is dagelijks geopend van 8 tot 18 uur. Toegang gratis. Bezoekers dienen zich waardig te gedragen.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.86/5. From 7 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website