De veelzijdigheid van koning Bhumibol Adulyadej

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond, Koning Bhumibol
Tags: ,
19 oktober 2016

Er is veel bekend over de veelzijdigheid van koning Bhumibol, die in Cambridge in Amerika geboren werd. Hij groeide op met Europese talen in Zwitserland. In 1946 besteeg Bhumibol, toen 18 jaar oud, de Thaise troon.

Weinig enthousiast begon hij aan zijn koningschap. Hij stelde zijn oom aan als prins-regent en vervolgde zijn studie in Zwitserland. Daar ontmoette hij Sirikit Kitiyakara, zijn toekomstige vrouw. Voor zijn kroning in 1950 kwam Bhumibol terug naar Thailand, alwaar hij tot aan zijn dood op de troon zou zitten. In 1951 pleegden militairen een coup met de intentie Bhumibol uit het zadel te wippen. Een beslissend moment voor de nog jonge koning: voortaan meed hij de confrontatie met generaals en trok zich terug in zijn paleis. De status van vorst verheven boven de partijen was geboren.

Van hem is bekend dat hij een goede jazzmusicus was, die behalve saxofoon zoals hij vaak werd afgebeeld, ook klarinet en piano speelde. In juli 1960 trad hij in New York op tijdens een twee uur durende jam session met de legendarische Benny Goodman. Deze had grote bewondering voor de muzikale kwaliteiten van de koning. Hij is beslist de “coolste” koning in het land, verklaarde Lionel Hampton, een ander groot Amerikaans jazz musicus. Naast musiceren, componeerde de koning meer dan 50 muziekstukken en een ballet voorstelling wat voor het eerst in Wenen te zien was. Bekend zijn zijn songs “Falling rains”en “Candle Blues”. Een paar van zijn songs zijn in 1950 in de Broadway musical “Peepshow”gebruikt, met onder andere het nummer “Blue Night”.

Koning Bhumibol had nog meer gaves. Zo ontwierp hij een zeiljacht en won daarmee met zijn dochter een internationale zeilwedstrijd, de “yachting gold medal” in de Southeast Asian Peninsular Games in 1967. Hij was een niet onverdienstelijk schilder en maakte surrealistische schilderijen. Op een aantal uitvindingen kreeg hij in totaal 20 geregistreerde patenten en internationale onderscheidingen.

Koning Bhumibol studeerde in Zwitserland wetenschap en technieken. Zo wist hij het machine geweer M-16 gebruikt door de helicopters tijdens de Vietnam oorlog te verbeteren, zodat deze niet steeds haperde. Voor de overstromingen in Bangkok ontwierp hij overloop gebieden, die later het water naar zee konden laten afvloeien of hergebruikt zouden worden voor de landbouw. Een andere uitvinding was de biobrandstof gemaakt van palmolie en daarnaast milieu vriendelijke chemicaliën, die op de wolken uitgestrooid konden worden. Deze methode wordt gebruikt om regen in droge gebieden op te wekken.

Een veelzijdige koning, geliefd bij het volk en na 70 jaar het land geregeerd en bijeengehouden te hebben, overleed 13 oktober 2016 op 88-jarige leeftijd.

5 reacties op “De veelzijdigheid van koning Bhumibol Adulyadej”

 1. Josephine zegt op

  Dit vind ik een heel mooi overzicht van de achtergrond van Koning Bhumibol ! Geweldig dat hij zo muzikaal was , heel veel artistieke kwaliteit komt er nu naar buiten. Misschien was het bij iedereen bekend, over de muziek lees ik het voor het eerst…..

  Het is wel heel bijzonder en nu eens lezen wat er over zijn opvolger te vertellen valt .!

  • Christina zegt op

   Josephine, Mocht je soms weer in Thailand komen koop dan een cd van de muziek van de koning.
   Prachtige muziek om naar te luisteren bij sommige zit ook een muziekblad zelf weet ik veel over het Thaise koningshuis aangezien ik daar interesse in heb. Ook bezitten we enige video’s en Dvd van het Thaise koningshuis. En kijk op Wikipedia heel veel te lezen over de kroonprins zeer interessant.

 2. Roger Dommers zegt op

  Hiermee wil ik mijn medeleven betuiren. Een groot heerser heeft ons verlaten. Sterkte voor de familie

 3. frans zegt op

  een 3 maal hoera is zekers op zijn plaats.

 4. Angèle Gyselaers zegt op

  De Thais zullen hun koning missen…zo’n veelzijdig man.Respect!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website