De Thaise minister voor Digital Economy and Society (DES), de heer Chaiwut Thanakamanusorn, is van plan de Computer Crime Act 2007/2017 aan te scherpen.

Reden: de strijd tegen fake news, ongeoorloofde berichten en fraude. En passant wil de overheid de bestaande e-commerce op de social media bevorderen. De ministeries en diensten van Thailand zijn namelijk ‘bezorgd’ over de inhoud van die social media en hebben allemaal een groot hart voor de belangen van de e-commerce.

Ik noem het krokodillentranen.

Uit berichten van de laatste jaren en uit de juridische acties jegens de social media in Thailand is duidelijk geworden dat de toegenomen mondigheid van de burger, met name van studenten en andere jongeren, de gal doet toenemen in de gevoelige lever van bestuurders. De hot items, die tot actie blijken te leiden, kennen we wel: het Huis, de Covid-acties, democratisering, mensenrechten, persvrijheid en vrijheid van het woord. Maar daar zul je niets van lezen in de plannen.

Wat gaat er mogelijk gebeuren?

Iedereen die actief is in de social media zal bij aanmelding niet alleen zijn/haar telefoonnummer en e-mailadres moeten afgeven maar ook het nummer van het ID. Je persoonsnummer dus. Want, zegt het bericht, er zijn deugnieten die rommelen met hun telefoonnummer en e-mail en zich verstoppen achter een schuilnaam. Daardoor kan de overheid de booswichten die de wet overtreden niet aanpakken. Of bedoelt men oppakken?

Hoe ernstig het probleem is? Wel, men heeft in mei van dit jaar maar liefst 6 mensen opgepakt wegens niet toegelaten commentaar op de Covid-aanpak, en 12 mensen zijn gelast hun tekst van de social media te verwijderen. Ze zijn er maar druk mee!

Maar bedenk dan dat de druk op Facebook om pagina’s te verwijderen zo hoog is opgevoerd dat Facebook (in 2020, zie de link onder dit artikel) maar voldaan heeft aan de wensen van de overheid. Vergelijkbaar gedrag vertoont Facebook ook in China en N-Korea.

En wij farang?

Als je in Thailand verblijft moet je je aan de wet houden en gelden deze anti fake news etc bepalingen ook voor ons. Als je denkt er hier een scheld- en leugensite op na te kunnen houden dan kun je van een koude kermis thuiskomen. Ook al is die site niet in Thais, Chinees of Engels.

Moeten wij straks een paspoort laten zien, en ons Burger Service Nummer? En een toerist die ’thuis’ een Facebookpagina heeft? Hoe willen ze die oppakken als je je verschuilt achter een avatar? We zullen het nog wel horen.

Mij lijkt dit opnieuw een ordinaire maatregel om het volk nog meer te knechten en het vrije woord verder in te perken. Thailand schaart zich hiermee in het onaangename gezelschap van enkele buurlanden en van China waar het vrije woord al jaren naar een grauwe cel is verbannen.

Links: 

https://www.bangkokpost.com/tech/2124235/state-mulls-id-linkages-for-social-media

Computer Crime Act 2017 (2560), in twee talen: https://thainetizen.org/docs/cybercrime-act-2017/

Thailands actie tegen Facebook, augustus 2020; https://www.bbc.com/news/world-asia

12 reacties op “Thailand: Zwaardere controle op social media op komst”

 1. Rob V. zegt op

  Het mooiste is nog wel dat het ‘fake news’ waar de regeringskliek zich zorgen om maakt meer dan eens feitelijk gewoon juist is maar niet strookt met het (propaganda) plaatje/praatje van diezelfde overheid. Den ook aan het Streissland effect, die slimme machtshebbers hebben al lijstjes opgesteld van welke websites vooral niet te volgen. Daar gaan we dus vooral niet kijken, niet? Al dan niet via een VPN omleiding.

  Afgezien van de technische uitvoerbaarheid, het idee al dat vadertje staat weet wat goed voor u is. Maar er zijn er die applaus geven aan die krachtige, vaderlijke, leiders… Ik zie het als dictatoriale trekjes. Het moet andersom wezen: de staat moet standaard alles openbaar maken (tenzij….evident staatsgeheim etc), de burger met rust laten en die burger moet juist de staat ten alle tijden op het matje moeten kunnen roepen. Macht van onder naar boven ipv top down. Zou wel zo democratisch zijn.

 2. Koos zegt op

  Het viel me vandaag al op dat facebook geen translate functie meer heeft.
  Erg jammer want die gebruikte ik voor het thaise nieuws.

  • Tino Kuis zegt op

   Dat is, Koos, omdat gisteren bij de vertaling van een bericht over de verjaardag van de koningin een obsceen Engels woord te voorschijn kwam.

  • Jahris zegt op

   Dat viel mij ook al op, sinds een paar dagen geloof ik. En inderdaad jammer, maar ik zie niet hoe dat iets met deze voorgenomen wet te maken heeft. Of toch wel?

  • Peter Van Lint zegt op

   Dat kun je nog altijd vertalen met knippen en plakken in google translate.

 3. Frans zegt op

  Het Thaise Ministerie van Digitale Economy en society zal het enorm druk krijgen om allereerst met het aanpakken van op z’n minst 185 social media accounts op Facebook die werden gesloten door Facebook, omdat ze fake news verspreid zouden hebben …
  Zie hieronder van november 2019.

  BANGKOK (Reuters) – Facebook Inc has taken down 185 accounts and groups engaged in an information-influencing operation in Thailand run by the military, the company said on Wednesday, the first time it has removed Thai accounts with ties to the government.

  Iedereen begrijpt wel hoe het hier werkt: “Do as I say !! Not as I do !”.

 4. Ton zegt op

  Overal, zeker ook hier in NL, worden we al jaren steeds sneller en zonder pardon het digitale keurslijf ingedrukt door publieke en private organisaties. Overheid, (tech)bedrijven, banken worden hierdoor steeds onpersoonlijker, maar weten al te graag alles van ons.
  Daarmee manipuleren, dicteren, controleren zij ons gedrag steeds meer.
  Grenzen worden steeds verder verlegd. Daarnaast leveren of verkopen zij onze privacy aan derde partijen. Daarbij het gevaar, dat hun websites worden gehackt. Nieuwsgierig of je inmiddels ook (in)direct gehackt bent?: kijk dan op: haveibeenpwned.com

 5. GeertP zegt op

  Thailand is hard op weg om een vazalstaat van China te worden en geloof maar niet dat je dat weer kan terugdraaien.
  Ik had gehoopt dat de protesten zich zouden uitbreiden, dat is namelijk de laatste kans om zo’n doemscenario af te wenden.

 6. Johnny BG zegt op

  Het enige wat men wil weten wie de 100 (?)narren voor bepaalde figuren zijn en de rest kan lekker zijn gang blijven gaan. Uiteraard weet men dat al en dan probeer je wetgeving op te tuigen en zoals eerder geschreven kan de EU er ook wat van. Banken als poortwachters en vervolgens zijn niet ingezetenen een soort van criminelen waar snel afscheid van genomen moet worden. Systeembanken, overheid en de grote bedrijven bepalen wat een simpele ziel voorgeschoteld krijgt en daar zal deze het mee moeten doen zowel in Nl als in TH.

 7. janbeute zegt op

  Er gaan op social media hier in Thailand al voor een langere tijd nieuws rond over een niet zo erg onder de Thaise bevolking geliefde bepaalt persoon,en zijn familie waar van je de naam niet mag noemen.
  Denk dat dit ook wel weer meespeelt om hiermede een halt aan toe te kunnen roepen.
  Big brother is watching you more and more.

  Jan Beute.

 8. chris zegt op

  Er zijn ook nog duizenden webistes waar online gegokt kan worden en daarnaast hoderdduizenden websites met porno. Lijkt me veel leuker voor de ambtenaren om daar elke dag achteraan te gaan, maar niet te snel graag.
  De VPN zal er garen bij spinnen en wellicht is dit de tijd voor de revival van de telefoon en de SMS??
  Degenen die het volk willen knechten vechten een verloren strijd……

  • R.Kooijmans zegt op

   VPN is helaas geen oplossing meer, aangezien de ip-adressen van de gebruikte VPN servers ook bij de instanties bekend zijn.Indien nodig kunnen ze die gewoon blokkeren, en dan zullen de VPN aanbieders om de haverklap van serveradressen moeten wisselen. Netflix bijvoorbeeld doet dit en vele andere aanbieders die gebruik maken van geoblocking, denk aan Ziggo ed.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website