In een poging om de luchtvervuiling te bestrijden, heeft Thailand besloten om chemicaliën in te zetten om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit initiatief is een reactie op de aanhoudende problemen met smog en vervuiling die het land teisteren, vooral in stedelijke gebieden zoals Bangkok.

Thailand kampt al jaren met ernstige luchtvervuiling. Vooral tijdens het droge seizoen stijgen de niveaus van fijnstof (PM2.5) ver boven de veilige grenswaarden. Deze verontreiniging wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder verkeer, industrie, en landbouwbranden.

Inzet van chemicaliën

De Thaise regering heeft aangekondigd chemicaliën te gebruiken om de luchtkwaliteit te verbeteren. Deze chemicaliën worden vanuit vliegtuigen verspreid en hebben als doel de schadelijke deeltjes in de lucht te neutraliseren. Dit proces staat bekend als cloud seeding, waarbij chemische stoffen zoals zilverjodide in de atmosfeer worden gespoten om regenval te stimuleren en zo de lucht te zuiveren.

Doelstellingen en verwachtingen

De inzet van deze techniek is onderdeel van een breder programma om de milieuproblematiek in Thailand aan te pakken. Het doel is niet alleen om de huidige vervuiling te verminderen, maar ook om toekomstige vervuiling te voorkomen door strengere reguleringen en controlemaatregelen in te voeren. De regering hoopt dat deze maatregel op korte termijn verlichting zal bieden en bijdraagt aan een gezondere leefomgeving voor de bevolking.

Kritiek en bezorgdheid

Hoewel deze maatregel als innovatief wordt gezien, zijn er ook zorgen over de lange termijn effecten van het gebruik van chemicaliën op het milieu en de volksgezondheid. Milieuactivisten en wetenschappers roepen op tot zorgvuldige monitoring en onderzoek om de mogelijke bijwerkingen van deze aanpak te evalueren.

Thailand zet alles op alles om de luchtvervuiling te bestrijden en de gezondheid van zijn inwoners te beschermen. Met het gebruik van chemicaliën hoopt het land snel effect te zien, maar de discussie over de duurzaamheid en veiligheid van deze methoden zal ongetwijfeld doorgaan.

Meer informatie

Voor een gedetailleerd overzicht van dit nieuws, kunt u de volledige reportage bekijken op RTL Nieuws.

10 reacties op “Thailand zet chemicaliën in om luchtkwaliteit te verbeteren”

 1. Cornelis zegt op

  ‘Thailand zet alles op alles om de luchtvervuiling te bestrijden en de gezondheid van zijn inwoners te beschermen.’
  Ik probeer niet in de lach te schieten, want daarvoor is dit onderwerp veel te serieus, maar als er een prijs zou zijn voor de grootste inactiviteit op dit terrein zou ik wel weten welk land daarvoor te nomineren…..

  • henk zegt op

   …… plus dat enkele weken tot maanden geleden er enorme behoefte was aan regenwater om de vele met opzet en bewuste bedoeling aangestoken bos- en veldbranden te doven.

 2. pw zegt op

  … en wat er in Thailand aan regen valt, valt er in de buurlanden niet.
  Typisch Thaise ‘oplossing’.

  • koos zegt op

   vandaag weer vliegtuig trips in Udon Thani om regen te maken.
   tot nu toe nog met weinig succes.
   facebook: udonthani update

  • Luit van der Linde zegt op

   Dat wat in Thailand valt niet in buurlanden valt, is wat te kort door de bocht.
   Als het in Thailand meer regent dan hoeft het in de buurlanden niet minder te regenen.
   Tenslotte bestaat meer dan 70 procent van ons aardoppervlak uit oceaan en zee, dus statistisch gezien is de kans dat datgene wat in Thailand extra valt, ten koste van de neerslag op zee gaat, dan ten koste van de buurlanden,

 3. Rudolf zegt op

  Chemicali-en in de lucht spuiten klinkt niet als een goed idee, natuurlijk afhankelijk van wat je in de lucht wilt spuiten, want goed beschouwd kun je water ook een chemiecalie noemen.
  Maar die chemicali-en moeten waarschijnlijk met andere chemicali-en worden geproduceerd, en mogelijk brengen de schoorstenen van de fabriek dan weer andere chemicali-en in de lucht.

  Overigens is de vervuiling daarna waarschijnlijk niet echt verdwenen, maar in het oppervlaktewater terecht gekomen.

  Zorgen dat er geen vervuiling ontstaat, lijkt me een betere tactiek.

 4. Tino Kuis zegt op

  De chemicaliën, zoals zilver jodide, die bij ‘çloud seeding’ worden gebruikt om regenval in gang te zetten zijn niet echt giftig tenzij ze op één plaats in grotere hoeveelheden worden gebruikt.

  ‘Cloud seeding’ kan op beperkte plaatsen en bij bepaalde omstandigheden regenval bevorderen maar het zal dat niet kunnen over grotere gebieden en langere periodes. Het is dus niet in staat luchtverontreiniging echt daadwerkelijk tegen te gaan. Sinds afgelopen februari doet Thailand al aan ‘cloud seeding’ in een poging de luchtverontreiniging tegen te gaan zonder veel resultaat.

  • Rudolf zegt op

   Met cloud seeding regen opwekken lijkt me het risico in te houden dat er later te weinig (drink)water is.

 5. Johnny BG zegt op

  Het is niets nieuws dat clowns het land regeren, maar met de tig duizend wettelijke regeltjes achter de hand kan je toch gewoon kunnen handhaven zou je mogen verwachten. De intentie is altijd goed maar de uitvoering veelal slecht.
  Handhaven is het meest lucratieve woord en het gif voor de samenleving. Het was, het is en het zal…

 6. P. de Bruin zegt op

  Ruim 10 jaren geleden vlogen veel Thaise piloten bijna 1jaar lang om regen te bevorderen met Cloud Seeding.
  Dit werd enkele jaren geleden met regelmaat op de Thaise t.v. getoond.
  Uiteindelijk na zo,n 10 maanden (soms dag en nacht) Cloud Seeding viel er eindelijk regen.
  Niet zo verwonderlijk, Uiteindelijk belande Thailand in z,n jaarlijks terugkerend….
  REGEN SEIZOEN.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website