Een groot deel van de Nederlanders weet niet goed wat ze moeten doen wanneer zij geconfronteerd worden met natuurrampen tijdens een vakantie. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis.

De helft van de Nederlanders zegt dat de kans op natuurgeweld voor hen geen invloed heeft op de keuze van een vakantiebestemming. Nu vele mensen zich weer gaan verdiepen in de vakantiebestemming voor dit jaar, vraagt het Rode Kruis aandacht voor een goede voorbereiding. Een natuurramp kan zich ook tijdens een vakantie voordoen.

Meestal genieten mensen van een onbezorgde vakantie, maar het kan ook anders gaan. In dat geval is het goed om te weten hoe je het beste kunt handelen. De afgelopen jaren waren er verschillende rampen in gebieden waar toeristen komen. Zo werden er vorige week nog toeristen in Thailand geëvacueerd vanwege een tropische storm. Afgelopen jaren waren er aardbevingen in toeristische gebieden als Italië, Griekenland, en op Indonesische eilanden als Bali en Lombok. Op de Cariben kregen toeristen te maken met orkaan Irma en bosbranden teisterden verschillende bestemmingen, waaronder Griekenland en Californië. Ook het populaire Frankrijk heeft te maken met natuurgeweld. Zo waren er afgelopen jaar nog flinke overstromingen.

Natuurrampen

Bijna 60 procent van de Nederlanders geeft aan dat zij niet weten wat zij moeten doen wanneer zij tijdens een vakantie te maken krijgen met een aardbeving. Zeker 56 procent heeft geen idee wat te doen bij een overstroming en 63 procent zou geen idee hebben wat zij moeten doen wanneer zij geconfronteerd worden met een tropische storm, orkaan of tyfoon. Bijna 80 procent weet niet wat te doen wanneer er een aardverschuiving is en bijna de helft van de Nederlanders heeft geen idee hoe te handelen bij een bosbrand in de omgeving.

Binnen en buiten Europa

Slechts 19 procent houdt rekening met een aardbeving wanneer zij op vakantie zijn binnen Europa. Vakantiegangers die buiten Europa op pad gaan, houden vaker rekening met aardbevingen, zo’n 41 procent denkt daaraan. Wat betreft bosbranden, houdt 29 procent van de respondenten rekening met bosbranden tijdens hun vakantie in Europa. Buiten Europa is dat 39 procent. Nederlanders zeggen bij een reis buiten Europa wel rekening te houden met risico op infectieziekten (78%).

Bijna 60 procent geeft daarnaast aan geen idee te hebben met welke instantie zij contact zouden moeten opnemen wanneer zij in een noodsituatie terecht komen door een natuurramp op vakantie. Het Rode Kruis vindt het belangrijk dat iedereen weet wat zij moeten doen in een noodsituatie. Een goede voorbereiding kan een hoop ellende schelen. Op www.rodekruis.nl staan tips over hoe te handelen in specifieke noodsituaties.

Het Rode Kruis zet zich wereldwijd als noodhulporganisatie in voor slachtoffers van natuurrampen. Tegelijkertijd wil de hulporganisatie dat mensen goed voorbereid zijn op noodsituaties, zowel in binnen- als buitenland, zodat mensen zich weten te redden in dit soort situaties.

4 reacties op “Rode Kruis: Vakantiegangers niet goed voorbereid op noodsituaties”

 1. John Chiang rai zegt op

  In de meeste gevallen wordt een storm ruime tijd voor deze plaats vindt aangekondigd, zodat je meestal eventuele maatregelen treffen kunt.
  Bij een zeebeving kennen de meesten nog de verschrikking van een Tsunami zo die o.a ook inThailand gewoed heeft.
  Het land inwaarts vluchten,of in ieder geval een hoger gelegen plaats opzoeken,zijn hier eigenlijk de enigste raadgevingen.
  Geheel anders ziet het er uit,als de aardbeving zoals deze in 2014 in Chiang Rai(Mea Lao) plotseling voorkwam, waarbij geen enkele waarschuwing aan vooraf ging.
  Ik zat voor mijn Computer toen plotseling om ca 18.00 uur het hele huis begon te schudden,en ik in seconden tijd tussen het vallende glas,en barvoets een weg moest zoeken om uit ons huis te komen.
  Vanwegen de vele nabevingen,kom je automatisch zelf al op het Idee,dat je beter buitenshuis overnachten kunt,en dat je hierbij het beste bomen of eventuele stroommasten uit de weg moet gaan.
  Het slimste is,als zo’n aardbeving plaats vindt in de nachturen wanneer iedereen in diepe slaap is.
  Ik betwijfel of dan zelfs het rode kruis nog goede maatregelen adviseren kan,die in andere gevallen bij gezond verstand meestal automatisch komen.

 2. RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

  Voor Belgen.

  Het is geen slecht idee om je ook hier te registreren vind ik.

  Zo weet Buitenlandse Zaken of er zich mogelijk Belgen in een rampgebied bevinden en kunnen je eventueel informeren en/of ondersteunen bij noodsituaties.

  Ik doe het steeds.

  https://travellersonline.diplomatie.be/

 3. erik zegt op

  Wat een onderzoek zeg, van het Rode Kruis! Dat zal wel jaren en een pak geld gekost hebben.

  Alsof wij Nederlanders in Nederland meer voorlichting krijgen dan ‘sluit ramen en deuren en luister naar de radio op kanaal xyz…’ alsof er nog iemand radio weet te vinden op de bediening. Nee, wij weten niets!

  Maar ik heb ook de indruk dat men dan niet meer kan nadenken. Paniek alom als de aarde trilt terwijl je weet, of kunt weten, dat een aardbeving in Thailand nooit veel zwaarder is geweest dan die bij Roermond of die bij Luik. Ik zou onder de tafel kruipen…. Bij storm kruip je in een betonnen gebouw en blijft van de ramen weg. Bij water ga je omhoog. Je pakt je koffers en wacht af. En belt de ambassade als niet alle masten omgevallen zijn.

  Dat geld had beter besteed kunnen worden, Rode Kruis!

 4. Jacob zegt op

  Voorbereiden op een noodsituatie??
  Lijkt me een onmogelijke opgave en verpest ook nog de voorpret


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website