Bent u meerderjarig? Dan kunt u op meerdere manieren uw Nederlandse nationaliteit automatisch (van rechtswege) verliezen. Ook een minderjarige kan op meerdere manieren de Nederlandse nationaliteit kwijtraken.

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en wilt u een tweede of volgende nationaliteit aannemen? Of heeft u al meer nationaliteiten dan alleen de Nederlandse? Als dit op u van toepassing is, dan loopt u het risico de Nederlandse nationaliteit automatisch kwijt te raken.

Vrijwillig een andere nationaliteit aannemen

U verliest uw Nederlandse nationaliteit als u vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt. Er zijn 3 uitzonderingen op deze regel:

 1. U bent geboren in het land van de nieuwe nationaliteit. En u heeft daar uw hoofdverblijf als u de nationaliteit van dat land krijgt.
 2. U heeft, voordat u meerderjarig werd, onafgebroken 5 jaar uw hoofdverblijf gehad in het land waarvan u de nationaliteit aanneemt.
 3. U neemt de nationaliteit aan van uw echtgenoot of echtgenote of geregistreerde partner.

Deze 3 uitzonderingen gelden niet bij het verkrijgen van de Noorse of Oostenrijkse nationaliteit. Door een verdrag met deze landen gaat het Nederlanderschap dan altijd verloren.
Meer informatie over deze situaties leest u in de brochure Kan ik mijn Nederlandse nationaliteit automatisch verliezen? (pdf, 117 kB).

Buiten Nederlands Koninkrijk of EU wonen met dubbele nationaliteit

U verliest uw Nederlandse nationaliteit als u:

 • nadat u 18 jaar bent geworden op enig moment ten minste 10 jaar buiten Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de Europese Unie (EU) woont; en
 • tijdens die 10 jaar ook een andere nationaliteit heeft.

Meer informatie over deze situatie kunt u lezen in de brochure Kan ik mijn Nederlandse nationaliteit automatisch verliezen? (pdf, 117 kB). En op de pagina Wanneer verlies ik de Nederlandse nationaliteit als ik een dubbele nationaliteit heb?.

Verklaring van afstand Nederlandse nationaliteit

U verliest uw Nederlandse nationaliteit als u een Verklaring van afstand (van uw Nederlandse nationaliteit) aflegt. U bent dan geen Nederlander meer. Voor de Nederlandse wet bent u dan een vreemdeling. Het doen van de verklaring kan bij uw gemeente of de Nederlandse ambassade in het land waar u woont. Dit kan alleen als u naast de Nederlandse nationaliteit nog een andere nationaliteit heeft. Afstand doen van de Nederlandse nationaliteit is gratis.

Verlies Nederlandse nationaliteit minderjarigen

Een minderjarige kan op meerdere manieren de Nederlandse nationaliteit kwijtraken. Bijvoorbeeld als de vader of moeder het Nederlanderschap verliest. Het kind verliest dan ook de Nederlandse nationaliteit omdat zijn ouder de Nederlandse nationaliteit verliest.
In de publicatie Minderjarigen en verlies van de Nederlandse nationaliteit (pdf, 85 kB) leest u alle manieren waarop een minderjarige de Nederlandse nationaliteit kan verliezen.

Zie ook

11 reacties op “Kan ik mijn Nederlandse nationaliteit automatisch verliezen? En hoe voorkom ik dat?”

 1. Ger zegt op

  Wat betreft het verliezen van de nationaliteit als je in Thailand woont en een dubbele nationaliteit hebt: gewoon op tijd een nieuwe paspoort aanvragen. Dan is er niets aan de hand en behoud je bijvorbeeld de Thaise en Nederlandse nationaliteit als je deze beide bezit. Voor kinderen elke 5 jaar vernieuwen en volwassenen elke 10 jaar.

 2. Wim van Doorn zegt op

  Nu kan je onder omstandigheden je Nederlanderschap verliezen, maar verlies je dan ook je in Nederland opgebouwde pensioenrechten?

  • TheoB zegt op

   Voor zover ik weet zul je de opgebouwde pensioenrechten niet verliezen, omdat die niet gekoppeld is aan Nederlanderschap.
   Iedereen, dus ook de niet-NL, die officieel in NL woont (ingeschreven in de BRP) bouwt vanaf 50 jaar voorafgaand aan de pensioengerechtigde leeftijd per jaar 2% AOW-rechten op. Je moet ook minstens 121 dagen per jaar in NL verblijven. Als je langer buiten NL verblijft moet je je nml. uitschrijven uit de BRP (en inschrijven zodra je weer hier verblijft).
   Het uit te keren AOW-bedrag is 70% van het bruto minimumloon voor een alleenstaande en 50% voor een samenwonende.
   Met een aantal landen is NL overeengekomen dat de kosten van levensonderhoud in die landen lager zijn dan die in NL en daarom keert NL een lager bedrag uit. Voor bv. Viet Nam, Cambodja, Laos, Myanmar is dit 50% van het NETTO minimumloon (bron: SVB). Met Indonesië, Filippijnen, Thailand is niet zo’n overeenkomst gesloten.
   Bedrijfspensioenen zijn door de werknemer zelf gespaard en de uitkeringen daarvan worden vooral bepaald door het rendement op de inleg.

   • TheoB zegt op

    Correctie:
    NL heeft o.a. met Indonesië, Filippijnen, Thailand een verdrag gesloten waardoor controle op uitkeringen mogelijk is. Met o.a. Viet Nam, Cambodja, Laos, Myanmar is geen verdrag gesloten en neemt NL geen risico op misbruik door in die landen ook de alleenstaande de lagere samenwonende uitkering te geven.

 3. Peter zegt op

  Er is mij verteld door een gemeente ambtenaar uit Leiden, als je ooit een Nederlands paspoort is toegekend, je het nooit meer kan verliezen, het recht op een paspoort dan. Is het idd zo dat je het moet verlengen ? Ik heb 2 kids hier, maar de paspoorten zijn beide verlopen , maar de kids zijn wel geregistreerd bij het internationale gemeente huis in den Haag.

  • Jacques zegt op

   Volgens mij is dit vragen naar de bekende weg. Er is toch genoeg over geschreven en op te zoeken bij de instanties die hier duidelijkheid in verschaffen. Laks gedrag door niet op tijd nieuwe paspoorten aan te schaffen kunnen tot problemen leiden. Wellicht heeft de gemeenteambtenaar u toen ter tijd wel informatie verschaft, denkende dat u en de kinderen altijd in Nederland zouden wonen. Ik ga er even van uit dat u kinderen ook de Thaise nationaliteit bezitten. Maar goed ik ken uw situatie onvoldoende, maar ik zou als ik u was, als de weerga maar nieuwe paspoorten gaan regelen.
   Succes en ik hoop dat dit u lukt.

  • jasper van Der Burgh zegt op

   Niets aan de hand zolang ze nog geen 18 zijn. Ze zijn immers al Nederlander. Daarna moet je opletten en is het beter het paspoort geldig te houden.
   Bij 10 jaar verblijf buiten Nederland (of de EU) gedurende de volwassenheid kan men het Nederlanderschap verliezen.

 4. Sandra zegt op

  Heel hartelijk dank voor deze informatie!

  Mijn zoon (15) en ik zijn voornemend om over 3 weken, voor 6 weken naar Thailand te gaan en daar tevens de aanvraag te doen voor het verkrijgen van de Thaise nationaliteit.

  Zijn vader is Thai, nu woonachtig in Thailand, maar in de jaren dat hij hier in Nederland woonachtig was heeft hij tevens de Nederlandse nationaliteit verkregen. Hij heeft dus de dubbele nationaliteit vanwege zijn huwelijk met mij. (Ik ben Nederlander).

  Mijn zoon wil graag de Thaise nationaliteit zodat hij, als zijn vader overlijdt het land van zijn vader kan erven. Daarnaast overweegt hij om in Thailand te gaan wonen. Hij wil graag het Thaise leger in (al betwijfel ik of hij hiervoor geschikt bevonden gaat worden, als hij al opgeroepen zou worden).

  N.a.v. dit bericht heb ik net contact gezocht met de Rijksoverheid (contactformulier) om navraag te doen of hij zijn Nederlandse nationaliteit zou gaan verliezen. Wij gingen er tot nu toe vanuit dat dit niet het geval was omdat zijn vader beide nationaliteiten heeft, ik als moeder de Nederlandse behoudt en hij woonachtig is in Nederland.

  Nogmaals dank voor uw informatie!

  • stevenl zegt op

   Hij verliest zijn Nederlandse nationaliteit niet.

   • Ger zegt op

    Klopt, maar misschien kan de vraagsteller even zoeken in internet op dubbele nationaliteit Thais/Nederlands. Dan zie je een vraag gesteld in dit blog van 16 januari 2015 met daarin ook de reacties. Een dubbele nationalitei is toegestaan als je de Nederlandse nationaliteit ook hebt en er is een belang om ook de andere nationaliteit aan te houden. Bijvoorbeed als erfrecht speelt zoals in je zoon zijn geval.
    En daarnaast hoeft een minderjarige geen afstand te doen van zijn nationaliteit.
    ( zie website IND betreffende afstand nationaliteit).
    Dus voor uw zoon zijn er 2 geldige regelingen waardoor hij 2 nationaliteiten kan hebben.

    • Sandra zegt op

     Dank je wel Ger en Steven voor dit positieve nieuws!

     Ik had al wel de documenten waarna verwezen in dit artikel doorgenomen, maar het is een nogal ingewikkelde regel, vol met uitzonderingen op de regel waardoor ik door de bomen het bos niet meer zag. 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website