Hoewel het als bekend veronderstelt mag worden, dat buitenlanders niet in Thailand mogen werken, komt dit nog wel voor. Behoudens ontheffingen en een workpermit voor buitenlanders is het niet toegestaan om in Thailand te werken.

Een nieuwe maatregel om dit tegen te gaan, is het inschakelen van de Thaise bevolking. Thai moeten bij de overheid melden als zij een buitenlander werkzaamheden ziet verrichten die ook Thai gedaan kunnen worden. Deze maatregel is in het leven geroepen door de directeur van het Ministerie voor werkgelegenheid Petcharat Sin-uay.

Vooral in Bangkok werden veel illegaal werkende buitenlanders gesignaleerd zoals kappers, veiligheidspersoneel, motorbiketaxi chauffeurs en massagepersoneel. Maar ook straathandelaren die fruit en bloemen verkopen. Dit kunnen Thai ook doen. Er is daarvoor een speciale kliklijn opengesteld, telefoonnummer 1506, doorkiesnummer 2. Zo kan men illegaal werkende buitenlanders aangeven. Daar wordt ook veelvuldig gebruik van gemaakt, tussen 1 oktober 2018 tot 7 mei 2019 werden 1.229 mensen aangegeven. Daarvan zijn 378 personen strafrechtelijk vervolgd. Vrijwel alle alle workpermit overtreders kwamen uit de buurlanden en er werd voor 1.055.000 Baht aan boetes geïnd.

Wie illegaal aan het werk is in Thailand kan een boete tegemoet zien van tussen de 5.000 en 50.000 Baht.

Bron: Wochenblitz

17 reacties op “Kliklijn voor buitenlanders die in Thailand werken zonder werkvergunning”

 1. ruud zegt op

  Het doet wel wat aan WW2 denken.
  Los daarvan lijkt 1.229 aangiften waarvan 378 vervolgd in 7 maanden tijd geen wereldprobleem te vormen, dat de Thaise beroepsbevolking werkloos maakt.

 2. Bert zegt op

  Te gek voor woorden, vaak is voor een kleine ondernemer geen Thais personeel te vinden en als ze dan een buitenlandse werknemer vinden die wel voor het minimumloon wil werken wordt ie aangegeven.
  Dat aangeven komt me overigens bekend voor uit de geschiedenisboeken (NL).

 3. Prawo zegt op

  In Nederland zijn de boetes voor overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen (WAV) € 4.000 voor een particulier en € 8.000 voor een bedrijf. Bij eerste overtreding. Herhalingen zijn duurder.

 4. Leo Th. zegt op

  Een tiplijn voor zware criminaliteit kan ik billijken maar bij verklikkers in deze categorie heb ik een heel slecht gevoel. Aan de andere kant vindt er ook veel uitbuiting plaats van illegale werknemers uit de buurlanden in bijvoorbeeld de bouw en horeca. Te vaak in horecagelegenheden, ook in de omgeving van Pattaya (Ban Chang) jonge medewerkers, kinderen in feite, uit Laos en Cambodja in de bediening en schoonmaak gezien, die nauwelijks Thais konden praten. waarschijnlijk zwaar onderbetaald en zeer summier gehuisvest. Dan moet je als werkzoekende toch wel wanhopig zijn. Waarom het telefoonnummer van de kliklijn in het artikel getoond wordt, begrijp ik overigens niet. Ik mag toch werkelijk hopen dat geen enkele lezer van Thailandblog dit nummer ooit zal bellen!

 5. Rob V. zegt op

  Ik dacht dat de wet zo is: er is een lijst met 28 beroepen die alleen Thaise mensen mogen doen (. De overige beroepen mag iedereen uitvoeren. Als je houtbewerker , wever, goudbewerker etc. wilt worden heb je als buitenlander dus pech.

  Maar de meeste beroepen kun je prima uitoefenen als buitenlander. Dan heb je wel een werkvergunning nodig (work permit) en daar knelt het hem vaak. Velen buitenlanders komen op een visum tijdelijk verblijf (diverse soorten) met een soort van vakantie achtige status. Die verlengen ze keer op keer op keer om eeuwig in Thailand te blijven. Maar zo kun je dus niet werken. Dan zul je via een werkgever een workpermit moet bekomen.

  Zie: http://www.nationmultimedia.com/detail/national/30348366

  In het kort: ‘werken in Thailand mag, tenzij’ en dus niet ‘Werken in Thailand mag niet, tenzij’.
  Maar ik moet zeggen, ik heb me er nooit in verdiept. Er lopen hier vast experts rond die exact weten hoe het werkt.

  • Johnny BG zegt op

   Ten eerste vraag ik mij af of het artikel wel op feiten berust.

   De boete van 1 mio is niet in lijn met het aantal personen en daarnaast krijgt de werkgever ook nog een boete.

   De huidige regels lijken streng maar voor de werkvergunninghouders zijn de eisen, ja ja onder de junta, voor functies wel versoepeld.
   Op papier kan een manager geen bezorger spelen maar zo heet wordt de soep niet gegeten.

 6. l.lagemaat zegt op

  Hoewel het niet aan de orde kwam in dit artikel is het toch aardig om te weten hoe men over prostitutie van buitenlandse vrouwen in Thailand denkt. Met name Afrikaanse en Russische vrouwen zijn actief bezig op deze ( arbeids) markt.
  Ook hier geldt weer een Thaise ” oplossing”.
  Prostitutie bestaat niet in Thailand, dus is het geen werk

  Om af te sluiten met de gevleugelde uitspraak van Police Colonel Apichai Kroppetch in Pattaya: ” Wat achter de voordeur gebeurt, valt buiten onze bevoegdheid!”

  • Johnny BG zegt op

   En gelijk hebben ze.
   Achter de voordeur is het zeker geen zaak voor de overheid in het kader van vele verdragen die de privacy beginselen regelen.

 7. Boudewijn van Oterloo zegt op

  Het begint nu wel erg veel op Nederland te lijken hier in Thailand. Nederland, het land dat uitpuilt van verklikkers en kliklijnen. Zo daar zijn de kliklijnen van justitie voor de hennepteelt. De kliklijnen van het UVW, voor afgekeurde buurman die WAO geniet en misschien wel te lang ongemeld bij het UWV, in Thailand verblijft. Of de SVB die ook heel graag gebruikt maakt van de kliklijn als er te vaak wordt samen gewoond onder een dak. Of de gemeente die het wel heel gemakkelijk vindt als de bijstandsmoeder een centje bijverdiend en de buurman dit telefonisch aan de gemeente wil verklikken.
  Wat kliklijnen betreft, loopt Nederland voorop in de wereld. Waar een land groot in kan zijn. De Duitsers zouden zich hiervoor heel diep schamen met de DDR in het achterhoofd.

  • Erik zegt op

   Beste Boudewijn, feiten graag, geen emoties. Ik, woonachtig in NL, heb nog nooit van al deze kliklijnen gehoord. Wellicht dat er summier gebruik van wordt gemaakt, maar nogmaals, op welke gegevens/feiten baseer je je uitspraken?

  • Frans zegt op

   En dat allemaal van onze belastingcenten dus waarom zou je misbruik en fraude niet mogen aangeven?

 8. P. de Bruin zegt op

  Ook populair onder expats deze kliklijn.
  Ideaal voor deze (mede)landverraders zo hun antipathie te botvieren danwel hun concurrent te zieken.
  In ene lijkt WW~2 niet zo ver weg meer.
  Zum kotzen doch !!!

 9. Lessram zegt op

  Klikken is kinderachtig.
  Misbruik maken van gemeenschapsgelden, -voorzieningen, en wetgeving is a-sociaal.

  Aannemende dat niemand één van beiden doet is er dus geen probleem, en is mopperen hierover verspilde energie….. toch?

 10. willem zegt op

  Nederland heeft ook diverse kliklijnen. Dit is helemaal geen Thais fenomeen.

  Bijvoorbeeld:

  * Illegale mensen melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl.

  * Meld misdaad anoniem.

  * Meldpunt belastingfraude en financiële fraude.

  * Anoniem melden bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de ILT/Inlichtingen- en Opsporingsdienst
  (IOD)

  * Kliklijn van de sociale dienst.

  * En zelfs de kliklijn van het Forum voor Democratie. Het moet niet gekker worden.

 11. peter zegt op

  Het begrip werken in Thailand is dan ook vrij te bedenken. Er is geen definitie voor.
  Heb het ooit eens gevraagd aan Siam legal , advocaten huppeldepup: wat is werken?
  Geen antwoord helaas, dus vrijelijk op te maken door instanties.
  In feite werk je elke dag. je verplaatst je van A naar B, dat is werk. je wast je auto, dat is werk.
  Immers je mag niet eens vrijwilligerswerk doen zonder WP !!
  Het gaat niet eens om inkomen. Het is puur fysische inspanning, maar dat doe je elke dag met alles !

  Kwam ooit eens een Canadees tegen in CM , die de tv van zijn vriendin niet wilde verplaatsen, omdat dit als werk kon worden beschouwd. Tja, misschien te lui? Echter hij was stellig in zijn mening. Als iemand op dat moment een foto zou nemen en aan zou geven, zou hij in last kunnen komen en dus ook zijn visa.
  Hoewel er ook weer zijn, die gewoon hun eigen huis bouwen.Het is afhankelijk dus van de Thai om je heen, die je zomaar kan aan geven.

  In Nederland, mag je klik telefoon hebben (?), maar dat maakt ook niets uit. Las net vanmorgen, dat de IND gewoon buitenlandse criminelen (immigranten) toe laat. Ze krijgen gewoon een visa om in Nederland
  te verblijven. Het is ook al gebleken, dat deze niet terugdeinzen voor een moord. Vervolgens wordt het eea onder de mat geschoven door de staatssecretaris.

  Het levert geen geld op en kost alleen maar extra moeite en dus geld om criminelen tegen te houden, dus laat maar door.
  MAAR owee, indien jij een dubbeltje te weinig betaalt (of ze denken dat) aan belasting.
  Zoals bleek bij immigranten, die al lang in het Nederlandse stramien zitten, speciaal waren geselecteerd door de belastingdienst op hun buitenlandse afkomst (klik lijn?), ter verificatie op hoog niveau en waar ze nog bij fout zitten ook.

  Tja , onze zg leiders en bestuurders, het zijn geen mensen meer of in ieder geval een totaal ander soort mens.

  • RonnyLatYa zegt op

   Er is wel degelijk een definitie van werken.
   Ze is pas vorig jaar nog aangepast.

   “Definition of “work” under the Working of Aliens Act, B.E. 2551 (2008) is very broad:
   • “engaging in work by exerting energy or using knowledge whether or not in consideration of wages or other benefits”

   • New definition of “work” under the Emergency Decree B.E. 2561 (2018)
   • “engaging in any profession, with or without employer, but excluding operation of business of a licensee under the Foreign Business Law”

   Kort samengevat is werken dus het uitoefenen van een beroep, met of zonder werkgever.

   Of het daarmee duidelijker is geworden is weer iets anders.

   https://news.thaivisa.com/article/25150/more-details-on-the-new-rules-regarding-work-permits-and-working-in-thailand%20target=

   https://www.bakermckenzie.com/en/insight/publications/2018/04/new-amendments-to-the-work-permit-law

  • Rob V. zegt op

   Enige nuance: Nee, de IND geeft geen verblijfsvergunning aan crimimele asielzoekers. Ontdekt de IND dit tikdens de aanvraag dan krijg je geen VVR. Probleem is dat als de IND later ontdekt dat iemand crimineel blijkt, intrekken een lastig is (kan wel maar de molens lopen traag en de IND is al onder bezet).

   En nee de staatssecretaris schuift niets onder de mat, uiteindelijk bleek 1 asielzoeker waar een dodelijk slachtoffer viel bij zelfverdediging.

   En uit de Thaise media zie je ook verhalen van criminele vreemdeling. Zonder te tellen heb ik zelfs de indruk dat in Thailand er meer schorriemorrie van buiten rondloopt. Ik zie de kliklijnen dan maar als een optie om personen die zich ernstig misdragen of frauderen aan te pakken.

   Zie:
   https://www.ad.nl/binnenland/enige-levensdelict-in-cijfers-criminele-asielzoekers-blijkt-zelfverdediging~acbf6627/
    https://nos.nl/artikel/2287831-ind-laat-criminele-asielzoekers-met-rust-uitzetten-is-te-duur.html


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website