De titel van dit artikel komt niet van mij, laat dat even gezegd zijn, maar zou de conclusie kunnen zijn van het feit, dat Nederland slechter scoort dan Thailand op een zeer dubieuze ranglijst van kinderrechten. De lijst wordt jaarlijks samengesteld door een organisatie genaamd Kidsrights. Nederland belandde dit jaar op de 15de plaats, terwijl Thailand op de 8ste plaats is terechtgekomen. Daar kijkt u, net als ik, wel even van op, nietwaar?

Meerdere nieuwsmedia besteden aandacht aan deze Kidsrights Index 2017 en met een kop als hier boven staat, is dat ook niet zo verwonderlijk. Als u die artikelen wilt lezen, moet u even googelen, want ik ga dat hier niet herhalen. Hoe de lijst is samengesteld en met welke criteria wordt in een lang en langdradig verhaal op de website van Kidsright uiteengezet. Ik heb getracht het te lezen en te begrijpen, maar het is een eentonig theoretisch verhaal, waar je niets mee kunt.

Een citaat uit het artikel van De Volkskrant: “Volgens Kidsrights leeft een groot aantal kinderen in Nederland in armoede en kinderen in gezinnen met een minimuminkomen worden geraakt door de bezuinigingen. Bovendien is de kwaliteit van jeugdzorg in veel gemeenten als gevolg van de decentralisatie nog altijd niet op orde.”

Dat moge waar zijn en we kunnen het erover eens zijn, dat daar (meer) aan gewerkt moet worden, maar wil dat zeggen, dat een kind beter af is in Thailand? Ik zou wel eens concrete voorbeelden willen horen waarin het recht van een kind beter wordt gehonoreerd dan in Nederland. Die voorbeelden staan niet in het rapport, dus daarom maar enkele vragen voor de makers van de Kidsrights Index:

Heef u enig idee van:

 • hoeveel kinderen in Thailand in armoede moeten leven?
 • Hoeveel kinderen in Thailand geen gebruik kunnen maken van hun recht op onderwijs?
 • Hoeveel kinderen in Thailand nog altijd slachtoffer zijn van georganiseerde kinderarbeid?
 • Hoeveel kinderen in Thailand anderszins worden uitgebuit en misbruikt in bijvoorbeeld prostitutie?
 • Hoeveel kinderen in Thailand in weeshuizen geraken?

Mijn vragenlijstje kan gemakkelijk uitgebreid worden. We hebben er op dit blog al vaker aandacht aan besteed. Lees hier een voorbeeld: www.thailandblog.nl/achtergrond/misbruik-uitbuiting-kinderen-thailand

Je vraagt je toch in gemoede af waarom en met welk doel zo’n onzinnige index gemaakt wordt!

33 reacties op “Kinderrechten in Nederland slechter dan in Thailand”

 1. AlexOuddiep zegt op

  Wie om zich heenkijkt zonder roze bril, in Nederland en Thailand, zal Gringo’s verbazing delen.
  Ik voeg hier niets aan toe.

 2. Michel zegt op

  Ik kijk daar dus totaal niet van op.
  Het is in Nederland al lang niet meer zo goed als het was. Ook niet voor kinderen.
  Financieel LIJKT het goed in Nederland omdat de bruto lonen behoorlijk hoog zijn, doch lager dan omringende landen, maar daar blijft netto niet veel van over.
  Na betalen van de gruwelijk hoge vaste lasten blijft er helemaal weinig tot niets over bij velen. Tot modaal is voor velen tekort om de vaste lasten en tenen en drinken te kunnen bekostigen.
  Dan het verhaaltje jeugdzorg. Wie daar ooit mee te maken heeft gehad weet dat dat absoluut geen pretje is. Niet voor de ouders, maar helemaal niet voor de kinderen.
  Sinds dat bij de gemeentes is neergelegd is dat nog erger geworden dan het al was.
  Op de scholen is het al niet veel beter. Ook dat is hard achteruit gegaan.
  Ook de veiligheid voor jongeren is er, net als voor volwassenen, niet bepaald op vooruit gegaan. Dit is vooral de laatste jaren een drama.
  Nu wil ik niet zeggen dat het in Thailand ideaal is, vooral voor gezinnen die van minimuminkomen rond moeten komen, maar ik persoonlijk zou liever in Thailand leven met een Thais minimumloon dan in Nederland met een Nederlands minimumloon.
  Het is beide net niet genoeg om van te leven en net teveel om van dood te gaan, maar in Thailand heb je heel wat andere mogelijkheden om aan je voedsel te geraken.
  In Nederland bestaat de voedselbank maar die bedienen nog geen 5% van de mensen die het eigenlijk wel nodig hebben.

  Waar Nederland ook ernstig in tekort schiet is het recht op zelfbeschikking, helemaal voor kinderen onder de 12 jaar. Die hebben helemaal niets over zichzelf te zeggen. Vooral als ze met jeugdzorg te maken krijgen. Dan beslissen de jeugdzorgers met de ouders alles over die kinderen. Zelf hebben ze totaal niets in te brengen.
  Dit blijkt uit het rapport van KidsRights maar ook uit wat ik van heel dichtbij gezien heb.

  Ook gezondheidszorg is zelfs voor veel kinderen niet meer volledig toegankelijk. Veel ouders kunnen zorg die niet in het basispakket zit niet meer betalen, en soms/vaak zelfs wat in dat basispakket zit niet, doordat ze de eigen bijdrage niet kunnen betalen.

  Helaas is het ooit zo mooie Nederland niet meer het paradijs wat het voor de meeste mensen was, en de toekomst ziet er helaas nog niet veel beter uit. Ja, de economie trekt aan, maar daar merken de meeste mensen helaas nog erg weinig van. Waar je met elk jaar 2-3% meer mensen een economische groei van 1-1,5% moet delen gaat het per persoon niet voor maar achteruit.
  Waar op zorg bezuinigd word maar er wel steeds meer mensen gebruik van maken wordt die zorg per persoon ook zeker niet beter.
  Dat is wat er in Nederland aan de hand is. De economie groeit minder snel dan de bevolking. Al decennia.
  Daar wordt het niet beter op, voor bijna niemand, behalve de elite. Die verdienen daar bakken meer geld aan.

  • John Chiang rai zegt op

   Er zijn in Nederland net zo als in veel andere landen veel dingen die men eventueel verbeteren kan,maar wat de meeste klagers vergeten,heeft dit alles ook zijn prijskaartje. Een prijskaartje waarvoor de meesten zich graag drukken,terwijl ze graag klagen,en vergeten te kijken naar die landen die het duidelijk slechter gaat. Niet alleen in Thailand,ook in veel andere landen,hebben ze nog nooit van sociale voorzieningen gehoord,die enigzins vergelijkbaar zijn, met die van bijv. Nederland. Een oude vrouw in Thailand,die geen familie heeft die voor haar zorgt,krijgt van haar regering nog geen 1000 Bath per maand. Terwijl een Nederlander zelfs,al heeft hij nooit gewerkt,recht heeft op een A.O.W.uitkering,huursubsidie,huiselijke hulp (Indien nodig)etc.etc. Dat deze mensen het niet breed hebben is een feit,hoewel er altijd ook nog zijn,die zich nog een reis naar Thailand veroorloven kunnen. Zelfs de ziekenverzorging,waarvoor iedereen eigenlijk verzekerd is,is om vele malen beter dan die de meeste Thais uit hun land kennen. Terwijl ik het kwaliteits verschil in het onderwijs,in vergelijk tot Nederland,graag buiten beschouwing wil laten,omdat dit reeds verschillende malen besproken is op Thailandblog.nl. Deze enorme verschillen in Levens en sociale voorzieningen,hebben natuurlijk hun prijs,die van een gemeenschap betaald moeten worden. Mijn vrouw is zelfs Thai, en verbaasd zich iedere keer opnieuw over deze klagers,omdat zelfs zij ziet,dat de meesten niet beseffen hoe goed ze het eigenlijk hebben,in vergelijk tot veel andere landen.

   • John Chiang rai zegt op

    Een beroemd citaat van John F Kennedy,
    Vraag niet voortdurend wat uw land voor u kan doen,maar wat u zelf voor het land kunt doen.

    En daar heeft hij zeker niet bedoeld,het voortdurende geklaag.

  • rene23 zegt op

   Wat een negatief, bekrompen verhaal over NL dat niet op feiten is gebaseerd maar op een zeer klein referentie kader.
   Ik vind dit totale onzin.
   Uit veel onderzoeken ( lees o.a. de rapporten van onze “hapiness professor” Ruut Veenhoven) blijkt
   dat wij in NL tot de best opgeleide, innovatiefste, gezondste en gelukkigste mensen ter wereld behoren.
   In NL zijn er heel veel kansen om te studeren en hogerop te komen, ook voor kinderen van ouders met minimum loon.
   Kom daar eens om in Thailand met het slechte onderwijs, de corrupte leraren en ambtenaren, het niet waarderen van eigen initiatief, kinderprostitutie, armoede, etc.
   Thailand is een mooi land, maar m.i. is het voor kinderen stukken beter om op te groeien in NL!!

   • ruud zegt op

    Dat happiness rapport gaat niet over geluk, maar over hoe gelukkig mensen zich zouden moeten voelen aan de hand van bijvoorbeeld inkomen en gezondheid.
    Het zegt niets over hoe gelukkig mensen zich voelen.

  • de aziaat zegt op

   Michel: u hebt er goed aangedaan Nederland te verlaten als u toch liever van een thais minimum wilt leven! Ik heb nog nooit zo n gezwets gelezen en onzin omdat ik met eigen ogen zie hoe de kinderen het hebben van de broers en zussen van mijn vrouw!!!

  • jasper van Der Burgh zegt op

   Het leven van een kind in Nederland is altijd nog oneindig veel beter dan het leven van een kind in Thailand. Ook al heeft moeders een bijstandsuitkering. U weet echt niet waarover u praat, wij hebben mensen in onze kennissenklring met een minimaal thais inkomen die dolgeliukkig zijn als wij ons vriesvak leegruimen, of als wij af en toe op bezoek een zak goede rijst meenemen.
   Een nederlandse bijstandsmoeder met 2 kinderen gaat met dik 2000 euro naar huis elke maand. Ik moet daar hard voor wereken!

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Ik ken nochtans veel kinderen in Thailand die het veel beter hebben dan in Belgie. Nederland kan natuurlijk weer anders zijn.

    • de aziaat zegt op

     U hebt gelijk, het kind van de red bull oprichter bv, de schurk! Nog meer HS voorbeelden? Zo ken ik dr wel meer!

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Als je er van uitgaat dat er in Thailand maar 2 soorten kinderen zijn. De HS financieel gelukkige kinderen en de andere. Dan heb heb je natuurlijk gelijk.

    • Gringo zegt op

     Dat kan kloppen, Ronny, Belgie staat ook onder Thailand op de 11de plaats, maar altijd nog beter dan Nederland, ha ha ha!

 3. Sander zegt op

  Dat de conclusies die men meent te kunnen trekken uit het rapport op zijn minst dubieus zijn, kun je toetsen door volgende vragen te beantwoorden: stel je bent een kind dat in ‘armoede’ opgroeit, in welk land heb je de beste vooruitzichten dat je toch nog goed terecht komt? Nederland of Thailand? Stel je bent verwaarloosd, onder de 12 jaar, waar ben je beter af: onder de hoede van jeugdzorg in Nederland, of overgeleverd aan de wetten van de straat in Thailand, waar kan dat kind zijn ‘rechten’ dan doen gelden?
  Laat onverlet dat er altijd zaken beter kunnen, maar dat is een andere discussie dan de vraag in welk land een kind relatief gezien de meeste rechten heeft en ze ook kan uitoefenen.

  • roja zegt op

   Het lijkt er op dat velen van u Nederland niet meer kennen . Zeker niet als het om kinderen gaat . Op bijna elke school in Nederland worden er kinderen dagelijks in de morgen gevoed en gewassen en verschoond . Rond 12 uur krijgen deze kinderen nog eens een maaltijd . Thuis is er geen geld voor eten en douchen en schone kleren elke dag aantrekken ; dat is te duur . En waarschijnlijk is het soms beter op straat te leven dan in Nederland met de kinderbescherming te maken krijgen . Dat is Nederland op dit moment . Ben je een geestelijk ziek als kind , dan is helemaal een ramp . Sommige Gemeente gaan er redelijk mee om , maar bij velen slecht ( daar is enige weken terug nog een uitspraak over gegaan door een rechter ) . Het is belachelijk dat je een rechtbank moet inschakelen om een kind te laten behandelen . Als je geld hebt , heeft het kind in Nederland een goed leven , maar velen hebben dat niet ; ondanks dat ze beiden werken . En dan zijn de kinderen de dupe . Velen huisartsen worden dan ook geconfronteerd met ondervoede kinderen in Nederland .

   • John Chiang rai zegt op

    Roja,ik twijfel er niet aan dat velen jou dramatische zienswijze betreffende Nederland zullen delen. Velen die jarenlang ontevreden waren/of nog zijn op de regering,en o.a de toestroom van buitenlanders. Het paradoxe is echter,dat ze nu zelf buitenlander zijn,verplicht worden zich iedere 90dagen te melden,en van de heersende millitair regering niets verkeerds horen willen. Velen zouden morgen reeds Thailand verlaten moeten,als ze niet braaf van het verschrikkelijke Nederland hun A.O.W.kregen overgemaakt. De meesten die Nederland verduvelen,zouden bidden en smeken om naar Nederland terug te komen,als ze zonder hun eigen zekere geld,aangewezen waren, om op de zelfde manier te werken,zoals de meeste Thais dit ook moeten om voor hun familie te zorgen. Werken waarvoor niet zelden,voor een lange dag in de brandende zon,hooguit het minimumloon van 300Bath betaald word. Als ze dan met pensioen gaan,hebben ze in plaats van de vertrouwde A.O.W.en verdere pensioen regelingen,recht op de Thaise staatlijke ondersteuning van ca 600 Bath.Je bent dan meer als in Nederland aangewezen op goedwillende kinderen,die je af en toe een beetje geld, en eten geven. Onder deze omstandigheden,krijgt het van jullie zo geprezen paradijs een geheel andere kwaliteit,hoewel ik overtuigd ben,dat dit van enkelen nog afgestreden zal worden.

    • Michel zegt op

     Ook u zit er wat betreft Thailand faliekant naast. Slechts 5-6% van de expats is gepensioneerde. De rest WERKT in Thailand, en niet omdat de lonen hier zo slecht zijn.
     Het minimumloon in Thailand is laag, bijna net zo laag als het minimumjeugdloon in Nederland. Lonen voor managers en hogere functies is echter een heel ander verhaal. Niet iedereen heeft hier minimumloon. Net als in Nederland worden ook hier mensen met meer opleiding en ervaring beter betaald dan mensen die niets kunnen.

     • John Chiang rai zegt op

      Beste Michael,de meeste mensen die op Thaiblog nl reageren bestaan voor het overgrootste deel uit expats en vakantiegangers,die zich een mooi leven maken van dat geld wat in Nederland/Europa verdient,of maandelijks wordt overgemaakt op hun account. Betreffende het minimumloon,ben ik overtuigd dat deze groep om vele malen groter is dan de van jou genoemde kleine minderheid,die betaat uit managers en die een een hoge functie bekleden. Mocht jij tot de conclusie zijn gekomen dat diegenen die een minimumloon betrekken tot een minderheid horen,dan zou ik je adviseren toch nog een beetje rond te kijken in Thailand. Ook de van jou genoemde 5-6& van die Nederlanders die uitsluitend van hun pensioen leven in Thailand waag ik te betwijfelen,omdat dit ver van de realiteit is. De meeste Europesen, waaronder ook de meeste Nederlanders,leven van pensioen,A.O.W. of ander kapitaal,wat in het overgrootste deel uit het thuisland stamt.

    • John Chiang rai zegt op

     Beste Corretje,om te beginnen heb ik echt geen thaivrouw nodig die mij de Thaise krant voorleest,omdat ik mij zelf nog een erg realistisch beeld verschaffen kan van de Thaise realiteit. Ben ook zelf nog in staat de Thaise nieuwszendingen te volgen i.v.m het hulpprogramma waarover de Thaise regering deze allerarmsten nu eindelijk helpen wil. Wat jij een totale omkeer noemt,is in werkelijkheid niet meer als Peanuts die de regering verdeeld om nog meer sociale onrust te voorkomen. Het jaarlijkse bedrag wat deze mensen hoogstens jaarlijks te verwachten hebben,zal niet veel meer zijn,dan het dagelijkse Budget wat veel farangs dagelijks nodig hebben,om een beetje vakantie geluk te vinden. Mocht jij met jou eventuele kinderen aangewezen zijn,om van dit geld te leven,zou ik graag van jou willen lezen, hoe groot deze totale ommekeer,zo jij dit noemde,nu werkelijk voor jou was.

   • Michel zegt op

    Heel juist Roja. Jij hebt je ogen tenminste niet in je zak zitten, zoals de meeste reaguurders hierboven. Die zijn of blind of links of veel te lang uit Nederland weg en niet geïnformeerd.
    De kinderen van mijn broertje zijn op dit moment slachtoffer van een vechtscheiding, maar nog veel meer van het systeem van Kinderbescherming, andere zogenaamde hulpverlening, krommers zie zich rechter durven te noemen en nog veel meer instanties die het steeds erger voor ze maakt.
    Nederland is al lang Nederland niet meer maar een socialistische helstaat. Helemaal voor kinderen.

    • de aziaat zegt op

     Michel, gefrustreerd? Heb mijn ogen niet in mn zak zitten en ben geen reaguurder! Zoals ik al zei: ik zie genoeg aan de familie van mn vrouw, dus ik lul niet maar wat! Daarom zoeken ze allemaal een farang omdat het zo goed toeven is in Thailand…..Daarom werken er zoveel Aziaten van arme landen abroad, weet u waarom ze daar werken? Ik geloof het niet met u roze Thailand bril

    • Sir Charles zegt op

     Uiteindelijk ligt het dus aan uw broertje en zijn ex want die kunnen maar niet tot een vergelijk komen, je haalt het zelf aan: ‘vechtscheiding’, het woord zegt meer dan genoeg.
     De dienst wil echt wel haar best doen voor de kinderen echter het komt vaak voor dat na een scheiding de ouders elkaar het licht in de ogen niet gunnen en de kinderen daarom tegen elkaar uitspelen zonder het belang van hun eigen vlees en bloed in te willen zien.

     De eerste verantwoordelijken zijn dan toch echt zij en niet de Kinderbescherming dat is wel heel makkelijk!

 4. ruud zegt op

  Het probleem is, dat die onderzoeken worden gedaan met cijfers die volstrekt niet zijn te vergelijken.

  Een armoedegrens bijvoorbeeld, is geen absoluut bedrag en dan zijn er ook nog verschillende definities voor.
  Een van de definities kijkt bijvoorbeeld naar naar het inkomen, dat de meerderheid van de mensen verdient.
  Volgens zo’n definitie kun je bij wijze van spreken van honger omkomen en toch niet arm zijn.
  Als iedereen in dat land (op een paar superrijken na) maar weinig verdient.

 5. rori zegt op

  Ik, mijn vriendin, onze achterburen (zij thaise) hebben zich ook verbaasd over dit rapport.

  Maar ja. Eh we moeten natuurlijk wel in ogenschouw nemen dat de kinderen in Nederland het erg moeilijk hebben.
  Lees. Ze moeten naar school en wel 24 uur (echt geen grapje, kom zelf uit het onderwijs) als het om middelbaar en hoger onderwijs gaat in de bank zitten en zich netjes gedragen.

  Natuurlijk en dat ligt waarschijnlijk aan onze grote groep met een niet westerse achtergrond was het examen dit jaar voor nederlands echt moeilijk hoor. Er waren zelfs studenten die er van moesten huilen.
  (Echt waar hoor).Stond in de krant.
  Natuurlijk moet je ervan huilen. Oorzaak thuis geen of weinig nederlands spreken of was het praten. Hmm ik maak het me zelf in deze moeilijk.
  Laten we het vooral niet hebben over grammatica en zinsontledingen en de dekselse vervoegingen van woorden als googelen of was het googlen? Facebooken of is het faceboeken?? Hmm ga zo maar door.

  Ik ga er ook van huilen.

  Maar ja ter zake. Natuurlijk gaat het in Nederland slecht met de jeugd. Zeker als je geen Smartphone hebt of I-pad of etc.

  Als er al gesteld wordt dat kinderen in Belgie beter af zijn da die in Nederland breekt mijn klomp. Helass heb ik die niet. Ik woon dan nu in Nederland en werk in Belgie.

  Daarnaast zit ik vaak in Jomtien of in Uttaradit (platteland). Als ik daar vergelijk met hier dan denk ik hele roze bril of misschien teveel geblowd of was het geblowed bij het opstellen van dit rapport.

 6. Adri zegt op

  Hallo
  Welk kinderrecht in Thailand?
  Om om op elf jarige leeftijd met z’n vieren op n bromfiets te rijden, of het recht om zelf re bepalen hoelaat je bed wilt, on een klap viir je kop te krijgen als je op school slecht presteert… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik hecht totaal geen waarde aan die lijst van kidsright.
  Adri

 7. jasper van Der Burgh zegt op

  Kids for rights gebruikt volkomen onduidelijke data om volkomen verkeerde conclusies te trekken. Een storm in en glas water. Wie denk dat kinderen het op minimum nivo beter hebben in Thailand dan in Nederland, is niet goed bij zijn hoofd.
  Wat overigens niets wil zeggen over kwaliteit van leven. Ik ben geneigd die in Thailand wat hoger in te schatten dan in Nederland. Maar mocht ik echt kiezen, zou ik toch zeggen: Europa, ergens in het zuiden. Werken voor leven, en toch goed verzorgd.

 8. Peter V. zegt op

  Zoals op zoveel punten, alle rechten zijn in Thailand tot in detail – en in handgeschreven meervoud – vastgelegd; alleen wordt dat door ‘iedereen’ (tussen quotes, want er zal vast een uitzondering zijn) genegeerd.

 9. thea zegt op

  In Nederland zou het goed zijn als men van af de lagere school al werd onderwezen in omgaan met geld.
  Ik durf wel te stellen dat veel mensen financieel analfabeet zijn met alle gevolgen van dien.

  • Michel zegt op

   Onderwijs mij dan eens hoe ik met €1200 netto inkomsten en €1200 vaste lasten nog kan leven.
   Dat valt niet te onderwijzen.
   Ja, zo erg zijn de vaste lasten voor velen in Nederland, en dan heb ik nog geen auto en benzine meegerekend.

   • thea zegt op

    Misschien moet u uw uitgaven eens tegen het licht houden.
    Als je 3 mensen 1200 euro geeft krijg je aan het eind van de maand 3 verschillende uitkomsten.
    De één staat in het rood, de ander speelt kiet en de ander houdt er aan over.
    Een auto in bezit hebben is voor veel mensen logisch maar heb je hem nodig.
    Waar buurvrouw met de auto naar de winkel gaat voor de boodschappen gaat de ander lopen of op de fiets.
    Met de auto naar het werk terwijl de ander in de trein en daarna de bus stapt
    Lees de krant in de bibliotheek, is gratis.
    Zet de tering naar de nering en kijk niet te veel naar wat een ander heeft.
    Niet op de overheid willen leunen als je niet alles kan kopen wat je ogen zien

  • ruud zegt op

   Ik werd door mijn ouders en grootouders over geld onderwezen.
   Waarom de school nu weer?
   Dat onderwijs begon trouwens al voor de lagere school leeftijd.
   Met 4 jaar kreeg ik al een spaarpot, met uitleg, wat de bedoeling van een spaarpot was.

   Dankzij die uitleg heb ik nu uitzicht op een paar palmbomen en een hoop onkruid in mijn tuin.

   • thea zegt op

    Maar het zijn juist de jonge mensen die niet met geld kunnen omgaan.
    Sparen wordt niet meer geleerd.
    Lekker uitgeven wat er binnen komt en voor de meesten nog meer ( schulden)
    Niet meer sparen maar lenen omdat ze het nú willen hebben.
    Maar als je niet kan sparen kan je ook niet aflossen.
    En waarom de school nu weer, de school is er toch om te leren

    • thea zegt op

     zeker corretje, ben het helemaal met je eens.
     leven en laten leven maar dan niet klagen dat je niet rond kan komen en je zielig voelen.
     In Nederland krijgen we genoeg van de overheid : huursubsidie, zorgtoeslag, kinderbijslag en ongetwijfeld nog meer toe slagen en nooit is het genoeg.
     Nooit zoekt men bij zichzelf of ze niet teveel uitgeven.
     Zorgen zijn voor morgen, nou draag die zorgen dan en klaag niet
     Niet klagen maar dragen zeiden ze vroeger

 10. Jacques zegt op

  Er zijn zo veel verschillen tussen beide landen dat zo’n soort van vergelijk niet op gaat. Het is appels met peren vergelijken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website