Sinds half juni zijn de reisadviezen voor veel Europese landen versoepeld. Maar de situatie blijft onvoorspelbaar. Vanwege nieuwe uitbraken van het coronavirus gingen enkele landen en gebieden ook weer terug naar ‘oranje’. Wat betekent dat, en hoe wordt een reisadvies eigenlijk bepaald?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt de reisadviezen om Nederlanders die naar het buitenland willen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Tijdens de coronacrisis zijn de reisadviezen er niet meer alleen voor de veiligheid van de individuele reiziger. Ook de veiligheid van de Nederlandse samenleving speelt bij het opstellen van een advies een belangrijke rol. Als het aantal besmettingen met het coronavirus in een land te hoog wordt, kan daarom besloten worden om het reisadvies op oranje te zetten.

Wat betekenen de 4 kleuren?

Als je een reisadvies bekijkt, kunt u de algemene veiligheidssituatie in een oogopslag zien aan de kleur van de kaart. In de begeleidende tekst vindt u meer informatie voor de bijzondere risico’s die in een bepaald land gelden.

Zo verloopt het aanpassen van een reisadvies

Alle 144 ambassades en consulaten wereldwijd monitoring continu de situatie in het land en de regio waar zij werken. De lokale informatie die ze verzamelen delen ze met het ministerie in Den Haag. Bijvoorbeeld over de politieke ontwikkelingen. Over de veiligheidssituatie. En nu is er veel aandacht voor de cijfers met betrekking tot corona. Ook via nationaal en internationaal nieuws en telefoontjes bij het 24/7 contactcenter komt informatie over belangrijke ontwikkelingen binnen. Het ministerie bestudeert al deze informatie en beoordeelt of het gevolgen heeft voor het reisadvies.

Gezondheidssituatie

In de coronacrisis is het RIVM een belangrijke bron voor de reisadviezen. Tot dusver was de veiligheidssituatie in een bepaald land of gebied de basis was voor de reisadviezen van BZ. Nu speelt de gezondheidssituatie nu ook een hele belangrijke rol. Het RIVM adviseert soms om via het reisadvies reizen naar een land af te raden, of om een passage over terugkeer in Nederland op te nemen (een 14-daagse quarantaine). Een belangrijke graadmeter voor het RIVM is het aantal besmettingen. Ook een snelle toename van de besmetting kan voor hen reden zijn om reisbewegingen te willen beperken.

Geel of oranje?

Voor landen binnen Europa gelden drie criteria op basis waarop een geel reisadvies mogelijk is: toeristen zijn er welkom, er zijn geen quarantainemaatregelen en het RIVM beoordeelt de gezondheidssituatie als voldoende veilig.

Voor landen buiten Europa geldt nu dat vakantiereizen worden afgeraden.

Eén bron is geen bron

Voor het aanpassen van reisadviezen gaan we zorgvuldig te werk. We winnen informatie in bij onder andere de lokale overheid, bedrijven, reisorganisaties, lokale betrouwbare pers en Nederlandse (hulp)organisaties die in een land werken. Ook vindt vaak overleg plaats met andere landen van de Europese Unie. Toch kan het soms voorkomen dat twee landen een verschillend reisadvies geven. Ieder land maakt uiteindelijk zelf een afweging op basis van alle beschikbare informatie.

Website en app

U vindt de reisadviezen voor alle landen op nederlandwereldwijd.nl en in de BZ reisapp. Als u in de app een bepaald land favoriet maakt, krijgt u een melding van iedere aanpassing.

Bron: Nederland Wereldwijd.nl

2 reacties op “Hoe komt in coronatijd een reisadvies tot stand en hoe worden de kleurcodes bepaald?”

  1. Bert zegt op

    De Kleurcodes slaan niet alleen op corona-risicos.
    maar ook andere mogelijke gevaren. De vier provincie in het oostelijk deel van het uiterste zuiden hadden ook voor corona de kleur rood.

    • Danzig zegt op

      En inmiddels geheel onterecht, mag ik wel zeggen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website