Het afvalprobleem in Pattaya

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
9 juni 2018

Het “Zwarte Pieten” is begonnen. Na de sterke regenval van de afgelopen weken en de overstromingen in grote delen van de stad is het probleem van de afvalberg haarscherp naar boven gekomen. Nu wordt er heftig gediscussieerd wie daarvoor verantwoordelijk is.

Het stadsbestuur wijst hiervoor de bewoners en de toeristen aan. Deze zouden slordig met het vuilnis omgaan, waardoor de afwateringen verstopt zouden raken. De bevolking geeft echter de schuld aan de overheid door een gebrek aan verwerking van het huisvuil. Volgens de bewoners duurt het veel te lang voordat vuilnis bij de huizen weggehaald wordt zodat veel afval langs de kant van de weg gedeponeerd wordt.

Veel vuilniszakken worden kapo maakt door straat- honden en katten waardoor het vuil zich verspreidt. De vuilnisophaaldienst weigert meer wagens in te zetten, terwijl de burgers willen dat ze juist vaker langskomen.

Het stadsbestuur geeft toe dat er inschattingsfouten gemaakt zijn, maar dat de huidige vuilnisdepots vol zitten en er geen alternatieven voorhanden zijn.

13 reacties op “Het afvalprobleem in Pattaya”

 1. ruud zegt op

  Het probleem lost zich vanzelf op.
  Hoe meer vuilnis er rondzwerft, hoe minder toeristen er zullen komen en hoe minder vuilnis er bij komt.
  Er ontstaat vanzelf een evenwicht.

  En anders is er altijd nog plan B.
  Dump alle rotzooi kilometers van de kust in zee, liefst op een plek waar het door de stroming ergens anders naar toe wordt gebracht.
  Waarschijnlijk gebeurt dat al met het afval van van de eilanden.

  • Paul zegt op

   Beste Ruud, ik vind dat je ten onrechte de toerist de schuld geeft. Ik woon al geruime tijd in Thailand, zij het niet in een toeristisch oord, maar in de Isaan. Wat mij van het begin af aan is opgevallen en wat mij tot op de dag van vandaag gruwelijk ergert is dat de Thai zelf na het openen van een verpakking, van welke aard dan ook, deze ter plekke op de grond laat vallen. Ja ze laten het gewoon uit hun handen vallen. Dat gebeurde ook bij mij thuis, op het terras, tot ik er opmerkingen over maakte en ze wees op de aanwezige afvalbakken. De eerste blikken waren echt ongeloofwaardig, zo van “waarom moet ik het daar in gooien?”

   Dit is in Thailand echt een probleem. Het is mij overigens ook opgevallen dat je in grote steden, zoals Khon Kaen en Bangkok, op straat géén afvalbakken ziet staan. Ik ken als oorspronkelijk Rotterdammer het verzuipen in je eigen afval en heb daar ook daartegen veel ondernomen en met succes. Het is een vervelende en bekende gewoonte van een Thai om zijn of haar afval niet op te ruimen. Ook in het verkeer, gewoon raampje even open, restafval eruit en gauw weer dicht vanwege de airco! Wellicht doet de toerist in Pattaya daar ook aan mee, maar die wordt daar in ieder geval voor uitgenodigd bij het zien van de gruwelijke hopen afval langs de weg.

   Misschien heeft de ANWB nog een paar van die oude bordjes: “Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, de eigenaar van de omgeving de schillen en de dozen”. Een schone leefomgeving begint echt bij jezelf!

   • ruud zegt op

    Ik beweer niet dat toeristen hun troep op de grond gooien, maar ze produceren wel afval.
    Dat afval wordt door iemand langs de kant van de weg gezet, om opgehaald te worden.
    Als er minder toeristen komen, zal er ook minder afval worden geproduceerd, en zal er ook minder afval aan de kant van de weg staan.

    Dat de Thai er een puinhoop van maken, is mij wel bekend.
    Ik zie ook overal afval liggen langs de wegen.
    Dat komt beslist niet van toeristen, want die zijn hier niet.
    Mogelijk, dat er geen dumpplek voor (bouw)afval bestaat.
    Ik zou die tenminste niet weten te vinden.

    Toen ik voor het eerst in het dorp kwam waar ik woon, lag daar ook overal afval op straat.
    Ik heb het er toen eens aan het dorpshoofd gevraagd, waarom Thaise mensen het leuk vinden, om op een vuilnisbelt te wonen.
    Daar kon hij geen antwoord op bedenken, maar het dorp begon daarna wel een stuk schoner te worden.
    Soms wordt er dus toch wel eens iets van een buitenlander aangenomen.

  • thailand John zegt op

   Het probleem is zeer eenvoudig iedereen heeft wel een bepaalde verantwoordelijkheid,lokale besturen, de regering.Wat ik mis een Thailand is een goed vuilafhaalsysteem.Groor afval kun je bijna niet kwijt daar is geen ghoed en efficient afhaalsysteem voor.Dan de verwerking van het vele afval. Daar hebben velen schuld aan. Met de vinger naar elkaar wijzen en elkaar de schuld geven heeft geen zin en lost niets op. Men moet gezamelijk voor een goed afhaal en verwerkingssysteem zorgen en gezamelijk de schouders er onderzetten. Mar het is een probleem wat al heel langbestaat en door de betrokken overheden altijd de andere kant is opgekeken. Doet men hier niets aan ? Dan gaat Ruud gelijk krijgen.. Maar dat lost het probleem niet op en is alleen hel slecht voor economie en het land. Dus overheden en bewoners neem uw verantwoordelijkheid.

 2. Ruud zegt op

  Ik ben het niet eens dat het te lang duurt dat huisvuil wordt op gehaald. Ik woon in Pattaya in een zijstraat van Soi Buakhao waar het huisvuil elke dag wordt op gehaald. Ja u leest het goed. De oorzaak van het afval probleem ligt enerzijds bij de Thai zelf die een andere mindset zal moeten krijgen betreffende het om gaan met afval en anderzijds aan de overheid die vooruit moet plannen en niet pas moet gaan nadenken als er een probleem is.Het is te gemakkelijk om de toerist de schuld te geven. Maar dit is Thailand dus je lost dit probleem simpel op door bijvoorbeeld een toeristen afval tax in te voeren.

 3. john zegt op

  typisch zwartepieten. Niet ongebruikelijk in Thailand. Is niet relevant wie er verantwoordelijk is voor het ontstaan. De gemeente behoort zowel maatregelen te nemen om het produceren van afval te verminderen alsmede om de afval te verzamelen en te vernietigen. Maar, handelen is niet direct een sterk punt in thailand.

 4. Boss zegt op

  Het afval probleem in thailand is gigantisch , begrijp niet dat de internationale gemeenschap hier maar steeds voor wegkijkt , laten ze eens wat ontwikkelings geld vrij maken om dit probleem op te lossen in Azië
  De Afrikaanse dictators hebben dan wel iets minder te besteden , maar dat terzijde
  Lijkt mij niet zo heel moeilijk om goede afval verwerkings bedrijven op te zetten , ruimte zat in Azië , dan hoeven zij hun afval niet in zee te gooien , zodat het egolochische systeem ook mischien nog te redden valt .
  Het is 5 voor twaalf

 5. Jozef zegt op

  Het is inderdaad juist wat Paul zegt ik woon ook in de Isaan en ik moet dagelijks tegen mijn taise vriendin en haar dochter zeggen voor de afval in de vuilbak te doen,ik zou anders ook in de viuligheid zitten maar gelukkig word mijn mening aanvaard maar dat lukt niet bij alle thailanders.

 6. Jacqueline zegt op

  Tegenwoordig zie je ook veel, dat Thaise mensen de vuilzakken die aan de straat staan om opgehaald te worden , open trekken en erin vroeten om er plastiek en glazen flessen uit te halen , en als ze die voor hun bruikbare spullen eruit hebben gehaald , gewoon de gemaakte rotzooi zo op straat laten liggen , en naar de volgende berg zakken vertrekken .

  • Bert zegt op

   En daarom doen wij de “waardevolle spullen” netjes scheiden en doen dat in een aparte zak boven op de vuilniszak. Makkelijk voor de mensen die het willen hebben en scheelt ons ’s ochtend de rommel van straat op te ruilen

 7. Mark zegt op

  De Thaise mensen die bij nacht en ontij in de vuilnisbakken en -zakken rommelen voorzien hiermee in hun (over)levensonderhoud. Zij doen tenminste aan selectieve huisvuilophaling. Ze sorteren en starten een keten van recyclage en hergebruik van grondstoffen. Ik kan ze dat niet kwalijk nemen, ook al blaffen de honden van de buren me wakker telkens er het vuilnis gescharreld wordt. De overheden en bewindvoerders die dit alles letterlijk laten waaien, tonen een schandalig gebrek aan maatschappelijke verantwoordelijkheid en etaleren tevens hun dommigheid.

  Neen, de gedachte dat afval (ook) grondstof is leeft nog maar weinig in Thailand, nauwelijks bij de bevolking en blijkbaar nog minder bij haar leiders. Zolang dit zo is in Thailand blijft afval in zijn vele verschijningsvormen als een schier onoplosbaar probleem bestaan.

  Mede lede ogen heb ik de afgelopen decennia gezien hoe het land en haar zeeën, vooral de Thais golf, steeds vuiler werden, hoe het afval overal steeds opdringeriger opdook en aangroeide. Een ware kanker die het land aanvreet.

  De hoeveelheden rotzooi die elk voorjaar bij het keren van de moessonwind aanspoelen op de stranden in de Thaise Golf zijn hallucinant groot geworden. De “plastieksoep” op zee moet nu al gigantisch zijn.

 8. theoS zegt op

  De grote boosdoeners zijn al die malls, super makets en shops die alle aankopen in plastic zakken stoppen. Verplicht aan te nemen of je wil of niet. Vreselijk gedoe.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website