Gevaarlijke pesticiden in het Thaise voedsel

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
13 januari 2018

Deze week was op de Nederlandse uitzending van BVN een reportage te zien hoe de voedselketen werd aangetast. Sommige insecten waren bijna uitgeroeid. Een van de oorzaken was het gebruik van pesticiden om het voedsel tegen ongedierte te bestrijden. Echter de kleinste wormpjes en kevertjes vormen het voedsel voor de wat grotere dieren.

Voor het bevruchten van fruit zijn eveneens insecten nodig. Door maatregelen in de landbouw onder druk van de overheid en natuurorganisaties zijn een aantal bestrijdingsmiddelen verboden en vervangen door milieu vriendelijkere alternatieven.

In Thailand is men nog niet zover. Het Thailand Pesticid Alert Network (Thai- PAN) waarschuwt dat in veel producten nog veel te hoge concentraties giftige stoffen aanwezig zijn. In Bangkok en omringende provincies betrof dit zowel groente als fruit met name Chinese kool en Tigergras. De toegestane waarden lagen ver boven de “Codex Maximum Residu Limit for Pesticide”. Bij fruit ging het met name om druiven, ananas en papaya; niet alleen bij lokaal verbouwde producten, maar ook om ingevoerde fruitsoorten! Verontrustend was de samenstelling van de bestrijdingsmiddelen, Paraquat (38 procent) zwaar giftig, Glyphosat (6 procent) en Attrazin (4 procent) een veel gebruikt onkruidverdelger onder andere bij golfbanen.

Activisten van de Biodiversity Sustainableb Agriculture Food Action Thailand (BioThai), die het Thai-Pan ondersteunen, hebben aangekondigd een klacht bij het gerechtshof in te dienen tegen het Ministerie van landbouw. In het verleden was het gebruik van Paraquat al openbaar gemaakt bij de landbouw dat deze stof een gevaar voor de consument vormde. Dit volgens bio Thai activist Kingkorn Narindharakul in de Bangkok Post.

8 reacties op “Gevaarlijke pesticiden in het Thaise voedsel”

 1. Paul zegt op

  Kan deze uitzending nog worden herbekeken?

  • l.lagemaat zegt op

   Misschien via uw computer “Uitzending gemist”.

   • Paul zegt op

    Wanneer uitgezonden, naam v.h. programma?

 2. brabantman zegt op

  Heb over voedselveiligheid dikwijls een reactie hier op deze site aan gewijd. Opvallend is dat er dan alijd mensen zijn die schrijven ‘ik heb nergens last van’. Kan niet meer doen dan nogmaals benadrukken, blijf weg uit de Thaise voedselketen. Teelt u niet zelf zodat u weet wat u eet, koop dan Europees geimporteerd (diepvries) groeten en fruit van Casino en Carrefour bij resp. Big C en Tops. Kost u wat meer maar u bespaart dit gemakkelijk later op uw dokterskosten. U leeft gegarandeerd langer!

 3. herman69 zegt op

  Dat verwonderd mij niet van die pesticide, nergens is er controle over deze gevaarlijke produkten.

  Men kan hier kopen en gebruiken naar gelieve.

  Komt er waarschijnijk nog bij dat de thai het product verkeerd gebruikt.

 4. jan splinter zegt op

  De hoogste baas van de raad van de regering
  die de pesiciden moet verbieden zit in de raad van bestuur van de bedrijfen die de pesticiden verkoopen,tel uit je winst

 5. Jacques zegt op

  Ook op de markten is het belabberd gesteld met de voedselveiligheid en hygiëne. Als je het vergelijk maakt met Nederland, waarbij er vele regels gelden om een marktkraam met voedsel te runnen is het hier een zooitje. Men doet maar wat. Mijn Thaise vrouw zegt altijd, goed doorkoken en bakken dood alles en levert geen problemen op voor je gezondheid. Zo simpel kan het leven zijn. Ik ben er echter niet gerust op en de optie van brabantman geeft inderdaad meer geruststelling.

 6. Harrybr zegt op

  Ik importeer al sinds 1994 groenten en fruit in blik uit o.a Thailand van BRC, IFS of FSSC22000 gecertificeerde bedrijven. Dat betekent, dat die onder redelijk zware controle staan, regelmatig hun output moeten laten analyseren, en zich dus verzekeren van aanvoer van grondstoffen vanaf boerderijen, die ze met contracten en regelmatige controles “in de knip” houden mbt pesticiden gebruik.
  Wat er voor binnenlandse verkoop beschikbaar is… mbt controles ? ? Gelukkig raakt men met spoelen/afwassen, schillen en koken nogal wat van die pesticiden kwijt.

  Research shows that the commercial canning process not only destroys bacteria that can cause food spoilage, but also can eliminate as much as 99% of the pesticide residues occasionally found in fresh produce. See Colorado State Uni publication. publication of University of Zaragoza, Spain, the US National Food Processors Association reviewed data and see publication of Ghent University ( zie https://biblio.ugent.be/publication/1943300 ) , Wageningen Agri- Uni.

  De Thaise overheidsstandarden stellen niet zo veel voor. Bijv arsenicum in rijst: 2 mg/kg, terwijl de EU 0,2 mg/kg als max tolerantie hanteert, en voor kinderen zelfs 0,1mg/kg. zie http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32015R1006&from=EN
  Kijkend naar de 1,4kg/jr/hfd consumptie in NL en de 50-60 kg in Thailand, moet na millennia toch zo langzamerhand de hele bevolking in Z-ZO-en O-Azie aan arsenicum-vergiftiging overleden zijn…. Of zijn de EU richtlijnen te streng ? Zie de storm ontketend door Foodwatch: https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/nvwa/actuele-nieuwsberichten/gehaltes-anorganisch-arsenicum-gevonden-in-babyvoeding-boven-wettelijke-norm/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website