Editorial credit: aquatarkus / Shutterstock.com

Ook Thailand heeft deze nuttige mensen in dienst! Jawel, echt nuttige mensen, en zij werken om de staatsruif gevuld te krijgen want daar leeft een land van. Zonder belastingpenningen draait geen enkele staat goed. Daarom ook weten de trouwe dienaars uit jouw thuisland je zelfs in Thailand te vinden.

Ook de Thaise belastingwetten geven bijzondere bevoegdheden aan de ambtenaren van Financiën. Als die denken dat sprake is van belastingontduiking of een foute of onvolledige aangifte dan kunnen ze op alle plaatsen onderzoek doen naar .. en spullen in beslag nemen .. en een vordering instellen of een dagvaarding afgeven aan de belastingplichtige.

Los daarvan kan de dienst, ook al is er geen directe aanleiding de belastingplichtige vragen te stellen, informatie en bewijsstukken verzamelen verband houdend met geldstromen uit binnen- en buitenlandse bronnen. Kortom, Big Bro werkt, ook als je het niet weet of niet verwacht.

Daarvan volgt nu een overzicht zodat je weet wat de overheid allemaal kan doen om informatie te vergaren; jij, de belastingplichtige, weet dan wat de dienst al heeft als jij jouw belastingbrief naar waarheid gaat invullen.

De eerste bronnen

Inkomstenbelasting is een aanslagbelasting en de aangifte is de eerste bron van informatie. Die bron lever je zelf aan. Deze aangifte wordt door de dienst beoordeeld en gecontroleerd en dient als basis voor de aanslag inkomstenbelasting. 

De dienst zal die zo goed mogelijk controleren en desnoods vergelijken met gegevens van andere belastingplichtigen. Zoals de voorheffingen die een ander aanlevert; in onze wereld is dat o.a. de loonbelasting (NL) en de roerende voorheffing (BE).

Andere bronnen. Het uitwisselen van informatie

Die zijn er legio! Om te beginnen het elektronisch betalingsverkeer in deze digitale wereld met e-payment en e-money. Sinds 2019 leveren banken en e-diensten jaarlijks gegevens aan over de klanten en hun transacties in aantal en omvang. Wat men aanleveren moet?

Dat zijn alle transacties, stortingen en opnames als dat er meer dan 3.000 per jaar zijn. Of transacties etc als dat er meer dan 400 per jaar zijn én in totaal meer dan 2 miljoen THB per jaar belopen. Uiteraard leveren de banken ook aan jouw naam, ID-nummer en rekeningnummers.

Een andere methode is het gebruik maken van de verdragen ter voorkoming van dubbele belasting. Thailand heeft verdragen met 61 landen en die verdragen hebben een artikel over het uitwisselen van inlichtingen ‘in het bijzonder om fraude te voorkomen, alsmede om uitvoering te geven aan wettelijke voorzieningen tegen wetsontduiking‘ zoals de tekst luidt in artikel 26 van het verdrag TH-NL en TH-BE.

Voor Thaise inwoners van de USA is er de FATCA, de Foreign Account Tax Compliance Act en die regeling voorziet in het doorgeven van zekere mutaties en saldi. Ik laat dat hier onbesproken. 

Zeker voor mensen uit de EU is belangrijk de Common Reporting Standard, de CRS. Thailand heeft zich daarbij aangesloten in 2017 en de bedoeling is, de Thaise belastingwetgeving aan te passen en de gegevens automatisch door te geven en te ontvangen per september 2023! Wat houdt dat in?

Het is het automatisch doorgeven van informatie onder een multilaterale overeenkomst, ontwikkeld door de OECD, een samenwerking van 38 landen, om belastingontduiking te vermijden. Banken en andere instellingen werkend in het geldverkeer verzamelen en rapporteren op verzoek én automatisch gegevens van hun klanten.

Dat werkt wederzijds; ook Thailand gaat gegevens doorspelen aan jouw thuisland, op verzoek maar ook automatisch.

Is dit zaligmakend?

Nee, natuurlijk niet. Deze systemen zijn geen sluitende oplossing tegen fraude en belastingontduiking. Maar eenmaal goed ingevoerd kunnen ze wel een hulpmiddel zijn, ook voor Thailand, mits begeleid door goede wetgeving, effectieve naleving, internationale samenwerking en voorlichting.

Dus wacht niet tot de autoriteiten je te pakken hebben. Anticipeer daarop als je je belastingaangifte gaat invullen en zorg dat die aangifte correct is. De straf voor fiscale fraude is boete, verhogingen en/of vervolging.

Vrij vertaald en bewerkt door Erik Kuijpers. Bron: lexology.com. Op die site kan je je abonneren op e-mails over land, regio of rechtsgebied.

11 reacties op “En de belastingambtenaren kijken mee”

 1. Lammert de Haan zegt op

  Goede info, Erik.

  Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 2. bob zegt op

  HalloErik,

  Wellichtwat meer vertellen. Bijvoorbeeld voor expats boven de 50 jaar met geen of nauwelijks inkomen of gepensioneerden met alleen kleine pensioenen. Volgens mij hoeven die zich niet zo druk te maken.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Bob, belastingtarieven zijn een politieke zaak. Het nationaal budget en verdeling van inkomen behoren daartoe.

   Hier gaat het om de manier waarop de overheid de belastingplichtigen controleert. Info uit buitenlanden wordt steeds belangrijker. Als je de Thaise tarieven wilt weten lees dan de vele bijdragen van Lammert de Haan in dit blog.

  • Henk zegt op

   Neen, natuurlijk niet. Geen of nauwelijks inkomen levert geen of nauwelijks belastingheffing op. Van hetzelfde laken een pak geldt dit voor hen met een klein pensioen. Maar voor hen met of geen of nauwelijks of klein pensioen geldt dat er een minimale kans is dat zij in Thailand wonen. Tenzij met 400 resp 800K ThB op een Thailands bank. In het eerste geval dan wel gehuwd met een Thaivrouw met eigen inkomen. Mijn VK-buurman, b.v. Geen wonder dat ie zo chagrijnig is.

 3. Ruud zegt op

  Bank of Thailand verzet zich tegen contant geld en de Amerikaanse dollar, in een plan willen ze contant geld halveren tegen 2026. Hier door krijgen ze nog meer controle op de mensen…

  • Johnny BG zegt op

   Leuk verzonnen van de bank en misschien terecht maar de werkelijkheid is anders.
   Vandaag is er weer een trekking van de loterij geweest en daarnaast is er ook de illegale versie. De laatste bestaat alleen uit gratie van “krachten” en dat kan alleen met contant geld blijven bestaan. Het verdrijven van de illegale loterij gaat m.i. niet voor 2026 gebeuren.
   Daarnaast is er ook nog een gigantische groep van de bevolking die voor zichzelf werken en dat is ook handje contantje. De bank kan het willen maar het volk bepaalt of men er beter van wordt en zo niet dan gebeurd het gewoon niet.
   Het USD verhaal snap ik niet helemaal, maar ik weet wel dat TH het handelsoverschot met 20% wist te verhogen tot nu toe in 2022. Dat betekent toch dat een land rijker wordt?

 4. peter zegt op

  Het vreemde is dat volgens een programma van Zembla, de staatskas elk jaar 7 miljard bij bedrijven aan belastingen misloopt.
  Of wordt er meer verdiend met een dergelijke constructie alhier en laat men het maar zo?
  Een Blackrock bezit 1700 woningen in Rotterdam en Amsterdam en hoeven hierover geen enkele belasting te betalen.
  Wel krijg ik tot 2 maal toe een vooraanslag, beide waren 59 euro wel gelijk te betalen. Het jaar erop kreeg ik het dan weer met een veelvoud terug. Ja hoor ze zijn lekker bezig.
  Dat fictieve rendement gedoe, mocht ik het goed hebben begrepen, gaat een ieder dat terug krijgen. Niet omdat het eigenlijk normaal is, maar anders volgen vele rechtszaken.
  Wel kan de belastingdienst tot 5 jaar terug nog op jou vorderen. Dat is dan normaal.
  Er is een speciale eenheid bij de belastingdienst, de denktank, waar medewerkers huilend rond lopen en ontslag nemen. Daar worden dus heel wat rare dingen bedacht.

  en wat doen ze dan met ons geld? Zijstraatje, ze kopen F35’s met een slordige 700 mankementen aan hard en software. Indien mijn auto een mankementje heeft bij de APK, wordt ie afgekeurd.
  Nederland is net zoals vele andere landen, een kapitalistische dictatuur.
  Mensen zijn ondergeschikt en stellen niets meer voor dan een pluk kip. en ook al zijn ze kaal, gewoon door plukken.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Peter, het artikel gaat niet over de besteding van belastingcenten; dat is aan de politici die wij op het pluche hebben gestemd. Dat geldt ook voor het probleem rond de heffing in box 3.

   Wat de vijfjaarstermijn betreft, die geldt ook voor jou als jij jouw aanslagen wilt laten herzien.

   • peter zegt op

    Dat is zo. Het artikel gaat erover om zoveel mogelijk geld te incasseren door belastingdiensten, waar je je ook bevindt. Immers doen er maar 38 mee, echter Thailand is een sub dan, een aspirant lid?
    Als ze mij tot 2 keer toe onterecht hebben kunnen aanslaan voor 59 euro, zegt me al wat. Men doet maar wat bij de belastingendienst. Verkeerde algoritmes?
    Ach ja zoals Wiebes zei: “belastingdienst, prachtig , prachtig”

 5. BramSiam zegt op

  Dit artikel gaat over hoe de overheid aan haar informatie komt. zo dat ze de juiste bedragen kunnen heffen. Voor wie gewoon zijn belasting betaalt is er geen reden om zich druk te maken. Wie geen belasting betaalt, maar dat wel zou moeten, die licht in feite de samenleving op. Door iedereen te laten betalen wat hij verplicht is, kunnen de belastingen lager blijven. Wat de een te weinig betaalt moet opgebracht worden door de ander, want de scholen en wegen moeten gebouwd worden. Geen populair standpunt wellicht, maar de overheid zijn wij zelf. Belastingontduiking is een misdrijf en in feite diefstal van je medemens die wel betaalt.
  Ooit was er een belastingmoraal bij de Nederlandse burger die zijn belastingaangifte naar eer en geweten invulde. Eer en geweten zijn tegenwoordig aan erosie onderhevig.

  • peter zegt op

   Moderator: Jouw reactie gaat alleen maar over Nederland, dit is Thailandblog.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website