De geschiedenis van het katholicisme in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond, Geschiedenis
Tags: ,
2 mei 2024

Saint Anna Nong Saeng in Nakhon Phanom 

De geschiedenis tussen Thailand en het Vaticaan bestaat al honderden jaren. Reeds in 1669 werd onder de regering van koning Narai de Grote van Ayutthaya de oprichting van de Mission de Siam aangekondigd, dit onder leiding van de toenmalige paus Clemens LX. Een van de vele katholieke nederzettingen was Songkhon Village in de provincie Mukdahan. Met slechts 600 inwoners had het een kerk, een school en een Franse parochiepriester met twee kloosterzusters uit Laos.

De toenmalige bevolking stond niet onwelwillend tegenover de boodschap van liefde en mededogen, maar kwam meer in hun belevingswereld over als een reïncarnatie van Boeddha en sloeg om die reden niet aan. Dit gebeurde wel bij de Vietnamese vluchtelingen in Noordoost Thailand

Later droegen ook Franse paters hun steentje bij aan de Bijbelse boodschap en wisten veelal onder Vietnamese vluchtelingen uitgeweken naar Noordoost Thailand nieuwe bekeerlingen te winnen. En onder etnische minderheden, die gemakkelijker bereid waren hun animistische praktijken te combineren met het christelijke geloof

Pas in 1930 begon het politieke tij te keren toen militarisme en vreemdelingenhaat de kop opstak. Om de oorlog te ondersteunen, werden alle Franse invloeden als bedreigend gezien. In Thailand werden Franse zendelingen — en hun kerken en volgelingen — gezien als vijandig. Propaganda en beleid werden allebei gebruikt om de katholieke aanwezigheid te ondermijnen. Katholieken waren het perfecte symbool van het imperialisme en de antithese van de nationale identiteit als gevolg van hun associatie met Frankrijk, hun geschiedenis van politieke interventie, en het feit dat veel bekeerlingen etnische minderheden waren.

Pater Paul Fige werd gedeporteerd naar Laos. Maar Philip Siphong Onphitak, de religieuze leraar van het dorp Songkhon, die weerstand bleef bieden, werd in de jungle vermoord. Niet lang daarna werden zeven katholieke dorpelingen geëxecuteerd, die weigerden hun religie af te zweren. De “zeven martelaren” werden zaligverklaard door paus Johannes Paulus II in 1989 en wordt nog jaarlijks herdacht op de erebegraafplaats.

Plaek Phibunsongkhram was een van de Thaise legerofficieren die in 1932 een revolutie ontketende met als doel het land te moderniseren. In 1938 werd hij minister-president en bevorderde hij het soort nationalisme zoals in Italië onder Mussolini en nazi-Duitsland werd gezien, om minderheidsculturen met hun talen en religies te verbannen en alle loyaliteit te verenigen met koning, natie en één religie, het boeddhisme. Toen het tij van de oorlog in 1944 tegen Japan begon te keren en eerste minister Phibunsongkhram gedwongen werd te stoppen, werden de vervolgingen tegen de katholieken stopgezet.

Zowel koning Chulalongkorn als koning Bhumibol bezochten het Vaticaan; koning Bhumibol in 1960 samen met koningin Sirikit. De officiële diplomatieke betrekkingen tussen Thailand en het Vaticaan volgden op 28 april 1969. In zowel 1984 als 1985 vond een wederzijds bezoek plaats in respectievelijk de Chakri Maha Prasat troonzaal en het Vaticaan (14 september 1985).

Santa Cruz Church (deejungloei / Shutterstock.com)

Paus Franciscus, 83 jaar oud, is de eerste Latijns-Amerikaanse en de eerste Jezuïet, die de rooms-katholieke kerk leidt. De paus bezocht Thailand in november 2019. Hij erkent het belang van onderwijs, cultuur, volksgezondheid en sociale ontwikkeling.

Een paar opvallende feiten tijdens het bezoek van paus Franciscus aan Thailand november 2019. Zo liet hij zich vervoeren in een omgebouwde pick-up Isuzu zonder gepantserd glas waarmee hij een stadstoer maakte. En reeds maanden voor zijn komst bestelde de paus 200 kazuifels gemaakt van de beroemde Jim Thomson zijde, die de paus en zijn bisschoppen zullen dragen in het National Stadium en in de Assumption Cathedral.

Tot zover het bezoek van paus Franciscus aan Thailand.

Bron: Pattaya Mail

12 reacties op “De geschiedenis van het katholicisme in Thailand”

 1. harald zegt op

  en wederom is er een religie die niet denkt aan hun aanhangers , maar aan hun eigen meelopers, ik noem ” En reeds maanden voor zijn komst bestelde de paus 200 kazuifels gemaakt van de beroemde Jim Thomson zijde, die de paus en zijn bisschoppen zullen dragen in het National Stadium en in de Assumption Cathedral.” ik vind het een schande al die pracht en praal ten koste van de ” gewone mens ” en niet alleen in Thailand , maar in de gehele wereld , het wordt tijd, dat alle religies worden verbannen en echte onpartijdige scholing wordt gegeven aan alle mensen arm en rijk, zodat ze hun eigen mening kunnen vormen, zoals Buddha, niet religieus, al verkondigde , denk voor jezelf, luister naar alle meningen en handel naar eigen inzicht en wees goed voor anderen

  • l.lagemaat zegt op

   IK had inderdaad verwacht en gehoopt dat er een royale donatie gegeven zou zijn aan de ” armen en verdrukten!”
   Maar misschien geldt het bijbels woord ” Laat uw linkerhand niet weten wat uw rechterhand doet!” vanwaar hulde, maar het grote publiek ziet het liever iets duidelijker!

   Ook de reis, het onderkomen en de beveiliging zal wel de nodige belastinggelden van het koninkrijkje Vaticaan gekost hebben. ( Los van de vorige 32 reizen )

 2. wiel palmen zegt op

  mooi en leerzaam artikel.
  Heb een paar maal de katholieke kerk in Chiangmai bezocht. Zag toen tijdens de viering een paar Thaise elementen oa de manier hoe elkaar de vredesgroet gegeven werd..
  In Pai zag ik dat protestantse christenen even zo vrolijk hun tempel bezochten en meededen met de boeddhistische rituelen. .Mooi om mee te maken. Deze houding steunt de gedachte dat Jezus in India en Nepal geweeest is en daar het boeddhisme heeft leren kennen.
  Het was en is voor mij vanzelfsprekend Boeddha alle eer te geven als ik Thailand bezocht.

 3. Maryse zegt op

  Clemens LX??? Dat zou de 60ste Clemens moeten zijn… lijkt me een beetje veel. Vermoedelijk bedoel je Clemens IX, de 9de?
  Daarnaast had ik graag willen lezen hoe groot de katholieke gemeenschap in Thailand is, op welke plaatsen ze zich bevinden en wat hun motief is om het katholicisme aan te houden.

 4. rick zegt op

  Naar aanleiding van het artikel uver het paus bezoek aan Thailand rijst bij mij de volgende 2 vragen : 1. Kan iemand mij vertellen wat Jim Thomson zijde is en waarom die zo beroemd is en zich onderscheidt van andere zijde? 2.Lang geleden was er op dit blog een artikel over een dorp waar met overheidssteun zijderupsen gekwweekt werden en ook de zijde verwerkt en geweven werd..Ik kan helaas dat artikel niet meer terug vinden.
  Wie o wie kan mij vertellen waar ik dat kan vinden?

  Alvast dank voor uw reactie

  • Maryse zegt op

   Beste Rick,

   Jim Thomson is bekend geworden als zakenman die in de jaren 50 vorige eeuw een impuls gaf aan de handel met Thaise zijde. Zijn zijde is niet bijzonder, in de zin dat het gewoon Thaise zijde is. Bijzonder is dat hij als zakenman zorgde voor export van kwaliteitsprodukten gemaakt van Thaise zijde. Veel Thai konden een goed inkomen ermee verkrijgen. Daarom is ‘zijn’ zijde beroemd. Google zijn naam even na. Een indrukwekkende man. Hij is allang dood maar zijn bedrijf wordt tot heden vandaag met succes voortgezet.
   Over het door jou gevraagde artikel kan ik je niet helpen.

 5. johny zegt op

  Een religie volgen is toch nog iets heel anders dan geloven in God.
  Velen geloven niet omdat ze de misbruiken zien van religieuzen.
  Ik geloof totaal niet dat het leven vanzelf is ontstaan uit een oersoep. Een giraf heeft zijn lange nek en hoge poten echt niet gekregen door zich jarenlang te rekken.
  Wetenschap en religie, ongelovig of gelovig, zelfs een atheist gelooft, maar niet in een schepper.
  Wetenschappers beweren veel, maar bewijzen heel weinig. De missing link zal missing blijven, wat ze ook mogen beweren.
  Kijk rondom naar de natuur, heel weinig mensen staan er bij stil, véél te moeilijk.
  Verstand op nul en eten en drinken maar, totdat het einde nadert.
  Als het leven alleen maar evolutie is, waarom zijn er dan nog apen? Waarom evolueren haaien en krokodillen na miljoenen jaren niet naar andere levensvormen .
  Kijk eens naar de levenscyclus van een vlinder.
  Waar komt het leven vandaan? Zeker niet van Boeddha, ondanks de aanbidding hier.

  • Rob V. zegt op

   Johny zo werkt evolutie niet. Er zijn mutaties, veranderingen bij elke geboorte. Over een honderd, of vele duizenden generaties heb je dan een hele brede waaier aan nakomelingen. Zo kun je dus prima verschillende honden rassen hebben die ver terug dezelfde voorouder hadden. Omdat we nu poodles hebben hoeft de wolf of de vos niet uitgestorven te zijn. Net zoals omdat we nu de mens (hoop sapien) hebben hoeft de aap nog niet uitgestorven te zijn. Dat is gewoon een hele andere aftakking van zelfde ouders vele vele generaties terug. Soms sterft een soort uit, zo ook sommige mensen soorten (Neanderthaler, al heeft de homo sapiens ook wat Neanderthalers in het DNA/stamboom zitten).

   • johny zegt op

    Inderdaad Rob, er zijn verschillende honden en paardenrassen door evolutie. Ook mensen zijn enorm verschillend. Maar er worden door evolutie geen andere soorten gevormd.
    Tijd is het enige waar wetenschap mee schermt, echte bewijzen zijn er niet, alleen vermoedens.
    Mutaties en veranderingen, ja die zijn er zeker.
    Zoek eens op wat een muilezel of muildier is en waarom deze paard-ezel kruising meestal onvruchtbaar zijn.
    De grote meerderheid denkt daar niet echt over na.

 6. Inge zegt op

  Hoi, Januari jl. lag ik in St. Mary’s Hospital in Nakhon Ratchasima.
  Wat een geweldig ziekenhuis, zowel wat betreft personeel als omgeving.
  Veel Mariabeelden!
  Inge

 7. Walter E.J. Tips zegt op

  Een van de vooraanstaande katholieken, Monsignor Jean-Baptiste Pallegoix, die een 25 jaren in Siam was in het bewind van King Mongkut heeft de beste beschrijving gegeven van het land in die tijd:

  Description of the Thai Kingdom or Siam. Thailand under King Mongkut, een turf van 430 bladzijden

  https://www.whitelotusbooks.com/books/description-of-the-thai-kingdom-or-siam

  Ik herinner mij niet meer hoeveel materiaal daarin stond over de Kerk in Thailand.

  Daarin wordt wel een analyse gegeven van het gebrek aan succes in het bekeren van de Siamezen –een activiteit die zo weinig tijd in beslag nam dat de man eerder bekend staat als auteur van een van de beste, vroege woordenboeken van de taal. Nu overigens zo goed als onvindbaar in de originele versie.

 8. Jos M zegt op

  Als ik zie wat het katholicisme in de Filipijnen heeft gebracht ben ik toch blij dat de schade voor Thailand beperkt is gebleven .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website