Khao soi kai (met kip en kokosmelk)

Noedelsoep (Noodle soup) is een belangrijk onderdeel van de Thaise keuken, maar komt oorspronkelijk uit China. Zoals de naam al zegt, is het hoofdbestanddeel noedels die samen met andere ingrediënten worden gepresenteerd in een lichte bouillon.

De geschiedenis van noodle soep in Thailand kan worden teruggevoerd tot de invloed van Chinese migranten die in de loop van de eeuwen naar het land kwamen. De integratie van Chinese noedelgerechten met de lokale Thaise smaken en ingrediënten leidde tot de geboorte van de unieke Thaise noodle soepen die vandaag de dag overal in het land te vinden zijn.

Een van de aspecten die de Thaise noodle soepen onderscheiden, is de overvloed aan regionale variaties en de manier waarop ze worden beïnvloed door lokale ingrediënten en smaakvoorkeuren. In het noorden van Thailand vind je bijvoorbeeld noodle soepen die pittiger en zouter zijn dan de versies in het zuiden, waar kokosmelk en zoete smaken de boventoon voeren.

In Thaise noodle soepen wordt vaak gebruikgemaakt van verse ingrediënten zoals citroengras, kaffir limoenblaadjes, galanga en Thaise basilicum, die de gerechten een kenmerkende frisheid en aroma geven. Chili, tamarindepasta en vissaus zorgen voor de nodige pit en diepgang, terwijl suiker of palmsuiker de soepen een vleugje zoetheid geeft.

Wat betreft de noedels zelf, kunnen Thaise soepen worden bereid met een verscheidenheid aan noedels, zoals rijstnoedels, tarwenoedels of glasnoedels, die allemaal hun eigen unieke textuur en smaak toevoegen aan het gerecht. De keuze voor vlees, zeevruchten of tofu als eiwitbron maakt de soepen ook geschikt voor verschillende eetgewoonten en voorkeuren.

Bovendien is de Thaise noedelsoepcultuur nauw verweven met het dagelijks leven van de lokale bevolking. Noodle soep kraampjes en kleine eetgelegenheden zijn wijdverspreid en het is niet ongewoon om mensen op elk moment van de dag te zien genieten van een dampende kom noedels.

Bekende Thaise noedelsoepen zijn Khao soi, Khao soi Mae Sai (met varkensvlees) en Khao soi kai (met kip en kokosmelk). Veel noedelsoep wordt via straatstalletjes en foodcourts verkocht. Naast de rijst- of eiernoedels wordt er vlees, kip of tofu toegevoegd. Kenmerkend zijn ook de vis- of rundvleesballetjes, het geheel wordt afgemaakt met kruiden en bestrooid met wat koriander blaadjes.

De smaak kun je zelf eventueel nog aanpassen met suiker, nam pla (vissaus), gedroogde chilipeper en azijn. In tegenstelling tot de meeste andere Thaise gerechten worden noedels gegeten met eetstokjes.

Video: Top 5 Noodle Soups in Thailand

Bekijk hier de video:

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website