De Thaise keuken kent een variëteit aan exotische gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Sommige van deze heerlijkheden zijn in de regio’s te vinden. Vandaag Rat Na of Rad Na,een Thais-Chinese noedelschotel.

Rat na (ราด หน้า) is een gerecht met brede rijstnoedels bedekt met een jus, Dit gerecht kan rundvlees, varkensvlees, kip, garnalen of zeevruchten bevatten. De belangrijkste ingrediënten zijn Shahe fen, vlees (kip, rund, varken) zeevruchten of tofu, saus (bouillon, tapiocazetmeel of maizena), sojasaus of vissaus.

Het gerecht wordt op smaak gebracht met ketjap, vissaus, suiker en zwarte peper. In Thailand strooien mensen vaak wat extra suiker, vissaus, in azijn bewaarde plakjes chilipepers en gemalen gedroogde chilipepers op het gerecht. Er zijn een aantal varianten, waaronder het gebruik van rijstvermicelli in plaats van de brede noedels, en het gebruik van gefrituurde dunne eiernoedels (mi krop).

Rat na is van oorsprong een Chinees gerecht, en aanvankelijk alleen verkrijgbaar in de wat luxere restaurants waar het zeer succesvol werd. Teochew-Chinezen uit de Chaoshan regiomaakte Rad na zelf en verkochten het aan Chinezen uit de arbeidersklasse. Arbeidmigrnten namen het gerecht mee naar Thailand waar het ook populair werd. Oorspronkelijk werd Rat na in Thailand gemaakt met een beetje extra saus en bedekt met een bananenblad.

Wil je het gerecht zelf maken? Dat kan natuurlijk:

Ingrediënten

  • 1 pond verse brede rijstnoedels of zeer dunne rijstnoedels
  • 1 – 2 tl zwarte sojasaus
  • 2 – 3 stengels Chinese broccoli, stengels schuin in dunne plakjes gesneden en de bladeren grof gehakt
  • Gemarineerd varkensvlees – 200 g varkensvlees, in hapklare stukjes gesneden, ongeveer 5 cm dik
  • 2 eetlepels tapiocazetmeel of maizena
  • 2 tl sojasaus
  • 2 tl oestersaus
  • ¼ tl witte peper
  • ¼ theelepel sesamolie
  • 1 eiwit (~ 2 eetlepels )

Rad Na Saus

  • 2 eetlepels gehakte knoflook
  • 2 eetlepels tao jiew gefermenteerde sojabonenpasta
  • 2 kopjes kippen- of varkensbouillon, ongezouten, bij voorkeur huisgemaakt.
  • 1 eetlepel sojasaus
  • ½ eetlepel Golden Mountain-saus
  • 2½ tl suiker
  • 1 – 2 eetlepels tapiocazetmeel of maïszetmeel
  • ¼ tl witte peper

Verder nog Chili vlokken en Prik nam som (gepekelde chilipepers, eenvoudig gemaakt door plakjes hete pepers zoals jalapenos in wat witte azijn te weken voor gebruik)


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

1 reactie op “Geheimen van de Thaise keuken: Rad Na (rijstnoedels in dikke saus)”

  1. Tino Kuis zegt op

    Mijn favoriete Thais gerecht….ik at het heel vaak.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website