(Redactionele bronvermelding: dean bertoncelj / Shutterstock.com)

In Thailand is het uitgaansleven rijk aan bandjes die live muziek spelen. De meeste muzikanten, zowel Thaise als Filipijnse, spelen de populaire Engelstalige hits, vaak uit de jaren ’60, ’70 en ’80 en soms aangevuld met Thaise hits. In de serie klassiekers in Thailand, vandaag aandacht voor “Sultans of swing” van Dire Straits, die je regelmatig hoort in het uitgaansleven van bijvoorbeeld Pattaya.

Eerder schreven wij over het lied ‘Zombie’ van The Cranberries, een eeuwige hit in Thailand en over de klassieker ‘Hotel California’ van de Eagles,’Take Me Home Country Roads‘, “Wind of Change” en “Have You Ever Seen The Rain“. Vandaag schrijven wij over Dire Straits, een wereldberoemde band met een herkenbare sound (een combinatie van rock-‘n-roll en blues).

Dire Straits is een Britse rockband opgericht in 1977 in Londen, Engeland. De band werd opgericht door gitarist en zanger Mark Knopfler en bestond verder uit zijn broer David Knopfler (gitaar), John Illsley (basgitaar) en Pick Withers (drums). De naam Dire Straits is afgeleid van de uitdrukking “dire straits”, die in het Engels betekent “ernstige moeilijkheden” of “ernstige financiële problemen”. De naam Dire Straits verwijst naar de financiële moeilijkheden die de band in zijn beginjaren kende en is verzonnen door een vriend van John Illsley. Hun debuutalbum, “Dire Straits”, werd uitgebracht in 1978 en bevatte de hit “Sultans of Swing”, die de band wereldwijd bekend maakte.

In de jaren 1980 had Dire Straits nog meer succes met hits zoals “Money for Nothing”, “Private Investigations” en “Romeo and Juliet”. De band bracht in totaal zes studioalbums uit en verkocht meer dan 120 miljoen albums wereldwijd.

In 1995 besloot Mark Knopfler verder te gaan als soloartiest. Hoewel Dire Straits nooit meer samenkwam, blijft de muziek van de band nog steeds populaire en blijven hun hits op radiozenders over de hele wereld worden gedraaid.

Dire Straits had verschillende grote hits gedurende hun carrière, waaronder:

 • “Sultans of Swing” – Dit was de eerste hit van de band en werd in 1978 uitgebracht.
 • “Money for Nothing” – Dit nummer werd uitgebracht in 1985 en was een grote hit in verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Het nummer bevatte een opmerkelijke videoclip die veel op de MTV-muziekzender werd uitgezonden.
 • “Brothers in Arms” – Dit nummer werd uitgebracht in 1985.
 • “Private Investigations” – Dit nummer werd uitgebracht in 1982.
 • “Romeo and Juliet” – Uitgebracht in 1981 en was een van de bekendste ballads van de band.

Dire Straits en Mark Knopfler verkochten samen meer dan 120 miljoen albums en singles. In Nederland verkocht de band ruim 2,5 miljoen platen.

“Sultans of swing” van Dire Straits

“Sultans of Swing” werd uitgebracht op hun debuutalbum van dezelfde naam in 1978. Het nummer was de eerste hit van de band en werd een top 10-hit in de Verenigde Staten. Het nummer is sindsdien talloze keren op radiozenders over de hele wereld gedraaid. Het nummer is geschreven door de oprichter van de band, Mark Knopfler, en vertelt het verhaal van een jazzband die speelt in een klein café. Het nummer is opgebouwd rond een strakke gitaarsolo van Knopfler en bevat ook een opmerkelijke saxofoonsolo van de toenmalige lid van de band, Alan Clark.

“Sultans of Swing” werd een grote hit dankzij de intensiteit en unieke sound van de muziek, gecombineerd met de indringende teksten van Knopfler en zijn monotone stemgeluid. Het nummer is nog steeds een van de bekendste en meest geliefde nummers van Dire Straits en wordt vaak gebruikt in films, televisieshows en commercials.

3 reacties op “Klassiekers in Thailand: “Sultans of swing” van Dire Straits”

 1. Tino Kuis zegt op

  Als ik ga eten in een restaurant met een live band dan vraag ik altijd of ze één van mijn favoriete nummers willen spelen. Dat doen ze altijd en dan geef ik ze 100 baht. Twee van die nummers zijn:

  Mae Sai van Carabao
  https://www.youtube.com/watch?v=grcDn_2Fzsw

  Een lied van Jit Phumisak: Sterrelicht van Vastberadendheid
  https://www.youtube.com/watch?v=QVbTzDlwVHw
  Vertaling:
  https://www.thailandblog.nl/achtergrond/jit-phumisak-dichter-intellectueel-revolutionair/

 2. Joop zegt op

  Dankjewel Peter; één van mijn favoriete nummers!

 3. Keespattaya zegt op

  In Pattaya is er zelfs een sultans of swing bar geweest. Deze bar stond begin jaren 90 op de plaats waar nu eastiny place staat of stond. Later is deze verhuisd naar de parkeerplaats naast het Flipper House in soi 7. Ook hier moest de bar weg omdat het Flipper House daar de C wing ging bouwen. Weer later verhuisden ze naar soi 10. Tegen second road aan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website