Dolores Mary Eileen O’Riordan van The Cranberries (Bron: Youtube)

Voor liefhebbers van live-muziek heeft Thailand veel te bieden. Waar je ook komt en zelfs in de uithoeken van het land, tref je bandjes aan die vol overtuiging muziek ten gehore brengt.

Vooral het genre rock is goed vertegenwoordigd. Dat zal misschien te maken hebben met de populariteit van bands zoals Loso, Carabao en Bodyslam. Ook in de uitgaansgelegenheden in Pattaya, Phuket en Bangkok tref je een keur aan bandjes aan die voor een tip van 100 Baht graag een verzoeknummer voor je spelen.

‘Zombie’ van The Cranberries

Tijdens een van mijn eerste reizen door Thailand belande ik in een uitgaansgelegenheid in Saraburi. De band daar speelde op een avond zeker 3 keer het nummer ‘Zombie’ van The Cranberries. Ook tijdens mijn latere reizen hoorde ik het nummer regelmatig. Laatst vroeg ik mijn vriendin waarom het liedje zo populair is in Thailand, daar kon zij geen antwoord op geven. Het was gewoon een klassieker.

Ik vroeg mij ook af of men in Thailand wel de achtergrond van het lied kennen? De Ierse rockband The Cranberries schreef het lied in 1993 en het kwam terecht op het album ‘No Need to Argue’ wat tevens de doorbraak van de band was.

De helaas veel te vroeg overleden Dolores Mary Eileen O’Riordan (Burton) schreef het lied naar aanleiding van een bomaanslag door de IRA in Warrington. Er raakten zeker vijftig mensen mensen gewond en twee kinderen kwamen te overlijden. Een jochie van twaalf en de andere is slechts drie jaar oud. The Cranberries zijn op dat moment aan het toeren door het Verenigd Koninkrijk, wanneer Dolores het nieuws hoort. Zij is, zoals zovelen, ontdaan door het nieuws en besluit het lied ‘Zombie’ te schrijven.

Op 15 januari 2018 overleed zangeres Dolores plotseling op 46-jarige leeftijd. Enkele maanden later besloten de overgebleven bandleden van de groep ermee te stoppen, na het voltooien van een laatste album. Dit album, getiteld ‘In the end’ verscheen in april 2019.

Het mooie van muziek is dat een band, en in dit geval Dolores, het eeuwige leven heeft. Ook vele jaren na haar dood zullen muzikanten over de hele wereld haar lied blijven vertolken en zeker in Thailand is zij onsterfelijk.

Video: Live uitvoering ‘Zombie’ van The Cranberries

Bekijk hier de video:

21 reacties op “‘Zombie’ van The Cranberries, een eeuwige hit in Thailand”

 1. Sjaak S zegt op

  Bedankt voor het plaatsen van dit stukje. Ik heb pas geleden twee heel goede vertolkingen van Zombies gehoord en gezien.
  De eerste is van de band Bad Wolves: https://www.youtube.com/watch?v=9XaS93WMRQQ , naar mijn mening een heel goede vertolking!

  De tweede door Julia Westlin gezongen, acapella… prachtig: https://www.youtube.com/watch?v=JQYtj8Uwybs

  Geweldige song!

 2. Ed zegt op

  Zeker hele goede cover van The Wolves.

  • Sjaak S zegt op

   Ed, het zijn de “Bad Wolves” niet “The Wolves”.

 3. mee farang zegt op

  Leuk dat Peter op de populariteit van Zombie in Thailand wijst.
  In de Hillary 2, Bangkok met iedere avond kwalitatieve life-muziek staat de song ook vaak op het repertoire.
  Al de Thaise meisjes en vrouwen in de music bar zingen dan luidkeels mee en zwaaien met hun armen en handen.
  Voor mij symboliseert het lied de frenetieke waanzin die wij, mensen, in ons hoofd hebben, door krachten binnen of buiten ons veroorzaakt.
  En – mijn ervaring – er bestaat heel wat passionele gekte in Thaise hoofden.
  Dat is de afstotende en aantrekkende betovering die de Thai, hun leven, hun natuur, hun maatschappij beheersen. Een land vol extremen, yin en yang. Vaak heel hard, vaak heel gevoelig.
  Daarom heb ik er mijn hart aan verloren.

 4. Diederick zegt op

  Ik denk dat het een combinatie van factoren is: Klinkt lekker, ligt goed bij jongere en oudere bezoekers van een live music bar.

  Voeg daarbij aan toe dat de toonhoogte prettig is om te zingen, de klanken niet te lastig en voor de muzikanten ook makkelijk: van het intro tot aan het slot constant de zelfde 4 akkoorden.

  Persoonlijk hoor ik liever Zombie dan wanneer een willekeurige Thaise amateur zangeres zich er aan waagt Adele te coveren. Dat levert soms lachwekkende taferelen op.

 5. Berend de Beuker zegt op

  Het lied is goed door Aziaten te zingen, een hoge stem. Daarnaast is het een catchy tune, een eendagsvlieg, en populair, dus precies wat Aziaten mooi vinden. De inhoud weten de meesten niet, is toch een ingewikkelde tekst met veel beeldspraak. Een dance remix van het nummer wordt veel gedraaid in de gogo’s en dan gaat het alleen maar om de mooie vrouwen, neem dat van mij aan, niet de inhoud. En dat vind ik het mooie aan thailand, ze doen het helemaal verkeerd of in ieder geval anders dan in de rest van de wereld, maar dat hadden we juist zo nodig om eens uit de sleur te komen.

  • Alphonse Wijnants zegt op

   Zoek het niet te ver en zeker niet in de genen van Thaise mensen…

   Papa, zei mijn oudste zoon,
   (ik hoorde hem al denken: daar is hij weer met zijn dada voor Thailand)
   die nummers van de jaren 80,
   zoals Cranberries, Zombie; Eagles, Hotel California; Guns N’Roses, Knockin’ on Heavens Door
   zijn gewoon steengoede wereldhits uit de jaren 80, die op alle continenten stukgedraaid worden,
   ook al zijn ze zo oud!
   En niet alleen in Thailand of Bangkok.

   • Jan zegt op

    Een kleine correctie…Zombie is uit de 90’s en Hotel California uit de 70′ maar dat doet niets af verder aan jouw opmerking.

 6. carlo zegt op

  Ik vind dit een heel mooi nummer.
  En zoals Diederick ben ik ook van mening dat ze beter Adèle niet coveren. Zo hoorde ik onlangs eentje zingen van ‘ i set fijel to the lane’…

 7. johank zegt op

  Ik denk dat Hotel California van de Eagles een grotere eindeloze hit in Thailand is.

  • Al zegt op

   Inderdaad
   En vergeet the Scorpions ook niet…helaas;-)

 8. Peter Veenhoff zegt op

  Blijft een zeer goed nummer over een waanzinnige oorlog!

 9. Thallay zegt op

  prima stukje over een prima song, inderdaad over de Ierse kwestie. Persoonlijk ben ik er nauw bij betrokken geweest o.a. door eind jaren 70 Noord-Ierse kinderen uit probleem gebieden in Belfast en Derry naar Nederland te halen voor een paar weken rust. De `problems` waren toen op een hoogtepunt o.a met Bernadet Devlin, de hungerstrike in de H-block met het overlijden van Bobby Sands tot gevolg en Sunday, bloody Sunday.. Nog altijd te volgen aan de hand van de muurschilderingen in Belfast. Sindsdien ben ik bijna jaarlijks naar Noord Ierland gegaan, heb er vele vrienden gemaakt aan beide zijden van de strijdgrens ( de Hollanders zijn deze rotzooi begonnen met King Billy Met the battle on the Boyne begin 17de eeuw, jullie mogen het nu op zien te lossen` grapte ik vaak) heb zelfs twee jaar in Belfast gewoond, zonder partij te kiezen.
  Ik woon u alweer ruim 10 jaar in Thailand en was zeer verrast te horen dat het prachtige nummer van de Cranberries hier zo populair is. Er bestaat ook een Walking street versie van, waar `in your head` vervangen wordt door `in your bed we are fighting` met de nodig tekstaanpassingen naar gelang de fantasie van de vertolker. Het is maar wat je leuk vindt.

 10. Peter zegt op

  Ook in Nederland hoor je het nummer te pas en te onpas en hebben velen geen idee waar het over gaat. De meest opmerkelijke uitvoering was volgens mij bij een bruiloft waarbij alle gasten vrolijk meebrulden met het zombie zombie zombie. Ik heb er maar niets van gezegd want ik was en ben nog steeds een grote Dolores fan.

 11. De Kind Marcel zegt op

  ja, Hotel Californië heb ik zo’n 5000 keer gehoord op drie jaar dat ik er werkte ….

 12. Peter zegt op

  Prachtig lied dat megapopulair is in Thailand en steeds vind ik het aangenaam
  te horen en te zien hoe velen er van genieten !

  in 2010 life bezig gezien op de lokerse feesten met mijn thaise vriendin en die
  vond het geweldig
  Jammer genoeg sukkelde de zangeres met haar mentale gezondheid .
  Ze ligt begraven vlakbij de stad Limerick in Ierland….RIP

 13. Ton zegt op

  Over muziek gesproken: een paar jaar geleden in Hua Hin was een song van een zweedse zanger heel populair. De dames in de bars werden helemaal lyrisch als ze dit nummer hoirden. Iemand enig idee om welke song van wie dit kan zijn ?

  • Alphonse Wijnants zegt op

   Ik denk, Tom, dat jij de wereldberoemde dj – annex Zweedse zanger Avicii bedoelt.
   Echte naam Tim Bergling (1889-2018) op 30-jarige leeftijd door zelfdoding (mogelijk overdosis) om het leven gekomen.

   Hij behoorde tot de tien rijkste dj’s van de wereld. Het ontbrak hem niet aan aandacht, succes, verkoopcijfers,erkenning, vrouwen e.d.m. En toch dan die stap…
   In een afscheidsbrief noteerde hij hoe beroerd hij zich voelde.
   Geld maakt niet gelukkig… Avicii is daar het levende… euh… dode bewijs van.
   Als dat een troost kan zijn.

   In Thailand hoorde je hoogstwaarschijnlijk zijn nummers Hey Brother en/of Waiting for Love.
   Maar met Avicii spreken we van de jaren 2010-2020…
   En niet van de jaren 80 vorige eeuw waar hierboven van gesproken wordt.

   https://www.youtube.com/watch?v=6Cp6mKbRTQY&list=TLPQMDMwMjIwMjIFml197tbwdQ&index=9

   https://www.youtube.com/watch?v=cHHLHGNpCSA&list=TLPQMDMwMjIwMjIFml197tbwdQ&index=8

 14. carlo zegt op

  Toen ik laatst in Thailand was, 2019 net voor corona, was ‘Young, Dumb and Broke’ van Khalid overgeweldig populair in pattaya… en ik weet zeker dat ze de inhoud perfect begrepen.

 15. chris zegt op

  Als ik op een buurt- of familiefeestje, waar ALTIJD karaoke bij hoort, de microfoon grijp zijn de steevaste verzoek nummers:
  Eagels – Hotel California
  Eagles – Love will keep us alive
  Scorpions – Still loving you
  Scorpions – The wind of change.

 16. Jan visser zegt op

  Zombie werd populair omdat een bekende Thaise zangeres, Palmy, heel populair toen hier ten lande een hit mee had dat heeft het gemaakt tot wat het is. En ligt wel lekker in het gehoor leuke meezinger inderdaad. Groet jan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website