(Redactionele bronvermelding: A.PAES / Shutterstock.com)

In Thailand is het uitgaansleven rijk aan bandjes die live muziek spelen, wel van wisselende kwaliteit. De meeste muzikanten spelen de populaire Engelstalige hits, vaak uit de jaren ’60, ’70 en ’80 en soms een mix van Thaise hits. In de serie klassiekers in Thailand, vandaag aandacht voor “Wind of Change” van de Scorpions.

Eerder schreven wij over het lied ‘Zombie’ van The Cranberries, een eeuwige hit in Thailand en over de klassieker ‘Hotel California’ van de Eagles en ‘Take Me Home Country Roads‘, nu een van oorsprong Duitse Rockband met een keur aan hits; The Scorpions. De band was vooral in de jaren ’70 en ’80 populair.

De band werd opgericht in 1965, een jaar na hun naamgenoot uit Engeland. Het eerste album van Scorpions kwam echter pas uit in 1972. De band werd internationaal bekend in 1984 met het album ‘Love at First Sting’. Op dit album stond de bekende single ‘Still loving you’. Met het nummer ‘Wind of Change’ haalde de band in 1991 nog een nummer 1-hit in Nederland. The Scorpions was na Uriah Heep een van de eerste westerse bands die in de voormalige Sovjet-Unie mocht optreden.

In 2010 besloten ze om hun laatste album op te nemen met de naam ‘Sting in the Tail’. Daarna volgde een drie jaar durende afscheidstoernee. In 2013 besloten ze toch door te gaan en ze toeren nog steeds wereldwijd. De bekendste hits van de Scorpions:

 • “Wind of Change”
 • “Still Loving You”
 • “Rock You Like a Hurricane”
 • “No One Like You”
 • “Send Me an Angel”
 • “The Zoo”
 • “Lovedrive”
 • “Blackout”
 • “Big City Nights”
 • “Dynamite”

“Wind of Change”

Een populaire song van de Scorpions die je ook vaak in Thailand hoort is “Wind of Change”. Het liedje werd uitgebracht in 1991 en werd een enorme hit in de jaren ’90. De tekst gaat over de val van de Muur van Berlijn in 1989 en de veranderingen die daarop volgden in Europa. Het lied werd geschreven door de leadzanger Klaus Meine en werd opgenomen op het album “Crazy World”.

De tekst van het lied gaat over hoe de wereld snel verandert en hoe mensen moeten aanpassen aan deze veranderingen. Het beschrijft ook hoe mensen samen kunnen werken om een beter leven te creëren voor zichzelf en voor anderen. Het lied is een emotionele ode aan de val van de Berlijnse Muur en de hoop voor een betere toekomst voor de mensen in Oost-Europa. Het lied begint met de zin “I follow the Moskva / Down to Gorky Park / Listening to the wind of change” en vervolgens gaat het over hoe de wind van verandering over de hele wereld waait. Het lied is een anthem geworden voor verandering en vrijheid en is nog steeds populair vandaag de dag en zeker in Thailand.

De muziek van “Wind of Change” is krachtig en gevoelig, met een catchy gitaarriff en de uitstekende zang van Klaus Meine. Het lied werd een enorme hit in Europa en bereikte de top van de hitlijsten in verschillende landen. Het is ook een van de meest herkenbare liedjes van The Scorpions en is nog steeds een van hun meest populaire nummers.

In Thailand hoor je het te pas en te onpas en het staat op de playlist van menig coverband. De band heeft een grote aanhang in het land en hun muziek wordt vaak op radio- en televisiestations gedraaid. Dit heeft zeker bijgedragen aan de populariteit van “Wind of Change”.

6 reacties op “Klassiekers in Thailand: “Wind of Change” van de Scorpions”

 1. Stefan zegt op

  Europese popmuziek is meestal weinig gekend in Thailand. Hoe zijn de Scorpions zo bekend en geliefd geworden in Thailand?? Een andere artiest die populair is in Thailand : Bryan Adams. Het is dus meestal soft Pop-rock.

 2. jos zegt op

  Hoi,
  Ja dit is een fantastisch nummer van de Scorpions en thai houden daar ook van vermits ik dit nummer vaak zing op een kareoke avond met mijn thaise vrienden en vriendinnen
  Groet

 3. Keespattaya zegt op

  De beste bands Pattaya zijn vaak de Filippijnse bands. Vooral de zangers en zangeressen zijn vaak Filippijns. En dat valt goed te horen. Die Thaise zangers van climax en Billabong in soi LK Metro kunnen er helemaal er helemaal niks van. Daarentegen is de zangeres van de Triangle bar in soi Chayapoon weer erg goed. Ook de Filippijnse band bij de Sky bar is uitstekend. Walking street kom ik niet, dus kan ik niks over zeggen.

 4. Berbod zegt op

  Toen ik in 1993 voor de eerste keer in Thailand was werd wind of change al vaak in Pattaya gespeeld in met name de Wunderbar bar, beach road bij soi 8.

  • Keespattaya zegt op

   De wunderbar, die voornamelijk werd bezocht door Duitsers. Met haaks daarop de Hollywood bar. Nog vóór de tijd van cloud 9. Vlakbij opende toen ook de Pink Lady haar eerste restaurantje. Poppy 2 bestond toen ook al. Lucky Star was toen ook een half open bar. Evenals de buren van Lucky Star.

 5. Rick zegt op

  Het blijft ook een heerlijk nummer, ondanks dat ik pas geboren rond de tijd dat dit nummer is uitgebracht blijf ik het goede muziek vinden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website