(Redactionele bronvermelding: Ralf Liebhold / Shutterstock.com)

In Thailand is het uitgaansleven rijk aan bandjes die live muziek spelen. De meeste muzikanten, zowel Thaise als Filipijnse, spelen de populaire Engelstalige hits, vaak uit de jaren ’60, ’70 en ’80 en soms aangevuld met Thaise hits. In de serie klassiekers in Thailand, vandaag aandacht voor “Have You Ever Seen The Rain” van Creedence Clearwater Revival, die je steevast hoort in het uitgaansleven van bijvoorbeeld Pattaya.

Eerder schreven wij over het lied ‘Zombie’ van The Cranberries, een eeuwige hit in Thailand en over de klassieker ‘Hotel California’ van de Eagles,’Take Me Home Country Roads‘ en “Wind of Change“. Vandaag schrijven wij over de legendarische band Creedence Clearwater Revival.

Creedence Clearwater Revival (afgekort: CCR) is een Amerikaanse rockband uit de jaren ’60 die bekend werd om hun karakteristieke geluid. De band werd opgericht in 1959 in El Cerrito, Californië, door zanger en gitarist John Fogerty, zijn broer gitarist Tom Fogerty, bassist Stu Cook en drummer Doug Clifford. De band had zijn grootste hits in de periode 1968-1972.

De groep speelde een mengeling van rock, blues, country en folk en had veel hits tijdens hun carrière, waaronder “Proud Mary”, “Bad Moon Rising”, “Fortunate Son” en “Who’ll Stop the Rain”. De muziek werd gekenmerkt door Fogerty’s typische zangstem en de strakke, energieke ritmes van de band.

Woodstock

Creedence Clearwater Revival was een van de headliners op het iconische muziekfestival Woodstock in 1969. Het optreden van de band werd gehouden op de laatste dag van het festival, op zondag 16 augustus, en was een van de hoogtepunten van het evenement. Het optreden van Creedence Clearwater Revival begon vroeg in de ochtend en duurde tot de middag. De band speelde een aantal van hun grootste hits, waaronder “Proud Mary” en “Suzie Q”. Hun strakke optreden werd goed ontvangen door het publiek en het optreden van CCR werd beschouwd als een van de hoogtepunten van het festival.

Een kleine greep uit de vele hits van CCR:

 • “Proud Mary”
 • “Bad Moon Rising”
 • “Fortunate Son”
 • “Green River”
 • “Down on the Corner”
 • “Who’ll Stop the Rain”
 • “Up Around the Bend”
 • “Lookin’ Out My Back Door”
 • “I Put a Spell on You”
 • “Lodi”

“Have You Ever Seen The Rain”

“Have You Ever Seen the Rain” is een nummer van Creedence Clearwater Revival dat werd gepubliceerd op hun album “Pendulum” in 1970. Het nummer werd geschreven door de bandleider John Fogerty en was een van de grootste hits van de band. Het nummer gaat over de emotionele gevolgen van het einde van een relatie en de verwachtingen van het nieuwe leven dat daaruit voortkomt. De tekst “have you ever seen the rain, coming down on a sunny day?”, is daar een metafoor van.

Creedence Clearwater Revival was een van de meest succesvolle rockbands van de jaren ’60 en heeft een blijvende invloed gehad op de rockmuziek. Hun muziek is nog steeds populair vandaag de dag en wordt vaak gedraaid op de radio, films en televisieshows. De band stopte in 1972, maar hun muziek blijft een belangrijk onderdeel van de rockgeschiedenis en ieder keer als ik ze hoor in Thailand geniet ik intens.

Creedence Clearwater Revival – Have You Ever Seen The Rain (1971)

Voor de liefhebbers van de muziek van CCR nog een bonus, de 10 minuten lang durende live versie van Suzie Q, met een geweldige gitaarsolo aan het einde;

Creedence Clearwater Revival – Suzie Q. (Live at Woodstock – Album Stream)

4 reacties op “Klassiekers in Thailand: “Have You Ever Seen The Rain” van Creedence Clearwater Revival”

 1. Eli zegt op

  Ik leerde ze kennen door Proud Mary, dat later nog zo’n geweldige cover kreeg door Ike en Tina Turner.
  Anyway ik was gelijk verkocht en fan van CCR.
  Later, veel later hoorde ik dat John Fogerty nog een flink aantal solo platen had gemaakt, maar dat toch anders.

 2. PEER zegt op

  aiaiai,
  Grandioze muziek uit mijn wilde-jaren-tijd.
  Herinner me nog de zwart-wit opnames uit ‘69 van Woodstock. Was meteen verslingerd aan tal van Woodstock-artiesten.
  Het was voor mij dé opvolger van de soul-muziek, maar blijf nog stééds ook liefhebber van soul- en blues music.

 3. Eric Donkaew zegt op

  “I put a spell on you” steekt er naar mijn smaak torenhoog bovenuit. Als het om het wat ruigere genre gaat, is dit in mijn ogen een van de beste popnummers ooit. Normaal hou ik overigens meer van soft rock, ballads en populair klassiek.

  Van “I put a spell on you” maakte ik vorig jaar een klassiek arrangement met onder andere violen. Klinkt heel anders en toch hetzelfde. Je moet toch wat te doen hebben als je in Thailand woont.

  https://www.youtube.com/watch?v=TH4K_Bu9gao

  • Klopt Eric, ook een iconisch nummer. Maar de lijst van CCR hits is zo lang. Ik heb ook bewust gekozen voor nummers die vaak gespeeld worden in Thailand. Zelf vind ik de live versie van Suzie Q geweldig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website