Automobilisten die in Thailand worden betrapt met drank moeten sinds april van dit jaar, als nieuwe alternatieve straf het mortuarium bezoeken. De overheid wil dronken bestuurders op deze manier de schrik aanjagen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is Thailand een van de meest onveilige landen ter wereld in het verkeer. Het staat tweede op de ranglijst van landen waar naar verhouding de meeste verkeersdoden vallen. Elk uur vallen er gemiddeld twee doden en raken 160 mensen gewond.

Drankrijders die het lijkenhuis bezoeken als straf reageren geschokt: ”Ik zie nu in dat ik hier ook zo kan eindigen als ik blijf drinken en rijden. Als we drinken zien we het gevaar niet. Nu wel”, zegt een van hen. Sinds april worden dronken bestuurders veroordeeld tot zo’n werkbezoek.

Thaise verkeersslachtoffers betwijfelen of de alternatieve straf veel zal helpen. Krissana, die in een rolstoel zit na een botsing met een dronken automobilist, wil dat er hard wordt gestraft: “Er moet meer gecontroleerd worden en niet alleen tijdens feestdagen. Ik wil dat de overheid harder optreedt tegen dronken automobilisten”.

De afgelopen maanden zijn al zo’n 1700 bestuurders die betrapt werden met drank veroordeeld tot een bezoek aan een van de mortuaria in Thailand.

Bron: NOS.nl

11 reacties op “Dronken Thaise bestuurders voor straf naar het mortuarium”

 1. Jacques zegt op

  Een mortuarium verplicht bezoeken als alternatief voor een straf zou dus inhouden dat er niet wordt gestraft onder deze omstandigheden. Een kwalijke zaak in mijn optiek. Met een te hoog gehalte aan alcohol promillage op rijden verdient altijd bestraft te worden. Zeker als er doden te betreuren zijn.

 2. harry zegt op

  Zouden de daders er echt van onder de indruk zijn als ze verplicht worden een mortuarium te bezoeken? Dagelijks staan er gruwelijke foto,s van slachtoffers in het verkeer , schietpartijen enzovoort in de krant.Kinderen groeien hier mee op en knipperen vaak nog niet eens met de ogen bij het zien van dit soort beelden.
  Heb hier in Nederland wel eens dat soort beelden aan bekenden laten zien,men ging er letterlijk van over de nek.Soms heb ik zelfs het idee dat de Thai een kick krijgt van dat soort beelden.

 3. RWV zegt op

  Dat wil ik ook, een mortuarium bezoeken in Thailand.
  Dus het enige wat ik hoef te doen is wat drinken en gewoon rondjes rijden.
  Wilde het altijd al eens bezoeken maar mocht nooit.
  Met andere woorden, denk ik niet dat het werkt.

 4. Harrybr zegt op

  Een maandje = 30 dagen resp 30 zondagen of zo – laten helpen in een revalidatiekliniek, heb ik eens in NL gehoord. Dan zie je de echte gevolgen.

 5. NicoB zegt op

  Ik citeer: ” Drankrijders die het lijkenhuis bezoeken als straf reageren geschokt: ”Ik zie nu in dat ik hier ook zo kan eindigen als ik blijf drinken en rijden. Als we drinken zien we het gevaar niet. Nu wel”, zegt een van hen.
  Kijk en daar zitten nu 2 van de problemen.
  1.De drankrijder denkt niet aan anderen, maar aan zichzelf blijkt uit de uitspraak van een van hen.
  2.En dan …. Als we drinken zien we het gevaar niet.
  Het verantwoordelijkheid nemen voor het leven en welzijn van anderen, waaronder ook dat van je naasten, daar denkt men niet aan.
  Een straf zou zeker gegeven moeten worden, als bonus dan een bezoek aan een mortuarium, misschien tijdje opsluiten in het mortuarium zonder licht, net zoals deze onverantwoordelijke mensen het licht voor anderen voorgoed uit doen, dan kunnen kunnen de geesten van al die doden zich manifesteren, dat is voor een Thai een goede straf?
  Keihard aanpakken, auto of motorbike afnemen, wie er ook de eigenaar van is, rijbewijs afnemen,
  gevangenisstraf, er kan niet hard genoeg tegen opgetreden worden.
  NicoB

  • Franky R. zegt op

   “Keihard aanpakken, auto of motorbike afnemen, wie er ook de eigenaar van is”

   Dan zullen er een hoop mensen hun voertuig niet mee (willen) uitlenen, en verhuurbedrijven zullen niet blij met uw voorstel zijn.

   Tenzij de eigenaar weet dat de bestuurder beschonken was…Maar wie is ZO gek?

   • NicoB zegt op

    Tuurlijk wordt het dan lastig verhuren en lenen, dat zij dan maar zo. Het feit dat het dan lastig wordt te verhuren of uitlenen hoeft niet de harde aanpak in de weg te staan. Integendeel, juist dat argument maakt het lastig om de harde aanpak op brede schaal mogelijk te maken, want de categorie eigenaren is anders maar lastig echt aan te pakken.
    Ook weet ik uit eigen waarneming dat er geleend wordt en meegegeven terwijl de uitlener weet dat de lener gezopen heeft. Vergeet niet, dat in Thailand het helemaal niet zo abnormaal is dat er aan snelverkeer wordt deelgenomen terwijl men teveel gedronken heeft.
    Keihard treffen in de portemonnaie helpt heel wat meer dan een maandje gevangenis of beperkte boete en niet meer aan een bezopene uitlenen gezien het risiko van verleis van het uitgeleende brengt sociale controle.
    NicoB

 6. Chander zegt op

  Beste NicoB,

  De bonus wat je noemt in jouw voorlaatste alinea is ZEKER een straf voor een Thai.
  Een Thai is verschrikkelijk bang voor geesten.
  Ben je ooit een politie agent in het pikdonker tegen gekomen zonder zijn kameraden?

  In thailand moet je nooit de pech hebben om ’s nachts in het donker de hulp van een politie te moeten vragen.

 7. Slagerij van Kampen zegt op

  De politie rijdt zelf ook met drank op. Herinner me een tamelijk hoge functionaris die op bezoek was bij familie van mijn vrouw in Bangkok. Stomdronken! Hij greep wel 100 keer mijn hand Hoow aare youuuuu! Bij het weggaan tuimelde hij om tegen het raamwerk. Zo een Thais raam met stukken inzetglas van plusminus 10cm breed. Verscheidene kapot. Hij ging richting zijn pickup. Voorzichtig informeerde ik of dat verantwoord was. Oom agent: Ik ben de politie. Ik doe wat ik wil. En hij reed weg. Schijnt goed te zijn afgelopen.

 8. Roy zegt op

  Alternatieve straffen werken niet en zullen nooit voor een algemene gedragsverandering zorgen.
  Dronken bestuurders bij eerste betrapping voertuig 1 maand in beslag nemen.En de 2 de keer het voertuig verbeurt verklaren.Pas dan zal je een verschil in mentaliteit zien.

 9. theoS zegt op

  Ze moeten helpen bij post-mortem en de boel opruimen, zoals bloed en evt. ledematen en dergelijke. Altijd nog beter dan met 50 man of meer in een cel te zitten, denk ik.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website