Eetstalletjes, de iconen van Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Maatschappij
Tags: , ,
8 april 2016

Straatventers, zoals voedselverkopers, zijn een van de meest voorkomende kenmerken in de straten van Thailand. Je ziet ze op de straathoeken, langs de kant van de weg of aan de kust.

Eetstalletjes zijn de belangrijkste bron voor Thaise mensen om eten te kopen, het is gemakkelijk en voordelig. Het aanbod aan voedsel is ruim en erg gevarieerd. Of het nu aangeboden wordt vanaf een brommer met zijspan of op een vaste plek, het is nooit moeilijk een eet stalletje te vinden.

Eén van hen is Sijitra,een vrouw van 28 jaar, afkomstig uit de plaats Khon Kaen, een plaats in het noordoosten van Thailand. Toen zij nog een jong meisje was, kwam zij al met de familie naar deze markt. De traditionele Thaise zoetigheden, die zij maakt, is door haar familie al generaties lang in stand gehouden. Haar desserts zijn verrukkelijk.

Hoe laat begint ze met werken? Sijitra begint meestal om 8 uur ’s morgens. Het eerste wat zij en haar familie doet, is het voorbereiden van de zoetigheid (Khanom Tan dought) en verdeelt de Khanom Tuay in kleine porseleinen kommetjes. Als dat klaar is, is het tijd om naar de markt te gaan.

Meestal is zij om 16.00 uur ’s middags klaar, maar soms op goede dagen is zij uitverkocht en kan eerder naar huis.

“Ik vind dit prettig werk, omdat ik eigen baas ben en verdien per dag ongeveer 1000 Bath. De kosten voor de ingrediënten zijn laag en daardoor de opbrengst hoog. Aan de lokale overheid betalen we 300 Bath per maand.” Tot zover Sijitra in de omgeving van de vismarkt bij Naklua.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Eetstalletjes, de iconen van Thailand”

 1. Patrick zegt op

  Mijn vriendin kookt bijna nooit. Ze zegt dat het goedkoper is om op straat eten te kopen. Soms daar op te eten, soms take away.
  Ik heb altijd schrik voor buikloop met dat straat eten en ben het eigenlijk ook al wat beu. Niks creatiefs aan. Altijd van hetzelfde.
  Ik heb haar nu voor een kookcursus ingeschreven in lecordonbleudusit.

  • Marcel De Kind zegt op

   Ik heb gedurende 3 jaar van de eetstalletjes kunnen genieten. en Patrick je moet niet altijd van hetzelfde eetstalletje eten. Ik heb veel verschillende soepjes gegeten die in feite hetzelfde waren maar toch naar gelang het stalletje anders waren. De diversiteit in het Thais eten is enorm , dat vindt je nergens ter wereld! En nooit meer diarree gehad dan in België .

 2. René Chiangmai zegt op

  1000 THB per dag maakt ongeveer 25.000 THB per maand.
  Dat is een behoorlijk hoog inkomen.
  Ik denk dus dat er ‘omzet’ bedoeld wordt en niet ‘winst’.

 3. PietJan zegt op

  Er wordt veel gewerkt met smaakversterkers, en er gaat altijd suiker in! Dus kook ik zelf steeds meer. Op de markt en in straatstalletjes zijn meer dan voldoende groentes en kruiden te vinden. Witte rijst is veel te rijk aan calorieen, dus kook ik gemengde of bruine rijst. Wat gestoofde rundvlees, gebraden kai of varken: gezonder, lekkerder, gevarieerder.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website