Het overkomt mij wel, dat ik tegen de tijd, dat ik wil gaan slapen, trek heb in iets te eten. Honger? Dat woord mocht ik vroeger nooit gebruiken, mijn moeder: “Honger hadden we in de oorlog, nu heb je hooguit zin in eten”. Nou goed, trek in een snack dan!

Hier in Thailand eet ik meestal rond de klok van acht uur ’s avonds en dat gevoel van toch nog wat willen eten voor het slapengaan komt meestal na het eten van Thaise gerechten. Die rijstgerechten vullen behoorlijk, maar zijn ook zeer licht  verteerbaar, zodat het niet verwonderlijk is als er toch een hongerig gevoel op komt zetten.

Wat kun je dan het beste eten?

Je kunt dan mee doen met de vele Thais, die je ’s avonds laat nog een hele maaltijd ziet nemen of thuis of in kleine stalletjes in de stad. Met een volle maag gaan slapen is niet goed, maar al te hongerig naar bed gaan is ook geen goed idee, want in beide gevallen kan je slaap worden verstoord. Een beter alternatief is een stukje fruit omdat het licht is, maar toch vullende voedingstoffen zoals vezels bevat. Het beste dat je kunt eten? Die prijs gaat naar een banaan.

Waarom de banaan?

Bananen bevatten het stofje tryptofaan. ,,Dat is een grondstof voor serotonine. Omdat je lichaam dat essentiële aminozuur niet zelf kan aanmaken, moet je het via voeding binnenkrijgen”, vertelt apotheker en orthomoleculair voedingsspecialist Carmen Cheung in een recent artikel in het Algemeen Dagblad, ,,Een tekort aan tryptofaan, en dus ook aan serotonine, kan leiden tot depressiviteit, angst, onrust, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Doordat je lichaam als het donker is serotonine omzet in melatonine, je slaaphormoon, krijg je misschien ook last van slapeloosheid”.

Zo, dat weet u nu ook weer, tryptofaan komt dus in bananen voor, maar ook in andere voedingsmiddelen als amandelen, pompoenpitten, kalkoen, avocado en pure chocolade.

Daarnaast is een banaan de ideale snack vanwege zijn hoge aantal koolhydraten. Volgens de National Sleep Foundation helpen koolhydraten tryptofaan naar de hersenen te brengen waar het serotonine kan aanmaken. Een banaan bevat daardoor iets meer koolhydraten en suikers dan ander fruit, maar het is een goede bron van vezels die je darmflora gezond houden.

Tot slot zit er ook veel magnesium in de gele fruitsoort. Die vitamine werkt als een soort natuurlijke spierverslapper en helpt ook om hoofdpijn te voorkomen.

Kortom, het ideale slaapmutsje dus.

Bron: deels uit Algemeen Dagblad

8 reacties op “De banaan als slaapmutsje in Thailand”

 1. Jacques zegt op

  Goede tip en alleen voor fruit kom ik er uit. Zelf neem ik bij het opstaan (het slapen gaat mij goed af) altijd een banaan en vaak in de loop van de dag nog een bananen shake. Mijn hobby in Thailand is het hardlopen (al hoewel dit niet meer zo snel gaat op mijn oude dag) maar de minimarathons daar beleef ik nog veel plezier aan en de bananen helpen mij hierbij.

 2. Maryse zegt op

  Geweldig informatie, kan ik goed gebruiken! Morgen koop ik een trosje en eet ik voortaan iedere avond na de maaltijd een banaan.

 3. RobertStedehouder zegt op

  Wat een nuttig, goed geordend en helder geschreven artikel! Vond ik maar eens zo’n wijze, Thaise vrouw als die dokter.. Naar mijn weten bevat volle melk ook tryptofaan, als dat nog mogelijk is na alle industriële verwerking. Maar de twijfelloos beste manier om serotonine aan te maken is m.i. voor rond 20 euro een potje 5-HTP kopen, via internet of bij een winkelketen zoals Holland&Barret, want de hersenen moeten Tryptofaan omzetten naar 5-HTP om door de hypofyse ontvangen te kunnen worden. Een pijnarts leerde me tevens dat het onmogelijk is met zelfvertrouwen in de wereld te staan zonder voldoende aanmaak van serotonine, hij en mijn internist adviseerden mij beiden 5-HTP te blijven gebruiken, als Bruin het trekken kan. Evenwel, dank u wel voor het informatieve en tegelijk zo aardig geschreven artikel!

 4. Cornelis zegt op

  Vergeet niet de banaan als energiebron: op een paar van die gele rakkers fiets je zo 100 km weg – en dan is slapen ook geen probleem meer! Ennne, het genoemde magnesium voorkomt ook nog eens spierkramp bij zo’n inspanning.

 5. Roel zegt op

  Deze info even aandachtig gelezen alsook de commentaren hierop.
  Dus ga ik bij deze maar even een trosje bananen aanschaffen. Echter weet ik niet of we het hier hebben over de thaise bananen welke kleiner maar zoeter zijn of de de grotere euro bananen?

 6. Cornelis zegt op

  De banaan is natuurlijk ook een geweldige brandstof-bron voor de sporters onder ons. Bij m’n langere fietsritten gaan er altijd wel een paar mee!

  • Cornelis zegt op

   Sorry, ik zag te laat dat ik in 2019 al een soortgelijke reactie plaatste……

   • Rob V. zegt op

    Ik kon er wel om lachen Cornelis, je bent duidelijk nog dezelfde mening toegedaan. Prima toch? 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website