Van: Hans Bos
Datum: 23 november 2016 11:35
Onderwerp: problemen zorgverzekering Nederlanders in het buitenland
Aan: [email protected]

Geachte heer Krol/beste Henk,

De kosten voor een Nederlandse zorgverzekering in het buitenland rijzen de pan uit.

Ik geef mijzelf als voorbeeld, maar uit ervaring en correspondentie weet ik dat vele duizenden Nederlanders in het buitenland met dezelfde problemen kampen.

Als gepensioneerd journalist (68, VNU-dagbladen/ Reed Business Information/ www. thailandblog.nl) woon ik inmiddels 11 jaar in Thailand.

Ik ben verzekerd via de Universeel Compleet Polis van Univé. Op zich een prima verzekering die destijds begon met een premie van 295 euro per maand.

Komend jaar betalen de verzekerden maar liefst 572 euro per maand, dus bijna het dubbele. Dat is 52 euro méér dan in 2016. Daar is weinig reden voor, gezien het feit dat de medische kosten in Thailand ongeveer de helft goedkoper zijn dan in Nederland.

Zeker voor mensen met AOW en een klein pensioen, dreigen de kosten voor verzekering ondraaglijk te worden. Ik zie dan ook steeds vaker Nederlanders om mij heen die afzien van hun zorgverzekering. Zij lopen dus onverzekerd rond.

Overstappen naar een Thaise/Duitse of Franse verzekering biedt alleen soelaas voor de gezonden onder ons, daar bestaande aandoeningen worden uitgesloten. Dan heeft verzekeren vaak geen zin.

We hebben soms de indruk dat Univé en ONVZ buitenlandse klanten liever kwijt dan rijk is. ONVZ neemt in ieder geval geen nieuwe verzekerden meer aan.

Voor velen onder ons blijft in de nabije toekomst weinig anders meer over dan terug te keren naar Nederland om daar de laatste jaren te slijten. Sommigen wonen hier al tientallen jaren en hebben een gezin met alles wat daar bij hoort.

Ik vraag u vriendelijk om zich eens te buigen over deze problemen. Op onze steun bij de komende Kamerverkiezingen kunt u in ieder geval rekenen.

Uiteraard ben ik altijd bereid tot het geven van nadere toelichting.

Protest tegen Univé bij Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekering

Ombudsman brandt vingers niet aan 37 procent premieverhoging Univé

Met dank en groet,

Hans Bos

68 reacties op “E-mail aan 50+: Problemen zorgverzekering Nederlanders in het buitenland”

 1. Slagerij van Kampen zegt op

  Kan het verhaal van Hans helemaal onderschrijven, in zoverre dat ik zelfs geen informatie kon bemachtigen over de door hem genoemde polis. Heb Unive, waar ik eigenlijk al mijn verzekeringen heb afgesloten, meerdere keren verzocht om informatie over een polis voor het geval ik definitief naar Thailand zou vertrekken. Onbekend, men wist nergens van. Zei men tenminste. Plots kreeg ik papieren thuis gestuurd: U gaat emigreren. Wij hoeven u dus niet langer te verzekeren. Gelieve deze formulieren binnen een maand ingevuld te retourneren.
  Goed, ik woon en werk nog steeds in Nederland dus daar is niets van gekomen. Maar klaarblijkelijk bestaat die verzekering toch dus. Alleen peperduur. Bovendien zou ik mijn vrouw die nu beide nationaliteiten heeft ook graag goed verzekeren. Zij is hier ook bij Unive verzekerd. Maar als ik de bedragen lees blijven we toch maar ieder jaar een half jaartje in Nederland na mijn pensioen. Kan dan hier ook gewoon blijven werken tenslotte en mijn vrouw blijft ook nog eens AOW opbouwen. Volgens mij wisten ze daar bij Unive echt wel waar ik het over had maar zijn ze ons inderdaad liever kwijt dan rijk.

 2. Ger zegt op

  Als niet-ingezetene van Nederland heb je geen rechten voor wat betreft de ziekenkostenverzekering zoals een ingezetene . Nu kun je veel brieven gaan schrijven aan een partij met 1 zetel of zo in de 2e kamer maar dat lost toch niets op.
  Accepteer de situatie en ga op zoek naar een goedkopere verzekering of doe als de meeste Thaise mensen die een beroep doen op het staatsziekenhuis als het nodig is want dat is goedkoop.

  • Ger zegt op

   als aanvulling op mijn reactie: maak een spaarpot van de niet betaalde premies en zorg hiermee voor je eigen fonds en doe een beroep op het gespaarde bedrag als het nodig is. En als buitenlander kun je een beroep doen op hulp in een staatsziekenhuis.
   Als de premie het komende jaar 572 euro is bij een koers van 37 baht is per maand 21164 en dus per jaar 253968 baht apart leggen voor een eventueel beroep bij ziekte, in 4 jaar tijd meer dan een miljoen. En als het ernstig is gewoon een ticket naar Nederland en je daar laten behandelen.

   • Albert zegt op

    Jammer maar dat werkt niet.
    Zoals al vaker op deze site beschreven is,
    Je moet dan eerst in Nederland weer ingeschreven staan en dan gaat je wachttijd in alvoor je recht krijgt op enige vergoeding.
    Bovendien heb je dan al een kwaal en kun je aanvullende verzekeringen vergeten.

    • Ruud zegt op

     Albert dat is onzin, vanaf de dag dat je weer voet zet in Nederland en je inschrijft bij een gemeente, bijv. tijdelijk inwonend bij familie of hotel, ben je permieplichtig en kan je direct ingeschreven worden bij een verzekeraar. Daarnaast zal elke arts of ziekenhuis u helpen in geval van nood.
     Ik ben zelf na jaren in Thailand terug gekeerd in Nederland en moest premie betalen, vanaf de dag dat ik door de douane ben gekomen.

  • willem zegt op

   Hi Ger ,
   ik ben het met je eens als je in geschreven staat in je woonplaats en je hebt een yello book kan je als je boven de 70 jaar bent , je dan beter naar het staats ziekenhuis gaan
   .
   Ik ben diabeetes en ga elke maand naar het staats zieken huis en betaal 2000 thb voor bloed urine onderzoek en medicijnen en insuline voor het spuiten .

   Goede en strenge controle door de arts en heb 1 x een hypo gehad was helemaal van de wereld ben met ambulance naar het ziekenhuis gebracht en heb 1 week in het hospital gelegen kosten 7000 thb incl ambulance en een week aan de infuus , dat kwam door dat ik niet naar een dokter was gegaan .
   Het is maar als voorbeeld dus zo slecht is het staats hospital nog niet.

   groetjes Willem

 3. Jan zegt op

  Mijn premie voor de verz. bij ONVZ is verhoogt van 432 naar 446 eur. Het betreft een ziektekosten verz. + aanvullende verz. op basis van een ingezeten van NL + aanvullend.

  Vr Gr. Jan.

  • ruud zegt op

   Als u verzekerd bent op basis van ingezetene van Nederland, bent u blijkbaar niet uitgeschreven uit Nederland… of de verzekeraar weet dat niet.

   • Jan zegt op

    Ik bedoel Ruud dat de polisvoorwaarden van mijn ONVZ buitenland verzekering gelijk zijn aan de basis ziektekosten verz. in NL . Nog even voor de duidelijkheid, ben uitgeschreven in NL en 77 jaar oud.

    Vr Gr. Jan.

 4. erik kuijpers zegt op

  Het door elkaar heen gebruiken van “Nederlandse zorgverzekering” en “Zorgverzekering voor Nederlanders” is verwarrend.

  “Nederlandse zorgverzekering”, Hans, dan denk ik aan de Zorgverzekeringswet die op 1-1-2006 is ingegaan. Daar heb je, als je NL inkomen hebt, recht op in EU, EER, Zwitserland en acht verdragslanden en dan ben je juist goedkoper uit dan in NL behalve in Noorwegen. Het Zorginstituut Nederland heeft een overzicht van de landenfactoren.

  Jij hebt het over een ander soort polis. Ga je het dekkingsgebied uit, ik gaf net een lijstje, dan kom je terecht in hetzij de buitenlandpolissen van NL verzekeraars, de internationale verzekeraars of de Thaise verzekeraars en die hanteren het beleid dat ze eerst de persoon beoordelen of keuren, de medische geschiedenis opvragen en dan accepteren, weigeren, of uitsluitingen opleggen of hogere premie of beide van de laatste twee opties.

  Jammer dat je niet aankaart hoe wij op 1-1-2006 uit de particuliere ziektekostenverzekering zijn gegooid en twee jaar terug uit de heffingskortingen met tegelijk een 62% belastingverhoging in schijf 1. Dan had meneer Krol mogelijk zicht kunnen krijgen op de maatregelen tegen de mensen die het lef hebben de polder de rug toe te keren. Hoewel, de heer Krol heeft toch meegestemd?

  Dat mensen terug naar NL gaan, wel, ik hoor ook andere geluiden. Ik zal zelf niet naar NL gaan maar heb een zonniger doel voor ogen. Doch dat ik vanwege de ontbrekende ziektekostenpolis hier weg ga staat wel vast en ook dat het een EU land gaat worden. Ik ben, voor de volledigheid, 70.

  Tenslotte; wat kost het in NL? Ik zal het voorrekenen.

  Bij 12.000 euro AOW per jaar en 12.000 euro pensioen betaal je vooreerst, ik rond het af, 1.200 euro nominale premie, 400 euro eigen risico, en 3.800 euro premie zorgverzekeringswet plus premie WLZ. Tel dat op en je komt op 5.400 euro, dus 450 euro per maand al heb je onder omstandigheden in NL (nu nog, ‘Dijkhuizen’ komt er aan….) recht op zorgtoeslag. Dus zo goedkoop is NL ook niet als je het moet betalen van de pensioen- en AOW-centen.

  • Harrybr zegt op

   Helemaal mee eens. Dat beetje premie van ca € 1300 + eigen risico van € 385 is maar een schijntje van de totale kosten aan zorg. De rest gaat via de belastingen, nl 6.75 % inhouding op het bruto loon bij iedereen resp 5.75% op de AOW.
   Kijkend naar de begroting: staat daar E 75,6 miljard op / 17 mln NL-ers € 4447 per hoofd. Dan komt ook nog eens uit de Sociale Zaken een bijdrage voor de AWBZ en komen we in NL dus uit op E 5342 per hoofd. Ter vergelijk: Zwit: € 6934, Nwg € 6567, Dui € 5267, Zwe: € 5227, Lux € 5155, Ier € 5107, USA: € 9451.
   Oftewel:
   a) zo beroerd doet NL het nog niet. En die eigen verzekering a € 4500 is nog steeds goedkoper
   b) Waarom moet een NLe belastingbetaler mee betalen aan iemand, die zo duidelijk aangeeft NL te hebben verlaten ?
   c) hoevelen van u melden zich – met het NLe paspoort in de hand – terug als de oudedagskosten in TH te hoog oplopen en onderdak gevonden moet worden in een NLs verzorgingstehuis ? Op kosten natuurlijk van de achtergebleven NLe belastingbetalers.

   • tooske zegt op

    Op kosten van de NLe belastingbetalers, laat me niet lachen.
    1. Ik betaal nog steeds belasting in NL.
    2. Heb meer als 40 jaar hard gewerkt en belasting en premies betaald.
    3. Heb in die 40 jaar ook ziekenfonds en zorgpremies betaald en nooit een ziekenhuisbed gezien.
    DUS IK DENK DAT WE NOG WEL ENIGE RECHTEN TEGOED HEBBEN .

    • ruud zegt op

     Bij een verzekering bouw je geen rechten op.
     Je kunt als je je huis verkoopt ook je betaalde premie van je opstalverzekering niet terugvragen, omdat je geen brand hebt gehad.

     En mogelijk betaalt u nog belasting in Nederland, maar u betaalt niet meer voor de sociale verzekeringen.

   • Gerard zegt op

    Op basis van de cijfers die Erik Kuipers heeft gegeven nl. 12.000 AOW en 12.000 pensioen kom ik met de perc. 6.75% pensioen en 5.75% van AOW op resp. 810 en 690 wat een totaal geeft van 1500 Euro.
    Tel je daar de 1300 en 385 eigen risico op dan kom je op 3185 euro geeft per maand gemiddeld 265,42 Euro.
    Zo zie je maar dat het per situatie flink kan verschillen. Hans Bos moet dan wel een flinke pensioen krijgen om op een totaal van 572/mnd te komen in Nederland.
    Verder betaal je nog steeds (inkomens) belasting over AOW en als ex (semi) ambtenaar over je ABP pensioen waar niets tegenover staat.

    Om met een overall gemiddelde (5342Euro) te zwaaien is dus volkomen ongepast.

    • erik kuijpers zegt op

     Gerard, je vergeet de WLZ.

     • Leo Th. zegt op

      De premie WLZ (sinds 2015 in de plaats gekomen voor de AWBZ) bedraagt 9,65% over maximaal € 33.715,=. Maar op de AOW-uitkering wordt geen WLZ premie ingehouden. Erik, in jouw berekening ga je ervan uit dat een AOW-er, woonachtig in Nederland, met een bruto inkomen van € 24.000,= een bedrag van € 3800,= aan premies ZVW en WLZ kwijt is. Dat is onjuist, hij/zij betaalt enkel premie ZVW, thans 5,5%, derhalve een bedrag van € 1380,=. Dus € 2480,= minder dan in jouw berekening. Voor de duidelijkheid, Nederlandse AOW-ers in Thailand, die zich hebben laten uitschrijven, kunnen geen beroep doen op de ZVW en hoeven dan ook geen premie daarvoor te betalen.

      • erik kuijpers zegt op

       Nee, Leo TH, kijk maar op de SVB site en kies AOW bedragen zonder heffingskorting.

       Er wordt 18,65 procent ingehouden waarvan 8.40% loonbelasting, 0.60% premie ANW en 9,65% WLZ. WLZ betaal over het hele belastbare inkomen doch met een bovengrens, je betaalt hem alleen in schijf 1 en 2 net als andere volksverzekering.

  • Ger zegt op

   citaat : “Jammer dat je niet aankaart hoe wij op 1-1-2006 uit de particuliere ziektekostenverzekering ”

   Als je daar problemen mee hebt kaart dan ook gelijk aan dat je leeftijksgenoten al met 57 1/2 jaar met vervroegd pensioen konden en de huidige 50-tigers pas 10 jaar later. En dat de huidige 50-tigers in de jaren 80 te maken kregen met ingevoerde jeugdlonen terwijl jou generatie daar geen last van had want die waren al wat ouder ….. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

 5. Petervz zegt op

  Nederland heeft een duidelijk ander beleid dan Thailand. In Nederland hebben alle ingezetenen dezelfde rechten ongeacht de nationaliteit, terwijl In thailand all thais dezelfde rechten hebben ongeacht het land waar ze verblijven.
  Dat heeft dan gevolgen voor zaken zoals verzekeringen, want de relatief kleine groepen in landen buiten Europa zijn voor Nexerlandse / Europese verzekeraars niet echt interessant.

  Premies rijzen inderdaad de pan uit. Ten dele schuldig zijn de farmaceutische en medische apparatuur bedrijven die constant nieuwe maar peperdure medicijnen en produkten ontwikkelen. Mensen blijven daardoor weliswaar telkens langer leven, maar de kosten daarvoor zijn voor velen bijna niet meer haalbaar. Een andere reden is de vergrijzing van de maatschappij. Meer ouderen betekent hogere medische kosten.

  Wellicht dat er ooit nog eens een pakket komt dat bv bepaalde dure behandelingen uitsluit en daarmee de premie relatief laag kan houden.

 6. jhvd zegt op

  Hans Bos,

  Ja sorry, het moet mij van het hart.
  Het is verschrikkelijk voor jou en de anderen.
  Maar 90% van de mensen op deze site reageren op een manier waar van ik denk heb je het bericht wel gelezen, niet dus.

 7. Maarten Vasbinder zegt op

  Reden temeer, ons aan te sluiten bij de VBNGB. De voorzitter Cees van der Wiel heeft beloofd rond de kerst een brief te schrijven voor dit blok. Ook in Europa zijn er momenteel grote problemen met de Nederlandse verzekeringen. De ONVZ heeft de premies voor Nederlanders in Spanje zelfs verdubbeld. We kunnen alleen een “vuistje” maken, als we georganiseerd zijn. De organisatie bestaat al. Hoe groter die is, hoe beter. Misschien kan een organisatie die meer dan honderdduizend leden heeft, iets bereiken bij de Thaise overheid? Daar zijn ideeën voor, die een win-win situatie kunnen opleveren.

 8. Christiaan H zegt op

  Toen ik in 2001 plannen maakte om naar Thailand te verhuizen, ben ik met mijn eigen ziektekostenverzekering en met nog een paar andere verzekeringsmaatschappijen gaan praten.
  Het waren eerlijke en open gesprekken.
  Men maakte mij bij alle verzekeringsmaatschappij duidelijk, dat in de loop van de jaren de premie drastisch zouden stijgen voor hen, die in het buitenland wonen.
  Voor Thaise ziektekostenverzekeringen destijds was ik al te oud. En AA Insure Hua Hin bestond toen nog niet. Dus heb ik van de opbrengst van mijn woning in Nederland een buffer aangelegd om onverhoopte medische kosten de baas te kunnen zijn.

 9. Eduardus zegt op

  Heb mij twee weken geleden laten behandelen voor een acute ontsteking in mijn onderbeen, op advies van de dienstdoende arts met spoed opgehaald door een ambulance, een week hospitaal plus twee weken aan medicijnen als nabehandeling, kosten totaal 8.126,00 baht.

  • Eric Donkaew zegt op

   Dat moet dus een staatsziekenhuis zijn. Klinkt uitstekend en de kosten zijn om te lachen. Een nichtje van mijn vrouw is verpleegster en komt ook met dit soort bedragen. Vooral verpleging kost bijna niets.
   De meeste expats zweren bij een ziekenhuis als het Pattaya Bangkok hospitaal of Bumrungad. Maar waarom eigenlijk? Is zo’n ziekenhuis nou echt zo veel beter dat het de hoge kosten waard is?
   Waar ik naar toe wil: volgens mij kun je als Europeaan, als je een redelijk bedrag aan eigen geld hebt, best onverzekerd in Thailand wonen. Mits je natuurlijk tevreden bent met een staatsziekenhuis.

   Zie ik iets over het hoofd? Zijn er meer expats die ervaring hebben met staatsziekenhuizen en er wat over kunnen vertellen? Is het misschien zelfs mogelijk je te verzekeren voor opname in zo’n ziekenhuis?

   • René zegt op

    Ja, je ziet iets over het hoofd.

    “Waar ik naar toe wil: volgens mij kun je als Europeaan, als je een redelijk bedrag aan eigen geld hebt, ………..”

    Heel veel mensen hebben dat ‘redelijke bedrag’ niet ……. en wat is redelijk?

 10. Wim van Beveren zegt op

  Tot nu toe heb ik als niet verzekerde geluk gehad, ben ruim 5 jaar in Thailand en niet verzekerd wegens leeftijd, inmiddels 70, en medisch verleden, zwaar hartinfarct in 2005
  In Nederland werd mij verteld dat ik bij geen medicijn gebruik kon wachten op de volgende grote klapper.
  Ik heb bijna nooit wat, gebruik zo goed als geen medicijnen.
  En als ik eens wat heb vraag ik advies aan een thaise parmacist die volgens mij meer kennis hebben dan de gemiddelde nederlandse huis arts.
  Voor 200 baht koop je dan redelijk goede medicijnen.
  Nogmaals ik heb geluk, hopelijk blijft dat zo.
  Het is dan wel handig dat je een finciele buffer heb.
  Ook heb ik nog een lieve zorgzame vrouw.

 11. chris zegt op

  Het moet me van het hart dat blijkbaar een deel (hoe groot dat deel is weet ik niet) van de Nederlanders die eigenlijk permanent in Thailand wensen te verblijven nog steeds de geneugten van het vaderland dat zij verlaten hebben willen smaken. En boos worden als dat niet lukt. Wel in Thailand wonen (als gepensioneerde expat, dus met AOW, een pensioen en waarschijnlijk vermogen of spaarcentjes) met geringere kosten voor huisvesting (of een groter en mooier huis dan in Nederland), water en electriciteit, benzine, eten en drinken naast het mooie weer, een meer relaxed leven en wellicht een zorgzame Thaise partner. Maar intussen blijven klagen over dat wat we missen: een – naar de normen van het vaderland – ‘betaalbare’ zorgverzekering, zoute haring, peperkoek of een goede sigaar.
  Als je hier leeft moet je je ook Thais (gaan) gedragen. En dat betekent op het gebied van gezondheidszorg: als je niet veel geld hebt zo gezond mogelijk leven; als je officieel getrouwd bent met een Thaise vrouw een ziektekostenverzekering via haar werk of de 35-baht regeling. En als je rijk bent, een spaarpotje aanleggen (zie Ger) of een dure verzekering kopen.
  Tenslotte. We gaan allemaal dood en als je als een Thai leeft geloof je in reincarnatie en is het dus niet zo erg om dood te gaan: je komt een keer terug op deze aarde. Wellicht als directeur van een zieketekostenverzekeraar.

  • rob zegt op

   Ik lees doorlopend op dit blog dat er vanuit wordt gegaan dat een ieder naast de AOW een ( riant ) pensioen en / of spaargeld heeft indien hij of zij in Thailand gaat wonen.

   Ik vraag mij af hoe AOW ‘ers met alleen de AOW uitkering of met een klein pensioentje van 100 of 200 euro ( bruto ) erbij en zonder spaargeld het redden in Thailand. Zijn zij dan allemaal onverzekerd ?

   Ik weet zeker dat zulke mensen er ook zijn, ken er ook een , maar die leeft van dag tot dag in een klein appartementje in Chiang Mai en geeft weinig geld uit , gaat vrijwel niet uit, betaald de huur en zijn eten, drank en rookwaren ( 3 tot 4 pakjes sigaretten per dag….net as ik overigens ) , benzine voor de motorbike en that’s it. Het lijkt mij dat hij dus ook geen geld heeft om een verzekering te betalen.

 12. Michel zegt op

  Wat een bedragen zeg. Niet normaal.
  Ik raad iedereen aan eens naar een verzekering bij http://www.bupa.co.th/en/individuals.aspx te kijken. Daar kom ik op heel andere bedragen voor een ziektekostenverzekering.

 13. bona zegt op

  Mogelijk is dit de ideale gelegenheid om terug te keren naar het onderwerp : Dossier voor Belgen: Wat te doen na uitschrijving, het ziekenfonds, d.d. 23/10/2016 door Lung Addie, waar ik de vraag stelde of de Expat verzekering van Assudis met een jaarpremie van 450 euro, al dan niet tot de mogelijkheden zou behoren ?
  Mogelijk is er ondertussen reeds enige info desbetreffende ?
  Dit zou een prachtoplossing zijn voor velen.

  • Henk zegt op

   Wat voor info wil je hebben ?? Je gaat gewoon naar hun homepagina en je vult een en ander in en binnen enkele minuten heb je je polis in je mailbox ,deze gaat in zodra je de 450 Euro betaald hebt .De max uitkering is 12500 Euro.Zelf heb ik deze polis al een langere tijd .

   • Eddy zegt op

    Beste Henk,

    Toch een kleine opmerking, dit komt van Assudis;

    Deze bijstandsverzekering is GEEN ziekteverzekering, deze dekt enkel en alleen de dringende medische kosten in Thailand en eventuele repatriering naar België.

    Eveline Minne
    AXA Assistance Broker Solutions
    Productie – Assudis nv
    Sleeckxlaan 1 – 1030 Bruxelles

    Einde citaat.

    Enkel dringende medische kosten, opname via spoed, geen probleem. Maar veronderstel een prostaat operatie of cataract operatie of kanker of … vallen niet onder dringend. Je kan/moet daarvoor terugkeren naar Belgie/Nederland.

  • lung addie zegt op

   Beste Bona,

   nog een beetje geduld. De ziekteverzekering komt er aan onder, eerst de vorm van een enquete, en dan onder de vorm van besluiten. De teksten zijn geschreven maar Lung addie wacht op het laatste deel van zijn dossier “uitschrijven voor Belgen”. Lung addie heeft ookn de nog andere zaken te doen dan help desk te spelen …. die ziekteverzekering is hem reeds lang een doorn in het oog …. Begrijp er geen sikkepit van als ik hier alles lees van de Nederlanders ….

   • David H. zegt op

    @ Lung Addie :https://www.assudis.be/files/nl/pdf/avexpat.pdf

    Ik heb die Axa reisbijstands ASSUDIS verzekering van 450 euro jaarpremie eens bekeken en heb ook hun volledige polis gevonden met alle addertjes (zelf te zoeken ..) en beperkingen , lijkt op eerste zicht goed , ook omdat er een repatrieeringsvlucht mogelijk is”,dead or alive ” …., maar ik weet niet of ze met ex[att ook UITGESCHREVENEN BEDOELEN , daar het maximal een reis of verblijf van 1 jaar betreft ,…. dus wat ? als je permanent in Thailand verblijft ..?

    Lijkt me wel ideal voor Belgen die bvb part time in Belgie of Nederland en Thailand verblijven .
    Maar zoals met alle verzekeringen dient het diep uitgespit en uitdrukkelijk verklaard worden
    link voor de algemene voorwaarden (PDF bestand) leest wel duidelijk paragraaf per paragraaf}

    https://www.assudis.be/files/nl/pdf/avexpat.pdf

    • David H. zegt op

     Eerst naar hun algemene site en dan naar algemene voorwaarden klikken , blijkbaar direct de link gebruiken werkt niet

     https://www.assudis.be/nl/expatwar.aspx daarna algemene voorwaarden kiezen om dat pdf bestand te downloaden :https://www.assudis.be/files/nl/pdf/avexpat.pdf

   • bona zegt op

    Beste Lung Addie,
    Alle begrip en respect hiervoor, het ganse dossier voor Belgen is uitstekend samengesteld, mijn oprechte dank hiervoor.
    Als de tijd gekomen is, en je alle nodige inlichtingen hebt, zou het misschien nuttig zijn om tevens te weten te komen of deze vorm van verzekering, tevens tevens aanvaardbaar zou zijn voor de aanvraag van het 10 jaar visa?
    Nogmaals vriendelijke dank voor alles.

 14. ruud zegt op

  Het probleem is natuurlijk domweg, dat de ouderen in Thailand de verzekeraar gewoon een hoop geld kosten.
  Los van de administratieve rondslomp, die die verhoudingsgewijs kleine groep mensen meebrengt.

  Als je een hoop geld betaalt voor een verzekering, ga je niet in de wachtkamer van een staatsziekenhuis zitten, maar stap je een peperduur particulier ziekenhuis binnen.
  Je stapt ook niet eerst naar een huisarts, maar gaat regelrecht naar het ziekenhuis.
  Dat, en het feit dat het vaak ouderen met vaak veel klachten betreft, maakt de zorg gewoon onbetaalbaar voor de Nederlandse verzekeraar.

  Dat is vervelend voor u, maar niet de schuld van de verzekeraar.
  Die vindt terecht, dat hij niet uw problemen hoeft op te lossen.

  Een gedeeltelijke oplossing zou mogelijk zijn, een polis die alleen zorg in de staatsziekenhuizen betaalt.
  Maar dat is dan weer een regeling specifiek voor Thailand, dus het lijkt me dat de verzekeraar daar ook weinig interesse in zal hebben.

  • Jan zegt op

   Beste Ruud,

   De ONVZ betaalt de ziektekosten tot het basis tarief wat in NL gebruikelijk is, als de kosten hoger worden dat tarief dan moet ik dat zelf betalen dus ik ga niet in een peperduur hospital zitten Ruud.
   Ik heb een medicijn nodig wat hier drie keer zo duur is als in NL. De ONVZ vergoed mij alleen de markt conforme prijs van dat product in NL dus het verschil moet ik zelf betalen.

   Vr. Gr. Jan.

   • ruud zegt op

    Beste Jan, ik val u niet aan, maar als ik mijzelf als voorbeeld neem:

    Ik ben inpatient.
    Dus als ik een kleinigheidje heb voor een dokter, moet ik zelf betalen.
    Maar als ik naar een particulier ziekenhuis ga, wordt ik binnen tien minuten geholpen en als ik naar een staatsziekenhuis ga zit ik uren in de wachtkamer.
    Nu weet ik niet wat het consult in het staatsziekenhuis kost, maar zelfs al was het gratis ging ik toch niet een paar uur in de wachtkamer zitten, voor die 400 Baht.
    Hoe dan, als je een verzekering hebt??
    Dan ga je toch helemaal niet proberen, om het zo goedkoop mogelijk te doen.
    Je betaalt een hoop geld, dus je profiteert ervan.

    En het gaat natuurlijk niet alleen om de hoogte van de vergoeding.
    Veel belangrijker is de frequentie van de bezoeken aan de dokter.
    Als je een particulier ziekenhuis binnenwandelt, wordt je enthousiast welkom geheten, al is je probleem nog zo onbeduidend.
    Er is dus helemaal geen rem op de uitgaven, zelfs al wil je iedere dag bij de dokter langs.
    Dat is wat de zorg in Thailand zo duur maakt.

 15. Daniël M. zegt op

  Ik ben geen Nederlander, maar een Vlaming. Dus heb ik hier niks rechtstreeks mee te maken. Maar Vlaanderen volgt vaak het voorbeeld van Nederland, België in iets mindere mate. Jawel, wij hebben hier verschillende regeringen. En dat voor een klein landje…

  Nu terzake. Ik ga jullie geen ongelijk geven. Ooit zal ik misschien in hetzelfde bootje als jullie terecht komen. Al duurt dat nog zeker 10 jaar of iets meer… Ik heb ook al overwogen om tijdens mijn pensioen naar Thailand te emigreren. Maar dat hangt dan ook af van de evolutie hier en daar. Alhoewel… België of Thailand? In jullie geval Nederland of Thailand?

  Sinds enkele weken denk ik aan een andere mogelijkheid: waarom niet enkele maanden (de wintermaanden?) in Thailand en de andere maanden in een goedkoop land in de EU zoals… Spanje?

  Spanje is toch ook een land waar het leven goedkoper is dan hier? Het valt binnen de EU, dus die zorgmaatschappijen verliezen dan hun recht om jullie zomaar buiten te gooien, nietwaar? Je kunt dan ook perfekt uw bankrekeningen behouden en eventueel en tripje maken naar Nederland (of België) voor een nieuwe bankkaart af te halen en om eventueel familie en vrienden te bezoeken. Het klimaat is in sommige Spaanse regio’s ook iets beter dan in Nederland of Thailand… Wanneer het klimaat in Thailand ondraaglijk is (maart – april), dan is het in Spanje lente…

  Het is maar een idee, dat weet ik. Er zijn nog andere nadelen aan dit idee, zoals wat gebeurt er met uw Spaans appartement of huis als je in Thailand vertoeft? Of waar verblijf je in Spanje? Betaal je dan belastingen in Spanje of Nederland? Je moet dan ook minstens Spaans of Engels kunnen spreken.

  Maar ik zie hier wel een mogelijkheid om de problemen met de zorgverzekering in het buitenland (gedeeltelijk?) op te lossen of te omzeilen. Of toch op zijn minst om de kosten iets naar omlaag te krijgen…

  Zou dit geen oplossing kunnen zijn? Volgens mij is het op zijn minst een idee om te overwegen.

  Ik moet toegeven dat ik zelf (nog) nooit naar Spanje geweest ben, maar er zijn vast wel lezers die Spanje goed kennen. Het hoeft niet Spanje te zijn. Misschien in (het zuiden van) Frankrijk of Italië?

  • Henk zegt op

   Je komt met de oplossing om in 2 verschillende landen te gaan wonen en meteen barst je los met vragen hoe of wat met de belasting etc .Mijn vraag is ::Denk je dat je veel goedkoper uit bent als je er 2 huizen op na moet houden of ga je telkens leuren om je huis voor een half jaar te verhuren om na die tijd een uitgeleefde woning terugvind die je in de eerste maanden weer mag opknappen om leefbaar te maken ??Volgens mij geen goede oplossing om het zorgverzekeringsprobleem op te lossen.

   • Daniël M. zegt op

    Ik heb in mijn reaktie duidelijk geschreven dat ik aan deze mogelijkheid denk en dat het volgens mij een idee is om te overwegen. Dit is dus duidelijk niet DE oplossing, maar wel EEN mogelijke oplossing.

    En inderdaad, er zijn veel vragen. De vragen die in mijn reaktie staan zijn er enkele van.

    Misschien zijn er lezers die hiermee ervaring hebben en kunnen misschien ook hun ervaringen met deze zorgverzekering mededelen.

  • Nelly zegt op

   Daniel,
   Zo lang dat je in belgie pensioen ontvangt en er dus ook bijdragen op betaald, en je ieder je jaar je ziekenfondspremie betaald, blijf je in Belgie verzekerd. Dat wil zeggen, dat je in Belgie naar de doc mag, medicijnen halen ed. en dat dit terug betaald word door het ziekenfonds. In thailand heb je uiteraard geen recht op ziekenfonds. Echter, als je ieder jaar in Belgie naar je huisarts gaat, grondig laat onderzoeken, eventeel bloedonderzoek, medicijnen voor een heel jaar meehebt, dan ben je in ieder geval al redelijk goed voorzien. wij hebben hier dan nog een ongevallenverzekering. Word je dan werkelijk ziek, kan je nog altijd overwegen om terug naar belgie te gaan, indien mogelijk.

 16. René Martin zegt op

  Voor iemand die in Nederland woont betaald feitelijk net zoveel als wat Corretje in de eerste reactie naar voren bracht. Uitgaande van een gemiddeld salaris van ongeveer € 3500,- per maand betaal je ongeveer 100 euro premie voor je verzekering. Daarnaast premie zvw 189 euro en uit de belasting die je maandelijks betaalt gaat ongeveer 11 % van je bijdrage belasting (1015) a 111 ook naar de kosten voor de gezondheidszorg. Dat betekent als je die bedragen op telt € 400 te zijn. Wanneer je geen belastingen in NL betaald dan ben je volgens mij niet slecht af maar degene die wel in Nederland belasting betalen worden m.i. onterecht de toegang tot de basisverzekering onthouden.

  • Henk zegt op

   Uitgaande van een gemiddeld salaris van 3500 Euro per maand ???\
   Denk zo dat 60-80% van de expats die hier wonen NIET aankomen ,denk dat de meeste expats blij zijn als ze de helft van die 3500 euro hebben dus een vergelijking die in mijn ogen niet klopt..
   Dat laatste stuk klopt inderdaad maar ook in Nederland is de regel :::Wel de lusten maar niet de lasten !!
   Al heeft de belasting natuurlijk maar weinig met een particuliere zorgverzekering te maken.

   • René Martin zegt op

    Brutoloon bedoelde ik

  • Pim zegt op

   Nou Rene, € 3500. per maand is nog al wat ,het gemiddelde netto salaris in NL bedraagt ongeveer 1700 ‘a 1800. Euro.

   • Fransamsterdam zegt op

    De percentages die Rene noemt gaan over het bruto inkomen. 3500 bruto ligt vlak bij het modale inkomen. Dat u netto veel minder overhoudt heeft onder meer te maken met… de zorgkosten..

 17. khun zegt op

  @Ger, ik vind dit een bijzonder slecht advies. En ik zeg dit op basis van mijn eigen ervaring bij mezelf en vrienden.
  Ikzelf: Woon ca. 10 jaar hier, geemigreerd en verzekerd. Had ca. 2 jaar geleden een ernstig ongeluk waardoor ik zeker niet kon reizen, geen sprake van. De totale behandeling heeft meer dan 200.000 euro gekost. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit bedrag had ik niet op kunnen brengen van opgespaarde onbetaalde premie.
  Een vriend van mij, niet verzekerd, kan de benodigde behandelingen niet betalen, en een staatsziekenhuis wilde die niet uitvoeren. Reizen was onmogelijk, binnen 2 maanden hier overleden.
  Andere kennis, ging er prat op dat hij niet verzekerd was en wel naar engeland zou gaan om geholpen te worden indien nodig. Kreeg zwaar hartprobleem, moest direct geopereerd worden, kon het hier niet betalen. Moest lang wachten voordat hij naar engeland kon. Daar moest hij heel lang wachten voor hij geholpen werd want ze zitten niet op deze mensen te wachten. De operatie leek wel door een slager gedaan te zijn, en hij is nu hier gestorven.

  Dit is wel de andere kant van de medaille.

 18. edmond van der vloet zegt op

  Jullie kunnen een verzekering nemen bij ASSUDIS.BE kost 450 Euro per jaar en bent gedekt tot 12500 Euro per geval , er worden geen vragen gesteld over ouderdom en ziekte historie en de premie gaat ook niet ieder jaar omhoog als U ouder word.Ik ben er al een paar jaar verzekerd en heb er reeds een paar maal beroep op gedaan altijd alles tip top geregeld, U kan Mij altijd bellen op Mijn Thai,s nr 0898315012

  • bona zegt op

   Precies wat ik bedoel in mijn vraagstelling. Is er dan werkelijk niemand die enige ervaring heeft met deze mogelijkheid ?

  • erik kuijpers zegt op

   Maar bestaande kwalen zijn niet verzekerd bij Assudis. Kijk maar in de voorwaarden van die polis.

 19. pierre zegt op

  ik heb zojuist mijn verzekering gebeld om te vragen hoe het zit met mijn verzekering als ik naar Thailand zou vertrekken. als ik er 9 maanden per jaar ga wonen is het een lange vakantie en is er niks aan de hand maar ga ik er permanent wonen dan moet ik mij uit schrijven omdat zij geen verdrag met Thailand hebben.en dat is dus met de meeste verzekeringen zo.

 20. Jasper zegt op

  En toch is het erg oneerlijk. Als ik in Spanje ga wonen, wordt de premie zelfs een pak goedkoper en blijf ik gegarandeerd van (ongeveer) de zelfde zorg als in Nederland.
  Wat oneerlijk is aan geen werelddekking geven, is het feit dat de betrokkenen over het algemeen al 50 jaar ingelegd hebben in onze geweldige nederlandse ziektekostenverzekering, en vervolgens geen beroep mogen doen op diezelfde solidariteitsverzekering omdat zij buiten europa besluiten te gaan wonen.
  Dus: in Europa wel, in de wereld niet, ondanks een inleg van (omgerekend) gemiddeld 100.000 euro.
  Kan iemand mij dit uitleggen? En als wij toch bezig zijn: waarom krijgt iemand die nooit heeft ingelegd wel bij inschrijving in Nederland vanaf dag 1 wel volledige ziektekostendekking (behalve als het een repatrierende hollander is, natuurlijk. Die moeten wachten).

 21. Augusta zegt op

  Ook ik heb de zelfde problemen.
  Ga dus uit de verzekering.
  Niet vol te houden.
  Woon 8 jaar in thailand.
  Terug naar nederland nee dank u.
  Happy hier maar een mens moet
  Kiezen.
  Lof over AA brokers Hua Hin.
  Zei kunnen het ook niet oplossen voor ons.
  Dus geld opsparen is het beste en je eigen plan trekken.
  Ik ben 72??? Dus je komt
  Nergens meer terecht.
  Ongevallen verzekering via je bank??opie

 22. Facttester zegt op

  Beste Hans Bos,
  Ook ik woon in Thailand en betaal erg veel, teveel, aan premie ziektekostenverzekering. Dat je dit probleem nu aankaart bij de politiek in NL vind ik op zich goed, maar waarom je je richt tot de oppositie, uitgerekend een mini partij, in plaats van tot een verantwoordelijke regeringspartij, is mij niet duidelijk. Zou het niet meer effect sorteren je rechtstreeks te wenden tot de verantwoordelijke minister?

 23. Fransamsterdam zegt op

  Wat kun je nu van de politiek verwachten?
  Dat ze verzekeringsmaatschappijen verplichten om Nederlandse gepensioneerden in het buitenland met verlies te gaan verzekeren? Ik denk het niet.
  Dat men de dekking van de basisverzekering gaat uitbreiden met deze groep? Terwijl men alles uit de kast trekt om de stijging van de kosten in de hand te houden? Denk het ook niet.
  Zoals in eerdere reacties ook al vermeld, men denkt vaak dat de zorgkosten worden betaald uit die 100 euro premie per maand, maar dat is slechts een fractie. Totale zorgkosten Nederland ongeveer 100 miljard, bijna 6000 euro per persoon per jaar.
  En dat is dan een gemiddelde. 80% van de kosten worden gemaakt in de laatste 20% van het leven.
  Mensen die met pensioen zijn en emigreren betalen dus bij een nieuwe verzekeraar maar erg kort premie voordat ze aan die kostenverslindende laatste fase beginnen.
  Dat ze gemiddeld genomen in de jaren daarvoor geld hebben opgeleverd is natuurlijk wel waar, en dat kun je onrechtvaardig vinden, maar de politiek-financieel-economische en verzekeringsrechtelijke werkelijkheid is nu eenmaal dat het illusoir is om premierestitutie te verwachten als je geen verliespost bent geweest.
  De stelling van Hans Bos, dat zijn premie onterecht hoog is geworden en nog steeds hoger wordt (‘Daar is weinig reden voor’), is dan ook op z’n minst discutabel.
  Bovendien vrees ik dat een Kamerlid dat moeilijk kan beoordelen. Als de heer Bos meent dat de premies onterecht verhoogd zijn, zal hij zich in eerste instantie beter tot Univé kunnen wenden.

 24. RobN zegt op

  Pfff, wat spreekt er soms een jaloezie uit bepaalde reacties. Jeugdlonen, vervroegd met pensioen gaan, jeugdigen tegenover gepensioneerden enz. enz. van alles wordt erbij gehaald. Wees blij dat je nog vele jaren te gaan en heb en laat ons “oudjes” nog wat genieten.

  Overigens: woon nu 10 jaar in Thailand en heb al jaren een ziektekostenverzekering (verschillende maatschappijen gehad) altijd afgesloten via AA HuaHin. Alleen voor inpatient want bezoek aan de dokter in een Universiteitsziekenhuis kost mij aan consult toch wel Thb 100 per keer en dat ik nog wel betalen. Medicijnen zijn ook niet zo duur dus kom ik tot op heden nooit aan het bedrag wat men in Nederland aan eigen risico moet betalen. Verzekering kost mij (vanaf 70) Euro 3.100 per jaar. Alles wordt volledig vergoed, maximum van 600.000 Engelse ponden.

 25. Rene Chiangmai zegt op

  Er wordt hier een paar keer gesproken over een wachttijd.
  Ik heb dit nagezocht op internet, maar kan nergens vinden dat er een wachttijd zou zijn voor (vergoedingen uit) de zorgverzekering na terugkeer uit het buitenland.
  In het verleden kon er een wachttijd zijn voor de AWBZ, maar die wet bestaat niet meer.

  • erik kuijpers zegt op

   Rene, er is geen wachttijd. Als jij je in NL inschrijft op een gemeente heb je een zorgpolis zodra je je daar meldt met het inschrijvingsbewijs van die gemeente.

   Er is wel een wachttijd voor de WLZ en dat heeft te maken met de indicatiestelling. Men zegt een jaar.

 26. Peter zegt op

  Het zal in de toekomst nog wel moeilijker gaan worden als de plicht nageleefd moet worden om in Nederland of Thailand belasting te betalen over hun pensioendeel.Velen die nu klagen over te hoge ziektekosten betalen in Thaliand geen belasting terwijl dit wel moet.Dit is uiteindelijk uitgesteld loon waar in nederland nooit belasting over geïnd is.

  • erik kuijpers zegt op

   Nee, Peter, je moet aangifte doen. Betalen doe je pas als je meer inkomen hebt dan de vrijstellingen en de nul-procent-schijf. Haal die dingen niet door elkaar; belastingplicht is iets anders dan belasting betalen.

 27. Erik bkk zegt op

  Ik denk dat ik de kroon span met een premie van ruim 1000 euro per maand voor mijzelf. Krijg dan wel alles vergoed met vele kwalen. Het kan verkeren..

 28. Pim zegt op

  Kijk eens op de site van… Stichting Nederlanders Overzee en scroll ff door tot zorgkostenverzekering klik er op je ziet een 8 tal zorgverzekeringen vanaf +/- € 35. per maand tot +/- € 300. per maand en dat is de allerduurste.

 29. Marco zegt op

  Ik denk dat het niet alleen een kwestie is van kosten maar ook van sentiment.
  Ben zelf 43 maar begrijp wel dat het de ouderen dwars zit dat zij na een leven hard werken en opbrengen als belastingbetaler en nu met inkomen uit NL nog steeds belasting betalen zo veel moeten opbrengen voor een verzekering.
  Laten we niet vergeten dat we het sociale systeem met z’n allen hebben opgebouwd en zoals hier gezegd de zorgkosten in TL niet zo duur zijn als bij ons.
  Het feit dat dus een overheid gaat bepalen waar wij na een leven werken onze oude dag mogen doorbrengen en onze € uitgeven is nogal twijfelachtig.
  Met andere woorden als we ons geld maar uitgeven in de heilige EU is alles goed,doe je dit ergens anders dan moet je niet zeuren.
  Ik geloof dat er in TL rond de 20000 expats/pensionado’s wonen die vaak zichzelf al op een andere manier of niet verzekeren.
  Ik geloof dan ook niet dat dit de doodsteek is voor het zorgsysteem in NL.
  Ter vergelijk in 2015 en 2016 zijn en worden NL en Europa overspoelt door “nieuwe” Europeanen en ik bedoel dit absoluut niet verkeerd maar deze mensen hebben nooit wat bijgedragen aan ons opgebouwd sociaal systeem maar krijgen wel alles dus ook een ziektekostenverzekering.
  Dus nu de verzekering voor mensen die wel hun hele leven in NL hebben gewerkt en geld hebben uitgegeven nu bijna onbetaalbaar maken vind ik gewoon smakeloos.

 30. René Martin zegt op

  Wanneer Thais naar Nederland komen, niet als toerist, dan kunnen ze zich inschrijven voor de basisverzekering. Het is misschien een idee als de Nederlandse ambassade probeert om in Thailand zo iets dergelijks met de Thaise overheid te organiseren. Misschien kan je dat ook in je brief meenemen aan 50+.

 31. theoS zegt op

  Ik ben nu haast 80 jr oud en er is niemand die mij nog wil verzekeren. Ik gebruik de Government Hospitals en heb 2x (twee) operaties daar ondergaan, beiden voor een liesbreuk, voor Baht 11,000- per stuk. Laatst nog daar geweest voor een minder geval. Baht 200-. Dus wat de Nederlandse zorgverzekering, met haar eigen risico aangaat, die kunnen van mij de pot op. Graaiers 1e klas.

 32. Moderator zegt op

  Wij sluiten de reactiemogelijkheid, bedankt voor de reacties.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website