Het is een lange (lijdens)weg om te proberen de uitzonderlijke verhoging van de maandelijkse premie zorgverzekering voor expats bij Univé van tafel te krijgen. Zonder overleg of aankondiging heeft deze ‘verzekeraar zonder winstoogmerk’ de premie met maar liefst 37 procent verhoogd tot 495 euro per maand.

Op het vorige verhaal over deze pijnlijke gang van zaken hebben tientallen lezers van Thailandblog gereageerd die ook getroffen zijn door deze exorbitante prijsverhoging (zie: thailandblog.nl/zorgverzekeraar-naait-expats-oor-aan/).

Schrijver dezes heeft in overleg met enkelen een klacht ingediend bij de commissie die bij Univé eventuele dwarsliggers afhandelt. Zoals verwacht kreeg ik volkomen nietszeggende antwoorden. Univé beweert dat de prijs van zorg in het buitenland sterk is gestegen en de verhoging om die reden verklaarbaar en aanvaardbaar is. Een paar regels die ik zelf ook wel had kunnen bedenken. Maar vreemd in het licht van de prijsverlaging met 5 euro over 2014. Zijn de zorgkosten dan in één jaar zo sterk gestegen in het buitenland, terwijl ze in Nederland juist zijn gedaald?

Univé beweert in een reactie dat het bij de Universeel Compleet Polis gaat om enkele honderden verzekerden. Dat waag ik te betwijfelen, omdat het hier gaat om Nederlanders die over de hele wereld verspreid zijn. Ik kreeg reacties uit diverse landen. Mogelijk gaat het zelfs om enkele duizenden verzekerden via deze polis.

Nog vreemder is het dat expats met een buitenlandverzekering van ONVZ voor 2015 werden geconfronteerd met een verhoging van circa 3 procent en nu ongeveer 360 euro per maand betalen. Heeft deze maatschappij dan geen last van prijsverhogingen van buitenlandse zorg? Al met al een merkwaardige zaak, waarbij van solidariteit tussen Nederlanders in het eigen land en die in het buitenland bij Univé blijkbaar geen sprake is.

In enkele gevallen hebben landgenoten de verzekering dan ook per 1 januari opgezegd omdat ze de verplichte 495 euro niet kunnen of willen betalen. Dat is zonder meer betreurenswaardig. Ook meldde zich bij mij een voormalig hoge ambtenaar, die door Den Haag was uitgeleend aan Brussel en voor een redelijke prijs verzekerd bij Levob. Na de overname door Univé wordt hij nu alleen maar geconfronteerd met forse premieverhogingen waar hij niets tegen kan doen.

Kunnen de klachten bij Univé zelf nog door meer getroffenen tegelijk worden gedeponeerd, anders ligt dat bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekering (SKGZ). Die uiteindelijk een bindend advies uitbrengt. Voordat de SKGZ zich echter over het probleem uitspreekt, dient tenminste sprake te zijn van twee keer briefwisseling tussen de klager in persoon en de verzekeraar in kwestie. Aan die eis heb ik voldaan. Het is nu afwachten en vooralsnog maandelijks 495 euro storten op naam van de verzekeraar zonder winstoogmerk (met heel veel geld in de zak…)


» Laat een reactie achter


23 reacties op “Protest tegen Univé bij Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekering”

  1. marcel zegt op

    zijn de premies bij andere ook zo gestegen?
    Waarom speciaal bij Unive blijven?
    Waarom gaat u niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
    • Hans Bos zegt op

      Als u goed leest, ziet u dat de premie bij bijvoorbeeld ONVZ met circa 3 procent is gestegen. Overstappen is helaas niet mogelijk, onder meer vanwege keuringen en uitsluitingen.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  2. Bauke zegt op

    Beter naar ooms verzekeringen ik betaal 380 euro voor mij en m’n vrouw samen. Goede dekking en online declareren. Ik heb voor dat bedrag dus voor 2 personen ziekte kosten, wa en overlijdensrisico

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  3. ko zegt op

    ook ik heb een klacht neergelegd bij de unive over de gestegen kosten. Ook als antwoord: de stijging van de kosten. Ik heb eigenlijk nog een heel ander argument daar aan toegevoegd. Militairen (ook ex dienstplichtigen) die de dienst verlaten ( om wat voor reden dan ook) MOETEN door de unive worden overgenomen als klant. Dit omdat er bijvoorbeeld door een dienstongeval, letsel tijdens uitzending, PTSS etc, het kan zijn dat zij geweigerd worden door andere verzekeringen. Ook veel oud militairen keren terug naar hun geboorte land (Indonesië bijv.) ook zij worden nu geconfronteerd met deze hoge stijging. Zij kunnen door leeftijd helemaal niet meer overschakelen naar een andere verzekering. Dit heb en zal ik nogmaals neerleggen bij de minster van defensie en de ombudsman veteranen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
  4. Edje zegt op

    Ik ben verzekerd bij ONVZ en kreeg ook een fikse vehoging aan mijn broek. Moet nu €420,= pm gaan betalen. ( 70 jaar ) Met de koers van heden niet meer op te brengen, Ga het proberen bij AIA.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
  5. marcel zegt op

    @Hans

    Quote ; “Als u goed leest, ziet u dat de premie bij bijvoorbeeld ONVZ met circa 3 procent is gestegen. Overstappen is helaas niet mogelijk, onder meer vanwege keuringen en uitsluitingen.”

    ONVZ dat is er één, en zijn er meerdere?
    Waarvoor kunt u niet overstappen, dat stond er niet bij, en wat voor keuringen en uitsluitingen zijn dat dan precies, ik mis wat in u verhaal.
    Wat wilt u met u verhaal zeggen, en waar kunnen wij u helpen?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
    • Hans Bos zegt op

      Ik heb niet de behoefte hier mijn medische doopceel te lichten. De mogelijkheid tot overstappen is uitvoerig onderzocht en niet mogelijk. Met mijn verhaal wil ik zeggen dat duizenden Nederlandse verzekerden in het buitenland een exorbitante premieverhoging voor hun kiezen krijgen, zonder verklaring en aankondiging. Wij zijn alleen te helpen door druk uit te oefenen op Univé (zonder winstoogmerk) dat zulks niet kan.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  6. l.lagemaat zegt op

    Een aantal instanties o.a.het Ministerie van volksgezondheid heb ik deze kwestie al in novemnber
    aangekaart.Zelfs het programma Radar met Opgelicht want zo voel ik het.
    Na het bekende “no reply” antwoord bleef het “oorverdovend”stil.
    Merkwaardig dat zo gauw je 70 wordt de ziektekosten met 37% stijgen in 2015.
    Ik werd nog geaccepteerd bij April voor € 275.=p.m.

    groet,
    Lodewijk

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  7. JHvD zegt op

    Hallo Bauke,

    Zo juist heb ik gekeken op de site van ooms verzekering maar ik kom niet aan dat bedrag.
    het is veel duurder.
    waar moet ik opletten.
    Graag krijg ik bericht van jou.

    ik ben 67 jaar mijn vrouw is 50 jaar

    vriendelijke groet,
    Henk

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • Bauke zegt op

      Beste Henk

      Misschien heeft het met onze leeftijd te maken 31 en 32 ik zal het morgen even voor je uitzoeken

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
  8. roja zegt op

    Univé – ik heb dat al eerder geschreven – in zeer zwaar weer en komt heel veel geld te kort en er zullen – volgens RTV Drenthe – vele ontslagen vallen . Daarnaast is het zo dat als je een klacht indient “het de slager is die zijn eigen vlees keurt” en daar schiet je inderdaad niets mee op . Ik weet niet of het mogelijk is vanuit Thailand een klacht in te dienen – misschien door iemand die u vertegenwoordigd via een machtiging – bij de KIFIB ( ik weet niet zeker of de naam goed is ) die onafhankelijk is . Maar het is te proberen .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  9. Leo Th. zegt op

    Een plotselinge stijging van 37% over het toch al aanzienlijke premiebedrag is inderdaad een forse aanslag op je portemonnaie. Dat jij je flink genomen voelt, mede omdat de stijging van de premie in 2014 slecht €5,= bedroeg, kan ik me goed indenken. In Nederland woonachtige zorgverzekerden hebben nog enigszins baat bij de onderlinge marktwerking van zorgverzekeraars maar door het relatief lage aantal zijn expats minder interressant voor de zorgverzekeraar. Door de gemiddeld beduidend hogere leeftijd van de expat kan ik me wel voorstellen dat het risico op zorgkosten groter is. Wellicht heeft ook de lagere koers van de euro, die jou als expat al sowieso treft, de buitenlandse zorgkosten doen stijgen. Of SKGZ jou en anderen verzekerden van Univé in deze kwestie van dienst kan zijn, waag ik te betwijfelen. De SKGZ is geen consumentenorganisatie en bepaalt helaas niet of jouw klacht wel of niet redelijk te noemen valt maar beoordeelt uitsluitend of een zorgverzekeraar, in dit geval dus Univé, de wettelijke bepalingen en (polis)voorwaarden juist hanteert. Zou toch op zoek gaan naar een verzekeraar die jou accepteert voor een lagere premie dan dat je nu betaalt. Succes!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  10. Bauke zegt op

    Het zal met onze leeftijd te maken hebben ik heb net een berekening gedaan met ziektekosten comfort met 250 eu eigen risico is 133,52 per persoon

    tandarts met 700 euro dekking 25 op

    Aansprakelijkheid 7,06 pp

    en begrafenis verzekering van 5000 euro 0,42 pp

    Totaal zeg 324,94 voor 2 personen.

    Ik zal ergens een iets hogere dekking hebben want ik betaal 380

    Denk dat het met je leeftijd te maken heeft

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  11. koos zegt op

    Ik heb kontakt gehad met Jan Demie van het VBM en die heeft me geschreven dat het VBM niets kan doen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  12. ruud zegt op

    Ik lees over een premie verhoging van 37%, maar ik lees in andere reacties iets over de leeftijd van 70 jaar.
    Ontstaat die verhoging van 37% nu, omdat iemand 70 is geworden, of omdat de premie voor iedereen 37% hoger is geworden?
    Dat maakt natuurlijk wel wat verschil.
    als u ooit voor een verzekering hebt gekozen waarin de voorwaarde staat, dat bij het bereiken van de 70 jarige leeftijd meer premie moest gaan betalen, kunt u daar niet over klagen.
    Dan hebt u gewoon de verkeerde verzekering gekozen, waarschijnlijk, omdat deze verzekering tot 70 jaar in verhouding goedkoper was, dan andere.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
    • Hans Bos zegt op

      Beste Ruud, je verbind het een met het ander, dat niets met elkaar te maken heeft. De premieverhoging geldt voor alle verzekerden met de Universeel Compleet Polis, onafhankelijk van de leeftijd. Dus is je reactie niet ter zake doende.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
      • ruud zegt op

        In andere reacties wordt de leeftijd van 70 jaar gesuggereerd als reden.
        Vandaar de vraag.
        Daarmee wordt het topic wat duidelijker.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  13. raffie zegt op

    Ik betaal ook dezelfde hoge nieuwe premie en ben pas net 62 jaar. .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  14. tonymarony zegt op

    Als ik dit zo lees wat zo,n verzekering al niet kost dan vraag ik me af wat deze personen voor ziektes of e.d mankeren want gemiddeld 400 euro per maand verzekerd te zijn , en komt bij mij de vraag op hoe vaak moet u een beroep doen op de verzekering per jaar , zijn dat zieken die constant bij de docter komen want ook ik ben 69 jaar en ga af en toe naar het ziekenhuis voor kleinigheden maar dat kost nooit meer dan onder de 1000 bath en al veel.
    Nu vraag ik me af als ik ongeveer 5000 euro per jaar premie betaal in de goeie tijd nog 200.000 bath en geen gebruik maak van de verzekeraar en het geld op een rekening zet en het jaar daarop ook geen gebruik maak van die dieven is het 400.000 geworden , dan word het misschien intresant om toch eens tegaan rekenen wat het nut is kost om verzekerd te blijven bij die dieven die alleen maar aan die oude mannen verdienen maar( up to you )denk er eens over na .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  15. geert jan zegt op

    Ik ben 66 jaar en betaal bij de bupa inclusief ouderenverhoging 50.000.bath per jaar ex medicijnen en tandarts.dat scheelt wel erg veel ongeveer 90%??

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  16. Cor van Kampen zegt op

    Beste Hans.
    Ik voel met je mee. Eigenlijk zijn het allemaal oplichters. Zonder winstoogmerk betekend dat de top
    in dat bestuur door hun salaris ( ver boven de Balkenende norm) de winsten afromen en dat in hun
    zelf belonen door nog meer geld te pakken. In Nederland pakt de regering dat soort klanten niet aan.
    Het is bijvoorbeeld alleen in de omroep en wat woningcorpuraties waar wat gebeurd.
    Was zelf amtenaar en met 61 jaar (dat was nog een geweldige tijd) met FPU gegaan.
    Meteen verhuist naar Thailand. Als amtenaar was je toen nog particulier verzekerd. Ik had ook de
    Unive. Kreeg een brief dat ik verzekert kon blijven (praat over 10 jaar geleden) tot mijn 65 ste.
    Daarna niet meer. De premie was (10 jaar geleden) 385 Euro. Daarna kon je (op ze Amsterdams gezegd)
    aan het gas. Ik dacht bij mijzelf, ik spaar dat geld gewoon op en zie wel wat er gebeurd.
    Dus 385x12x4=18480 Euro. Die staan nog gewoon op de bank.
    Ik weet dat het een gokje was.
    Groetjes Cor van Kampen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
    • LOUISE zegt op

      Morgen Cor,

      Heel verstandig om het zo te doen.
      gewoon elke keer een nieuw rente-plan afsuiten voor 6 maanden of een jaar en natuurlijk met de mogelijkheid het er af te halen.
      Dus meer rente.

      Wij doen dit al 8 jaar, man 73-ik 68, dus ongeveer total aan premie per jaar ruim 250.000.– baht.
      En dan nog met tig uitsluitingen voor mijn man.

      In Nederland weten verzekeringsmaatschappijen de boel te tillen, maar het is hier in Thailand uitgevonden.

      LOUISE

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
  17. Hans van Mourik zegt op

    Beste Cor en Tonymarony
    Toen ik in 2009 naar Thailand ging zat ik ook te denken wat zal ik doen verzekeren of niet
    Uit eindeljk heb ik het toch gedaan en gelukkig goed gegokt.
    In 2010 kreeg ik prostaat geopereerd en bestraling.
    In dec.2012 kreeg ik darmkanker geopereerd en 12 chemo.s in het RAM Hospitaal Changmai
    en ct pet scan in Bangkok hospitaal en kijkoperatie En de nodige controle.s
    Alles bij elkaar heeft het toch tussen 65000 en 70000euro gekocht en wat er nog bij komt staat nog steeds onder controle.
    Het is en blijft een gok die je neemt ben nog wel aan het denken zal ik me toch laten uitschrijven wat nu als het niet terugkomt en het opzij zet heb je ik toch een leuk potje opgebouwd want nu zijn de kosten niet meer zoveel.
    Maar als het terugkomt binnen niet al te lang tijd dan ben ik stuk
    Het is en blijft een gok
    Groetjes Hans van Mourik

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website