Jarenlang was ik tevreden over de zorgverzekering bij Univé. Ingeschreven in Nederland ging het dan om de basisverzekering met buitenlanddekking.

Eenmaal definitief in Thailand gevestigd kon ik zonder uitsluitingen en beperkende voorwaarden overstappen naar de Universeel Compleet Polis, ten bedrage van 295 euro per maand. De premie ging vervolgens via 325 en 340 naar 365. Dat vond Univé te veel en werd het 360 over het lopende jaar.

Tot zo ver is er weinig aan de hand; de medische kosten stijgen wereldwijd en dus ook de premies. In Nederland wordt nu moord en brand geschreeuwd over een verhoging van de premie met tien procent.

Een paar dagen geleden kreeg ik de nieuwe polis voor 2015 toegestuurd. Tot mijn schrik stijgt de maandpremie naar 495 euro, een verhoging met maar liefst ruim 36 procent. Dat scheelt een slok op een borrel en met een dalend bedrag aan pensioen veroorzaakt dat een machteloos gevoel.

Mogelijk was sprake van een misverstand of misrekening. Dat was in het verleden ook al eens gebeurd. Het antwoord van Univé op mijn mail was duidelijk: de verhoging is juist. Geen uitleg over het waarom. Een nieuwe mail brengt hopelijk licht in de duisternis.

Opzeggen van de verzekering heeft geen zin. Als gevolg van ‘pre existing conditions’ zien Thaise en buitenlandse verzekeringen mij niet staan. Sommige pleiten voor terugkeer naar het ziekenfonds. De uiteindelijke vraag luidt wie in staat is de geldhonger van deze verzekeringsmaatschappijen een halt toe te roepen.
Mijn zorg is hen een zorg…

62 reacties op “Zorgverzekeraar naait de expats een oor aan”

 1. erik zegt op

  Het is een vervolg op wat is gebeurd met het ingaan van de zorgverzekeringswet. Jij gebruikt het woord, ik ook: wij emigranten worden/werden genaaid. Expats, gedetacheerden, kunnen vaak via hun werkgever verzekerd blijven, maar emigranten zijn het haasje al kan ik daar ook een ander woord voor gebruiken.

  Maar wij hebben ook geen stem! Ik heb eens uitgerekend dat ‘wij in buitenlanden’ goed zijn voor 7 kamerzetels in de 2e K en mogelijk voor een paar zetels in de senaat en we weten nu hoe sterk je kunt zijn met een stoel aldaar. Maar dan moeten we wel allemaal dezelfde kleur stemmen. En gaan stemmen….

  Er valt weinig anders te doen dan je te informeren bij Matthieu uit het blog. Je hebt ruim een maand om iets te onderzoeken. Succes.

  • Hendrikus zegt op

   Ook Matthieu kan hier niets aan doen. Hij is een adviseur van een verzekeringskantoor en kan je het verschil tussen de aanbieders uitleggen.

 2. RichardJ zegt op

  Beste Hans,

  Ga er niet zonder meer van uit dat het alleen geldhonger is van Unive. Mijn Franse APRIL premie is in vijf jaar met 105% gestegen. Oorzaak: stijging van de medische kosten in Thailand.

  Ik vraag mij ook af hoe deze premie stijgingen te beteugelen. Volgens mij kan dat alleen maar als we op de een of andere manier het “solidariteitsbeginsel” binnen de verzekering van de grond krijgen. Doordat jong en oud, “goed en slecht” in dezelfde verzekering zitten, kan de basispremie in bijv. NL laag zijn.
  Voor Thailand: wellicht kan dit door het instellen van een verplichte verzekering voor alle pensionado’s.

  Verder dient de geldzucht van de Thaise medische sector op de een of andere manier aan banden te worden gelegd. Strenger onderhandelen door de verzekeringsmaatschappij? Het instellen van een eigen risico?

  Snelle oplossingen zijn er dus niet. Als er iets verbetert, zal een ombuiging jaren in beslag nemen.

 3. Hans Bos zegt op

  Omdat meer lezers zich bij mij hebben gemeld met dezelfde ervaring vwb Univé vraag ik alle Nederlandse inwoners van Thailand zich bij mij te melden. Gezamenlijk kunnen we door actie en protest proberen iets aan deze uitbuiting te veranderen. [email protected]

  • Sir Charles zegt op

   Waag het te betwijfelen of een Nederlandse ambassade sowieso consulaire of andere bijstand verleent mocht iemand in moeilijkheden geraken in Thaailand omdat hij/zij het nodig achtte zonder (zorg)verzekering rond te lopen, de hoogte van de premie doet niet terzake.

   In het buitenland gaan wonen of beter gezegd uitschrijven uit Nederland daarmede dus óók de consequentie aanvaarden om uit de ZVW geknikkerd te worden (ondanks de keuze belastingplichtig te blijven in Nederland wel of niet) is een beslissing geweest die weloverwogen willens en wetens gedaan werd, dat wist men van te voren oftewel dan niet achteraf klagen dat de premie in de loop der jaren verhoogd zou kunnen worden, daar komen nog de gebreken bij die ouderen veelal nou eenmaal eerder oplopen dan jongeren.

   Uitschrijven uit Nederland, vooralsnog géén haar op mijn hoofd die daar aan denkt!

   • Cor Verkerk zegt op

    Het is een grote schande wat hier aan het gebeuren is.
    Staat is goedkoper uit met de ziekenhuistarieven hier, maar daar wordt gewoon aan voorbij gegaan.
    Stel dat iedereen teruggaaat naar Nederland dan is men nog meer geld kwijt.
    Helaas dacht ik dit al een beetje aan te zien komen en heb mijn plan om in 2017 definitief in Th. te gaan wonen maar even in de wachtkamer gezet.
    Dit uiteraard omdat ik klein pensioen heb en voor mijn vrouw alleen de partnerbijdrage daar zij ook Nederlandse nationaliteit heeft en ik haar missende jaren voor de AOW bijgekocht heb.
    Maar met deze zeer hoge ziektekostenverzekering is dit bijna niet meer op te brengen.
    Dan maar plan gaan bedenken om 6 maanden in Th te gaan verblijven, maar hopelijk zijn er positieve veranderingen. Hoewel ik dat zeer betwijfel.

    • ruud zegt op

     De staat (lees zorgverzekeraars) is niet goedkoper uit, want er is geen enkele rem/ controle op de kosten van de ziekenhuizen.
     De particuliere ziekenhuizen in Thailand zijn ook bepaald niet goedkoop.
     Het zijn veel ouderen die naar Thailand afreizen en die leveren een flinke kostenpost op voor de verzekeraars.

     Als iedereen terug gaat naar Nederland, geeft men daar zijn geld uit en niet in Thailand.
     Dat is goed voor de belastinginkomsten van Nederland.

 4. han zegt op

  Ik heb al diverse malen vragen gesteld aan Unive waar ik simpelweg geen reactie op krijg. Ik heb niet de indruk dat ze klantvriendelijkheid hoog in het vaandel hebben.

 5. Printen zegt op

  Ik was verzekerd bij April. Niets ten nadelen van die Franse verzekering, maar de premie, voor “ingoing patient’.was niet meer op te brengen. Net zoals Richard schreef, de premie schoot omhoog in een paar jaar. Ik zeg dus mijn ziekenfondspremie per 1 januari aanstaande op.

  Want de keus was, de verhoogde premie betalen en ook in verhogingen in de komende jaren en in principe armoede lijden, terug naar Nederland gaan of maar gaan sparen en de komende jaren een risico nemen. Omdat mijn bedrijfspensioen de komende jaren ook niet zal stijgen, koos ik voor de laatste keuze, zelf maar gaan sparen. Ik neem wel een ongevallenverzekering. Ik neem dus een risico, want als ik in de komende twee jaar een ziekte krijg die redelijk wat geld kost, dan heb ik een probleem.

  Het was en is nog steeds voor mij een moeilijke beslissing geweest, want ik ben een grote voorstander om je te laten verzekeren. Maar omdat je buiten de EU woont en niet in een verdragsland woont, rijzen de premies de pan uit en trek je als “Jan Modaal” wat pensioen en AOW betreft, aan het kortste eind.

  Ik voorspel dan ook dat vele emigranten, hier in Thailand maar ook elders, die een “Modaal” inkomen hebben, de komende jaren voor moeilijke keuzes komen te staan. Wel of niet verzekerd blijven.

 6. Harry zegt op

  Wat zou je denken van VGZ: [email protected], [#233910] : “Als er geen sprake is van spoedeisende zorg moet u de kosten voorschieten. U kunt uw volledig gespecificeerde nota bij terugkomst in Nederland bij ons declareren “. ( tot max NL tarief )
  Totdat de rekeningen gedeclareerd werden, uit Bumrungrad zhs, in Thai-Engels, door een arts ( Dr Verapan), die wereldwijd demonstraties geeft over nieuwe ontwikkelingen op zijn vakgebied: Men kon de declaratie niet lezen ( Engels), rekening niet gespecificeerd genoeg ( tot een naald van 60 THB) , en uiteindelijk: ondoelmatige zorg. ( Declaratie in totaal Euro 3750). Dat met de scans en onderzoek uit Bumrungrad enkele maanden daarna in België een dubbele rugoperatie uitgevoerd werd, mocht de pret niet drukken.
  Ja, al die zorgverzekeraars proberen de behandelingen in het buitenland niet te vergoeden, want.. zijn enkelingen, zonder juridische bijstand, zonder een zhs, die erachter gaat staan wegens rechtstreekse declaraties.

 7. Thailand John zegt op

  Het is overal gelijk, Toen ik naar Thailand verhuisde had ik de zorgverzekering van CZ met aanvullende verzekering. Omdat ik daar al jaren en jaren verzekerd was kon ik overstappen naar hun expat verzekering .Maar ik moest me dan wel eerst uitlaten schrijven in Nederland. Dit heb ik gedaan en bij aanvang was de premie een redelijk bedrag per maand. Maar nu is die inmiddels ook al aan de prijzige kant.En momenteel
  betaal ik nog 340 euro per maand .Maar van af 1 januarie 2015 wordt het bijna 366 euro per maand.
  Dus weer een verhoging van 26 euro per maand. Het wordt zo dadelijk zo duur dat het bijna niet meer op te brengenis want je AOW wordt verlaagd en niet verhoogd. En dat terwijl ze bijna allemaal over geweldige buffers beschikken. Ik begrijp dat er premie betaald moet worden, maar dit wordt gewoon te gek. Endan nog als je pech heb ongeveer 150 euro voor medicijnen die niet meer in nederland in het pakket zitten.
  Waar gaat dit heen en waar is het einde.Nog een paar jaar en moet ik van wegen het onbetaalbaar worden van mijn ziekenkosten verzekering terug naar Nederland . En ik heb daar niets meer. Heb met de gemeente waar ik het laats gewoond heb contact opgenomen. Die lieten weten dat ik kan altijd terug naar Nederland .Maar er is geen bejaarde tehuiis meer, geen verzorgings tehuis, geen woonruimte. Wel eventueel een plaats onder een brug.Jaja dat is het heden en de toekomst voor veel bejaarden.En ze hebben gewoon lak aan je.Druk ik mij heel netjes uit. Ook hier in Thailan reizen de kosten van behandelingen in Hospitaals de pan uit.

  • Braadijs zegt op

   Pas op hè, onder die brug wordt je aangeslagen voor precariorechten… Vraag me af: in Thailand wonen tienduizenden expats, nederlanders, belgen, duitsers enz. Voldoende lijkt me om een klein, toegespitst verzekeringsbedrijf te beginnen. Premies kunnen gedifferentieerd worden al naar gelang men “Bumrungrad”/”Bangkok-Hospital”-service wenst dan wel genoegen neemt met de Staatshospitalen, waaronder er toch een aantal heel goede zijn. Mensen met pre-existing problemen: gewoon verzekeren, eventueel met een redelijke toeslag. Vraagt wat organisatie, dus iemand (of een clubje) die van de hoed en de rand weet/weten, zou/zouden hiermee de VOC (jawel!) een poepje kunnen laten ruiken.

 8. Thailand John zegt op

  Misschien wordt het Tijd dat we druk uit moeten voeren op de regering om van Thailand een verdragsland te maken ook op gebied van de zorgverzekering. Misschien wordt het dan beter.En anders allemaal zich organiseren en een partij op richten en zo het een en ander voor elkaar te krijgen.

 9. leon1 zegt op

  Beste Hans,
  Nederland is het zorgsysteem aan het uithollen, er vallen binnenkort honderden ontslagen zo niet enkele duizenden in het zorgsysteem.
  In Terneuzen waar ik woon gaan al 200 ontslagen vallen in het Ziekenhuis en ontslagen in de verzorgingshuizen die gaan sluiten in december.
  Er zijn honderden mensen die hun verzekering niet meer kunnen betalen en grote achterstand hier in hebben.
  In het jaar 2015 gaat er veel veranderen voor iedereen, ze bezuinigen alles kapot en heel veel mensen kunnen nauwelijks hun hoofd boven water houden.
  Rijken worden steeds rijker en de arme steeds armer, de rijke instellingen vullen hun zakken wel.
  En wat doet de Nederlandse bevolking,? niets, ze laten zich zonder protest naar de slachtbank voeren.
  WE gaan nog van alles meemaken in 2015, de pensioenen komen ook aan de beurt, ze plukken waar ze plukken kunnen.
  Nederland is Nederland niet meer, eind deze maand ga ik weer voor drie maanden naar Thailand, misschien de laatste keer als alles zo door gaat.

 10. bob zegt op

  Allemaal onzin. Ga gewoon in Nederland wonen dan ben je van staatswege verzekerd. Waarom van meerdere walletjes eten. Verzeker je bij April. Bij April wijzigt de premie iedere 5 jaar. Normaal kijk in tabel maar ik herken mij niet in 105 % zal wel een type fout zijn. Ik ben +70 en voor een kleine € 3200,- voor hospitaal verzekerd met één uitsluiting. en terecht.

  • RichardJ zegt op

   Beste Bob,

   Wil ik toch even op reageren.

   Ik vermoed dat jij de “basic option” hebt. De APRIL premie boven 70 jaar luidt als volgt:
   -2010 = 2193 USD
   -2015 = 4316 USD
   Toename = 97%

   Dus inderdaad in jouw leeftijdscategorie valt het mee; geen 105% maar 97%.

 11. Kees zegt op

  Er valt jammer genoeg niets aan dit alles te veranderen tenzij Thailand een “verdragsland” wordt. Tja, en dat zal niet gebeuren, helaas. En wat de premies betreft die verhogingen rijzen inderdaad de pan uit maar eea wordt ingegeven door de wijzigingen die door onze volksvertegenwoordigers voor en namens ons worden ingevoerd. Voeg daarbij dat de Staat, niet meebetaald in de ziektekosten van de pensionado’s en voila, daar zijn de hoge premies.

  En wat de klantvriendelijkheid betreft, hoe groter de verzekering maatschappij, hoe kleiner de klantvriendelijkheid. Het gaat tenslotte om het grote geld!

 12. Ad zegt op

  Waarom als je je hier vestigd en uitschrijft in Nederland niet een verzekering afsluiten in Thailand.
  Ik (65jaar) heb bij AIA een polis afgesloten welke toch niet te duur is.

  Polis has 3 parts; Life insurance
  Sickness/Ilness
  Accident

  Total Polis-costs / year 91.490 Thb. ( 2171,00 €)
  cost / month. 7625. Thb. ( 178,00 €)

  Life Insurance;
  Payment by dead 1.000.000 bth

  Met groet, Ad.

  • Henk zegt op

   Heb ik ook geprobeerd. Maar omdat mijn (lichte ouderdomssuiker ) iets te hoog was, werd ik geweigerd. Waarschijnlijk was je 100% gezond. Mijn vrouw accepteerden ze wel, die is 100% ok.

 13. hansvanmourik zegt op

  Beste Hans
  Dat dit gebeurd is betreunstwaardig maar wat kunnen we aan doen als groep of persoonlijk.
  We kunnen wel gaan mopperren maar peroonlijk is voor mij hoe lossen wij dit op is veel belangrijker.
  1)Ik kan eventueel naar Nederland teruggaan een huis huren maar doordat de woningen aan de prijzige kant zijn is het niet meer mogelijk om naar thailnad te gaan kan het dan niet op brengen.
  2) zou eventueel bij mijn kinderen kunnen wonen maar hoe dan als ik langdurig ziek wordt dan zouden zij mij moeten verzorgen en dat wil ik niet
  3) Nu ik nog redelijk mij zelf kan redden zou het ook mogelijk zijn om naar Bronbeek te gaan moet dan wel 60.0/0 van mij netto salaris afstaan dat is ook te weinig om naar Thailand te gaan voor langere tijd.
  4) Voor mij is de enigste oplossing is mijn caravan en auto weg te doen en dan maar voor 1 of 1.1/2 maand in Nederland te zijn voor mijn kinderen moet de vaste lasten drukken.was toch al van plan maar nu met 2jaar vervroegd.
  5) Blijft wel in de ziekenkosten verzekering bij unive aangezien ik toch redelijk ernstige ziekte ben geweest, heb gehad prostaat en darmkanker geopereerd in changmai ram en rekening mee houden dat het weer terug kan komen

 14. Max zegt op

  Ik ben gewoon c.a 15 jaar verzekerd bij BUPA Thailand een goede dekking, kosten voor mij en mijn vrouw 39.800 baht per jaar ( ik heb het gedeelte out-patient laten vervallen c.a – 10.000 baht) als ik iets heb ga ik even hier naar het lokale hospitaal, arts 100 baht en eventuele medicijnen.
  Bij eventuele behandeling in een ziekenhuis bijvoorbeeld een kleine operatie even melden dat je een nachtje wilt verblijven dan ben je in-patient en word alles keurig betaald.
  Momenteel ben ik sedert enkele jaren gelukkig de verzekering niet nodig gehad en krijg daarom ieder jaar 10 % van mijn premie terug ( de gezinspremie is ook al -10%) en die paar honderd bahtjes die ik aan de kliniek betaal zijn dan ook weer terug.
  Verder koop ik mijn Hoge bloeddruk medicijnen bij Pharma Choice waar ik een member kaart heb en kortingen van 15% tot 25% ontvang hierdoor zijn de kosten de helft van wat ik in het hospitaal betaalde….

  • Hendrikus zegt op

   Maar goed dat BUPA niet weet dat je medicijnen gebruikt tegen hoge bloeddruk. Komen zij dat wel te weten dan wordt je uitgesloten voor behandeling voor hart- en bloedvaten aandoeningen. Dit kan je verzekeringsadviseur bevestigen.

 15. Bacchus zegt op

  Ik ben al jaren verzekerd bij de AXA en betaal ongeveer 13.000 baht per jaar voor inpatient. Dit is exclusief eventuele behandelingen tegen kanker. Wordt in goede (prive) ziekenhuizen in Khon Kaen behandeld. Vergoedingen per ingreep (per disability) 300.000 baht. Kamer en verzorging max 2.000 baht p/dg. Verder worden alle zaken als ambulance, nazorg, etcetera volledig betaald. Verzekering loopt wel af bij 75 jaar, maar wie dan leeft, wie dan zorgt! Uiteraard gelden er, net als bij alle andere maatschappijen in de wereld, uitsluitingen voor bijvoorbeeld bestaande gebreken. Overigens kunnen die 2 jaar na afsluiten alsnog worden behandeld.

  Ik heb al eens eerder geschreven over deze verzekering, maar die was volgens een aantal mensen niets waard. Dat zijn de mensen die liever 450 euro p/mnd betalen en denken dat ze dan goed zitten. Ter illustratie van de onzin van zulke premies: een volledige knieprothese kost in Thailand (particulier ziekenhuis) 150.000 baht, dat is 3.750 euro. Een volledige heup is iets duurder, maar ook die spaar je in minder dan een jaar bij elkaar als je 450 euro p/mnd betaalt voor je ziektekostenverzekering. Aan expatsverzekeringen wordt schandalig veel verdiend, maar er zijn altijd mensen die zich daar gelukkig (of veilig) bij voelen!

  • Peter zegt op

   Ik mankeer van alles, met de premies die ze daar vragen denk ik dat het beter is om een financiële buffer te creëren dan die premies te betalen.
   De buffer, plus wat je maandelijks niet aan premies hoeft af te dragen, zou toch voldoende moeten zijn om de boel af te dekken. Bestaande gevallen worden nu al uitgesloten.
   Nu al wordt in NL een operatie geweigerd door cz, ik moest maar een lening afsluiten was het antwoord.
   Zie ik iets over het hoofd dan hoor ik het graag.
   Groet, Peter

 16. NicoB zegt op

  Het is een schande zoals er met ons Nederlanders niet wonend in een verdragsland wordt omgegaan tav. de zorgverzekering.
  Toen we jong waren hadden we geen of relatief weinig zorg nodig, maar betaalden wel volop mee aan het systeem van de gezondheidszorg tegen een gemiddeld collectief tarief.
  Nu we wat ouder zijn en gemiddeld relatief wat meer zorg nodig hebben mogen we niet meer voor een gemiddeld collectief tarief deelnemen aan het systeem.
  Het is een schande, makkelijk, de pressure groep is te klein, niet van belang voor enige politieke partij.
  Een tijdje terug heb ik als permanente inwoner van Thailand overwogen ja of nee een zorgverzekeringspolis af te sluiten.
  Mij bleek o.a. dat de premies aanzienlijk kunnen oplopen o.a. door medische kosten inflatie en stijgende leeftijd, zoveel oplopen, dat ik van mening ben dat het als je 5 jaar verder bent zult moeten besluiten de polis op te zeggen, juist terwijl je dan meer kans hebt zorg nodig te hebben.
  Ik heb besloten om een potje te vormen, zelfverzekeren, tuurlijk, dat is niet voor iedereen weggelegd, dat kan riskant zijn, vooral als je op korte termijn zorg nodig hebt, toch heb ik zo besloten, wil niet meemaken dat ik over 5 jaar toch moet besluiten de polis wegens onbetaalbaarheid op te moeten zeggen.
  Bedenk dat 495 euro per maand een bedrag van 20.000 bath is, dat is 240.000 bath per jaar, warempel, dat is in 5 jaar 1.200.000 thai bath, heus, daar kan de dokter in Thailand nog heel veel en bijna alles voor doen, heb je op korte termijn geen zorg nodig kun je mooi doorsparen en kan de dokter alles doen wat zich zou kunnen voordoen, hangt ook af van welk hospitaal je de diensten vraagt.
  Angst, ook wel begrijpelijk, is voor velen de raadgever, we zijn in NL/EU er aan gewend en mee opgegroeid, dat alles verzekerd is, maar niet alles hoeft zich voor te doen.
  Ik heb eerder al eens gesuggereerd op Thailandblog, wie staat op om een gezamenlijk een pot te maken zodat we het risiko spreiden? Juist ja, een eigen verzekeringsmij, NVTP Pattaya of Hua Hin?
  Er wonen veel Nederlanders in niet-verdrag landen, voldoende potentiële klanten dus.

  Hans, ik zal me bij je melden, protesteren en in NL eisen dat we daar, zie wat ik hiervoor schrijf, tegen het tarief van de verplichte zorgpolis verzekerd behoren te worden, we waren solidair toen we jong waren, nu eisen we solidariteit nu we wat ouder zijn. Weg met de, naar ik meen, de door Hoogervorst ingevoerde maatregel dat wij niet meer verzekerd kunnen zijn.

  Ik roep iedereen op, meldt je bij Hans, misschien kunnen we tot een resultaat komen.
  NicoB

  • ruud zegt op

   Waarom rechten claimen, in een land waar u niet meer wilt wonen?
   U geeft uw geld daar toch ook niet uit?

   En een eigen verzekeringsmaatschappij oprichten?
   Dat lijkt me een prima idee.
   Ik lees het wel op Thailand blog als u hem hebt opgericht.

   • Cornelis zegt op

    Ik verbaas me daar ook over, Ruud. Prima als je je in een ander land wilt vestigen, maar neem dan ook de nadelen – en zorgkosten vallen daaronder – in de beslissing mee.

   • NicoB zegt op

    Beste Ruud, het antwoord op jouw vraag staat hierboven in mijn reaktie, jonger waren we solidair, wat ouder verlangen we ook solidariteit.
    In het land waar wij niet meer wonen hebben we rechten opgebouwd, zeker wel, die mogen we claimen ook, zeker wel, de spelregels zijn gedurende de wedstrijd verandert, dat is unfair.
    Zo goed als dat we rechten hebben opgebouwd voor de aow, zo goed hebben we nu ook recht op solidariteit tav. de zorgpolis.
    Zelfs een ieder die van waar ook in NL asiel krijgt heeft prompt recht op zorg, dat is solidariteit.
    Jammer dat ik voor het oprichten van een verzekeringsmaatschappij de capaciteiten niet heb.
    NicoB

 17. Daniel zegt op

  Graag zou ik zien welke de leeftijd is van de mensen welke reageren.
  Ik ben 70 en kan nergens een zorgverzekering krijgen. Ik hoop dat ik ingeval van ernstige ziekte tijdig naar de heimat kan wederkeren. In België kan je beter een crimineel feit doen om nadien zorg te krijgen in de gevangenis.

 18. l.lagemaat zegt op

  Diverse politieke partijen heb ik op de hoogte gebracht van deze verhoging en
  ook het Ministerie van “VOLKSGEZONDHEID”
  Het antwoord van VGZ/Unive was dat zij de gezondheidskosten beheersbaar wilden houden.
  Mogelijkheden in Thailand zou kunnen zijn AIA,Ambassade plan,Cigna.

  groet,
  Lodewijk

 19. rojamu zegt op

  Beste Hans , Univé zit in “zwaar weer” ; ik heb bijna alle verzekeringen daar lopen en alles stijgt expolsief terwijl de service tot een minium is gehaald ( samen met De Amersfoorts staat Univé op de laatste plaats blijkt uit een recent onderzoek ) . Vandaar !

 20. willem zegt op

  @ Bacchus, heb je het email adres of website van AXA, als je op internet kijk komt er niet veel tevoor schijn.
  Die 13.000 is wel erg weinig.
  @ Max, Ik ben bij Bupa geweest en betaalde al +- 50.000 per jaar, graag ook even de gegevens van Bupa door sturen, website met premie’s graag en leeftijden.

  Willem.

  • Max zegt op

   @ Willem voor de premies moet je contact opnemen met een kantoor van Bupa ik weet die premies niet wij zitten in de groep Ruby + ik ben 69 en mijn vrouw is 49 ik ben reeds lange tijd bij Bupa en zeer tevreden premie is de laatste 3 jaar gelijk gebleven terwijl we wel een upgrade gehad hebben vanwege de stijgende kosten oa. kamer van 2.000 naar 2.400 baht /dag, had enkele jaren geleden 2 operaties kosten over 60.000 baht eigen bijdrage ca 1.800 Baht

   Als je voor je 61e bij Bupa aanmeld kun je verzekerd blijven.

   Max

  • Bacchus zegt op

   Willem, Ik heb deze verzekering geregeld via de heer Kasem Sriviriyakul. Hij is een tussenpersoon en spreekt goed Engels. Zijn Email: [email protected]; telefoon 022358521; mobiel 0816119409.
   De website van AXA: http://www.axa.co.th/94/en/health-insurance/personal-health/

   Ik heb zelf de smartcare executive plus. Daarbinnen kun je weer kiezen voor verschillende dekking. Om hierin een goede keus te maken, is het handig om eens te kijken op wat websites van ziekenhuizen bij jou in de buurt. Daar staan vaak (bij prive ziekenhuizen) kosten vermeld. Andere optie: Ga gewoon eens langs een (prive) ziekenhuis en laat je informeren over de kosten. Op deze manier heb ik een keuze gemaakt. In bijvoorbeeld het Khon Kaen Ram Hospital, waar ik ben geweest, vallen de kosten voor behandelingen en verblijf mij 100% mee! In Bangkok en rondom plaatsen als Pattaya, Hua Hin, Phuket zullen de prijzen wel veel hoger liggen. Kwestie van vraag en aanbod!

   Je kunt voor een verzekering ook nog eens kijken bij http://www.thaihealth.co.th/2012/product_wealthy_eng.php Hier heeft een vriend van mij (66jr) onlangs een verzekering afgesloten.

   Succes en ben benieuwd naar het resultaat!

   • Khun Peter zegt op

    Waarom zou je een zorgverzekering regelen via een Thaise intermediair die Engels spreekt, terwijl je dat ook in het Nederlands kan doen bij tussenpersoon die zeer goed aangeschreven staat: http://www.VerzekereninThailand.nl bij Matthieu of Andre in Hua Hin. Laat het over aan de deskundigen. Zij overzien het totale speelveld van aanbieders, dus alle internationale zorgverzekeringen maar ook de Nederlandse buitenland polissen.

    • Bacchus zegt op

     Moderator: Niet chatten svp.

 21. Hans Bos zegt op

  Univé antwoordt op mijn tweede mail als volgt:

  De premie is zo veel gestegen omdat veel klanten in deze polis veel en relatief dure zorggebruiken, hierdoor zijn we genoodzaakt de premie te verhogen. De kosten (schade) ten opzichte van de premie is voor de universeel polis sterk afwijkend tenopzichte van de reguliere producten omdat het om voornamelijk zorg in het buitenland gaat, genoten in privéklinieken en de zorgaanbieders zijn ook niet gecontracteerd. Daarnaast zijn de kosten van medische hulp in een aantal landen fors hoger dan in Nederland.
  Verder zijn er relatief veel ouderen in deze producten vertegenwoordigd, met een fors hogere schadelast dan gemiddeld. De verzekerden die geen zorg consumeren zijn veruit in de minderheid en kunnen de schade van de consumerende verzekerden niet compenseren.

  Tonny Bruens
  Afdeling Klantenservice Zorg

  • Khun Peter zegt op

   Tja, dat was te verwachten. Verzekeraars leven van statistieken. Iedereen boven de 45 jaar is niet interessant voor een zorgverzekeraar. Hij/zij kost meer dan dat hij oplevert (gemiddeld).
   Ook wel grappig dat sommigen menen zelf een verzekeraar te moeten oprichten, leuk bedacht maar absoluut onhaalbaar. Een nierdialysepatiënt kost je 100.000 euro op jaarbasis. Stel dat je er twee tussen hebt?
   Ik denk dat je niet raar op moet kijken als deze polis op termijn richting 750 euro per maand gaat. En vergeet niet de zorg in Thailand is niet zo goedkoop meer sinds Bangkok hospital veel klinieken aan het opkopen is. Nog even en ze zijn monopolist en kunnen ze vragen wat ze willen.
   Het is vervelend maar aan de andere kant hoef je in Thailand geen inkomstenbelasting te betalen, dus….

   • Khun Peter zegt op

    Ik zal nog even toelichten waarom de universeel polis van Unive binnen een aantal jaren nog veel duurder gaat worden. Door deze forse premieverhoging gaan de jonge/gezonde verzekerden shoppen. Die stappen over naar een andere verzekeraar of polis. Wat overblijft zijn de verzekerden die niet weg kunnen omdat ze te oud zijn cq teveel kosten maken. De schadelast op deze portefeuille gaat daarom nog meer stijgen en de verzekeraar zal als reactie daarop de premie nog meer verhogen. Verlies maken op een product of portefeuille wil geen enkele verzekeraar. En bij een onderlinge zoals Univé staat ook in de statuten dat de premies kostendekkend moeten zijn. Het is een vicieuze cirkel die niet meer te stoppen is.
    Hoe kom ik aan deze wijsheid? Ik heb een groot deel van mijn leven bij zorgverzekeraars in Nederland gewerkt in diverse managementfuncties waaronder verkoop, productontwikkeling en marketing.

  • Ary Bry zegt op

   Grappig en triest tegelijk, ik kreeg een heel ander antwoord nl.
   —————–
   Hartelijk dank voor uw e-mail waarin u aangeeft verbaasd te zijn over uw premie voor 2015. Ik begrijp dat deze prijsstijging vervelend voor u is, ik geef u dan ook graag een toelichting hierop.

   Voor 2015 stijgen de zorgkosten in Nederland, omdat de zorgverzekeraars vanaf 1 januari ook de wijkverpleging betalen voor hun verzekerden (voorheen kwam dit uit de AWBZ). Hierdoor is de premie voor 2015 hoger dan in 2014.

   Daarnaast wordt in 2015 meer zorggebruik verwacht. Ook dit heeft een verhogend effect op de premie.

   Dit zijn ook ontwikkelingen die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft meegenomen in de berekening voor de rekenpremie voor 2015.

   Naar aanleiding van bovenstaande stijgt ook de premie voor uw Univé Universeel Compleet polis.

   *zucht*

 22. JanUdon zegt op

  Ik ben sinds juli uitgeschreven uit NL.
  En nog geen verzekering in TL.
  Ik heb lichte ouderdom suiker.
  Ik voelde mij niet lekker en ben naar het militaire hospital gegaan.
  Volledige bloed controle gehad, plus een röntgen foto van mijn longen.
  Rekening: 500 Baht.
  Een paar dagen later een foto van mijn ogen ivm mogelijke aantasting door suiker. 200 Baht.
  Medicijnen voor 3 maanden 2x per dag, 800 Baht.

  WAAROM: meer dan 20.000 Baht per maand betalen! ! ! =240.000,- Baht
  Spaar dit geld zelf op.
  Ik betaal sinds mijn jonge jaren de ziekenfonds in NL
  Nooit gebruik van gemaakt.
  Meneer ziekenfonds is hiervan op vakantie gegaan.
  En heeft hier jarenlang een asociaal salaris door ontvangen.
  En als hij besluit te stoppen krijgt hij een gouden handdruk waar wij ruim 10 jaar voor hadden moeten werken.

  Aan de andere kant zijn er ook Nederlanders die het verzieken.
  Ik ken iemand die in het EAK-Udon op een privé kamer lag.
  Een V.I.P room, dubbel bed, met TV, en met eigen koelkast
  Hij had alleen last van zijn rug.
  Alles werd betaald door zijn NL ziekenfonds.

  Ook lees ik in bovenstaande stukjes dat er geen politieke partij zou zijn die dit zou willen aanvechten.
  Kent dan niemand hier de PVV ? ? ? ?
  Geert Wilders is al jaren met deze materie bezig.
  Maar hij wordt doodgezwegen, de rest van onze asociale regering zijn doods bang van hem.
  De PvdA ligt in bed met Rutte.
  Samen helpen ze de verzorgingsstaat Nederland naar de klo. . . . . .
  Ziekenfonds, iets waar wij allemaal van ons 15e jaar voor betaald hebben.

  Vriendelijke groet Jan

  • Cornelis zegt op

   Jan, je gelooft toch niet echt dat er ook maar één politieke partij is die zich in zou zetten voor de gezondheidszorg voor mensen die er zelf voor kiezen zich elders te vestigen?

  • nico zegt op

   Beste Jan,

   Gezien de vele reactie’s;

   Ik woon in Bangkok – Lak-Si en vlak bij mij op de Chiang Watthana Road staat ook een ziekenhuis, zag er perfect uit, zelfde kwaliteit als in Nederland. Ik betaalde voor een behoorlijk zwerende duim, inclusief tetanus prik en driemaal terugkomen voor schoonmaak van de wond en nieuw verband € 52,=

   Er zijn dus ziekenhuizen die een zeer redelijk tarief berekenen.
   Ik denk er dus ook over om € 400,= per maand te gaan sparen als “ziektekosten” verzekering en ik denk wel meer mensen.

   Misschien kunnen we een gezamenlijk “potje” maken, want het probleem zal in de toekomst alleen maar toenemen.

   Wel ben ik geschrokken van de reactie van Khun Peter dat een nierdialyse € 100.000,= kost per jaar.

   Als er meerdere mensen zijn die een “gezamenlijk” potje willen maken, zullen we dus ziekenhuizen moeten selecteren op kwaliteit en prijs.

   Ik ben wel een voorstander om eens met een aantal mensen hierover te praten en men kan mij mailen op; [email protected]

   Groetjes Nico

   • Bacchus zegt op

    Nico, die 100.000 euro van Khun Peter voor een jaar nierdialyse is wat overdreven. Voor 5 behandelingen van 4 uur per week betaal je tussen de 500 tot 1.000 euro. Dat is dus maximaal 52.000 euro per jaar bij 5 dialyses per week. Nog steeds een aanzienlijk bedrag, maar bij lange na geen 100.000 euro!

 23. Harry zegt op

  Hoe werkt ieder belastingsysteem ? vertel NOOIT wat “het volk” in werkelijkheid betaalt, want – denk aan de 10e penning van Alva: heeft een 80-jarige opstand tot gevolg gehad.

  Voor de zorgverzekering: dat bestaat uit twee delen:
  a) een deel, dat iedere burger zelf betaalt, ca Euro 100 per maand.
  Daarnaast: de werkgever betaalt 5,65 % over de loonsom. Bij een salaris van E 30.000 dus E 1695 extra per jaar.
  Als ZZP-er ben je nog duurder uit, ik dacht 7,25 %. Dus.. eigen baas en E 30,000 inkomsten = E 2175 extra per jaar
  En dan is er nog een staatsbijdrage uit de belastingkist. DAAR wordt die Euro 84 miljard uit betaald, ofwel / 17 mln NL-ers: Euro 4.940,– ofwel: E 412 per maand

  U als pensionario hebt gekozen voor het Thaise belastingregime, dus niet huilen, als je voor een onderdeel zelf fors bij moet betalen.

 24. leon1 zegt op

  Moderator: graag bij ziektekosten houden.

 25. tommy zegt op

  Het is maar een idee, maar kunnen jullie niet een verzekering krijgen in een omringend land bv. Maleisië,
  Australië, des nood China, misschien een beetje onderzoeken? ik weet het niet is maar een idee, zei ik al,
  Hoe doen andere buitenlandse expats het?
  Ik hoor het wel Groetjes, Tom

 26. Max zegt op

  Waarom al dat gezeur over de dure Nederlandse ziektekosten verzekering ? neem een Thaise polis BUPA o.a. ( heb ik al meer dan 15 jaar) kosten voor mij en mijn vrouw nog geen 1000 Euro per jaar als er geen claim is word 10% ( c,a 100 Euro terug gestort) .

  Maar je moet niet wachten dat je boven de 61 bent voor de polis af te sluiten anders word het VEEL duurder.

 27. Hans Bos zegt op

  Ik geloof dat niet alle lezers mijn verhaal goed hebben gelezen/ begrepen. Nog afgezien van degenen die steeds opnieuw roepen dat expats van twee walletjes eten of zich de kosten moeten realiseren voordat ze naar Thailand verhuizen. Of maar elders een goedkopere verzekering moeten aanschaffen.
  Beste lezers: dat is het probleem niet. Ik heb mij grondig verdiept in de materie voordat ik de Universeel Compleet Polis van Univé nam. Die kostte vier jaar geleden nog 295 euro. Een redelijk bedrag voor de omvang van de verzekering. Mijn bezwaar richt zich tegen de snelle stijging van de prijs naar 495 euro. Zijn de zorgkosten in het buitenland voor Univé in vier jaar bijna verdubbeld? Ik kan het me niet voorstellen. Daarnaast is het vreemd dat de prijs dit jaar werd verlaagd van 365 naar 360 euro. Toch niet vanwege de sterke stijging van de zorgkosten?
  Het argument dat expats niet moeten zeuren omdat ze toch belastingvrijstelling hebben, gaat niet op. Om te beginnen is lang niet iedereen vrijgesteld, terwijl het onzinnig lijkt om deze vrijstelling via een omweg door te sluizen naar particuliere verzekeringsmaatschappijen, in geval van Univé zelfs zonder winstoogmerk.
  Het gevolg van dit alles is zoals Khun Peter schetst: de gezonden redden zichzelf wel (denken ze), terwijl de ‘kneuzen’ noodgedwongen steeds meer betalen. Dan lopen steeds meer Nederlanders in Thailand in feite onverzekerd rond, al zal dat overheid en verzekeraars in Nederland een zorg zijn. Kneuzen zoals ik, ongevraagd voorzien van diabetes kunnen weinig kanten op, want geen enkele verzekeraar wil een brandend huis verzekeren.

  • ruud zegt op

   Ik denk dat de ouderen in Thailand flink wat meer kosten dan 295 euro per maand.
   Er is geen enkele rem op het gebruik van de ziekenhuizen in Thailand, want alles wordt vergoed.
   In Nederland kom je eerst bij de huisarts terecht.
   Die houdt de meeste instroom naar ziekenhuizen tegen.
   En waarom zou je goedkoop doen in een staatsziekenhuis, als je ook prive kunt liggen in een particulier ziekenhuis?
   En ook die prive ziekenhuizen zijn er wel achter, dat alles wordt betaald.
   Verder wordt de premie ook beinvloed door de wisselkoersen en de euro is de laatste tijd wat minder waard geworden.

   En ja, dat een kneus het moeilijk heeft in Thailand, is het gevolg van de keus in Thailand te willen leven.
   Dat is een all-in pakket.
   Aan de ene kant de zon en aan de andere kant de ziektekosten.
   Je kunt niet alleen de leuke dingen kiezen uit dat pakket.

 28. hendrik zegt op

  Beste hans,

  Wat ik eigenlijk hier niet lees van diegene die hierboven hebben geschreven of zij alleenstaand zijn of gehuwd. Ik wil een kleine aanvulling geven aan diegene die gehuwd zijn met een Thaise vrouw die werkzaam zijn bij een Coverment.

  Indien je vrouw werkt bij een coverment en je gehuwd bent val je onder haar verzekering, en betaal je hetzelfde als een thai 0,35 bath uit mijn hoofd. Dus voor diegene wat bovenstaand betreft het bespreken waard met je vrouw.( Geld overigens alleen voor staatshospitaals)

  Verder een aantal suggesties die men hier heeft beschreven zoals een eigen maatschappij zorg oprichten lijkt me niet de makkelijkste weg, maar wie weet, ben wel voorstander verder een partij oprichten en Nederland onder druk stellen betreffende de zorg hier in Thailand lijkt mij ook een goede zaak, immers krijgen we toch ook hier onze AOW etc dus zie niet in waarom zorg in deze voor falangs niet meer geld ondanks de uitleg van sommige hier.

  Zelf heb ik niet de kennis om iets dergelijks te organiseren en vraag mij ook af hoe je elke falang kan bereiken gezien ik van mening ben dat zij niet alle op thailand blog zitten.Mogelijk via buitenlandse zaken in Nederland,of ambassade.

  Ben erg benieuwd naar een vervolg op dit onderwerp.
  Hendrik

 29. Sir Charles zegt op

  Zonder te willen chargeren, is het niet zo gek dat de verzekeraars de premie fors verhogen, de meeste mankeerden al wat voor dat ze naar Thailand vertrokken, een weloverwogen keuze want daar zouden de klachten toch immers verdwijnen als sneeuw voor de Thaise zon of meer draaglijk worden gemaakt werd als reden gegeven.

  Voor de verzekeraars lijkt het dus gunstig want dan zal er niet zou gauw daarom een beroep op hen gedaan worden echter niets is minder waar, de ene declaratie na de ander krijgen ze toegestuurd. Pijntje hier, een schrammetje daar ach stap even een Thais hospitaal binnen bovendien komen daar nog de gebreken bij die het ouder worden met zich meebrengt waardoor de kosten voor de verzekeraars nog meer de pan uitrijzen.

  Wil beslist niet op de stoel van de dokter zitten maar het valt me op dat in gesprekken met landgenoten ze bijna allemaal wel wat mankeren, het gezeur en geklaag is niet van de lucht onderwijl wel de ene na de andere sigaret opstekend en over het aantal biertjes zullen we het maar niet over hebben.

  Overigens lees in verscheidene reacties dat sommigen vanwege de hoge premie onverzekerd rondlopen in Thailand of het voornemen hebben dat te willen gaan doen dan zullen er waarschijnlijk in de toekomst op de diverse fora en blogs wel weer oproepen gedaan worden voor steun omdat een landgenoot in moeilijkheden is gekomen aangezien hij niet geholpen werd omdat hij onverzekerd is en eigen financiële middelen ontbreken. Wellicht al bivakkerend op een bankje in het park, héél onverstandig ondanks het mooiere weer dan in Nederland…

 30. Aad zegt op

  Hallo allemaal,
  Ook wij hebben geworsteld met het probleem en na veel zoeken en vergelijken hebben we eindelijk de verzekering gevonden die we nodig hadden maar wel met een portie geluk (nadat een kennis ons had geholpen door te wijzen op zijn verzekering) en ik hoop dat wij op die manier ook enkele van jullie kunnen helpen. Om te beginnen zal ik de premies aangeven voor mijn vrouw (60) en mijzelf (74), als volgt. Voor mijn vrouw 1980 euro en voor mij 3480 euro per jaar. Dat is dan wel op basis van In Patient, Day case en Out Patient. We hadden nog de keus zonder Out Patient en dan bedragen de premies resp. 1605 euro en 2790 euro.
  Onze verzekering kent geen eigen risiko en is volledig Internationaal dus bij een bezoek aan NL of andere landen (behalve de USA & Canada) is men verzekerd. Ik heb bij de verzekering nog even nagevraagd over acceptatie bij voorgeschiedenis en dat wordt geacceprteerd mits men het advies van de medisch adviseur accepteert. Allen worden geaccepteerd ook boven de 70. Het max te vergoeden bedrag per verzekerde per jaar is: 500.000 euro. Voor wat betreft de vergoedingen hebben we goede arvaringen.
  De verzekering is onderdeel van een van de grootste europose verzekeraars. Daar de communicatie volledig in het engels verloopt is daar voor de meesten geen probleem te verwachten. Ondertussen zijn enkele van onze kennissen ook toegetreden.
  Mochten er onder jullie mensen zijn die interesse hebben dan ben ik gaarne bereid om verder te helpen want wij weten hoe moeilijk de materie is. Je kunt ons bereiken onder: aad.vanvliet1@gmail .com.
  Ik heb ook nog wat ervaring met het ‘eigen verzekeren’ omdat een kennis van ons dat ook dacht te kunnen doen. Hij was dus te laat en is nu onverzekerd lijdend aan een ernstige ziekte. Bij ziektes zoals kanker zijn de bedragen niet meer zelf op te brengen en ben je meestal al te laat om bijv naar NL terug te keren al was het maar vanwege de buraeucratie en de herinburegerings problemen.
  Aad

  • l.lagemaat zegt op

   Het email adres wat u opgeeft ,klopt niet.
   Ik hoopte informatie te kunnen krijgen.
   Groet,
   Lodewijk

 31. Henk zegt op

  15 jaar was ik toen ik ging werken. 66 was ik toen ik mij uitschreef uit Nederland. 51 jaar premie betaald, en geen enkel recht meer. Af en toe lees ik dat je voordelen hebt als je in Thailand woont. Dat je niet moet zeuren als je daarvoor kiest. Ook lees ik dat de directeuren van zorgverzekeraars giga salarissen verdoen, allemaal meer dan € 400.000, plus allerlei extra’s, dienstauto, ruime onkosten vergoeding( verkapt loon? ) riante vertrekpremies, etc. etc. Mijn Thaise vrouw heeft een arts in de familie, die verdient omgerekend ongeveer (maximaal!) € 12.000 per jaar. Ik had het goed in Nederland, hoefde niet zo nodig weg, maar kwam toevallig via via in contact met een leuke Thaise dame. 5 jaar nadat mijn Nederlandse echtgenote aan kanker was overleden. Alleen is maar alleen, en de Thaise wilde niet in Nederland wonen, ook nadat ze er drie maanden was geweest. Maar ik zeur niet! Omdat ik ouderdomssuiker heb wil geen verzekeringsmaatschappij mij hebben. Dit zijn mijn ervaringen. Vindt het onredelijk dat ik uit de Nederlandse zorgverzekering geknikkerd ben. Dus spaar ik maar in de hoop gezond te blijven.

 32. Hans Bos zegt op

  Nog het meest trieste. Expats met een verzekering bij ONVZ betalen in 2015 twee euro per maand meer. De prijs gaat van 357 naar 359 euro. Heeft ONVZ dan niet te maken met scherp stijgende zorgkosten? Of zorgt ONVZ beter voor zijn klanten dan Univé….

 33. rori zegt op

  Waarom niet verzekeren in Belgie? Ben ik ook en werkt prima tegen 75 Euro per maand voor mij en mijn vrouw samen.
  DKV medicard en klaar is kees sorry ikke

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Goedkoop maar hoe oud bent u dan ?

   http://www.dkv.be/nl/content/waarborgen-in-het-buitenland_1/
   http://www.globality-health.com/en/yougenio/globality-yougenio-world.html
   http://www.globality-health.com/downloads/YouGenio_World_Tables/Premiums_EUR_YG_WRD_1301_new.pdf

   • rori zegt op

    60 en mijn vrouw 42
    Ben Nederlander maar heb de laatste 20 jaar via een frans bedrijf voor een belgisch en nederlands bedrijf over de hele wereld gewerkt. Daarvoor vooral voor Philips.

    Oh ook een alternatief is verzekeren via het IAK in Eindhoven. Even contact opnemen met hun. Zij hebben ook mogelijkheden.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Dan moet u toch eens uitleggen waarom DKV voor de goedkoopste verzekering de volgende prijzen aanrekenen(zie vorige link 3)
     Iniden u in Thailand woont is dat zone 3
     Essential – 40/44 jaar is 88 Euro en tussen de 60/64 jaar is dit 197 Euro per maand
     Lijkt me dus iets heel anders dan 75 Euro voor jullie beide.
     Iets klopt dus niet en iets zegt me ook dat DKV geen liefdadigheidsinstelling is.
     Ik ben Belg en persoonlijk heb ik bij DKV een hospitalisatieverzekering maar dat is niet hetzelfde als een ziekteverzekering. Die premie werd altijd door mijn werkgever betaald toen ik nog werkte maar die betaal ik nu zelf.

  • NicoB zegt op

   Beste Roi, dat kan een goede suggestie zijn, hebt u de Belgische nationaliteit?
   Verzekerd DKV ook andere nationaliteiten? De website van DKV geeft daar geen antwoord op.
   Misschien kunt u iets meer zeggen over de kwaliteit en uitgebreidheid van de dekkingen?
   Dank alvast,
   NicoB

 34. Andre zegt op

  @ rori, ik heb eens gekeken bij dkv.be/nl essentiel, de goedkoopste, maar op Uw leeftijd komt dat op 197 Euro PP, misschien zit er toch ergens iets fout???
  Misschien kan U de website nog eens doorsturen.
  Het bedrag dat U noemt is voor iemand van 35 jaar?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website