Onderstaand de antwoorden op vragen naar aanleiding van het artikel Belastingvrijstelling in Thailand nogmaals uitgelegd door Erik Kuijpers.

Staatspensioen belast in NL

Het verdrag tussen TH en NL is gebaseerd, zoals zoveel verdragen, op het OESO modelverdrag. Het OESO modelverdrag heeft als filosofie achter heffing door de bronstaat (NL) dat die staat het pensioen zelf heeft betaald omdat de pensioengenieter diensten aan die staat heeft verricht.

OESO verklaart het toewijzen van particuliere pensioenen aan de woonstaat met de toelichting dat de woonstaat het beste de draagkracht van de belanghebbende kan bepalen en zo rekening kan houden met persoonlijke omstandigheden.

Het verdrag zoals het er nu staat kun je discriminatie vinden. Het verdrag is van 1975 en stamt uit een andere tijd.

Het feit dat Nederland er naar streeft om alle pensioenen te laten belasten in de bronstaat (zoals artikel 17 van het nieuwe verdrag met Duitsland) geeft aan dat de honger van de staatsruif groter is dan de nobele achtergrond van het modelverdrag.

Vrijstellingen door ‘Heerlen’

Ik spring voor een beperkte groep mensen in de bres als ze problemen hebben met het krijgen van de vrijstelling loonbelasting. Blijft men weigeren in Heerlen dan laat ik de ambtenaar weten in een laatste brief dat ik bij afwijzing van het verzoek bezwaar tegen de inhouding zal aantekenen en mijn klant zal adviseren de gang naar de rechter in te zetten vanwege de rechtspraak die er al heel lang ligt. Maar zover is het niet gekomen. Ik heb alle verzoeken kunnen afsluiten met een vrijstelling loonbelasting als daar tenminste recht op bestaat.

Zou een ambtenaar bewust de zaak torpederen, en dat heb ik nimmer meegemaakt in de 40+ jaar dat ik in dit beroep werk, dan schrijf ik naar zijn/haar leidinggevende. Ik ben van mening dat ‘Heerlen’ het volste recht heeft om het in artikel 4 lid 1 van het verdrag tussen beide landen gebruikte woord ‘woonplaats’ te toetsen. Dat geeft artikel 4 lid 3 ook aan.

Immers, niemand zal vrijstelling krijgen van een in het Nederlands recht vastgelegde belastingheffing alleen op zijn blauwe ogen. Het meest afdoende bewijsstuk is de inschrijving bij de Thaise belastingdienst en we ervaren dat die dienst dat wel eens weigert. Maar de rechter in Nederland heeft bepaald dat ‘Heerlen’ om die reden sec geen vrijstelling mag weigeren. Zie de email van de dienst opgenomen in het belastingdossier vraag 6 tot en met 9.

Ik heb geen contact met ‘Heerlen’ over deze aangelegenheid; wel over de remittance base.

Ambassadeur?

Ik las de vraag in dit blog of de ambassadeur wat kan betekenen. Ja! Maar stuur hem dan niet naar Heerlen maar naar het hoofdkantoor van de Thaise belastingdienst of naar het Ministerie van Financiën in Bangkok om die te porren hun personeel wat beter op te leiden. Zij kennen vaak het verdrag niet; zij zijn het probleem waar wij tegenaan lopen..

Tijdstip van aanvragen vrijstelling

Ik zou daaraan gaan beginnen tenminste drie maanden voordat het inkomen gaat lopen, en ook drie maanden bij verlenging.

Duur van de vrijstelling

Ik heb mijn visie daarop gegeven. Er zijn geen regels voor in de nationale wetgeving en het verdrag geeft al helemaal geen regels aan. Wat let je het aan de dienst voor te leggen? Heeft iemand dat al eens gedaan, gewoon schriftelijk vragen waarom?

De 4+8 maanden methode

Wordt veel gebruikt en is legaal mits je dan ook tenminste 4 maanden in NL bent. Hou er rekening mee dat er plannen zijn om ingaand 1-1-2017 de zorgpolis niet meer te laten dekken buiten de EU. De reis- en bagageverzekering neemt die dekking wel/niet over (en zal in voorkomend geval mogelijk duurder worden).

Thailand zal je voor die 8 maanden als fiscaal inwoner beschouwen op basis van de wettekst. Ik heb niet gelezen dat een lang verblijvende toerist daarvoor wordt staande gehouden, of erger. In het belastingdossier staat een vraag over tax clearing.

AOW is belast in NL

Ja, want AOW wordt in het verdrag niet genoemd. Deze oudedagsvoorziening is belastbaar in Nederland als je in Thailand woont.

Slot

Ik heb me geërgerd aan de wijze van bejegening van ‘Heerlen’ in dit blog. ‘Berekende aanval’, ‘dienstklopper’ en meer ‘fraaie’ uitdrukkingen jegens de persoon van de ambtenaar. Je kunt gerust het verdrag en de hele belastingwetgeving in Nederland een monstrum vinden als je dat maar niet vindt van de mensen die de wet uitvoeren. Een ambtenaar is geen Phaya Naga.

Het verdrag en de nationale wetgeving geven de wegen aan hoe te handelen als de meningen niet parallel lopen. Zie het belastingdossier vraag 14.

12 reacties op “Belastingvrijstelling in Thailand: vragen en antwoorden”

 1. RichardJ zegt op

  Bedankt, Erik.

  Helaas schrijf je niet wat jij vindt van de nieuwe voorwaarde voor vrijstelling mbt het rechtstreeks overmaken van de pensioeninkomsten naar een bankrekening in Thailand (wat jij noemt remittance base).
  Eerder schreef ik je dat deze voorwaarde voor mij niet acceptabel is vanwege de hoge bankkosten.

  Strikt genomen biedt artikel 27 n.m.m. geen basis tot het invoeren van de remittance base. Artikel 27 geeft Nederland de bevoegdheid belasting te heffen over het deel van de pensioeninkomsten dat over een bepaald jaar niet naar Thailand is overgemaakt. En derhalve zou de belastingdienst hoogstens aan ons kunnen vragen om hierover bewijsstukken te verstrekken.

  By-the-way, hoe kan ik me aanmelden bij de beperkte groep waarvoor jij in de bres springt?

 2. Erik Kuijpers zegt op

  Richard, remittance base is in studie. Dat schreef ik in mijn eerste bijdrage al; overleg met de dienst is gevraagd. Er liggen bij ‘Heerlen’ een paar brieven.

  Het rechtstreeks overmaken of maandelijks overmaken is ook mij een doorn in het oog maar de eerste vraag is of de uitspraak van de Hoge Raad in 1999 (of een recent arrest of uitspraak dat nog niet gepubliceerd is) ruimte biedt voor remittance base an sich. Ik heb samen met Lammert de Haan (Heerenveen, mede-samensteller van het belastingdossier postactieven) een advies toegezegd maar er is tijd voor nodig.

  Ik ben gepensioneerd en streef niet naar uitbreiding van de kring van mensen die ik kan bijstaan. Ik moet je helaas teleurstellen.

 3. Sir Charles zegt op

  Helder uitgelegd Erik maar ach er zullen vast wel weer lieden zijn die er vanuit gaan dat hun waarheid dé waarheid is.
  Belasting, zorgverzekering en dergelijke het ligt altijd aan die instanties en dan hebben we het nog niet eens over een visum dat wordt geweigerd om een Thaise vriendin tijdelijk naar Nederland te willen laten komen om de doodeenvoudige reden dat alle documenten niet op orde zijn.

 4. Khun zegt op

  Hier wil ik meer van weten

 5. RichardJ zegt op

  Erik, bedankt voor je reactie.

  Ik heb vorige week in Heerlen bezwaar ingediend tegen de voorwaarde van het rechtstreeks overmaken. Die remittance gaat absoluut niet gebeuren ook al wordt het bezwaar afgewezen. Dan maar geen vrijstelling en dan maar achteraf de belasting terugvorderen!

  Is het van belang om jullie over het verloop van het bezwaarschrift op de hoogte te houden?

 6. Jacques zegt op

  Beste Eric bedankt voor je betrokkenheid en inzet. Ik heb nog wat vragen en mogelijk dat je ze mij kunt en wilt beantwoorden.
  Ik maak op uit het stukje hierboven dat het staatspensioen niet het zelfde is als de. A.O.W. Ik dacht altijd van wel. Het zogenaamde pensioen van de staat voor een ieder geldend. Dit in tegenstelling tot het bedrijfspensioen.
  Ik behoor tot het gilde gepensioneerde (ex)ambtenaren en heb het voorrecht ten alle tijden van zowel de A.O.W., als van mijn ABP pensioen, inkomstenbelasting te mogen betalen. Toch al gauw bij elkaar opgeteld de komende jaren ruim 400 euro en op AOW leeftijd ruim 600 euros per maand. Dit tegenstaande het feit dat ik altijd, bijna 45 jaren belasting hebt betaald en pensioenpremie etc. Ik verblijf al langere tijd in Thailand en sta hier ingeschreven bij immigration en heb mijn retirementvisa.
  Omdat er voor mij al beslist is in Nederland en ik netjes mijn burgerplicht doe met het betalen van de inkomstenbelasting val ik kennelijk niet onder de groep die hier (in Thailand) belasting aangifte moet doen en mogelijk van belastingbetalen gevrijwaard word en hoef derhalve ook geen stappen te ondernemen door mij aan te melden bij de Thaise belastingdienst, want dat biedt voor mij geen soelaas en de Thaise instantatie heeft geen recht om van mij nog geld te eisen toch. Verder heb ik dan ook geen gedoe met de belastingdienst in Nederland want die beschikken dan al over mijn ingehouden belasting centjes. Aan ieder nadeel zit een voordeel zo blijkt maar weer.

 7. Dave zegt op

  Kan iemand mij vertellen of het mogelijk is om een nog te krijgen gouden handdruk (reorganisatie ABN AMRO) belastingvrij te ontvangen als ik mij in Thailand vestig.

  • Wander zegt op

   Beste Dave,
   Uit eigen ervaring weet ik dat het Kabinet de gouden handdruk in 2014 nagenoeg onmogelijk heeft gemaakt. De werkgever moet over zo n uitbetaling een strafheffing van meen ik 50% betalen en jijzelf het lb_ tarief, zijnde 52% (42%?). En dat allemaal omdat we langer moeten doorwerken.

 8. Erik Kuijpers zegt op

  Jacques, prima verwoord.

  Richard, dat wordt op prijs gesteld. Ik zet mijn huis-email hier niet in maar ik geef je het emailadres van mijn bescheiden blogje:

  Email: siameesleesplankje@mail.com

  en dan beantwoord ik je vanuit mijn huis-email. Dan kunnen we met een paar mensen de ontwikkelingen volgen.

 9. janbeute zegt op

  Als ik dit alles weer lees .
  Dan mag ik mij toch gelukkig prijzen twee jaar geleden , met twee en zeer ervaren en deskundige belasting consulent en verzekerings adviseur ,
  Want deze materie is zo gecompliceerd dat je dit aan specialisten moet overlaten . Kost misschien wel een paar Euro , maar dat verdien je wel weer terug .
  Oh ja ,de Hr. Erik uit Nong Khai is ook deskundig op dit gebied dat weet ik zeker .
  Vroeger ( ongeveer 15 jaar geleden ) zaten we al samen op een yahoo groups , welke naar mijn mening beter functioneerde toendertijds dan deze webblog .
  Maar dat doet in dit geval niet terzake .
  Succes verder .

  Jan Beute .

  • Ben zegt op

   Dank voor uw heldere uitleg hr Kuijpers.
   U schrijft: hou er rekening mee dat er plannen zijn om ingaand 1-1-2017 de zorgpolis niet meer te laten dekken buiten de EU.
   Daar had ik nog niets van vernomen. Mijn vrouw en ik zijn net met pensioen en hebben het plan om de wintermaanden vanaf 2016 in Thailand door te brengen. Als dit plan doorgaat betekent dit dus dat ik mij apart moet verzekeren voor ziektekosten als ik langere tijd in Thailand verblijf?

 10. Erik Kuijpers zegt op

  Dave, de gouden handdruk moet nog komen, lees ik. Zoek in Nederland tijdig een belastingadviseur, is mijn advies.

  Ben, deze link:
  https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/zorgkosten-buiten-europa-niet-basispakket/

  Of je dit kunt bijverzekeren bij de zorgverzekeraar of bij de reispolis is mij niet bekend dus mijn advies is, ga tijdig shoppen.

  Jan, goed weer eens van je te lezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website