Een eeuwig drama: het Thaise verkeersgedrag (video)

Door Gringo
Geplaatst in Verkeer en vervoer
Tags:
26 januari 2015

Het gebeurde mij eerder deze week. Ik reed op mijn scooter naar huis en op een gegeven ogenblik moet ik rechtsaf op een kruising. Ik sorteer keurig voor om tegemoetkomend verkeer eerst te laten gaan. Plots verschijnt er een brommer uit die rij met grote snelheid op mijn helft van de weg. Gelukkig ziet hij mij en wijkt nog verder naar rechts uit. Maar daar doemt meer verkeer op, dat uit dezelfde richting als waar ik vandaar kwam, komt.

Een ongeluk lijkt onvermijdelijk, maar de bestuurder van de brommer doet het enige wat hem nog overbleef. Hij knalde tegen de stoeprand en viel van zijn brommer in het gras. Geen persoonlijk letsel gelukkig, de brommer had wel een opknapbeurt nodig.

Ik zou er verder geen aandacht aan hebben geschonken, maar ik moest er weer aan denken toen ik onderstaande filmpje zag. Dit keer een auto met een haastige bestuurder, die alle geluk van de wereld heeft, dat er geen ernstig ongeluk gebeurde.

Het lijkt wel of die Thais het echt nooit leren!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=CaCDj0F8oN4[/youtube]


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Een eeuwig drama: het Thaise verkeersgedrag (video)”

 1. Ouwe Gerrit zegt op

  Daarom ook op de brommer, helm op!

  • Franky R. zegt op

   Een helm zou de motorrijder geen klap hebben geholpen, indien de haastige “automobilist” hem frontaal had geraakt met die snelheid…

 2. jasper zegt op

  Helemaal eens.

  Er is maar EEN goede houding hier op de weg: Iedereen is gek behalve ik. Blijf strak links rijden, vooral in bochten en rij vooral niet te hard. Vanaf een willekeurig karrepad komt er gewoon een kamikazepiloot dwars de weg over met 80, zonder zelfs naar links of recht te kijken. Schering en inslag.

 3. riekie zegt op

  Een thai heeft maar 1 zicht dat is recht vooruit kijken in het verkeer.
  Gelukkig kijken wij vooruit in het het verkeer en gebruiken onze spiegels .

 4. lung addie zegt op

  Ja, wat je hier in het verkeer ziet grenst een beetje aan het ongelofelijke. Er is nog heel veel werk aan de winkel om de discipline naar een aanvaardbaar niveau te brengen. Niet voor niets kent Thailand een heel hoog aantal jaarlijkse verkeersdoden. In Cambodia is het nog slechter, daar weiger ik zelfs categoriek eender welk voertuig te besturen. Een rood licht staat daar enkel voor de show!

  Ik rijd hier in Thailand zelf met een shopper, doe regelmatig lange afstanden, zowel langs de hoofd- als secundaire wegen. De hoofdweg ( A41 ) ligt in een staat welke op vele plaatsen een hel en marteling is voor een motorrijder, totaal om zeep gereden door het zware ( overladen ) vervoer en de secundaire wegen zijn levensgevaarlijk door ongedisciplineerde bestuurders. Ik ga de lijst van zware, levensgevaarlijke overtredingen niet opsommen want dit zou me te ver brengen en iedereen heeft hier zowat zijn ervaring omtrent. Kan maar één goede raad geven: rij voorzichtig, liever wat trager dan nooit aan te komen. Zorg voor een goede, geen carnaval verlichting en wees steeds op je hoede want het onverwachte loert hier overal achter de hoek.
  Khap dee dee, khap cha cha.

  Lung addie, fervent biker

 5. Christiaan H zegt op

  Riekie,

  Inderdaad kijken de Thais meestal alleen vooruit en dan niet verder dan de auto voor hen. Het is ongelooflijk om te zien, dat de meeste autobestuurders de richtingaanwijzers niet, te laat of verkeerd gebruiken.
  En de politie staat erbij en kijkt ernaar. Die komt pas in actie, als het leed al geschied is..

 6. Cor van Kampen. zegt op

  Defensief rijden is de eerste vereiste. Nooit iemand verrtouwen bij het verwissellen van baan.
  Motoren komen met een teringgang tussen de auto’s door. Op een kruizing altijd opletten. Gaat hij of gaat hij niet.. Ze kennen nu eenmaal niet rijden. Of ze rijden te langzaam op de rechterbaan of rijden als mafkezen. Bumberkleven normaal., Kop en staart botsingen elke dag.
  Rekening houden met andere weg gebruikers. Niet dus. Langzaam rijden om ergens een plek te zoeken
  geen probleem. Richtingaanwijzer hadden ze vanaf fabriek niet moeten plaatsen plaatsen.
  De meeste gebruiken het niet.
  Ik kan nog even doorgaan. Uiteindelijk is het ook een cultuur kwestie. Hoe sta je in de samen leving.
  Hoe ben je in al die lange tijd als bevolking opgevoed.
  Ik kan het ze niet kwalijk nemen. Wij leven ruim 10000 Km hier vandaan.

  Cor van Kampen.

 7. Yvan Temmerman zegt op

  Een ander voorbeeld en tegelijk een waarschuwing voor toekomstige bezoekers.
  Aan het Dolfijn-rondpunt, Pattaya-Noord, Naklua Road/ Second Road, staan sinds december verkeerslichten. Maar U raadt het al : nu is het er levensgevaarlijk geworden. Immers, waar men vroeger kon wachten tot er een gat in de verkeersstroom kwam om de verschillende straten over te steken, zijn de voetgangers nu vogelvrij bij groen voor hen.
  Brommers stoppen niet, wagens soms en de talrijke autobussen nooit. Politie is er nooit om de nieuwe situatie te sturen. De vele buitenlanders, die zich veilig wanen, moeten voortdurend springen voor hun leven. Een verwittigd man ….

 8. Peter zegt op

  Thai chauffeur kijkt alleen maar in 1 richting? (vooruit) …. Die kijkt dan toch nog tenminste!! Ik kan je vertellen dat ik telkens weer, tijdens de rit van de airport naar Pattaya, en omgekeerd, méér zweet laat tijdens die goed anderhalf uur durende rit, dan de ganse vakantie samen!
  Vorige keer van hotel naar airport heb ik de chauffeur 2x moeten aanmanen om wakker te blijven, terwijl we tegen 140/u al bumperklevend aan het bollen waren … IN GIETENDE REGEN!!, met schokdempers die totaal naar de haaien waren, én kale banden natuurlijk…
  “No problem, no problem, cha cha …., i not sleep, thai people close eye little bit for to much light’ ….. ja hallo!!!!! Kan er mij ‘s iemand een tip geven om een goeie taxi-service te bekomen, met deftige wagen die in orde is, en deftige chauffeur??? Dat scheelt mij een bijna-beroerte.

  Thanks, Peter

  • theobkk zegt op

   Hallo Peter, probeer eens Suvith Sangtuptim, tel: +66818240616, email: suvith01@hotmail.com

   Mijn zoon heeft hier goede ervaringen mee. Hij rijdt ook veel voor buitenlandse zakenlieden, zijn auto is geen officiële taxi, rijdt dus niet op de meter, maar op prijsafspraak. Hij woont in Bangkok.

  • Johan zegt op

   Afgelopen december voor het eerst met Bell Travel Service (hierover stond onlangs een eeactie op dit blog) dit was perfect. Vanaf vliegveld met een grote bus naar de North Pattaya bus terminal daar stoneen diverseminivans die de gasten naar het opgegeven hotel verder brachten. Perfect geregeld voor 230 baht incl. 1stuk handbagage en een koffer.

 9. Henk zegt op

  Natuurlijk hoort die vrachtauto daar niet thuis ,die hoort links te blijven .En dat er dan irritatie ontstaat bij andere weggebruikers is logisch.

 10. Adje zegt op

  Niet de bestuurder van de auto maar de bromfietsbestuurder had alle geluk van de wereld. Als het tot een aanrijding was gekomen had een helm niet geholpen. De bestuurder van de auto had zich kei kapot moeten rijden. Achterlijke gladiool om zo te rijden.

 11. Harm zegt op

  Breng elke morgen kleinkind van mijn vriendin naar school op de motor
  is redelijk drukke 2 baans weg naar Khorat toe
  Tegen verkeer in rijdende motoren zijn allang normaal
  tegen het verkeer in rijdende auto’s ook al
  maar als je dan mee maakt dat het verkeerslicht op groen springt, er zo’n 50 a 60 motoren en daarna auto’s de weg opstormen om maar als eerste bij het volgende stoplicht te staan.
  Dan, ja dan schrik je toch nog als er een auto tegen het verkeer in je tegemoet komt, maar dan vooral schrikken als die dan ook nog eens tegen het verkeer in, ingehaald wordt door een andere auto die nog meer haast had of het verrotte om om te rijden.

 12. Sjaak S zegt op

  Ik kan ook nog een hele boel toevoegen aan het lijstje, maar één ding heb ik hier geleerd: NOOIT met een motor voorsorteren. Dat is levensgevaarlijk. Nu kun je wel zeggen, dat de Thais zich aan ons moeten aanpassen, maar helaas, denk ik niet dat je dat mag verwachten.
  Ik heb op weg naar huis altijd één oversteekpunt, waar het altijd kritisch is. Dus kijk ik zover mogelijk vooruit. Zie ik veel verkeer komen, ga ik (of blijf ik) links op de zijstrook wachten, totdat ik oversteken kan.
  In andere gevallen ga ik al ruim van te voren met mijn scooter op de rechter zijstrook rijden, totdat ik naar rechts kan.
  Maar voorsorteren is iets dat wij in Nederland kennen. Hier niet. Sowieso moet je hier meer tastend rijden. Je hebt gevallen, waar je voorrang kunt krijgen. Dat merk je ook wel. Je hebt het de ene keer op dezelfde kruising wel en de andere keer niet. Je moet toch het verkeer hier aanvoelen.
  Op de Pethkasem Road ga ik nooit naast auto’s rijden. Of ik haal ze in, of ik laat ze me inhalen, maar ik zal niet met dezelfde snelheid naast zo’n auto rijden. Voor hetzelfde geld, maakt ie een zwenk naar links en dan lig ik met een beetje geluk alleen maar in de berm. Is er ergens een verkeersophoping, blijf ik er ver vandaan. Ik vermijd groepjes auto’s. Of ik ga snel voorbij of ik blijf er een flink stuk achter.
  Dit heb ik ook altijd zo gedaan toen ik nog vier keer per maand naar Frankfurt moest rijden. Een stuk autobahn van 270 km, waar je iedere keer langs een ongeluk reed.

  • lung addie zegt op

   wat Pethkasem Road betreft : ik ben ook motorrijder en doe net hetzelfde: nooit naast een wagen blijven hangen, laten voorbijsteken of zelf inhalen, mijn motor heeft daarvoor vermogen genoeg om dit op een snelle, veilige manier te kunnen uitvoeren. Dan terug naar het linkerrijvak, hoewel dit op vele plaatsen een ware hel is voor een motorrijder, zeker tussen Hua Hin en Chumphon. Het bromfietsenvak, naast de rijbaan, ligt er veel beter bij doch daar moet je steeds attent zijn voor overhangende takken en is ook niet de reglementaire rijbaan voor zwaardere motoren.

   lung addie

 13. Patrick zegt op

  Ik doe al mijn verplaatsingen met de fiets … en om te sporten heb ik ook een ” koersfiets “.
  Er gaat geen rit voorbij zonder een ” conflict – situatie “.
  Niet verbaal , niet lichamelijk … gelukkig maar.
  Het positieve aan de Thais : ze steken nooit een middenvinger op 🙂
  Het negatieve … ze zijn ” onvoorspelbaar ” … en dus is er maar 1 juiste strategie : … uiterst defensief rijden, je snelheid perfect onder controle houden … en je niet opwinden .
  Met een glimlach en en knikje krijg je steeds waardering 🙂

 14. sake zegt op

  Wel eens bij een “rijexamen” aanwezig geweest? Op een terrein achter het bureau 30 meter vooruit, langs de stoeprand stoppen, dan weer verder een bocht naar links en de auto tussen 2 pionnen plaatsen. Gelukt? Geslaagd! Niet gelukt? 10 euro extra, ik snap het wel “u was zenuwachtig” hier is uw rijbewijs. Je kunt het de thai niet kwalijk nemen; meestal heeft men ( uitzonderingen daargelaten) geen fatsoenlijke rijopleiding gehad.

 15. Franky R. zegt op

  Sake,

  U heeft gelijk dat de drempel in Thailand erg laag is, maar dat de rijopleiding niet alles is geldt ook voor de rijopleidingen alhier. Pas na vele kilometers kun je immers zeggen dat je kunt auto- / motorrijden.

  Naar mijn mening ligt het meer aan de handhaving, en dat is nu eenmaal non-existent in dat mooie land…

 16. colorwings zegt op

  Ik denk dat het tijd wordt dat er mensen opstaan die Thaise bevolking tegen zichzelf in bescherming gaan nemen (en daarmee ook de veiligheid van aanwezige toeristen verbeteren). Het lijkt er op dat men zichzelf aan het uitroeien is in het verkeer. Ik denk dat er eigenlijk maar één goede oplossing is, dit is het verbieden van alle gemotoriseerde verkeer (behalve treinen vliegtuigen en boten) in Thailand. Het zal aan het begin even wennen zijn maar uiteindelijk zal men inzien dat het voor iedereen beter is….

 17. theoS zegt op

  En maar blijven zeuren over het Thaise verkeer. Ik rijd hier zo’n 40 (veertig) jaar dagelijks rond op motor en met auto, voel mij als een vis in het water. Ik had meer problemen met autorijden in regeltjes land Nederland dan hier. Ben je bang dan heb je hier niets te zoeken op de weg. Het is nu eenmaal anders hier dan in Nederland dus pas je aan.Zegt wel wat over mij ook natuurlijk. O ja, ik ben haast tachtig en rij nog vrolijk rond, no problems.

 18. lung addie zegt op

  Als we dit filmpje goed bekijken dan hebben alle bestuurders hier boter op hun hoofd, behalve het tegenliggende verkeer. De vrachtwagen vertoont ongedisciplineerd gedrag door te blijven rijden op de rechter rijstrook, daar waar hij als traag vervoer links thuishoort. Op die manier verplicht hij de ene wagen hem langs links voorbij te steken, dus in zware overtreding te gaan. De witte wagen, die gaat heel grof in de fout door te tripleren, over een volle lijn en dan nog te rijden op een baanvak dat geen rijvak is, maar een veiligheidsstrook. Rijbewijs onmiddellijk inleveren zou ik zeggen, hoewel dat hier weinig zin heeft want dan rijden ze gewoon zonder rijbewijs.
  De motorrijder is ook in overtreding want hij gebruikt een voorsorteringsvak welke er geen is: duidelijk te zien aan de schuine dwarslijnen op de rijbaan.
  Dit is een schoolvoorbeeld van : geen discipline ( vrachtwagen ) roekeloos rijgedrag ( wiite wagen ) en domheid ( motorrijder ).
  Indien dit tot een ongeval zou geleid hebben dan hoort de bestuurder van de witte wagen thuis in de gevangenis met als beschuldiging van MOORD.
  Het zal je maar overkomen dat je op die manier aan flarden gereden wordt.

  Lung addie

  • teun zegt op

   Addie,

   Ik denk dat de vrachtwagen aan het inhalen was en dat ging niet zo snel. Wat motorrijder betreft: het is niet altijd zo, dat in veiligheidsvlak (dwarse strepen) ook bij elke zijstraat een voorsoorteer vak is aangebracht. Ik zie dat hier in mijn buurt bijvoorbeeld: als ik mijn “compound” in wil dan zal ik wel moeten voorsorteren op geledwarsstrepen. Dit, omdat er geen voorsorteer-vak is en stoppen op rechterbaan om dan rechtsaf te slaan is nog linker met achterop komend verkeer…..

   Die witte auto moet weten, dat een veiligheids strook aanwezig was en die is niet bedoeld om in te halen cq. als rijbaan te gebruiken. We zijn het eens: de bestuurder van de witte wagen dient z’n rijbewijs te worden afgenomen, naast een forse boete/gevangenisstraf en tenminste 3 jaar in het leger te gaan dienen om enige vorm van discipline bijgebracht te krijgen.

 19. LOUISE zegt op

  Morgen Gringo,

  Mijn hemel.
  Zelfs hier op mijn stoel gaf ik een kreet.
  Wat een mazzel heft die vent.

  De thai komt gewoon van welke weg of straat gewoon de hoek om, zonder ook maar even om te kijken.
  De thai heeft tunnelvisie en die spiegels zijn voor het uitknijpen van puistjes of wat dan ook.

  Wij zeggen altijd een uilennek te moeten hebben.
  Continu alle kanten opkijken, behalve naar boven.
  Alhoewel, met het slechte onderhoud aan alles wat vliegt of rijdt, kan er natuurlijk ook een keer een helicopter naar beneden komen op jouw weghelft.

  LOUISE

 20. Sjaak S zegt op

  Ik bekeek nu pas het filmpje. Ja, het komt me erg bekend voor, dat soort rijgedrag. Zo te zien was de vrachtwagen de zwarte aan het inhalen, maar omdat ie niet zo snel kon, duurde het lang en de witte had dan weer haast. Zonder veel te kijken inhalen.
  Dan de motorrijder. Wat deed die daar op dat stuk van de weg? Zo zou ik nooit en te nimmer rijden. Niet hier in Thailand, waar een middenlijn of een streep op de weg alleen maar voor de sier daar ligt. Maar zoals ik het zou doen heb ik al boven geschreven….
  Helaas loopt het niet altijd zo goed af. Maar of iemand ervan leert?

 21. teun zegt op

  De witte auto haalt om te beginnen de auto van waaruit e.e.a. wordt gefilmd, links in. Gaat dan in 1 keer twee (!) banen naar rechts zonder rekening te houden met enig mogelijk tegemoetkomend verkeer. Dat hij daarbij ook nog even een doorgetrokken streep negeert, is echt belachelijk.

  Stoplichten zijn voor thais (net als doorgetrokken strepen op de weg al dan niet dubbel) een ware uitdaging! Voor thais werkt een stoplicht als volgt:
  * groen: gas en verder niks
  * oranje: volgas
  * rood: geldt niet voor mij/kan nog makkelijk.

  Heel simpel maar uiteraard levensgevaarlijk.

  Ik woon in Chiangmai en rij derhalve nogal eens in de bergen. Daar zie je regelmatig dubbele doorgetrokken strepen op de weg. Maar waar die voor dienen is niet voor alle thais duidelijk. Dus ik blijf in zo’n situatie ver bij de doorgetrokken (dubbele) streep weg.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website