Uniondale, NY / USA – February 13, 1975: Robert Plant and Jimmy Page of legendary rock band Led Zeppelin perform at Nassau Coliseum on their 1975 North American tour (Bruce Alan Bennett / Shutterstock.com)

In Thailand is het uitgaansleven rijk aan bandjes die live muziek spelen. De meeste muzikanten, zowel Thaise als Filipijnse, spelen de populaire Engelstalige hits, vaak uit de jaren ’60, ’70 en ’80 en soms aangevuld met Thaise hits. In de serie klassiekers in Thailand, vandaag aandacht voor “Stairway to heaven” van Led Zeppelin, die je regelmatig hoort in het Thaise uitgaansleven. Soms met een vreemde uitspraak, een Thaise band in Hua Hin zong consequent “Starway to heaven”…

Eerder schreven wij over het lied ‘Zombie’ van The Cranberries, een eeuwige hit in Thailand en over de klassieker ‘Hotel California’ van de Eagles,’Take Me Home Country Roads‘, “Wind of Change“, “Have You Ever Seen The Rain” en “Sultans of swing“.

Led Zeppelin is een voormalige Engelse rockband opgericht in 1968 door gitarist Jimmy Page, nadat hij als enige lid van de Yardbirds was overgebleven. Naast Page bestond Led Zeppelin uit Robert Plant (zang), John Paul Jones (bas en toetsen) en John Bonham (drums). Een van de bekendste nummers van Led Zeppelin is Stairway to Heaven, een lp-track die nooit op single werd uitgebracht. De groep werd ook bekend door improvisaties tijdens optredens: andere versies, waardoor de nummers zoals zij die daar ten gehore brachten niet identiek waren aan hoe ze de op plaat waren uitgebracht, wat bijdroeg aan de populariteit van legale witte live-albums.

Led Zeppelin was een van de populairste en meest invloedrijke rockbands van de jaren zeventig en heeft talloze hits en klassiekers voortgebracht, waaronder “Stairway to Heaven,” “Whole Lotta Love,” “Black Dog” en “Kashmir.”De band maakte muziek die veel stijlen bevatte, van hardrock en blues tot folk en psychedelische rock. Ze waren bekend om hun opwindende liveoptredens, die vaak uit de hand liepen en onvoorspelbaar waren. Led Zeppelin was ook een van de eerste rockbands die de traditionele rollen van zanger en gitarist op hun kop zette, met Plant als een van de meest iconische zangers in de rockgeschiedenis en Page als een van de meest gevierde gitaristen ooit.

Led Zeppelin bracht tussen 1968 en 1980 acht studioalbums uit, die allemaal zeer succesvol waren. De band was ook actief in de filmindustrie en bracht de documentaire “The Song Remains the Same” uit in 1976. Led Zeppelin splitste in 1980 op na het overlijden van drummer Bonham. Hoewel de band sindsdien niet meer samen heeft gespeeld, blijft hun muziek een belangrijke invloed hebben op latere rockbands en worden ze beschouwd als een van de grootste en meest invloedrijke rockbands aller tijden.

“Stairway to heaven”

“Stairway to Heaven” is geschreven door de bandleden Jimmy Page en Robert Plant. Het is een van de bekendste en meest succesvolle liedjes van de band en wordt vaak gezien als een klassieker in de rockmuziek. Het lied werd voor het eerst uitgebracht op het album “Led Zeppelin IV” in 1971. Het begint als een rustig, akoestisch lied met een karakteristiek gitaarriff van Page, maar bouwt langzaam op naar een epische, bombastische finale met elektrische gitaren, drums en zang van Plant. Het lied duurt ruim acht minuten en is een van de langste hits in de rockgeschiedenis.

De tekst van het lied gaat over een reis naar de hemel, met verwijzingen naar mythologische figuren en de natuur. Sommigen interpreteren de tekst als een metafoor voor het zoeken naar spirituele vervulling of het beklimmen van de sociale ladder. Het lied is ook bekend om de vaagheid van de tekst, wat heeft geleid tot talloze interpretaties en speculaties over de betekenis ervan.

“Stairway to Heaven” is een van de meest gedraaide liedjes op radiostations en wordt vaak gebruikt in films en tv-shows. Het is ook een van de meest gecoverde liedjes in de rockgeschiedenis en heeft talloze awards en onderscheidingen gewonnen. Het blijft een van de meest populaire en invloedrijke liedjes van Led Zeppelin en is een van de meest iconische nummers in de rockmuziek.

Heart – Stairway to Heaven – Kennedy Center Honors (video)

In 2012 werd Led Zeppelin opgenomen in de Kennedy Center Honors, een jaarlijkse Amerikaanse awarduitreiking die kunstenaars in verschillende categorieën eert voor hun bijdragen aan de Amerikaanse cultuur. Tijdens de ceremonie werd het lied “Stairway to Heaven” opgevoerd door de rockband Heart, met zangeres Ann Wilson en gitarist Nancy Wilson. Heart had een grote invloed op Led Zeppelin en had eerder het lied gecoverd op hun album “Dreamboat Annie Live.”

Bijzonder is ook dat tijdens de Heart versie van het lied “Stairway to Heaven”, Jason Bonham, de zoon van de overleden Led Zeppelin’s drummer John Bonham het drumwerk voor zijn rekening neemt. Bonham junior is ook drummer en had meegewerkt aan een aantal Led Zeppelin-reünies in de jaren na het overlijden van zijn vader. ook de bolhoedjes die worden zijn een eerbetoon aan drummer John Bonham. Bonham overleed op 32-jarige leeftijd aan een longoedeem als gevolg van het inademen van braaksel na overmatig alcoholgebruik. Op 25 september 1980 werd hij door tourmanager Benji LeFevren in het huis van Jimmy Page dood aangetroffen. In de 24 uur voorafgaand aan zijn dood had hij ruim een liter wodka gedronken.

De versie van Heart en Jason Bonham tijdens de Kennedy Center Honors was een emotionele en indrukwekkende interpretatie van het lied. Het optreden werd goed ontvangen door het publiek en was een passend eerbetoon aan Led Zeppelin en hun klassieke lied “Stairway to Heaven.” Het optreden is sindsdien een van de meest bekeken en gedeelde momenten van de Kennedy Center Honors geworden en heeft bijgedragen aan de blijvende populariteit van het lied en de band.

1 reactie op “Klassiekers in Thailand: “Stairway to heaven” van Led Zeppelin”

  1. BramSiam zegt op

    Stairway to heaven is een mooie rockklassieker. Er is nog wat gedoe geweest, omdat het intro ‘ontleend’ was aan het nummer Taurus van de groep Spirit. De rechtee vond dat ook, maar er is een schikking getroffen. Een tegenhanger van de stairway to heaven is The road to hell van Chris Rea. Een nummer dat in Thailand en bij de Thaise bands ook zeer populair was. Niet te verwarren met de Highway to hell van AC/DC.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website