rangtheclick / Shutterstock.com – Karen children in Mae La refugee camp

Hoewel Gringo afgelopen zondag al een goed en volledig verhaal vertelde over stateloosheid vind ik het onderwerp belangrijk genoeg om er nog een meer emotionele stelling aan te wagen met wat meer informatie.

De redding van de dertien ‘Wilde Zwijnen’ voetballers uit de Tham Luang kreeg wereldwijde bekendheid. De vreugde was groot. Maar al snel vertelde het nieuws dat vier van de groep staatloos waren. Dat zijn de jongens Adul Sam-on, Pornchai Kamluang en Mongkhol Boonpian en verder  de coach  Ekapol Chantawong. Ik begrijp dat de drie jongens al lang geleden een aanvraag voor toekenning van de Thaise nationaliteit hebben ingediend.

Van Adul weten we het meest. We weten dat hij vier talen spreekt: Engels, Birmees, Chinees en Thais. We weten dat hij afkomstig is uit het door conflicten verscheurde Wa-gebied in Noord-Myanmar. We weten dat zijn ouders hem op heel jonge leeftijd naar Thailand  brachten gezien de gevaarlijke omstandigheden in zijn geboorteland. Dat heeft de aandacht gevestigd op de vele stateloze mensen in Thailand.

Hoeveel stateloze er in Thailand zijn is niet helemaal duidelijk. Er zijn 438.821 bij de ambtelijke instanties geregistreerde statelozen die recht hebben op de Thaise nationaliteit. Maar daarnaast is er een grote groep die niet is geregistreerd en sommige schattingen gaan uit van meer dan een miljoen statelozen maar ik zag ook cijfers voorbij komen van 2-3 miljoen. De helft tot een derde zijn kinderen. De grootste groep betreft de bergvolkeren in Noord-Thailand, verder vluchtelingen uit Myanmar en elders en kinderen van werkmigranten.

Stateloos betekent geen goede toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en recht. Geen toegang tot het bankwezen. Geen mogelijkheid iets in volledig eigendom te bezitten. Geen mogelijkheid veel  verder te reizen dan je woonplaats. Geen mogelijkheid op goed betaalde arbeid. Voortdurende confrontaties met politie en militairen bij de vele controleposten in het Noorden. Uitbuiting door gedwongen prostitutie en mensenhandel. Gelukkig krijgen de meeste kinderen nu wel lager onderwijs en allen een basale gezondheidszorg.

Wat zegt  de wet in Thailand over nationaliteit? Die wetten zijn in de afgelopen 70 jaren vele malen veranderd. Nu geldt de Nationaliteitswet van 2008, die zegt dat mensen in Thailand geboren vóór 1992 de Thaise nationaliteit kunnen verkrijgen. Kinderen daarna geboren moeten aantonen dat één van hun ouders de Thaise nationaliteit bezit.

Het hele proces voor het verkrijgen van nationaliteit is langdurig, lastig en duur. Het is niet altijd mogelijk de juiste documenten te verkrijgen. Een man met de Thaise nationaliteit verwekt een kind bij een stateloze vrouw maar verdwijnt dan met de noorderzon.  DNA testen moeten de aanvragers zelf betalen en die  kosten 227 euro. Een gemeenteambtenaar vertelde dat zijn kantoor maar twee aanvragen per dag kan verwerken. Er is veel corruptie bij de procedures: vragen van geld, ‘verloren gaan’ van documenten, discriminatie  etc. etc. De obstakels voor het verkrijgen van Thaise nationaliteit, zelfs voor hen die  er recht op hebben, zijn groot, veel te groot.

In de afgelopen 4 jaar hebben slechts 23.000 stateloze mensen de Thaise nationaliteit gekregen. Desondanks beloofde de regering in 2016 dat het probleem van de statelozen in 2024 zal zijn opgelost.

Dit eerste hoofdartikel in de Bangkok Post van 7 december 2016, ‘Plight of the stateless’ beschrijft de problemen nog eens heel  indringend. Zij doet een beroep op de regering het probleem voortvarender aan te pakken. Dat blijkt tot nu toe niet het geval te zijn.  Ook  wat betreft de vier stateloze grotjongens  zijn de autoriteiten zeer terughoudend: ‘We moeten de wet volgen’, zeggen ze.

www.bangkokpost.com/opinion/opinion/1153413/plight-of-the-stateless

Hoofdartikel Bangkok Post van 14  juli 2018: www.bangkokpost.com/opinion/opinion/1503046/dont-drag-feet-on-stateless

Reageer op de stelling:  ‘Het is een grof schandaal dat er zo veel stateloze mensen zijn in Thailand!’

42 reacties op “Stelling: ‘Het is een grof schandaal dat er zo veel stateloze mensen zijn in Thailand’”

 1. Sjaak P zegt op

  Het geeft mooi weer wat Thais altijd trachten te verbergen, de vreselijke trots van de Thai als volk komt dan op een negatieve manier boven drijven. en dat haten ze.
  De statenlozen in Thailand zijn voor een groot gedeelte goed geintergreerd in de Thaise samenleving en soms meer Thais dan de Thai zelf. Maar geen enkele gestempelde Thai zal dit willen erkennen.
  Als we kijken naar het vluchtelingen beleid van de Thaise regering dan is de teneur duidelijk Thailand voor de echte Thai en een Rohinga vluchtelingen boot slepen we zo weer naar open zee.
  Tot dat we van de rest of de wereld op ons dak krijgen, dan geven we voedsel en brandstof.
  Maar toegang tot Thailand nee zo ver gaan we niet.
  De Thai zijn gastvrije mensen zolang je je als gast kan gedragen, word of ben je een last dan verdwijnt de gastvrijheid als sneeuw voor de zon en men zal er alles aan doen om je het leven zuur te maken.
  Helaas is Thailand niet alleen, ook de omringende landen hebben gelijke denkbeelden.
  Alle gastarbeiders in Thailand zijn vaak in de ogen van de Thai minderwaardig en worden geacht zo min mogelijk zichtbaar te zijn.
  Ook zijn dit onderwerpen die de Thai liever niet bespreekt, net zo min als de klasse deling van het land.
  Moeten we de Thai hier voor terecht roepen, ik zou zeggen ja. Laat ze maar weten dat ze op dit gebied van verdraagzaamheid nog veel moeten leren.
  Maar dat is ook toepasbaar voor vele andere landen, die meer en meer zich isoleren van dat deel van de wereld bevolking dat het slecht getroffen heeft..
  Maar om de Thai hier voor te mijden is iets wat mij te ver gaat. Want ik voel me best in Thailand.
  Zo lang ik gedoogd word of in meer of mindere mate geaccepteerd dan is er geen mooier land dan Thailand.Dus ja ik maak mij zelf ook wel schuldig aan die Thaise onverdraagbaarheid want ik wil er ook graag bij horen.

  • ThailandVisitor zegt op

   “de vreselijke trots van de Thai als volk komt dan op een negatieve manier boven drijven”

   Het juiste woord hiervoor weet ik ook even niet, maar trots is het zeker niet. Iedereen weet wat er gebeurd en hoe men omgaat met deze mensen. Ze kijken op ze neer en lopen weg als iemand verpieterd of op straat dood gaat. Het is toch schrijnend hoe mensen worden uitgebuit, vermoord op vissersboten (gevierendeeld), als slaven worden mishandelt en gegeseld en de hele wereld kijkt toe. We “vreten” nog allemaal steeds de vis en garnalen waaraan bloed gekleefd zit. Zolang we dat blijven doen verandert er in Thailand of waar dan ook helemaal niks.

   Aan de andere kant hoe gaat Europa om met stateloze mensen? Echt niet veel beter. Daar stoppen ze de kop in het zand en kijken net zo hard de andere kant op. De wereld is gewoon goed verkloot wat dat betreft.

   • Tino Kuis zegt op

    Ik bestrijd dat stateloosheid in Europa niet veel beter is. Wat ik over Nederland las is dat zij zekere rechten bezitten, dat het probleem wordt erkend en dat er aan gewerkt wordt.

    http://arno.uvt.nl/show.cgi?fid=131820

    • ThailandVisitor zegt op

     Neem maar van mij aan dat het niet veel beter is. Ga eens kijken in Amsterdam of Rotterdam wat daar gaande is met uitgeprocedeerde asielzoekers die op straat zijn geschopt. Ze hebben geen rechten meer alleen nog het vertrekrecht en dat doen ze niet. ze kunnen ook niet werken, stemmen, huren etc etc. Het jasje mag dan anders zijn maar eronder verschilt het niks,

   • willie zegt op

    Wat een onzin om Europa met Thailand te vergelijken.
    We geven ze voedsel,kleding en onderdak in Europa.

    En wat is statenloos? Ze zijn ergens geboren….

    • Rob V. zegt op

     Statenloos is als je geen enkele nationaliteit (meer) hebt. Veel landen hebben (via de VN?) afgesproken dat niemand statenloos mag worden. Zo kun je het Nederlanderschap verliezen maar dat kan niet als je dan van geen enkel land meer onderdaan bent. Iemand met alleen de Nederlandse nationaliteit kan dus nooit het Nederlanderschap verliezen, iemand die Thai en Nederlander is kan wel de Nederlandse nationaliteit verliezen om diverse redenen.

     In het stuk van Tino gaat het om o.a. mensen die zelf in Thailand zijn geboren maar wiens ouders geen Thai zijn (ouder zijn bijvoorbeeld Burma ontvlucht). Deze kinderen mogen dan in Thailand geboren en getogen zijn, Thailand erkent ze niet als burger, geeft ze ook geen verblijfsstatus als (asiel) migrant etc. en het land van de ouders erkent de kinderen ook niet zomaar. Kortom ze worden door geen enkel land als hun burger gezien, hebben dan ook geen paspoort en reizen of andere ‘rechten’ is dan lastig of simpelweg onmogelijk. Statenloosheid is een drama, vandaar ook de internationale afspraken om dit tegen te gaan.

     NB: volgens mij haal je vluchtelingen (personen die asiel aanvragen) door de war met statenloosheid. De meeste asielmigranten hebben gewoon 1 of meerdere nationaliteiten, sommige proberen dat de verhullen maar indien ‘nationaliteit onbekend’ is dat nog niet gelijk aan de status statenloosheid.

  • mee farang zegt op

   Dat is toch allemaal simpel opgelost.
   Neem een voorbeeld aan België: daar is al meer dan één keer
   de Snel-Belgwet toegepast.
   Iedereen die illegaal, of zonder papieren, of vluchteling, of Syrië-strijder, of weet-ik-wat is,
   krijgt op een bepaalde dag zonder enige restrictie de Belgische nationaliteit.
   Zo zijn we mensen aan het helpen – zonder gezeur of kleinzieligheid.
   Na al 40 jaar lang stabiel op 10 miljoen Belgen te zijn,
   zijn we plots al met 11 miljoen. Geweldig toch!
   Hoe meer Belgen, hoe meer vreugd!
   En zoveel belastingbetalers meer, niet?

 2. Jasper zegt op

  Boeiend betoog.
  Wel een feitelijke onjuistheid: Je beweert dat kinderen die na 1992 geboren zijn in Thailand moeten kunnen aantonen dat een van hun ouders de thaise nationaliteit bezit.
  Dit is niet altijd het geval. Als een van de twee ouders in Thailand verblijft op grond van een “tijdelijke” toestemming in het koninkrijk te verblijven (dus een Thaise roze ID card beginnend met een 6) kan het kind op 18 jarige leeftijd de Thaise nationaliteit verwerven en, in navolging daarvan, ook de ouder die deze roze ID card bezit. Wij zijn over 9 jaar aan de beurt hiervoor, cambodiaanse vrienden van ons hebben een 18 jarige dochter die nu op deze wijze Thaise is geworden.

  Verder valt het niet mee voor een land van 72 miljoen mensen, waarvan een groot deel nog arm, zomaar 2-3 miljoen mensen formeel op te nemen uit omringende landen: het zijn toch voor het merendeel economische migranten. En die lusten we in Europa ook niet…..

  • Bert zegt op

   Voor het zware werk zijn ze anders wel welkom

  • Tino Kuis zegt op

   Je hebt gelijk, Jasper, er zijn uitzonderingen. Ik las de Thaise Nationaliteitswet maar niet alle regels, uitzonderingen, beperkingen etc. Het bepalende woordje is ‘kan’. Uit de verhalen die ik las blijkt dat er zo veel obstakels zijn, al moeilijk voor iemand met tijd, kennis en geld.

   Ik geloof ook niet dat je al die 2-3 miljoen staatloze mensen in Thailand de Thaise nationaliteit moet geven, wel aan die ruim 400.000 al geregistreerden (zoals bij jullie).

   De Thaise Grondwet van 2017 zegt dat alleen inwoners van Thailand met de Thaise nationaliteit rechten hebben. De Nederlandse Grondwet kent rechten toe aan ALLE inwoners (met een paar uitzonderingen als kiesrecht).

   De statelozen in Thailand kunnen op z’n minst een verblijfsvergunning krijgen met uitzicht op nationaliteit onder bepaalde voorwaarden. Thailand is een verouderende samenleving (en 1.6 kind per vrouw) en dat zou helpen.

  • Petervz zegt op

   Jaspers,

   Volgens mij geldt dat met de zgn roze ID kaart slechts voor kinderen met een ouder uit 1 van de buurlanden Myanmar, Cambodja en Laos. Die roze ID kaart was oorspronkelijk ook slechts bedoelt als ID voor deze group. Achterop deze kaart staat nog steeds, dat de slechts met toestemming van de autoriteiten het district waar je (tijdelijk) woont mag verlaten.
   Zelf heb ik ook zo’n ID kaart, beginnend met een 8 ipv 6, 2 kinderen in de 30 die de Thaise nationaliteit hebben, maar om de Thaise nationaliteit aan te kunnen vragen, moet ik toch echt de normale procedure volgen.

   • Jasper zegt op

    Peters,

    Het gaat ook niet om mij! Als ik zeg “we zijn aan de beurt” bedoel ik als gezin. Zelf heb ik niet de minste behoefte om de Thaise nationaliteit aan te vragen.
    Mijn vrouw is Cambodiaanse met verblijfsrecht en, inderdaad, die belachelijke districtsbeperking. Voor het aangeven van onze zoon bij de Nederlandse ambassade in Bangkok waren er 6 officiele papieren, 6 handtekeningen, enkele duizenden baht onder tafel en een belofte tot direkt melden bij de politie bij aankomst in Bangkok nodig voordat mijn vrouw in de bus mocht stappen.

 3. Robert zegt op

  Ja volkomen mee eens, kom en woon hier 18 jaar en hoop tot mijn dood hier te mogen wonen.
  Maar dat veel in Thailand fout zit, en je bent welkom maar een last dan is het snel gedaan met je.
  De tragedie met de jongens maakt dat weer eens duidelijk of de chinesen die omgekomen zijn.
  Het schril verschil, beiden triest maar de jongens leken eerst allemaal officieel Thai en de chinesen alleen touristen.
  De generaal die komt kijken met een troep mensen om hem te fotograveren en tegen ouders zeggen vergeet niet te stemmen.
  Heb wetend ook geen rechten accepteer het, woon hier te graag maar doe ik iets fout kan ik ook met rode stempel eruit gegooid worden.
  Dus gedraag mij uiteraard ben gast in dit mooie land, maar prima dat het uitgesproken word.

  Robert.

  Verder allemaal goed om hier te leven.

 4. Laksi zegt op

  Tja,

  In september (kort dag) zijn alle “grot” spelers en hun trainer uitgenodigd voor het Wereld Voetbal gala in Londen, wat in het teken zal gaan staan van die “grot” spelers. Dus iedere nieuws journalist vanuit de hele Wereld is daar aanwezig. Enne dan zullen er 4 ontbreken??? wegens statenloos leven in Thailand.

  Als Thailand negatief in het Wereld nieuws wil komen, zal dat in september zijn. Of zal de regering op het allerlaatste moment toch ingrijpen en alsnog een paspoort verstrekken. Reizen zonder paspoort is nu eenmaal onmogelijk.

  Ik denk dat het laatste gebeurt en misschien door alle commotie worden de regels aangepast.
  Maar ja, this is Thailand.

  Laksi

  • Conimex zegt op

   Je ziet in de EU ook mensen met een alien paspoort, ik weet niet of ze dit in Thailand ook kennen?

   • Jasper zegt op

    Jazeker wel. Enkele jaren geleden nog verleend aan een burmese jongen om naar de wereldkampioenschappen vliegeren te kunnen gaan nadat hij de Thaise wedstrijden had gewonnen.

 5. De Inquisiteur zegt op

  Dat is natuurlijk erg. Maar als in de meest welvarende delen van de wereld vluchtelingen al geweerd worden, moet men dan in een land als hier, met veel minder financiele mogelijkheden, dan voorloper gaan spelen?
  Ik zou het wel willen, maar vrees dat er dan snel een enorme toeloop van mensen zou ontstaan die ook de Thaise nationaliteit verkiezen … .

 6. Bert zegt op

  Een dankbare taak voor de VN met de nodige resoluties er aan verbinden.
  Ook de EU kan wel een handje meehelpen, geen beter beleid op dit gebied, dan geen export meer naar EU.
  Dat zal de EU wel niet doen, want dan snijden ze in de vingers van de EU elite.
  Het is eigenlijk allemaal makkelijk op te lossen, maar dan raak je vaak de elite in hun portemonnee en dat mag natuurlijk niet.

 7. Kevin zegt op

  Schandalig is het dat u hier de namen openbaar maakt nog niet gehoord zeker van de privacywet.
  Bovendien volgens de volkskrant van 2016 zijn er in het zogenaamde welvarende Nederland nog 87.000 Statenlozen dus
  Los het eerst in uw eigen land op voor u andere met vooroordelen bestookt.

  • John Csstricum zegt op

   Je vergeet 1 ding dat die statenlozen in Thailand harde werkers zijn en ook de taal spreken en dat kan je van die statenlozen in Nederland niet zeggen. Dat zijn agressieve beroeps werklozen die zich niet willen aanpassen.

  • Ger--Korat zegt op

   De namen staan op het internet, in de media. En wie beweert dat Nederland niet voot de staatlozen zorgt ? Kom eens met feiten zonder te toeteren. Iemand die staatloos is is dus geen onderdaan is van een land, zoals de Palestijnse vluchtelingen,de Roma, Molukkers, uit voormalige Sovjetrepublieken etc.. als ik er zo over nadenk is zelfs de Dalai Lama een staatloze.

   • Tino Kuis zegt op

    Stateloze mensen: Einstein, Anne Frank, Jozef, Maria en Jezus in Egypte, Karl Marx, Sigmund Freud, Dalai Lama.

 8. LOUISE zegt op

  Maar we kunnen allemaal blij zijn dat er 3- of 4 snel de thaise nationaliteit krijgen, want uitgenodigd om naar Engeland te gaan, dat gebeurd natuurlijk alleen met INGEZETENE VAN THAILAND, want dat geeft me een gevoel voor Thailand als een hond met 2………..
  Daar wordt natuurlijk niet bij vermeld 1o- of 11 thaise voetbqallertje en 2- of 3 stanloze voetballertje.

  De regels kunnen dan binnen een nano seconde veranderd worden hoor, wat welke burgemeester of gouverneur ook zegt.
  Daar zorgt onze minister president wel voor.
  Uuhh, heeft hij ook een hond??

  LOUISE

 9. Rob V. zegt op

  Birmees? Ik begreep van een vriendin dat Adul Adul (Adoel?) spreekt of iets in die richting en zeker geen Birmees.

  De nieuwe gouveneur vertelt ons dat de jongens de procedures moet doorlopen zoals ieder ander. Op zich eens, alleen een uitzondering voor deze jongens (hoe zeer ze het ook verdienen!!) zou niet netjes zijn. Ik hoop dat met deze aandacht de Thaise overheid een meer humanere nationaliteitswet op zal zetten en allen die zich tussen wal en schip bevinden zal voorzien van de Thaise nationaliteit. Of als dat om moverende redenen niet kan, dan tenminste een verblijfstatus (asiel?) zodat men ‘ gewoon’ kan leven, werk, opleiding , reizen etc.

  Als je leest over de wantoesten in het Thaise grensgebied, bijvoorbeeld het boek ‘ Ethnicity, Borders and the grassroots interface with the state’ en dan het hoofdstuk ‘Contested Citizenship’ of artikelen hierover op bijvoorbeeld The Matter (thais talig, Google translate) e.d. dan voel ik me verdrietig en een schande dat dit soort zaken vandaag de dag nog voorkomen en op zulke schaal. Dat is voor een zichzelf respecterend land echt een schande als je het mij vraagt.

  • Peter V. zegt op

   Ze (de voetballers) hebben zichzelf in de nesten gewerkt.
   Wat mij betreft is er dan ook geen sprake van “verdienen”, wel van gunnen en gezien de Thaise roverheid minstens net zo opportunistisch is als de Nederlandse roverheid, zal het er ook wel van komen.

   Het zou zoveel beter zijn als eerst iedereen, die momenteel al recht heeft op staatsburgerschap, dat krijgt.
   Dan kan men een positieve bijdrage leveren, terwijl dat nu wordt geblokkeerd.
   Daarna kan je kijken naar een oplossing voor de rest vd statenlozen.

 10. NL TH zegt op

  Kevin helemaal mee eens het Nederlandse vingertje.
  Maar hoe denk je het in Nederland op te lossen ? Uitzetten heeft probleem kan niet als ongewenste personen over de grens gebracht worden. Dan als het zou lukken komen ze via een omweg terug. Heb je nog degene die ook weg moeten en gewoon blijven en daarna op het nieuws en kranten ineen keer zielig zijn en een uitzondering gemaakt moet worden.
  Maar ja dat is jou probleem niet, toch ?
  Zo lang er door mensen handelaren een goede boterham mee verdient wordt zal het blijven, en door de familie thuis te bellen dat het zoveel beter is dan daar.

  • Tino Kuis zegt op

   Zeker nooit een Thai gesproken die een negatieve mening had over Nederland? Het Thaise vingertje?

   • Rob V. zegt op

    Iets voor een blog reeks* Tino?: citeer diverse Thai en wat ze van Nederland en Nederlanders vinden. Van de Thai roze brillen Thai die ons de hemel in prijzen tot en azijn pissende Thai met zure gezichten. 🙂 Mag van het niveau kroegenpraat tot en met meningen met onderbouwing. Het brede scale aan opvattingen van Nederlanders over de Thai kennen we nu wel, hoe zit dat andersom?

    *een jaar of 2 heb je wel zo iets gedaan als reactie onder een artikel:
    https://www.thailandblog.nl/cultuur/thaise-cultuur-geert-hofstede/#comment-458633

    • chris zegt op

     Gaat het dan om beeldvorming of om Thais die werkelijk iets weten van Nederlanders en Nederland, bijvoorbeeld omdat ze er wonen of gewoond hebben?

     • Rob V. zegt op

      Allebei lijkt mij. Tenminste ik zelf vind/vond het leuk om zowel vooroordelen (op basis van beeldvorming) als ook werkelijke observaties van Nederlanders over Thai en Thailand te lezen. Zelf had ik bijvoorbeeld amper een beeld van Thailand bij mijn eerste bezoek (jungle, rijstvelden, een paar olifanten, chaotisch verkeer met motorbikes). Andere denken bij Thailand dan weer aan prostitutie (daar stond ik pas bij stil toen ik in Pattaya kwam, wist ik veel dat dit er op deze wijze was in Thailand). Maar even zo interessant is het brede scaka aan opvattingen van mensen die al wat jaartjes meedraaien in het land. Tot zover anders krijg ik een boze blogdictator achter mij aan wegens het ontsporen van een blog. 🙂

     • Tino Kuis zegt op

      Er is vast wel meer te vinden maar ik ben moe..

      In hoeverre denken en praten de Thais in Nederland over Nederlandse toestanden? Ik ben wat op zoek gegaan. Ik vond deze FB pagina:
      1 คนไทยในเนเธอร์แลนด์ vertaald: Thais in Nederland
      Waar praten ze over? Nu natuurlijk over het overlijden van koning Bhumibol. Maar er was ook aandacht voor de fietscultuur in Nederland (‘moeten we in Thailand ook doen!’), watermanagement, Prinsjesdag, de gele tulp ‘Bhumibol’ genaamd, studie mogelijkheden, sport, over ‘De Wereld Draait Door’. windmolens, kaas, Baan Hollandia in Ayutthaya, bejaardentehuizen in Nederland, TSAN (Thai Student Association in the Netherlands), Geert Wilders, politieke demonstraties van rood-en geelhemden in Den Haag (2014) , BBC Thai en veel over uitgaansmogelijkheden en eten……
      En deze:
      2 https://www.dek-d.com/studyabroad/28630/
      Over hunebedden, scholen, Red Light District, boerenkool met Gelderse worst, sneeuw en Zwarte Piet.
      enige citaten:
      ‘Op de scholen hier leren ze denken en niet alleen uit het hoofd leren’
      ‘Nederlanders praten recht voor z’n raap!’
      ‘Ze kijken vaak op ons neer als we iets niet weten’.
      en deze:
      3 https://www.thailandblog.nl/dagboek/twee-thaise-jongens-nederlanden/
      4 Over etiquette in Nederland
      http://www.hotcourses.in.th/study-in-netherlands/destination-guides/etiquette-in-netherlands/
      En dan deze op het meest bezochte Thaise blog:
      5 ผู้ชายชาวดัตซ์ (เนเธอร์แลนด์) นิสัยใจคอเป็นอย่างไร เห็นมาแรงในสายตาสาวไทย
      Vertaald : Het karakter van Nederlandse mannen gezien door de ogen van Thaise vrouwen.
      http://pantip.com/topic/32269519
      Vierentwintig eerlijke antwoorden…….van ijverig, zuinig (geven niet graag uit aan luxe zaken) , praten recht toe recht aan (zeggen de Thais ook op die manier) tot ongemanierd en onbeleefd toe maar wel eerlijk…slim tot aan sluw en geslepen…
      En op een andere website die ik niet meer kon vinden:

      Schandalig die naaktstranden waar zelfs stelletjes de liefde bedrijven!

   • NL TH zegt op

    Tino dat is zeker waar dat Thaise negatieve meningen hebben, je kun hier ook eens goed proberen te lezen en dat er hier werd gezegd dat zogenaamde welvarend Nederland ook geen oplossing heeft.
    Als je even beter leest en niet maar even als tijdverdrijf er iets bijhaalt waar niets over gezegd is.
    Dan heb ik het over als iemand wat beweerd gelijk moet zeggen de Thais ook, mag ik wel flauw vinden hoop ik.

 11. Henk zegt op

  Ilegale inwoners/statenloos, een probleem van alle landen.
  Op dit moment stat het even op de prioriteiten lijstjes en vermoedelijk zal voor de grot jongeren welke dus statenloos zijn iets geregeld worden.
  Maar we doen in Nederland exact het zelfde. We hebben hier zelfs een benaming voor: asielzoekers. En we stoppen deze in asielcentra. En jawel als de papieren niet in orde zijn dan gaan ze terug of hetnilegale circuit in.
  De mening dat Thailand dus op dit gebied tekort komt in humaniteit is absoluut onjuist.
  Ze hebben regels. En de nationaliteit bekomen is een langdurige geschiedenis. Maar de IND heeft ook procedures welke jarenlang kunnen duren. En jawel soms helpt een protest actie.
  Frankrijk heeft kortgeleden ook iemand direct een staatsburger schp gegeven voor zijn bewezen diensten.
  Maar hoe moeilijk is het voor ons Nederlanders om Thais staatsburger te worden?
  Laat de Thai zijn gang gaan. Het is hun land en het zijn hun regels.
  Wij moeten dit respecteren.
  En degene die in Nederland stemrecht heeft had in dat geval dus kunnen stemmen op partijen die voor of tegen de asielzoekers import zijn.

 12. Ger--Korat zegt op

  Huidige Thaise regering vroeg onlangs in het kader van de vergrijzing van de bevolking en de toekomstige afname van de beroepsbevolking , om meer kindertjes te maken. Er komt een aftrek van de belastingen, voor zover er je wat aan hebt in Thailand, voor een 2e kind. Zelf ben ik dan een voorstander om in 1 keer de hele groep staatlozen de Thaise nationaliteit te geven. Los je van 2 kanten het probleem op. En ze zijn er toch al en maken deel uit van de samenleving en met de toegekende nationaliteit komen er meer rechten beschikbaar bijvoorbeeld toegang tot universiteiten en hoge scholen, beschikbaarheid van Thais sprekende mensen voor reguliere banen overal in Thailand in plaats beperkt tot de regio waar ze wonen. Juist meer scholingsmogelijkheden draagt altijd bij tot verbetering van de economie dus welvaart, nou wie kan daar nou op tegen zijn.

 13. Leo Bossink zegt op

  Blijf toch weg van de Thaise politiek. Alsof het elders in de wereld zo geweldig geregeld is. Typisch weer dar Nederlandse vingertje > dat moet je niet doen joh. Natuurlijk is het in dat opzicht, en vele andere opzichten, niet perfect in Thailand. Noem mij een land in de wereld waar het allemaal wel goed is geregeld.

  Juist ja, geen een.

  En hier wordt volmondig toegegeven dat bij de geredde grot mensen, er 4 zijn die statenloos zijn. In Nederland moet je dat na 10 jaar vernemen omdat b.v. RTL een beroep heeft gedaan op de WOB.
  Dat stiekeme calvinistische gedrag is men in Thailand vreemd.

 14. ruud zegt op

  Stateloos is een trieste zaak, maar is het wel allemaal de schuld van Thailand?
  De mensen zijn vaak vluchtelingen, dus de schuld begint bij de mensen en het land, waar ze vandaan zijn gevlucht.
  Net zoals nu gebeurt met de moslims uit Birma.
  Kun je dan van een ander land verwachten, dat die de problemen allemaal op gaan lossen?

  Nederland is net zo hypocriet.
  De mensen uit Afrika moeten asiel aanvragen in het land van aankomst.
  Dat is natuurlijk lekker makkelijk, want die maken meestal geen boottocht naar Scheveningen, maar naar Italie en Griekenland.
  Als de vluchtelingen met cruisschepen tegelijk naar Rotterdam zouden varen, zou Nederland er opeens heel anders over denken.

 15. chris zegt op

  Ik discussieer graag, ook met mijn studenten, en ook met behulp van stellingen. Ik leer hen eerst de feiten op te zoeken, de zaak altijd van twee kanten te bekijken en dan pas een oordeel te vellen over de stelling. Ik kan dus niet zo heel veel met woorden als ‘ een grof schandaal’ (een extreem-emotionele uiting die meer zegt over de persoon die het schrijft dan over het onderwerp) en ‘zoveel’ als in de toelichting helemaal niet duidelijk wordt om welke aantallen stateloze mensen het nu werkelijk gaat in Thailand. Ja, schattingen. Ik heb het internet even geraadpleegd en de UNHCR schat er op de hele wereld 10-12 miljoen niet-geregistreerde statelozen zijn. Kan me niet voorstellen dat 2-3 miljoen daarvan alleen in Thailand leven, gelet op de vele oorlogen en vluchtelingen van de afgelopen 30-40 jaar (met name in Europa, in het Midden-Oosten en Noord-Afrika) die hun land heben moeten verlaten met achterlating van alles, ook papieren.
  De kern van het problem is niet het stateloos zijn (de statelozen in Thailand hebben er niet voor gekozen zoals Einstein of werden niet bij wet stateloos zoals Anne Frank) maar het feit dat een groot aantal Aziatische landen (waaronder Thailand) het Vluchtelingenverdrag van Geneve niet ondertekend hebben. Dat houdt in dat vluchtelingen (van welke aard dan ook) geen status hebben, per definite stateloos worden alks ze gene ID of paspoort kunnen tonen en geen rechten hebben (zoals asielrecht en recht op bescherming en recht op basale voorzieningen als medische zorg en onderwijs).
  Een eerste stap in de richting van een oplossing voor de statelozen is de ondertekening van het Vluchtelingenverdrag en het vervolgens van geval tot geval nagaan of een vluchteling een asielstatus of de Thaise nationaliteit kan krijgen. Indien zaken als achtergrond en geboortegrond niet zo duidelijk (meer) zijn kan de vluchteling wat mij betreft het voordeel van de twijfel krijgen. Ook kan dan beter worden nagegaan welke Thais in het hele proces van stateloos worden en blijven ten onrechte of zelfs in criminele zin hebben geprofiteerd van hen (drugsdealing, mensenhandel etc). Dus niet een vorm van amnestie of dispensatie voor iedereen.

 16. kawin.coene zegt op

  Indien de Thailandse overheid tegenover de wereld wil aantonen dat ze een groot volk zijn,dan kunnen ze dat bewijzen door deze staatslozen de Thaise nationaliteit toe te kennen ,te beginnen met de geredde voetballertjes.
  Indien de Franse president hoorde dat een vluchteling die illegaal in het land verbleef een kind redde van een vijf hoog balkon en hij deze onmiddelijk de Franse identiteit gaf en een job bij de brandweer dan moet dat in Thailand ook kunnen.
  Vergeet niet Thailand de wereld kijkt toe.

  • chris zegt op

   Een kind redden van een hoog balkon lijkt me toch echt wat anders dan onvoorzichtig zijn door een grot in te gaan terwijl dat ten sterkste wordt afgeraden in regentijd, duizenden mensen activeren om je te redden….nog afgezien van alle kosten.
   De Thaise regering gaat toch ook niet alle stateloze burgers die op hun brommer een ongeluk veroorzaken en na dagen ziekenhuis weer naar huis kunnen voorzien van de Thaise nationaliteit omdat ze niet omgekomen zijn????
   Deze redding heeft (onbedoeld) de aandacht gevestigd op het probleem van statelozen in Thailand. Het is aan de Thaise regering om nu eens met een echte oplossing te komen. Helden zijn alleen alle mensen die aan de redding hun steentje hebben bijgedragen. Ja, de jongens waren sterk maar geen helden.

 17. Jasper zegt op

  In Italie en Spanje wordt ook op grote schaal gebruik gemaakt van de vele illigale arbeidskrachten uit sub-saharische deel van Afrika . Sterker nog, zonder deze bizonder goedkope arbeid kan men anders niet concurreren met de rest van de wereld.
  Die honderduizenden uit Afrika dan ook maar gewoon een schengen paspoort geven dan?

  Overigens zijn ze dan plotseling niet zo goedkoop meer, net zoals in Thailand moet dan het minimumloon betaald worden. Weg concurrentie positie.

 18. janbeute zegt op

  In de laatste zin van Chris ben ik het volkomen mee eens .
  En waarom , je hoort niks anders de laatste tijd hier in Thailand in het nieuws over de 13 jonge helden en hun coach .
  Ik erger mij daar dagelijks mateloos aan .
  Zij de groep kinderen en de coach hebben zich zelf in gevaar en in de problemen gebracht .
  Sterk en moedig waren ze allen zeker om dagen zonder voedsel en in het pikker donker en de kou te zitten en vooral niet te vergeten dat ze in het ongewisse leefden om uberhaupt nog gevonden en daarna gered te kunnen worden .
  Maar helden nee .
  De Helden zijn de hulpverleners , of het nu de duikers waren of de mensen die de pompen aan het draaien hielden .
  Helden zijn hulpverleners niet slachtoffers
  Helden zijn bevrijders denk aan D day in Normandy operatie overlord .
  Of in Nederland operatie market garden , de brug bij Arnhem .
  Thailand kent ook vele helden zij die dagelijks hulpverlenen bij al die verschrikkelijke verkeers ongevallen die je onophoudelijk keer op keer ziet .
  Laat Prayuth deze mensen ook eens uitnodigen voor een strandvakantie oid .
  Ben bang dat net als met het dagelijks aantal verkeers slachtoffers hier ook niks aan gedaan wordt .
  Ben gisteren met mijn ega even op en neer van Pasang naar HangDong gereden om boodschappen te doen een retour rit van om en nabij de 70 Km , over verschillende soorten wegen .
  En het aantal politie agenten cq politie voertuigen die we gezien hebben gedurende deze tocht was NUL komma Nul

  Jan Beute .
  l

 19. Jacques zegt op

  Zoals Rob V al eerder heeft vermeld kunnen er wezenlijke verschillen zijn tussen personen die staatloos zijn en asielzoekers. Het kan natuurlijk ook samengaan. Het onderwerp beperkt zich hier tot de groep staatlozen. Groepen van staatlozen zijn overal te vinden dus ook in Thailand. Hoe men omgaat met deze problematiek is aan de landsregeringen, maar er zijn natuurlijk wettelijke regels en die worden overal anders geïnterpreteerd en al dan niet toegepast. Er speelt natuurlijk ook lokale problematiek en die prevaleert in vele gevallen. Waar een wil is om te helpen zijn er mogelijkheden. Betrokkenheid en medemenselijkheid leggen vaak het loodje als andere belangen de boventoon voeren. Het financiële plaatje is zeker leidend, maar er zit natuurlijk veel potentieel in de medemens en het kan ook voordelen opleveren om ze wel op te nemen als Thaise burgers. Het is maar hoe je er naar kijkt.
  Zeker voor kinderen is het van belang dat ze onder anderen scholing en hulp krijgen, waar ze dat behoeven. Maar voor een ieder zou een menswaardig bestaan moeten gelden. Dat is toch een plicht van iedere (volwassen) mens om daar begrip voor te hebben en naar te handelen.
  Dat er feitelijk niemand staatloos is geboren mag ook duidelijk zijn. Mensen komen niet van een andere planeet voor zover mijn kennis reikt. Dus voor kinderen die in Myanmar geboren zijn, uit ouders met die nationaliteit ligt in beginsel de plicht voor dat land om dit te erkennen en documenten te verstrekken. Vaak zijn ouders ook staatloos. Dan wordt het wettelijk gezien een stuk problematischer. Wie voelt zich verantwoordelijk hiervoor. Dat dit niet simpel is en dat er vaak vanuit het verleden al gedoe is over wel of niet rechtmatig verblijf in het afkomstland, maakt het er niet beter en makkelijker op. Het zelfde geldt natuurlijk voor die moslim groep in Myanmar, maar feitelijk kunnen we wel een waslijst hier op sommen. Het onrecht dat vele mensen wordt aangedaan blijft maar doorgaan. Zoals Tino al aangaf is de optie een verblijfsdocument te verstrekken na een periode en onder voorwaarden een eerste aanzet en mogelijk kan daarop later de nationaliteit worden aangevraagd. Niets doen en wegkijken is zeer verwerpelijk en wat mij betreft moet aan dit gedrag een einde komen. Jammer genoeg zie ik dit niet snel gebeuren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website