Wie op een Thaise markt loopt ziet grote hoeveelheden fruit en groenten die er allemaal even gezond uit zien. Maar is dat wel zo?

Een aantal maanden terug liep ik met mijn vriendin op een Thaise markt en wilde een halve watermeloen kopen. Deze zag er mooi rood uit. Zij waarschuwde mij dat er chemische middelen worden gebruikt om watermeloenen die diep rode kleur te geven. Zij zocht voor mij een andere uit die niet behandeld zou zijn.

Sinds die tijd ben ik er wat meer op gaan letten en geschrokken hoe vaak ik iets lees of hoor over de dubieuze kwaliteit van voedsel in Thailand. Kortom er wordt veel mee gerommeld. Een aantal feiten.

 • Er zijn bijna geen regels voor het gebruik van pesticiden in Thailand. Gif dat al jaren verboden is in de EU wordt in Thailand nog vrolijk verkocht en gebruikt.
 • Er worden regelmatig grote partijen groenten en fruit uit Thailand afgekeurd omdat er te veel bestrijdingsmiddelen op zitten.

Van een expat hoorde ik het verhaal dat sommige straatstalletjes oude en vervuilde bakolie gebruiken. Deze halen ze gratis op bij fastfoodketens zoals KFC en McDonald’s; ze worden een keer gefilterd en hergebruikt. Het is een feit dat oude bakolie erg schadelijk is voor het menselijk lichaam en kankerverwekkende stoffen bevat. Of dit verhaal klopt kan ik niet bevestigen maar het zou mij niet verbazen.

De onderstaande reactie op het bericht om op te passen met het eten van insecten zet je ook aan het denken.

 Martin B:

Mijn Thaise partner is er bijna aan overleden na het eten van deze delicatesse in Chiang Mai. Voor mijn partner was de vermoedelijke oorzaak het gif dat was gebruikt om de insecten te vangen of doden, al dan niet in combinatie met sterk verontreinigde bakolie. In totaal vergde de ziekte 10 dagen kostbare ziekenhuisopname.

Het Thaise Pesticide Alert Network (Thai-PAN) meldde al eerder dat er grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen zijn gevonden op groentes die worden verkocht in supermarkten en versmarkten. Zelfs als zij het predicaat “veilig” kregen en er “Kwaliteit” logo’s op werden geplakt om de consument gerust te stellen. De tests werden uitgevoerd op kool, broccoli, water morning glory, peterselie, kousenband en chilipepers, willekeurig verzameld uit supermarkten en mobiele versmarkten. Een deel van de verpakking droeg het ‘Q-for-kwaliteit’ logo.

Thai-PAN liet weten dat in Huay Khwang (een wijk in Bangkok) producten de hoogste concentraties van pesticiden in alle soorten groenten hadden. De dosis restgif was zelfs 202 keer de hoeveelheid toegestaan ​​volgens Europese richtlijnen.

Het risico van verontreiniging is afhankelijk van het soort groente. Vooral peterselie is berucht. Testen lieten vijf soorten pesticiden zien met inbegrip van carbofuran, chlopyrifos, EPN en methidathion, zelfs 102 keer hoger dan de Europese limiet. Slechts drie druppels van EPN of een theelepel carbofuran kunnen al dodelijk zijn.

Bron: www.nationmultimedia.com/opinion/Dangerous-levels-of-pesticides-will-poison-food-pl-30191243.html

Nog een paar feiten:

Landbouwgif
Thailand importeert jaarlijks 160.000 ton landbouwgif, wat het land 22 miljard baht kost. Volgens de Wereldbank is Thailand ’s werelds vijfde grootste importeur van chemicaliën. Circa 70 procent van de pesticides die er worden gebruikt, zijn uiterst gevaarlijk en verboden in het Westen. Als gevolg daarvan is 81 procent van de waterreservoirs verontreinigd. Dat geldt ook voor voedsel.

Het toegenomen gebruik van chemicaliën is rampzalig voor het milieu en de gezondheid van boeren. Wereldwijd is men het erover eens dat intensief gebruik van chemicaliën leidt tot verharding van de grond, organismen uitroeit en waterwegen, grondwater en de gehele voedselketen verontreinigt. Het gebruik van landbouwgif wordt ook in verband gebracht met de stijging van het aantal kankergevallen, diabetes en veel andere ziektes. Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het aantal boeren en consumenten met gevaarlijke niveaus pesticide in hun bloed aan het toenemen is.
(Bron: Bangkok Post, 12 juli 2013)

Verder hier nog een paar bronnen over de voedselveiligheid van groente en fruit uit Thailand:

Deze berichten versterken het beeld dat het niet allemaal pluis is met de regels voor voedselveiligheid in Thailand. Vandaar de stelling van deze week: Er wordt nogal gerotzooid met etenswaren in Thailand!

Wellicht ben jij van mening dat het allemaal nogal wat overdreven is of onderschrijf jij juist de stelling. Dus wat is jouw mening? Deel die met ons.

39 reacties op “Stelling v/d week: Er wordt nogal gerotzooid met voedsel in Thailand”

 1. de Boer zegt op

  Hallo,
  Je hebt helemaal gelijk. Deze feiten zijn bekend De expat gaat letterlijk door de knieen bij de dodelijke glimlach van deze bewoners.
  Best gecontroleerde landen zijn in WEST-EUROPA en in US.
  Daar worden regels gerespecteerd.

 2. Ronald K zegt op

  Multi Nationals in de wereld doen niets anders. Wat denk je van het toevoegen van suiker en vet aan voedsel om de consument, wat ze noemen, het “genotspunt” te laten bereiken. Geloof me, dit heeft niets te maken met seks maar met het onderzoeken hoeveel suiker en vet aan een voedselproduct moet worden toegevoegd om de consument er meer van te laten consumeren dan nodig is. Overal in de wereld (vooral USA) kun je zien wat voor kwalijke gevolgen dat heeft, kwalijker dan wat een verwaarloosbaar aantal pesticiden in je lichaam kunnen aanrichten. Niet alleen in Thailand maar ook in de rest van de wereld weet je niet wat je eet. Wat ik veel kwalijker vindt is de voedselveiligheid hier in Thailand. Bangkok lijkt 1 grote keuken maar kijk niet hoe voedsel bewaart wordt en hoe ze met hygiëne omgaan. Daargelaten dat Aziaten in het algemeen en Thai in het bijzonder, grote viespeuken zijn.

  Ronald is 61 jaar oud, woont 3 jaar in Thailand. Heeft 40 jaar in de melkindustrie gewerkt.

 3. Mark zegt op

  dit is wel een eye-opener. Ik heb er nooit bij stil gestaan, maar ik schrik er echt van. Ik weet uiteraard van het eten in Thailand dat tjokvol met smaakversterkers zit, maar dit is echt andere koek. In december ga ik weer naar Thailand en zal het eten aldaar met gemengde gevoelens bekijken

 4. Erik zegt op

  Het lijkt mij dat van wat je op straat of op de markt koopt veelal onduidelijk zal zijn wat er aan verontreiniging op of in zit. Ik vraag me af of er iets bekend is over veronreiniging met pesticiden of antibiotica van voedsel dat verkocht wordt in de grote winkelketens. Daar zou toch meer over bekend moeten zijn. Het is zeker een onderwerp dat me bezig houd nu na een 10 jarig verblijf in Thailand.

 5. Cees zegt op

  Ik zet vraagtekens bij het feit dat je gratis oude frituur olie kunt halen bij KFC en of Mc Donald oude olie is nml een grondstof voor het maken van zeep o.a toilet zeep en wordt aan bedrijven die dat inzamelen verkocht.
  Maar u kunt ook ruiken als ze aan het frituren zijn of het oude olie is die ruikt nogal sterk en als je kunt zien wat ze aan het frituren zij oude olie schuimt en bakt altijd veel te donker.

  Dat er veel te veel gebruikt worden is een gegeven maar wij in Nederland hebben ook die tijd gekend dat er te pas en te onpas DDT werd gebruikt dat de bedden en slaapkamers geflit werden met de flitspuit dat er salpeter door het gemalen rundvlees ging om mooie rode tartaar te maken dat er chemische middelen door het vette gehakt gingen om toch een flinke gehaktbal te krijgen (vibrasol), Wat ging er toen allemaal in de ragout en de crème soep om die te kunnen invriezen. Van E-nummers hadden we nog nooit gehoord, Ik wil alleen maar zeggen dat Thailand jaren achter loopt ze komen er heus wel en in de tijd van de DDT werd er ook gezegd het wordt in je lichaam opgeslagen volgens mij lopen er nog genoeg Nederlanders die dit hebben meegemaakt. Ik bachataliseer de huidige situatie niet maar hoe te wijzigen begint bij goede educatie dat is er onvoldoende.

  Nog een fijne dag Cees

 6. Harry zegt op

  Ga naar website https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/index.cfm?event=SearchForm is de database van alle EU voedselautoriteiten RASFF. Heeft u eens een voordeel van uw EU belastingcenten.
  Bij: type voeg “food” in, origin : Thailand in, en onder product category: fruit & vegetables en dan onderaan bij hazard category “pesticides”. Er rolt dan alle meldingen sinds de start (1979) van dit systeem ingevoerde problemen met pesticiden in Thaise groenten en fruit uit. ( vers, canned, frozen ) Dan gewoon doorlezen en je conclusies trekken.
  Hier staan allen de “gepakte” problemen natuurlijk in, niet diegene, die tussen de mazen van het net doorgeglipt zijn. Overigens: de importeurs en distributeurs zijn over het algemeen ook zeer kien op dit soort problemen, al was het maar: blokkade = product de vernietiging in, dus centen weg.
  Exporteurs uit Azië…… whahahahahahaha tot… 100,00% perfect

  Megha Sheth: we assure you of our best quality food and safety that we carry out.
  We are into this business since long, have a good name to protect and we have always maintained our quality and safety measures. We are certified already for many years so there won’t be a problem.

  De Thaise “keuringsdienst” is zo lek als een vergiet zonder bodem. Voor “binnenland” wordt vaak enkel papier opgevangen, met het woord “Baht” erop vooral. Voor alle verse spullen bent u dus bijna geheel afhankelijk van de oprechtheid van de verkoper. Organisaties als Tesco, Casino ( Big C), Carrefour kunnen zich geen schandaal in een van hun landen veroorloven, maar Local Shop Mum & Dad ? ?

  Overigens: in NL wenst u toch ook alles zonder het minste vlekje ? Hoe dacht u, dat dat kwam ? Simpel, alle schimmels en beestjes doden, en NIET met “hamertje-tik”.

  Alles wat in blik zit, wordt beduidend strenger gecontroleerd, al was het maar door het conservenbedrijf: het zou per ongeluk eens in hun exportlijn komen. Daarnaast zijn de meeste export bedrijven BRC, IFS of ISO 22000 gecertificeerd en worden nogal streng gecontroleerd, door onafhankelijke wereldwijd werkende organisaties als bijv. Bureau Veritas, DNV, SGS, TUV. Dus, wassen, schillen, en bij steriliseren gaat ook nog eens 80-99% van de pesticiden weg door dat hitteproces ( valt uiteen, net als de bacteriën).

  Bedenk: de natuur heeft een redelijk goede bescherming aangebracht: de schil. Altijd eerst goed afspoelen en daarna de eigen handen. Wat er via het grondwater en de wortels naar BINNEN komt, dat is jammer.

 7. Robbie zegt op

  Ik ben het met de stelling helemaal eens. Het is een alarmerende ontwikkeling. En het betreft niet alleen groenten, fruit en insecten, maar ook vis, vooral de Pangasius die uit Vietnam geïmporteerd wordt. Het vlees zal wel niet beter zijn. Hoe zit het met de rijst? Is die ook behandeld met pesticiden? Hoe lang hebben we nog te leven?

  • Khun Peter zegt op

   Ik denk een gat in de markt voor biologische producten. Denk ook dat veel Thai daar voor te porren zijn. Iets meer betalen maar dan wel gezonder. Of zelf gaan verbouwen, een aantal expats doen dat ook.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Robbie en anderen Hoe het met de rijst zit, is al vele malen in Nieuws uit Thailand aan de orde geweest wegens de vondst van methylbromide resten, waarmee rijst wordt gegast. Zie o.a. Nieuws uit Thailand van 19 sept, 9 aug, 26 juli, 21 juli, 19 juli, 18 juli enz Er is ook organische rijst op de markt.

   Verder wijs ik op de zogeheten farm markets waar biologisch geteelde groenten en fruit worden verkocht, zie: ‘Dit is geen markt, maar het is een community’, https://www.thailandblog.nl/eten-drinken/markt-community/

 8. Robbie zegt op

  @ redactie:
  Ik heb 1 minuut gelden een reactie opgestuurd onder mijn naam: Robbie. In plaats van te kunnen lezen dat mijn reactie in afwachting is van moderatie krijg ik de reactie van Erik te zien, compleet met zijn e-mailadres, dat nooit getoond zou worden. Hier gaat jullie systeem ergens in de fout. Gelieve dat te controleren en gauw te herstellen. Robbie.
  Trouwens, waar is mijn reactie gebleven? Ik zie hem niet….

  • Moderator zegt op

   Ik denk dat je dan even aan je provider moet vragen hoe dat zit. Jullie hebben namelijk exact hetzelfde ip adres: 171.98.250.xxx (laatste drie vermelden wij natuurlijk niet). Of jullie gebruiken dezelfde computer/internetverbinding of er is iets vreemd bij jouw provider.

 9. kees1 zegt op

  Het plan om in Thailand te gaan wonen word steeds moeilijker uitvoerbaar
  Nu kan ik er ook al niet meer eten. En daar kan je toch moeilijk om heen
  als ik er ben eet ik altijd lekker. Natuurlijk kan ik niet zien wat er allemaal in zit en meegedaan is.
  Ik denk dat we er ons maar niet al te druk om moeten maken.
  Je kan moeilijk iedere keer als je levens middelen koopt. Even naar een laboratorium om eerst even uit te laten zoeken wat er allemaal in zit.
  Een gat in de markt voor Expats die een bedrijf willen beginne. Bio groente

  Groet Kees

 10. math zegt op

  Dit is niet waar alles wat binnen komt in Nederland aan groente en fruit wordt kapot bestraalt.

 11. Erik zegt op

  ja en wie gaat dat dan weer controleren.. er wordt overal geknoeid met biologische produkten ook in de ontwikkelde landen in Europa en Amerika..

 12. Hans K zegt op

  Harry, klopt wat je schrijft en inderdaad is de schil een beschermingsfactor. Leg maar is een thaise komkommer een tijdje in een bak water, dat water wordt gewoon smerig van de bestrijdingsmiddelen.

  Thailand heeft ook importverboden gehad van de Europese Unie voor wat betreft hun fruit, groenten en gekweekte garnalen, maar ja de binnenlandse verkoop gaat wel gewoon door.

  Brood van de 7-11, dat niet beschimmeld, melk over de datum dat niet kapot gaat,heb er al vaak mijn vraagtekens bijgezet.

  De opmerking van biologisch boeren in thailand gaat op korte termijn gewoon niet lukken, daar simpelweg de huidige rassen in de tropen zonder bestrijdingsmiddelen niet voldoende tot wasdom komen. Overigens is ons eigen Wagenings Landbouwiniversiteit druk bezig in de tropen, met zaadveredeling en verbetering van produktiemogelijkheden, maar dat heeft ook zijn tijd nodig.

  We kunnen het vingertje wel opsteken maar Nederland is zelf nog druk doende bezig om het gebruik van antibiotica in hun vleesproduktie te verminderen, dat ook nog steeds veel te hoog is.

  Helaas heeft Robbie ook gelijk met zijn pangasiusvis, geldt trouwens ook voor gekweekte zalm. Cees heeft ook gelijk, tegenwoordig is gebruikte olie goud waard en word overal ingezameld.

 13. Harry zegt op

  Onzin.
  Er wordt juist bijna niets bestraald. Bovendien moet het dan op het etiket vermeld worden. Van de 85,000 meldingen in het RASFF systeem zijn er slechts 385 mbt wegens bestraalde producten, waar iets niet mee in order was, o.a. niet vermelde bestraling op het etiket. En dat over 27 EU lidstaten, sinds 1997.

 14. Harry zegt op

  Antwoord maandag 30 juli 2012 9:51 van de NVWA:
  Wij hebben de laatste 5 – 6 jaar voortdurend Pangasius onderzocht op milieu contaminanten en diergeneesmiddelen. En in een enkel geval hebben we een heel kleine overschrijding gevonden. Ik vermoedt dat dat komt doordat de Vietnamese autoriteiten heel goed weten dat de EU streng controleert aan de grens. De andere lidstaten doen dat ook en ook zij vinden nauwelijks of geen overschrijdingen.

  Ook is er een sterke lobby vanuit bv Urk tegen deze vissoort die een rechtstreekse concurrent is van onze platvisindustrie. Hieruit kwamen een paar jaar geleden ook al kamervragen uit voort die ik beantwoord heb in de geest van deze mail.

 15. Harry zegt op

  Helemaal mee eens. Hoe BEWIJS je, dat de door jou aangeboden producten bio zijn ? Enkel met een kartonnetje ?
  Wilde je SKAL uit NL bijv. over laten komen om alles te onderzoeken, 3 jaar lang op de regels van EU 2091/92 = biologische produktiemethode en aanduidingen http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/nl/consleg/1991/R/01991R2092-20070101-nl.pdf
  Begin eens te denken aan € 100,000 aan onderzoek kosten. Ja, dat zit ook verwerkt in de prijs in de NL winkels.

  Maar.. je moet heel wat opeten, voordat je problemen krijgt.

 16. Roger Hemelsoet zegt op

  Wij kweken hier Thaise groenten, ’n soort champignons (grote onregelmatig gevormd), rode chilipepers, kleine bananen en mango’s. Allemaal zuiver, dus niet behandeld met pesticiden of andere producten en die verkopen we op de plaatselijke markt. Ze worden gretig gekocht, ook omdat het jonge groenten zijn en de bananen en mango’s erg lekker zijn. Het is niet in grote hoeveelheden dat we dat alles kweken en het is dan ook maar af en toe dat we het op de markt kunnen brengen. Vooral de champignons vinden ’n grote afzet, vooral wellicht omdat men er hier in geloofd dat het kanker kan voorkomen of genezen. Tot zolang men daar in gelooft, hebben we er ’n goede afzet voor. Zo zie je maar dat het wel perfekt mogelijk is om onbehandelde etenswaren te produceren en op de markt te brengen. Veel winst hebben we daar niet aan, maar voor ons hoeft het ook niet. En veel werk is er ook niet aan, het groeit toch allemaal vanzelf, behalve de groenten en de chilli’s die toch dagelijks nogal wat water moeten hebben.

 17. Erik zegt op

  Als ik het goed begrijp wordt in veel van de reakties gepraat over de intensieve controle die plaatsvindt in de EU landen wat betreft import van voedingsmiddelelen uit Thailand, Vietnam etc., maar daar gaat het hier niet om. De vraag voor mij is niet wat er allemaal niet gecontroleerd wordt in Thailand zelf, maar vooral wat er wel gecontroleerd wordt in Thailand zelf en wat daarvan voor ons is terug te vinden op b.v. labels in de grote winkelketes. Of gebeurt er helemaal niets wat controle betreft in Thailand zelf en is er dus ook helemaal nergens iets over te vinden?

 18. puck zegt op

  Let ook goed op het varkensvlees wat verkocht wordt,ook als je s’morgens vroeg gaat wil het nog niet zeggen dat het vers is ???? De meeste varkens worden nog steeds illegaal geslacht en niet gecontroleerd
  op ziektes vele honderden sterven jaalijks door het eten van echt verrot vlees.

 19. Rick zegt op

  Ja ja we weten het wel nergens is de veiligheid zo goed verzekerd als in West-Europa en Noord-Amerika. Als je absoluut geen risico wil nemen kun je dus ook het besten alleen daar op vakantie gaan, maar dan mis je wel de halve wereld keuzes he.

 20. paul zegt op

  Kijk rondom je en je weet genoeg.
  Vuiligheid wordt 1 meter uit de deur op straat gekieperd en ze zijn er van af, wat die vuiligheid is heeft voor hen totaal geen zin, en hier begint dus al de ellende.
  Spreek een Thai hier eens over aan, je merkt meteen hun onbegrip.
  Ik woon hier en verbaas me er steeds meer over hoe ze hun levensomgeving verkloten.
  Hier is echt nog veel werk aan de winkel, maar de klok tikt helaas wel.

  Paul

 21. Harry zegt op

  Beste Erik,

  Ik koop al sinds 1977 als inkoper van een discounter van Duitse origine, en sinds 1994 als zelfstandige importeur lang houdbare levensmiddelen ( conserven, mihoen, noedels) in Z.O. Azië voor de EU. De Chinese CIQ is knap “lastig” : er gaat geen container het land uit zonder een gezondheidsattest van hen.
  In Thailand heb je de “Oh – Joh” of zoiets. Op verschillende lang houdbare producten in de supermarkt zie je dan een goedkeuringsmerk van hen: een getal in een trapezium, met daarvoor een soort vlaggetje.
  Ik heb in al die jaren weinig tot niets van enige K. v W. in Thailand gemerkt, en ga op de BRC e.d van de fabrikant en eigen waarneming af ( reputatie bedrijf, kennis en kunde Quality Control, hoe ziet alles eruit, wat is hun attitude tov hygiëne).
  Vers.. is vlg mij redelijk “vogelvrij” en al helemaal op de versmarkt en of bij de rest een “envelop met inhoud” wat uitmaakt ?

  Aan de andere kant, reactie van een NL Dr. Ir. voedingstechnologie, toen we samen twee weken Thailand voor inspecties hadden doorkruist op mijn vraag: of in de EU zijn we overdreven bezig, of volgende week ligt heel TH plat: “Ik word betaald om de EU voedselveiligheidswetten overeind te houden, NIET om te voorkomen, dat 50% van de bevolking sterft bij 6 mnd geen stroom wegens het totaal weggevallen zijn van onze eigen immuniteitsmechanismen”.

 22. Eric zegt op

  We leven er middenin. Het is nu eenmaal zo, dat wij geleerd hebben die rotzooi te proberen te elemineren in Europe.
  Maar kunnen we hier iets veranderen? Weinig.
  Alleen maar kijken en nadenken wat je eet. Groeten goed spoelen, lekkere hormonenkipjes vol met verkeerde voeding vermijden, fruit zelf schillen. Aangebrande rommel en de in kankerverwekkend vettige olie gebakken spullen vermijden.( ja ze zijn o zo lekker en o,zo goedkoop, meneer), enz…
  We hebben het allemaal zo mooi geleerd, maar pech, we leven in een andere stukje wereld!
  En als je het mij vraagt, dat gaat nog jaaaaren duren.

 23. Freddie zegt op

  Deze reactie steekt goed in elkaar, maar we vergeten gemakshalve wat voor toevoegingen er bv. gebruikt worden in NL om producten op smaak, geur en kleur te houden. Niet voor niets zijn er steeds meer en vaker mensen ziek, allergisch door al die toevoegingen.
  Natuurlijk is het toezicht en zijn de regels in een land als bv Thailand te soepel, maar dit is niet op zichzelf staand. We hoeven niet zover van huis te gaan, Spanje, Frankrijk, waar ook niet zo nauwkeurig met de regelgeving omgesprongen wordt.
  Als u zou weten dat Roundup te pas en te onpas gebruikt word bij het verdelgen van onkruid en dat dit ook in bv het fruit, druiven, doordringt, zou u misschien wel eens heel erg gaan schrikken.
  Bij testen is gebleken dat er veel te hoge concentraties Roundup in het bloed zat van de testpersonen, nadat ze van bepaalde wijnsoorten hadden gedronken.
  Niet voor niets wil men dit middel verbieden.

 24. janbeute zegt op

  Wat ik wel weet en mijn Thaise ega mij steeds voor waarschuwt is , dat er vooral in restaurants de groentes niet goed gewassen worden voor consumptie .
  Wat ons beiden wel opvalt ,en dan praat ik alleen over bij ons in de omgeving , dat de grootste doods oorzaak hier NIET is motorcycle accidents of Aids of ouderdom maar KANKER .
  Ik ben daarom ook wel overtuigt naar het lezen van dit en andere verhalen , dat het gebruik van pesticiden een zeer positief effect hebben op het grote sterfte cijfer hier in Thailand .
  Enkele jaren geleden zag ik bij een bezoek aan de zuster van mijn vrouw dat er daar nog gewerkt werdt met DDT.
  Mijn vader gebruikte het ook in de jaren 60 in Holland bij zijn volkstuin .
  Het is al vele jaren verboden om die troep te gebruiken ,en zeker in Holland en de EU en de VS
  Jantje houd van een stevige borrel is trouwens niet goed ook , maar eten kan nog veel gevaarlijker zijn .
  Ben inmiddels de 60 gepasseerd .

  Groetjes Jantje .

 25. luc zegt op

  Ach Europa is overbezorgd en overclean. Blijf gewoon doen. Hoe meer Hygiëne hoe meer ziektes men zal uitvinden. Eet lekker en geniet.

 26. Castille Noel zegt op

  Ben nu gehuwd met een thaise dame verwacht dat ze toch als lerares een beetje gezond verstand zou
  hebben maar dat is niet zo . Heb mij een frietketel gekocht en na 8 bakbeurten vervang ik de olie wil deze
  in de vuilbak droppen hier is geen ophaalpunt voor olie in Udon Thani zegt mijn vrouw dood leuk mijn moeder
  kan die gebruiken voor haar eten ik zeg dat mag niet dat is giftig !
  Deze olie had ik in flessen gedaan van cola en drie dagen later zag ik in het restaurantje niet ver van ons
  de dame deze te gebruiken , ja zegt mijn vrouwtje mijn moeder mag ze niet gebruiken van u heb ze dan aan
  mijn vriendin van het etensstalletje gegeven die kan die goed gebruiken, daar eten farangs vinden het zeer
  goed eten smaakt lekker ? Deze geloven niet eens dat deze lieve dame dat ooit zou doen !

 27. Pim zegt op

  Ik ben als enige importeur in Thailand van haring altijd verplicht om voor de aankomst de bewijzen van een gezondheidsverklaring bij de douane af te leveren .
  Al zijn ze dood ze moeten wel gezond zijn .
  Het grapje is niet goedkoop ,zodoende kunnen wij voor enkele kilo’s andere vis geen gerookte paling of makreel invoeren .
  Voor ieder ander product moeten wij weer dat bewijs betalen .
  Als waarschuwing voor bepaalde mensen die dit in hun bagage voor vrienden of bekenden meenemen ,je kan veel problemen krijgen als de juiste papieren er niet bij zijn .
  Het is mij wel opgevallen dat tijdens mijn bezoeken naar de Isaan er veel mensen kanker en diabetici hadden .
  De waarschijnlijke oorzaak is het eten van pala diverse malen per dag eten zij dat .
  Zij hebben niet zoals wij altijd iets anders op ons bord ,nu vangen zij die visjes om die nog na 1 jaar op te eten .
  Stinken dat het doet .
  Bij mij thuis op bezoek gebruikten zij de afval van haring om dat te maken ,deze waren vers en deed het hun goed smaken .
  Er was geen glimlach maar een schaterlach zo deze mensen aan het genieten waren van een haringkop .

 28. Pim zegt op

  Jullie weten donders goed dat als de olie gaat schuimen bij het bakken is je voedsel niet meer te pruimen .
  Wie dat nog niet wist heeft nu iets geleerd .
  Ik vraag mij enkel af waar al die oude olie verdwijnt .
  In NL. kon ik het verkopen omdat zij er andere producten zoals zeep van maakten .
  Hier zie ik het ook niet in de recycling verdwijnen .
  Dat is misschien een nieuwe lezersvraag .
  Volgens mij zie ik het om mij heen in een riool verdwijnen richting zee .
  Zeker een plaats als Pattaya zullen dan tienduizenden liters de zee ingaan per dag .

 29. Castille Noel zegt op

  Pangasius vis word gekweekt in diverse locaties in de monding van de rivier is een delta met veel armen
  sommige die rechtstreeks in zee uitmonden zijn een chemisch riool dank zij china ,andere hebben redelijk
  zuiver water maar de vis zelf vreet alles is heel gemakkelijk te kweken eet zelfs zijn eigen uitwerpselen
  in vele landen is er een invoerverbod dus zo goed zal dat visje nu ook niet zijn eet dat hooguit eens in de
  maand gemengd met andere vis . dit is een zeer goedkope vis hier en mooie filets smaak is niet echt goed
  maar dat is met de meeste vissoorten uit warmere wateren hoe kouder de omgeving hoe beter de smaak!

 30. kees1 zegt op

  Moderator: Alleen reageren op de stelling svp.

 31. rene zegt op

  Ben al heel vaak ziek geweest van schaaldieren zoals mosselen, gamba’s etc. Mijn thaise vrouw verteld dat sommige producten bespoten worden met formaline. Gebruikt men normaal om lijken goed te houden

 32. RonnyLadPhrao zegt op

  Beste Rene,

  Wat uw vrouw u vertelt kan zeker gebeuren.
  Misschien zijn de benamingen Formol en “Sterk water” ook wel meer bekend.
  Of dat nu de oorzaak is dat u ziek bent geworden van mosselen, Gamba’s etc is natuurlijk iets anders.

  Met Formaldehyde komt je wel meer in aanraking dan je misschien zou denken.

  Lees dit maar eens en in het bijzonder – Contaminant in food. Gaat een stukje over Thailand.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Formaldehyde

 33. LOUISE zegt op

  Hallo Cees,

  Een paar van die dingen die jij aanhaalt is van “een paar dagen geleden hoor”
  En ik weet dat het met de jaren erger geworden is, maar je bent toch met me eens dat legio van dit soort berichten elkaar na verloop van tijd weer tegenspreken.
  Als je echt alles wat men schrjft, maar dan ook alles, niet meer tot je neemt, nou dan blijft er verdomd weinig over om van te genieten.
  En van die oude olie, daar ben je zelf bij.
  Als een stalletje iets in de olie gooit en het verdwijnt helemaal uit het oog, ja dat is bensapureen of wat de naam ook is.
  Groentes en/of kruiden hier gekocht, goed wassen
  Kleurstoffen voor vlees wordt ook al ik weet niet hoe lang in Nederland gebruikt.

  LOUISE

 34. Cees zegt op

  Louise ik vertelde ook “In Nederland hebben ook die tijd gekend dat er te pas en te onpas” van alles werd gebruikt. En hier in Thailand gelijk de jare 60 in Nederland Ik woon hier nu 7 jaar en ben goed ingevoerd wat voeding betreft. Met smaak eet ik alles en frituren doe ik thuis en niet in Palmolie maar in Maisolie of Olijfolie.

  Hele fijne dag en eet ze met smaak zonder gepieker

  Cees

 35. Daniel zegt op

  BIO heb hier veel bedenkingen bij. Heb zelf een tuin en weet als er niet gespoten wordt er ook weinig te oogsten valt. Het label is snel gegeven om meer geld te kunnen vragen. En heel de wereld draaid om geld. Bio dat was er nog voor de oorlog, toen ieder nog voor zichzelf teelde. Na de oorlog is er teveel gelogen over het ongevaarlijk zijn van pesticiedes.

 36. Soi zegt op

  Koop fruit en groente bij de grote supermarkten als Tops, Big C, TescoLotus, Makro. Zij hebben een groot aanbod, “gewoon” en “biologisch” geteeld. Meermalen onder de kraan wassen aanbevolen. Minimaal een 3 minuten (door)koken. Vermijd veelvuldig eten van rauwe groentes. Bakken en wokken aldus op hoog vuur. Gebruik rijstolie: kan tot 250 graden Celsius verdragen zonder verbranden. Heerlijk in de frituur. Vermeng bij het braden boter/margarine/olijfolie met een scheut rijstolie. Eet enkel in dringende gevallen buiten de deur. Nuttig sowieso geen gefrituurde etenswaar op markten, langs de weg, etc. Bekijk bij barbecue-producten of het rooster schoon gemaakt is: het zwarte aangekoekte vleesrestant is carcinogeen. Wees voorzichtig in de “fod courts”. De aanduiding “safe food” dekt niet altijd de lading. Let ook op de algemene hygiene en of potten en pannen huishoudelijk gereinigd worden. De lap die dient om tafels en stoelen af te doen, wordt ook vaak gebruikt om het aanrecht van ongerechtigheden te ontdoen. Eet zo min mogelijk kip, geen eieren. Varkensvlees wordt open en bloot met de pickup aangeleverd. Bief ziet rood vanwege de sulfiet. Het beste is ingeblikt en EU-geimporteerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website