Waarom zien vis, inktvis en garnalen er zo vers uit als ze op de markt uren op smeltend ijs hebben gelegen?

Omdat ze behandeld zijn met formaline en dat geldt voor de meeste vis die in Bangkok wordt verkocht. Met één uitzondering: op de Boerenmarkt, die op het laatste weekend van elke maand in K Village wordt gehouden, wordt formalinevrij zeebanket verkocht, rechtstreeks gekocht van kleine vissermannen in het Zuiden en pijlsnel naar de hoofdstad vervoerd.

Boerenmarkten in Bangkok en andere steden zijn tegenwoordig trendy na alle berichten over verontreinigd voedsel. Methylbromide, formaline, groeihormonen, conserveringsmiddelen, insecticide, ammoniak, roze slijk en wat zit er nog meer in ons voedsel, waarvan we geen weet hebben?

Het idee om onbespoten voedsel te gaan verkopen, is niet nieuw, maar de lancering van Bangkok’s  Boerenmarkt heeft het wel een enorme stimulans gegeven en de markt trekt dan ook een toenemend aantal stedelingen. De Boerenmarkt in K Village, die in maart open ging, is niet de enige. Andere markten zijn Spring Epicurean Market (laatste zaterdagochtend van elke maand), Riva Surya Farmers’ Market (regelmatig), Green Fair Market (eenmaal per jaar), Green Market (elke donderdag) en Kin Plian Lok (eenmaal per jaar).

‘Organisch voedsel is dé oplossing’, zegt Kingkorn Narintarakul Na Ayutdhaya, assistent-directeur van de Bio Thai Foundation, die chemischvrije landbouw propageert. Maar op de Boerenmarkt gaat het niet alleen om de producten, de markt stimuleert het contact tussen koper en verkoper, die vaak zelf het voedsel verbouwt.

‘Dit is geen markt, maar het is een community. Mensen met verschillende visies op voedsel ontmoeten elkaar hier’, zegt een van de organisatoren. Suraporn Anuchiracheeva, lid van Earth Net en toezichthouder op het visproject, zegt: ‘Doordat je de voedselverkopers of de kwekers leert kennen, leer je het voedsel kennen.’

Eigenlijk lijkt de markt een beetje op markten op het platteland waar bewoners een praatje met elkaar maken. Een grotestads supermarkt functioneert niet als dorpspomp; je rekent af bij de caissière die alleen vraagt of je een lidmaatschapskaart hebt. Zo niet de Boerenmarkt, en de verkopers worden dan ook doorgezaagd door de organisatie, voordat ze worden toegelaten. Die informeert naar hun visie op eten en maakt duidelijk dat winstmaken op de markt niet voorop staat.

Evenals in Nederland is in Thailand organisch voedsel duurder dan ander voer. De klantenkring van de Boerenmarkt bestaat dan ook voornamelijk uit de wat beter gesitueerde Bangkokians. De producten zijn buiten bereik van handarbeiders en ook veel gezinnen met kinderen in de middenklasse. De organisatie denkt na over oplossingen, zoals de uitgifte van voedselbonnen. Kingkorn vindt hier een taak liggen voor de gemeente Bangkok. Elk stadsdistrict zou een boerenmarkt moeten hebben, waardoor de producten voor iedereen beschikbaar komen.

Ten slotte waarschuwt ze dat consumenten voorzichtig moeten zijn als ze iets kopen. De organisatie controleert niet of het voedsel chemischvrij is verbouwd. ‘Vraag het niet aan mij, vraag het aan de verkoper’, zegt de naamloze organisator die we eerder citeerden. Kingkorn weer: ‘Kijk de verkoper diep in de ogen wanneer je informeert naar details. De verkoper verraadt zichzelf, wanneer het product niet organisch of chemischvrij is verbouwd. Maar wanneer je elkaar eenmaal kent, kun je meer vertrouwen op de kwaliteit. Een verkoper wil geen slechte spullen aan zijn vrienden verkopen.’

(Bron: Bangkok Post, 20 september 2013)

Where to buy chemical-free products

Bangkok Farmers’ Market: held at K Village, Sukhumvit Soi 26 (behind Big C Rama IV) on the last weekend of every month and at other community malls on a regular basis. To keep updated on events, visit www.facebook.com/bkkfm

Spring Epicurean Market: held at Spring/Summer restaurant, 199 Sukhumvit Soi 39 on the morning of the last Saturday of every month. For updates, visit Spring Epicurean Market on Facebook.

Riva Surya Farmers’ Market: held at Riva Surya, 23 Phra Athit Road on a regular basis. The next one is tomorrow. For updates on future markets, visit Riva Surya Farmers’ Market on Facebook.

Green Fair Market: organised once a year by the Thai Green Market network in conjunction with a seminar on chemical-free food. For updates, visit www.thaigreenmarket.com. The website also features a list of “green” markets held weekly in the Bangkok area.

Green Market: hosted every Thursday by Regent House, 183 Ratchadamri Road.

Kin Plian Lok (Food for Change): held once a year. There are plans under way to expand it to twice a year, starting in 2014. For updates, visit www.facebook.com/food4change


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “‘Dit is geen markt, maar het is een community’”

 1. Leo Th. zegt op

  Mooi initiatief en bedankt voor de opsomming van deze markten. Ik hou veel van fruit maar ik beperk mij met het eten ervan omdat ik bang ben (misschien onterecht) dat juist in Thailand met ruime hand insectisides op de gewassen worden gespoten. Als ik de foto van de “mangosteen” onder je artikel zie loopt het water uit mijn mond, wat is dat toch een heerlijke vrucht! Ook “lamyai” vind ik erg lekker; weet niet of het waar is maar Thaise mensen hebben mij meerdere malen gewaarschuwd er niet te veel van te eten. Het zou uitslag op het lichaam, veroorzaakt door de hitte, kunnen verergeren. Maar misschien krijg je de uitslag wel door de insectisides, wie het weet mag het zeggen. In ieder geval ben ik van plan om, wanneer ik in Bangkok verblijf, deze groene boerenmarkten te bezoeken. Hoop dat er ook in andere plaatsen in Thailand van deze markten komen.

 2. LOUISE zegt op

  Morgen Dick,

  Toevallig bekend met zo’n markt in de buurt van Jomtien??
  Zou wel erg lekker zijn.

  Louise

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Louise Het artikel noemde alleen de markten in Bangkok.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website