Deze week een stelling over de belachelijke maatregel om de verkoop van alcohol in supermarkten voor 3 uurtje te verbieden. 

Je doet boodschappen en de supermarkt en je koopt een wat kaas om gezellig vanavond op te peuzelen. Daar past prima een lekker wit wijntje bij. Je loopt naar de gigantisch drankafdeling en ziet daar tot je verbazing dat je geen alcohol mag kopen omdat het 16.00 uur is. Dat zal veel toeristen en ook wel eens een expat zijn overkomen.

Het dagelijkse verbod op de verkoop van alcohol in supermarkten in Thailand is een maatregel die teruggaat tot de periode van premier Thaksin Shinawatra. Deze regel, die de verkoop van alcohol in winkels en supermarkten tussen 14:00 en 17:00 uur verbiedt, werd ingevoerd als onderdeel van een breder initiatief om alcoholisme in Thailand aan te pakken. Dit omvatte ook het invoeren van eerdere sluitingstijden voor bars. Hoewel de oorspronkelijke wet uit 1972 dateert, werd deze herzien en versterkt onder het bewind van Thaksin​​.

Thailand wil echter steeds meer toeristen aantrekken en daardoor worden al de sluitingstijden van de horeca verruimt van 02.00 tot 4.00 ’s nachts. Dan wordt het ook zeker eens tijd om de achterlijke maatregel van een tijdslot op de verkoop van alcohol op te heffen.

Wil je alcoholisme aanpakken dan is het verbieden van de verkoop voor 3 uurtje natuurlijk een idiote maatregel. Beter is het om te starten met:

 • Voorlichtingscampagnes: Bewustwordingscampagnes kunnen helpen om het publieke bewustzijn over de risico’s van alcoholmisbruik te vergroten. Deze campagnes kunnen gericht zijn op scholen, gemeenschappen en via media. Het doel zou zijn om een gezondere houding ten opzichte van alcoholconsumptie te bevorderen.
 • Behandelings- en rehabilitatieprogramma’s: Investeringen in behandelings- en rehabilitatieprogramma’s voor mensen met alcoholafhankelijkheid zijn cruciaal. Dit omvat het bieden van toegang tot medische hulp, counseling en ondersteuningsgroepen.
 • Beperken van alcoholreclame: Strengere regels rondom alcoholreclame kunnen helpen om de aantrekkelijkheid van alcohol te verminderen, vooral onder jongeren.
 • En vooral handhaving door de politie: Pak thai en buitenlanders op die dronken op straat lopen. Houdt regelmatig grootschalige alcoholcontroles in het verkeer en nee de auto of motorbike voor 7 dagen in beslag als ze teveel hebben gedronken, plus een stevige boete. Meer dan 1x gepakt dan het rijbewijs invorderen.

Ben je het eens of oneens met de stelling? Reageer dan en vertel dan waarom.

32 reacties op “Thailand stelling van de week: Alcohol verkoopverbod van 3 uurtjes voor supermarkten is belachelijk en achterhaald!”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Dat houdt de verkoop echt niet tegen! Op andere uren kun je zat inslaan. Ook op dagen met alcoholverbod kun je inslaan; de kleine Thaise winkeltjes verkopen ook en anders ga je in een koffietentje zitten en vraag je de bediendes de alcohol voor je te bestellen. Dan komt iemand met de gewenste spullen en je rekent contant af. Fooitje voor de winkeldame en je gaat naar huis met de gewenste alcohol. In Nongkhai zat een Duitser die op gesloten dagen bier tapte in koffiemokken…

  Het is voor de bühne alleen. Net zoals ze af en toe een hoerenkast uitruimen, pers er bij, ‘kijk ons eens met onze waakzaamheid…’, een paar dames uit Laos met veel bombarie de grens over, en de volgende dag is men weer open… De politie leeft van die handel!

 2. Jos M zegt op

  Ik vind het belachelijk dat deze sluitingstijd voor alcohol nog steeds bestaat, net als de dagen dat er geen alcohol mag worden geschonken ivm feest of rouw dagen.
  Ik ben er na 4 jaar wonen hier aardig aan gewend en zorg dat mijn koelkast altijd gevuld is.
  Bovendien weet ik in mijn dorp altijd wel een paar winkels waar je toch wel kan kopen.
  Maar voor een toerist is dit echt onverklaarbaar.

  • fred zegt op

   Blijkbaar gaat dit onverklaarbare dan toch alleen maar op zolang het over drug Alcohol gaat. Praat men bv over pakweg XTC dan vinden velen het dan wel meer dan normaal dat dit niet altijd en overal te koop is. Veel hypocrisie.

  • PEER zegt op

   Ja Jos,
   Ik kwam langs de kassa van Makro met 2 packs Heineken0.0 !!!
   Solli Sil, no alcohol now!
   “Yes, all right, but this is 0.0 % alcohol!!”
   “Yes but beer”
   Na 3 “managers” het produkt te hebben uitgelegd, kon ik afrekenen
   TIT

   • rudiger zegt op

    hetzelfde meegemaakt in Lotus , na veel gepalaver , toch mijn gram gehaald door er op te wijzen dat er in de azijn ook 5% alcohol zit en in sommige parfums die zij verkopen

 3. Rob V. zegt op

  Correctie: het verbod is vanaf 0:00 tot 11:00 uur en vanaf 14:00 tot 17.00 uur, dat is een verbod van 11 + 3 = 14 uur per dag. Anders gezegd: je kunt alcohol kopen van 11:00 tot 14:00 en vanaf 17:00 tot middernacht, ofwel 3 + 7 = 10 uur.

  • Eric Donkaew zegt op

   Zonet, om drie minuten voor 11, stond er een farang voor de kassa, vloekend en tierend dat hij zijn alcohol, al tentoongespreid voor de kassa, niet kon afrekenen. ‘Nog drie minuten meneer’. Het leven is zwaar.

   • RonnyLatYa zegt op

    Waarschijnlijk omdat het moment van de aankoop op de kassabon staat en men eigenlijk zou kunnen controleren wanneer het bier werd aangekocht.
    Die kassa medewerker zal ook enkel maar doen wat haar/hem opgedragen werd.

    • Eric Donkaew zegt op

     Zeker, het is van mij ook geen kritiek op de kassamedewerker hoor.

 4. Andrew van Schaik zegt op

  Belachelijk vond ik het destijds niet. Het was ingesteld om de middelbare scholieren in hun alkoholconsumptie af te remmen. Doch achterhaald was het al snel: Op allerlei achterafjes werd stiekem volop van het spul verkocht. Voor mijn zwaget haalde ik daar dan een paar flessen Lao Kau en voor mij een paar kratten bier.
  Het was gewoon even de weg weten.

  • RonnyLatYa zegt op

   dus voor middelbare scholieren en dan ga je tijdens de middagpauze alcohol verkopen en sluiten als de lessen bezig zijn…
   Ik zou het dan net andersom doen

 5. fred zegt op

  Alcohol is een drug zoals alle andere. Mensen vinden altijd wel een of andere manier om er aan te geraken. Zoals met alle roesmiddelen heeft verbieden weinig zin.

 6. FrankyR zegt op

  Beste,

  Overal ter wereld zijn er beperkingen aan het verkoop van alcohol. In Nederlandse supers mag er geen alcohol worden verkocht na 2000 uur.

  En zoals eerder beschreven. Men is ermee bekend, dus inslaan voor die tijdstippen. En Boeddhistische feestdagen goed in de gaten houden via je kalender. Het is niet dat er sprake is van een soort drooglegging?

  Mvg,

  • Roger zegt op

   Men is ermee bekend? Dus ben je akkoord met de stelling?

   Ik in elk geval niet. Als ik ga shoppen en me een fles wijn wil aanschaffen vind ik het ongepast dat ik mij moet aanpassen voor een absurde regel dat totaal zijn doel voorbij schiet. Laat men die onzinnige regel maar per direct stopzetten.

  • Herman zegt op

   Overal ter wereld ? kan mij niet herinneren wanneer ik geen alcohol kan kopen in Belgie 🙂

  • Rob V. zegt op

   Het verbod op verkoop van alcohol na 20:00 was een corona maatregel, Het kabinet wou niet dat terwijl de horeca gesloten was mensen elders drank zouden halen en zich dan samen te bezatten. Die maatregelen gelden niet meer.

  • Jan zegt op

   In Nederlandse supers mag er geen alcohol worden verkocht na 2000 uur. Volgend mij was dit een corona maatregel is dit al lang weer afgeschaft, zo niet dan zegt dat iets over mijn alcohol inkoop in Nederland…
   Groet Jan.

  • Mike zegt op

   Bij ons in Rotterdam kun je gewoon alcohol in de super kopen hoor

 7. Rob zegt op

  Als ik bij de familie ben rijden we naar een winkel in de buurt daar kan je altijd alcohol kopen als zij open zijn en die openingstijden zijn zeer ruim, nog nooit voor een dichte deur gestaan.
  Dus ja dit is een belachelijke en idiote regel.
  Ik was eens op 5 december in Lopburi en kon daar gewoon een wijntje bestellen als het geen bezwaar was dat het in een mok geserveerd werd.

 8. Lung addie zegt op

  Je kan wel stellen dat dit een niet werkende maatregel is, Iemand die wil drinken die vindt het wel.en weet waar hij terecht kan.
  Ik heb daar weel een paar leuke anekdotes over:
  – mijn buurman, ik noem hem Professor Gobelijn, had er een grapje over: tussen 14 en 17 uur zitten de leraars en de studenten op school. Dan verkopen ze toch niets van alcohol in de 7/11.
  – gaan dineren in een restaurant op een alcoholvrije dag. Vroeg of we een glas wijn bij ons eten konden krijgen: geen probleem, de politie komt hier nooit. Wat zat er aan de tafel naast ons? Zeker 10, in uniform, poltiemannen en vrouwen. Zij dronken lustig, open bloot, whiskey…. de politie kwam daar toch nooit !!!

  Wij, als vaste bewoners van Thailand, kennen dit ongemakje. Als ik naar Makro ga, wijn of bruin Loa bier nodg heb, om te koken, dan moet ik er enkel op letten dat ik voor 14 u aan de kassa ben. Ik hou daar steeds rekening mee.

 9. Ruud zegt op

  Niemand weet eigenlijk nog waarom deze regel is ingevoerd, dus best afschaffen, cannabis kan steeds gekocht worden ook online en er mag zelfs publiciteit voor gemaakt worden wat voor bier niet kan, zelfs op Boeddha dagen kan dit gewoon gekocht worden. Begrijpen wie kan…555

 10. Frank van Saase zegt op

  Vooral bv 7-Eleven moet zich aan deze regel houden, hoevaak ik niet om 1 minuut voor vijf met mijn drank voor de kassa stond, weet slecht inkoop beleid, trouwens op Samui en andere eilanden deden ze minder moeilijk , maar natuurlijk een belachelijke regel als je in het café ernaast gewoon een biertje kon drinken

  • Marianne zegt op

   Ooit bij de 7/11, te vroeg? Geen probleem. Je kreeg je drank mee, rekende af maar het bedrag werd op een papiertje geschreven. Zodra het 17:00 uur was, werd de kassa voor die drank en dat bedrag aangeslagen. Dit ging goed tot er een nieuwe manager kwam.

 11. Joost-Buriram zegt op

  Ik snap niet waar men zich druk om maakt, als ik de vorige reacties lees komt iedereen wel aan hun broodnodige alcohol inkopen voor thuis.
  In een bar of restaurant wordt tussen 14:00 en 17:00 uur de alcohol regelmatig geschonken in een mok of ondoorzichtige beker, maar in de toeristenplaatsen wordt er in de bars en restaurants helemaal niet naar het verbod op alcohol op die tijden gekeken, zelfs hier in de Isan wordt er in de bar/restaurants waar veel farang komen op die tijden normaal alcohol geschonken.
  De kleine achteraf familie supermarktjes zijn al veel klanten verloren aan de grote winkelcentra en de vele supermarktketens zoals 7-Eleven, Lotus’s go fresh, Mini Big C, enz., die overal de grond uitvliegen, dus laat die kleine familie bedrijfjes in die uren maar iets extra’s verdienen aan de verkoop van alcohol en wat daar bij hoort zoals chips, snacks en frisdranken.

 12. Chris zegt op

  De vraag is natuurlijk waarom deze beperking van de verkoop ooit is ingesteld en of de maatregel effectief is.
  Ik heb er geen onderzoek naar gedaan maar ik schat zo dat men de maatregel heeft ingevoerd om niet zozeer de verkoop maar de consumptie van alcohol te beperken (Overigens gaat het in Thailand vooral over sterke drank en niet over bier want de Thais zijn geen bierdrinkers).
  Zo’n maatregel is alleen effectief als er ook enige mate van controle en sanctie is en de effectiviteit wordt hoger wanneer de consument zelf het nut daarvan inziet en zelfcontrole toepats.
  Het hoeft, als je om je heen kijkt, geen betoog dat de effectiviteit van de maatregel 0,0 is. De Thais staan er niet achter en overal is alcohol te koop op de verboden uren. De controle van de plotie is minimaal en alleen in supermarkten met ene centraal kassa-systeem is er blijkbaar een blokkade om de alcohol te kopen op de verboden tijden.
  Inmiddels is het scala van maatregelen uitgebreid met een verbod op alcohol en rookwaren binnen een straal van 500 meter van schoolgebouwen. In de 7eleven onderin het gebouw waar mijn faculteit gevestigd was was ook gen alcohol en rookweaar te koop.
  Ik las laatst dat de regering van plan is om duizenden maatregelen en wetten af te schaffen. Nou, daar kan deze maatregel zeker bij.

 13. Cees zegt op

  Als het een maatreg is om het alcoholisme tegen te gaan hebben ze daarmee de plank mis geslagen.
  Ik heb nog nooit zoveel alcohol verslaafde mee gemaakt als op het platteland in de E-Saan. Je kunt overal alcohol kopen in de plaatselijke winkels met uitzondering van de 7 Eleven winkels.
  Ik vind het een belachelijke wet alleen daar al om. Het werkt niet. Dus tegen!

 14. PeterV zegt op

  Als er wordt aangegeven dat het doel is om scholieren/studenten tijdens de pauze geen alcohol te laten kopen dan is dat voor mij een prima doel.
  We kunnen er wel last van hebben, omdat we vrij weinig drinken houden we er ook geen rekening mee…

  Toch ben ik het niet eens met de stelling, omdat als alternatief o.a. “voorlichtingscampagnes” en “handhaving door de politie” worden genoemd. Als er iets is dat in Thailand niet werkt, dan zijn het wel die 2 maatregelen.
  Denk bv aan de jaarlijkse ellende rond Songkran.
  Maar, als daar wat aan gedaan wordt -en voorlichting en handhaving gaan werken- dan wordt Thailand een heel ander land; je kan niet selectief voorlichting en handhaving laten werken.

 15. BramSiam zegt op

  Volgens mij gaat het verbod niet in om 23:00 uur, maar om 00:00 uur ’s avonds maar dat terzijde. Er wordt uiteraard geen druppel minder door gedronken, maar het geeft wel ongemak en minder spreiding van de klandizie in supermarkten door de dag. Kortom een onzinnige regel, maar regels zijn er in Thailand niet om ergens toe te dienen en conflicteren wel vaker met gezond verstand. Een functie van regels is dat je ermee duidelijk maakt wie de baas is. De overheid dus of een werkgever. Thais worden niet gestimuleerd om na te denken, maar om te gehoorzamen. Niet dat dit werkt, want een goede regel als helmplicht wordt structureel genegeerd.

 16. René zegt op

  In 2008 was ik in Zuid-Afrika en werd daar ’s middags ook geconfronteerd met dezelfde gekke regel. Grote hekken voor de schappen. Ik wist in eerste instantie niet waar die hekken voor waren en schoof ze aan de kant met gevolg een zeer verontwaardigde winkelbediende. Reden, idd ook terugdringen van alcoholisme. Of dat helpt? Ik denk het niet.

 17. jurrien zegt op

  Oud en nieuw , iets na twaalf , nog een een lekker koud biertje halen voor ons , nou mooi niet , Echt een domper vond ik dat .

  • Eric Donkaew zegt op

   Nee, maar in een barretje kan het natuurlijk nog wel rond die tijd. Bij 7/11 niet meer. Maak het probleem niet groter dan het is en ga naar een barretje.

 18. Sjaak S zegt op

  Er zullen wel een paar slimmerikken over nagdacht hebben om deze tijden te handhaven. Daar zullen wij Farangs waarschijnlijk nooit iets van begrijpen.
  Maar ik persoonlijk heb er geen last van. Ik drink nauwelijks en ik vind het wel prettig, want tijdens de uren dat geen alcohol verkocht mag worden, is het ook iets minder druk in de supermarkten.
  Dan is dat juist de tijd wanneer ik ga inkopen.
  En de alcoholvrije dagen? Dat ene glaasje dat ik per maand drink, zal ik niet missen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website