Oudere farang in Pattaya

Deze stelling komt niet van mij maar van een aantal pensionado’s die in Thailand wonen. Het is natuurlijk een onderwerp dat iedere keer weer ter sprake komt. Vandaar dat we er maar een stelling van maken.

Zelf denk ik wat genuanceerder over deze stelling. Het gras bij de buurman lijkt immers altijd groener dan het in werkelijkheid is.

Ouder worden valt niet mee

Nu ik zelf sinds enige tijd de 50 lentes aantik, moet ik bekennen dat ouder worden niet altijd meevalt. Hoewel ik nog redelijk jong van geest ben, word je toch dagelijks geconfronteerd met de ongemakken die het ouder worden met zich meebrengt. Dat begint al ’s nachts omdat je er uit moet om te plassen. ’s Ochtends bij het opstaan is je lichaam wat strammer en stijver.

Overdag merk je dat je geheugen minder wordt, soms heb je moeite om op een naam te komen. Hele weekenden stappen en doorhalen in de kroeg is er niet meer bij, om 23.00 uur begin je al te gapen. Kleine lettertjes kan je niet meer lezen. De TV moet wat harder om alles goed te kunnen horen. Je tailleomvang neemt centimeters toe. Je haren worden dunner en vooral grijs. De tijd lijkt steeds sneller te gaan. ‘Je wordt ouder Pappa, geef het maar toe’, zong Peter Koelewijn. En dat klopt helaas.

Oud worden in Nederland of Thailand?

Oud worden in Nederland is soms geen pretje. Op de arbeidmarkt ben al snel afgeschreven. Aan de andere kant hebben wij in Nederland nog steeds een uitstekend sociaal vangnet voor ouderen. Word je hulpbehoevend dan is er thuiszorg of een verzorgingstehuis.

Je weer jong voelen

Sommige ouderen besluiten om hun laatste levensjaren in Thailand te slijten. Meestal met het argument: “Ik wil niet verpieteren achter de geraniums in Nederland”. Ze besluiten de sprong naar het land van melk en honing te maken. De belangrijkste redeneren hiervoor zijn:

 • Het klimaat.
 • Meer mogelijkheden met je geld.
 • Lekker en goedkoop eten.

Maar misschien wel de allerbelangrijkste reden is dat je in Thailand nog meetelt als je al wat ouder bent. Er is respect voor ouderen en je wordt tenminste nog voor vol aangezien. Iets wat in Nederland steeds meer aan het verdwijnen is. Ouderen worden gezien als lastig en nutteloos.

Een andere plezierige bijkomstigheid is dat je in Thailand de nodige aandacht krijgt van vrouwen. Je bent een farang, dus interessant. Zelf als je al 80 jaar bent. Een jonge aantrekkelijke partner, wat in het Westen alleen is weggelegd voor rijken, pop- en filmsterren, is in Thailand voor iedere farang binnen handbereik.

Andere kant van de medaille

Tot zover lijkt het alleen maar voordelen te hebben om in Thailand ouder te worden. Maar er is natuurlijk ook altijd een andere kant van de medaille. Je leven te slijten in Thailand is een grote stap. En zoiets kan niet alleen maar voordelen hebben. Echter veel pensionado’s willen daar niet over praten, er rust een taboe op de vraag: “is het werkelijk wel zo leuk om in Thailand oud te worden?”. Soms is er zelfs geen weg meer terug omdat alles schepen in Nederland zijn verbrand.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Want er zijn ook zaken waar je ongewild mee geconfronteerd zal worden bij een definitief verblijf in Thailand, zoals:

 • Een enorm cultuurverschil en een taalbarrière.
 • Het beperkt aantal rechten die je als buitenlander hebt.
 • Heimwee, eenzaamheid en het gemis van familie zoals kinderen en kleinkinderen.
 • Je zult in Thailand weer een nieuw sociaal leven moeten opbouwen.
 • De corruptie en het altijd aanwezige gebedel om geld.

Er lopen in Thailand redelijk veel pensionado’s rond die onverzekerd zijn. Die geen ziektekostenverzekering hebben omdat die te duur is of bestaande kwalen uitsluit. Dat is een tikkende tijdbom want je komt een keer aan de beurt. In dat geval kan je niet terugvallen op de rechten die je in Nederland hebt opgebouwd. Als je geen geld hebt kan je verrekken in het ‘Land van de Glimlach’.

Psychische problemen

Nederlandse expats in het buitenland zoeken vaker psychologische hulp, zo schreef de Wereldomroep (bron: www.rnw.nl/nederlandse-expats-zoeken-vaker-psychologische-hulp). Het blijkt dat verhuizen (naar het buitenland) één van de meest stressvolle gebeurtenissen is in een mensenleven. Ook komen er veel relatieproblemen voor onder expats.

Zoals ik er nu tegen aankijk wil ik alleen de gure Nederlandse winter ontvluchten en is overwinteren in Thailand een prima optie voor mij. Voorlopig ben ik nog geen pensionado, wellicht dat ik tegen die tijd de situatie anders beoordeel.

Maar hoe kijk jij tegen deze stelling aan? Wees vooral eerlijk en noem naast de voordelen ook de nadelen. Of ben je toch in het paradijs beland?

Geef je mening op de stelling: ‘Je kunt beter ouder worden in Thailand dan in Nederland!‘


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

44 reacties op “Stelling v/d week: ‘Je kunt beter oud worden in Thailand dan in Nederland!’”

 1. Rik zegt op

  Een goede stelling!

  Als je dit mij een paar jaar geleden had gevraagt had ik zonder na te denken geroepen ja je kan beter oud worden in Thailand dan hier! Maar nu denk ik daar toch iets genuanceerder over. Je geeft heel goed de voor en na delen aan. Ik zie het zelf ook iedere keer als we bij de familie in SiSaKet zijn ouder worden in Thailand is niet altijd even makkelijk en kan soms zeer kostbaar zijn. Waarom kostbaar als je geen kinderen hebt die ook in Thailand wonen zal je mensen moeten gaan betalen om voor je te zorgen als er wat gebeurt en als farang betaal je dan wel iets meer als de gemiddelde Thai…..

  Mijn partner en ik hadden in eerste instantie het idee we werken en sparen hier een jaar of 10/15 en gaan dan lekker daar wonen nu hebben we zoiets van we gaan lekker alleen de wintermaanden en komen met de zomer weer terug naar NL.

  Maar goed ook dit kan weer veranderen gezien het feit dat ons vangnet in NL heel snel aan het veranderen is en steeds meer op het USA systeem gaat lijken en als dat eenmaal doorzet kan je misschien toch weer beter in Thailand wonen.

 2. Roel zegt op

  Nederland vergrijst, maar ook het sociale is allang niet meer wat er geweest is. Ook de verzorgingstaat vergrijst heel hard mee.Het is voor de oudjes van nu met niet al te veel pensioen haast niet meer op te brengen, ziektekostenverzekering,eigen bijdrage en van kastje naar de muur worden gestuurd. Zie het aan mij moeder die 76 is, goed gezond gelukkig maar haar vriend sukkelt met gezondheid. Wat ze allemaal zelf moeten betalen op jaarbasis dan kan je daar ook zorg voor inkopen in Thailand dmv een inwonende verpleegster.
  Let wel op, na 2015 wordt het alleen maar erger voor die personen die 65 worden en met een jongere partner samenleven in nederland, ook de farang die in het buitenland woont krijgt niet meer de toeslag voor alleenstaande of samenwonenden.Zoals je zelf ook aangeeft de temperatuur is in Thailand stukken aangenamer voor ouderen, dus je blijft fitter.Ik zelf ben 53 en woon al 7 jaar in Thailand, geniet nog iedere dag.Wij weten dat wij gewoon gasten zijn en met voldoende inkomen of bankgarantie mogen wij aldaar verblijven. Super goed systeem vind ik dat overigens, moet nederland ook gaan invoeren.
  Zoals je zelf zegt wordt alles minder als je de 50 bent gepasseerd(heb ik overigens nog absoluut geen last van) minder uit,vroeger op bed, dan kan je normaal ook geld overhouden, reserveer dat dan alvast voor later als je wel hulpbehoevend wordt, of ingeval van ziekte ga dan naar een staatsziekenhuis, niet duur en super goed.Voor diegene die het willen en of kunnen betalen is er altijd nog het Hilton bangkok hospital, wel zonde van het vele meer geld overigens, maar kamers zijn super.
  Voor diegene die echt een serieuse thaise vriendin hebben, als je goed voor haar bent zal zij altijd heel goed voor je zorgen tot aan het laatste aan toe, ook dat is thaise cultuur.
  Wel wil ik opmerken als jezelf kinderen hebt in nederland, die op een gegeven moment ook kinderen krijgen, zal het moeilijk worden een keuse te maken, het is wel je eigen bloed, en zeg eerlijk wie wil er niet opa zijn en even op de kleintjes letten terwijl je eigen kinderen werken. Ik zelf ben er nog niet aan toe, maar dat kan snel veranderen, dan zal ik in tweestrijd komen te staan. Ook een kinderdagverblijf is onbetaalbaar geworden, dus gaan wij ook in nederland al stukje bij beetje terug naar het cultuur van thailand, zo zal het met de zorg voor ouderen ook op termijn gaan uitpakken, kinderen moeten dan de ouders zoveel mogelijk verzorgen, dat duurt echt niet meer zolang.
  Gelukkig heeft mijn thaise vriendin dit jaar een multi entree jaarvisum gehad voor nederland met maximaal verblijf van 180 dagen,dus kan ze gewoon met mij meekomen als ik later opa zal worden.
  Verder zal ik graag oud worden in thailand, beslist niet in nederland. Alle voor en nadelen op een rijtje slaat de weegschaal toch door naar Thailand.

 3. pim zegt op

  Als je uit NL.bent vertrokken met het idee dat er verder niets meer is te beleven kan Thailand je een nieuw leven geven .
  In enkele gevallen valt dat ook zwaar tegen en heb je het probleem !
  Waar moet ik dan heen ?
  Een oud liedje komt dan weer naar boven .
  België ?

 4. Piet zegt op

  De veteranen-ziekte door legionella heerst veel erger in Thailand dan in Holland. Deze ziekte heet niet voor niets veteranenziekte.

  Nu hoor ik er weinig over in Thailand maar dat maakt het alleen maar erger vind ik zelf. Ik ben wel benieuwd of ik daar nu bang voor moet zijn of niet. Wat denken jullie?

  Qua klimaat is Thailand beter dan Holland maar de slechte stoepen, te hete temperaturen, gevaarlijk verkeer zijn weer een minpunt.

  Maar liever slechte stoepen dan stoepen met sneeuw en ijs, liever te heet dan te koud, en voor gevaarlijk verkeer zijn er veilige auto;s moet je maar denken.

  • tino kuis zegt op

   Piet,
   Laat me je geruststellen wat de “veteranen-ziekte” betreft. Het heet zo, niet omdat het vaak veteranen betreft, maar omdat het voor het eerst ontdekt en bestudeerd werd tijdens een veteranen, oud-strijders, bijeenkomst in Philadelphia in 1976.Jonge mensen krijgern het even vaak als ouderen.
   De bacterie, Legionellae, komt overal in de natuur voor. Besmetting vindt plaats via fijne zwevende waterdruppeltjes uit sterk besmette waterreservoirs, zoals dat kan gebeuren bij air-conditioning, koeltorens, douches en bubbelbaden. Door betere reiniging en chlorering van water komt de ziekte veel minder voor dan vroeger. Over het algemeen is het beloop van de ziekte heel mild bij een besmetting, de kans er aan dood te gaan is heel gering, wat groter natuurlijk bij ouwe mensen als jij (?) en ik. Ik weet niet of het in Thailand meer voorkomt dan in Nederland maar zeker heel weinig.

 5. peter zegt op

  Heel simpel eigenlijk. Het meeste kon je allemaal van te voren weten. Taal kun je leren. Corruptie heb je overal. Heimwee af en toe terug naar Nederland, of je niet vestigen in een ver land. Beperkt aantal rechten als buitenlander kan je ook weten, en is in andere landen vaak ook zo. Waar je ook gaat wonen buiten Nederland je moet een sociaal leven opbouwen. Als je dit alles negatief vind *niet naar het buitenland gaan*. Allemaal zeer eenvoudig dus. mvg Peter *Sapparot*

 6. alweer die donald zegt op

  JA! Ja je kunt beter oud worden in Thailand………………..MITS!
  ( redactie etc, hoofdletters kunnen ook gebruikt worden om iets te benadrukken! Is niet altijd agressief!)

  Enorme cultuurverschillen en de taal? In europa hebben we vandaag de dag meer cultuurverschillen dan menigeen lief is! Taal? Moeilijk maar de grondbeginselen zijn te leren, vraag is, hebben we er zin in??

  Beperkte rechten, ja en? Willen we een Ollander hier als burgemeester? Als parlementslid? Een Thai is een Thai en die, en alleen die, regelt zijn land!
  Alweer europa, alles teveel doorgedraait met rechten voor alles en nog wat en alles en iedereen. Ik in ieder geval kan mijzelf goed aanpassen.

  Heimwee? Naar sneeuw? Naar regen en koude? Naar hoge energierekeningen om het warm te houden? Naar bijna 2 euro p liter benzine? Ikke niet!
  Familie? Buiten het feit dat de meesten hier al redelijk op leeftijd zijn en dus weinig familie hebben is het toch prima als “ze” hier naartoe komen? Zien de familieleden ook nog wat van waar de oom of tante of nicht of neef of wat dan ook leeft! En zien “ze” ook hoe goed het leven hier is!

  Sociaal leven? Dat is erg persoonlijk, de een kan niet zonder buurman de ander wel.
  Na bijna altijd in het buitenland gewoond te hebben heb ik , ook hier, een meer internationale kennissen/vrienden kring opgebouwd.
  Ik ben een notoire klager en dat is de reden dat ik uit NL vertrokken ben, te koud, schoolmeester en betweter mentaliteit, te links, te crimineel en teveel “buitenlanders”, gestoorde belastingdruk, en toen iemand tegen mij zei, “als je zo klaagt waarom ga je dan niet weg”? Hij had gelijk en ik ben weggegaan , en nooit 1 seconde spijt! 🙂 Ben dus niet zo weg van Ollanders…

  Corruptie en bedelen? Nou ja, zie hierboven, is de NL staat geen bedelaar?
  Is Hellas niet een top bedelaar? Corruptie? In NL niet? in europa niet? Breek me de bek niet open!

  Het grote probleem met deze stelling is dat de echte! reden dat het bij veel mensen niet lukt om hier te “aarden” gewoon te maken heeft met
  a/ niet genoeg financieele middelen,
  b/ overtrokken verwachtingen van de “vrouwtjesjagers”, jaja dat mag best wel eens gezegd worden!
  Je kan met alle recht en reden NIET verwachten dat als 60 plusser je met open armen gratis en voor niets ontvangen wordt door een 20 jarige!
  Daar hangt simpelweg, of men het nou leuk vindt of niet om dit te lezen, een riant prijskaartje aan! U bent gewoon een wandelende ATM machine!
  En daardoor komen velen in de problemen ( zie a/) en vinden het dan niet meer leuk hier!

  Men heeft gewoon een goede ziektekosten verzekering nodig, en dat kost geld!
  Men kan a/ huren of b/ een huis kopen, beide kosten geld en moet je goed berekenen!
  Gewoon je kosten, eten, drinken, auto of scooter of beide, verzekeringen huis etc etc etc
  berekenen!
  En als je dan met een heel hoge verwachting naar Siam komt met een miniem inkomen waar je in NL nauwelijks van kan rondkomen dan denk ik dat het hier ook erg moeilijk is om permanent te verblijven.
  Het kan zonder meer! En het is beter toeven hier! Maar wel diezelfde “levenstijl” aanhouden zoals in NL! En een (dikke) spaarpot hebben voor onverwachte zaken!! En dat is nu net datgene waar de meesten op stuk lopen hier,

  • Fred Janssen zegt op

   In je opvattingen sla je spijker op de kop. Ben het dan ook volmondig eens met de meesten dat het de voorkeur verdient om in Thailand oud te worden. Ben gezond 69 jaar, goed pensioen en geniet van iedere dag buiten te kunnen zijn. Hoe het zou zijn wanneer je bedlegerig of anderszins lichamelijke ongemakken hebt kan ik nu niet overzien. Besef overigens wel dat ook in Nederland dat niet eenvoudig zal zijn.
   Conclusie: om te kunnen LEVEN is Thailand een fantastisch land mits een goede gezondheid en het enige wat je dan nog nodig hebt is TIJD.

  • wichit zegt op

   Geachte Donald ,
   wat mij opvalt is, het toch moeilijk , en detail, verkrijgen van absoluut noodzakelijke informatie ??

   a.totaal afsnijden van Nederland , weg !!! niet w/meer wat jouw tijd is om te ademen,
   niet meer welke kleur toiletpapier je mag gebruiken ,niet meer ieder in overheidsdienst naar ogen hoeven te kijken omtrent tijdsduur van behandeling bv., by way of speaking !!!
   b.zorgverzekering, bij wie .Wat zijn kosten (premie) voor basis , waar zoal mogelijk af te sluiten buitenlandpolissen ??
   c. formuleren pas, rijbewijs (hoe )internationaal te be- houden , one way tickets ???
   d. afwikkelingen mbt belasting in Nederland , wat vwb. te betalen in Thailand ??
   Kortom zo compleet mogelijk, ook dat waarop ik niet kwam.
   BVD.
   Wichit.

 7. Sjaak zegt op

  Ik sta er nu ook voor: in december verlaat ik Nederland en ga bij mijn vriendin in Thailand wonen. Het is voor mij geen vreemd land, ik was er 35 jaar geleden voor het eerst en sindsdien ben ik er Honderden keren geweest. Nu nog liever dan toen wil ik er blijven. Ik word er netjes behandeld, het eten is heerlijk en veel internationaler dan hier. Kijk maar eens bij Tesco Lotus. Wat je daar niet alles kunt krijgen. Uit eten in een wegrestaurant is goedkoper dan twee broodjes hier bij de supermarkt.
  Heb een heerlijk zwembad in de buurt, de zee is niet ver weg, kan er heerlijk fietsen, ons huis is super goedkoop. Tandarts is goedkoper dan de eigen bijdrage in Nederland. Ik ben nog relatief jong en gezond, dus ziekteverzekering zal ook niet zo’n probleem zijn.
  Ik ga Thais leren. Leuk, een uitdaging. Leer nu al sinds januari maar wil ook leren lezen en schrijven.
  Heimwee? Ik kan gelukkig goedkoop vliegen tot aan mijn dood toe.
  Als het goed blijft tussen mijn vriendin en mij, zie ik de volgende stage in mijn leven in Azië met name Thailand als beste van mijn leven.

  • piet zegt op

   hoe oud ben je ,als je de eerste keer 35 j geleden in thailand was
   ik ben pas 60 , ik wil 5 jaar wachten en dan gaan met mijn vriendin ,
   thailand bevalt mij,
   heb mijn vriendin laten blijken dat ik geen bank ben
   ben postbode
   hoop op een goede oude dag,cq pensioen met lijfrrente
   is dat niet genoeg denk je,
   dag groeten van ons, piet

   • Sjaak zegt op

    Hallo Piet,
    Ik was twintig toen ik de eerste keer in Thailand kwam…. met een rugzak een half jaartje door Indonesië, Singapore, Zuid Korea, Maleisië en Thailand gereisd.
    Dat beviel me zo goed dat ik aansluitend een opleiding volgde aan de AVR (algemene vakschool voor het reisbureaubedrijf) in Leiderdorp.
    Toen ben ik gaan solliciteren bij verschillende vliegtuigmaatschappijen op aanbeveling van een van mijn leraressen. Het zou goed zijn een jaar of twee dit te doen.
    Ben toen bij een grote Duitse luchtvaartmaatschappij terecht gekomen. Die hadden een goede pensioen regeling (toen nog) en ik kon met 55 stoppen met werken en toch nog een aanzienlijk salaris krijgen (zeker voor Thailand).
    Dus nu kun je wel uitrekenen hoe oud/jong ik ben…..

 8. Het geldt andersom ook. Uit het nieuws van Dick van 1 oktober: Dertig procent van de Thais die in het buitenland wonen, heeft last van depressies en stress, blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid. Meer dan 1 miljoen Thais woont in landen als Japan, Zuid-Korea, Singapore, de VS, Duitsland, Australië en Taiwan. De stress wordt veroorzaakt door aanpassings- en communicatieproblemen en het ontbreekt hen aan kennis van de wetten en sociale normen van het land. Sommigen hebben problemen met hun buitenlandse partner.

 9. Iwan Schemanov zegt op

  Om in Thailand te kunnen pensioneren en te overleven zonder weer met hangende pottjes naar Nederland terug te hoeven keren is het wel gewenst dat je een ruime ervaring in Thailand hebt. Bijvoorkeur getrouwd met een Thaise partner die gewent is met een farang te leven. De Thaise partner dient wel besef te hebben dat alles zoals hier vermeld duurder is als voor de originele Thai. Dus belangrijk is dat de farang een financiele buffer heeft om medische zorg te kunnen betalen voor hem zelf als ook voor zijn partner. Het klinkt hard maar dat gebedel door de Thaise familie moet zoveel mogelijk afgewimpled worden. Hulp bieden kan maar moet echt noodzakelijk zijn. Bijvoorkeur op een leen basis waar na je je geld weer terug krijgt. Want je zult het nodig hebben in de toekomst. Zorg dat je een eigen onderdak in Thailand hebt in de vorm van een apartement. Dat mag op je eigen Nederlandse naam. De Thaise wet beschermt je in dit geval. Voor de rest is het belangrijk dat je ervaring in Thailand hebt om te overleven. Anders zal je verpieteren zoals beschreven in de aanhef van deze discussie.
  Aanpassen aan de Thaise gewoonten is een must. Gelukkig is de engelse taal steeds meer een tweede taal aan het worden zodat je voor boodschappen en huishoudelijk artikelen uit de voeten kunt. In gerenomeerde ziekenhuizen is de engelse taal de normaalste zaak van de wereld. Maar er hangt een prijskaartje aan. Als je financien het toelaten is het kopen van een ziektekosten verzekering een must. Dan kan je de dure Nederlandse verzekering opzeggen.
  Nederland zal een land worden die steeds duurder en invidueler wordt. Met andere woorden als je geen geld hebt kan je in de toekomst in Nederland ook niets meer doen. De sociale stelsels worden steeds worden steeds meer afgebroken worden. Dus als je toch alles in Nederland in de toekomst moet gaan betalen. Is Thailand een heerlijk land waar alles voor een nette prijs te koop is. Soms is de nazorg nog gratis ook.
  Zelf ben ik ook 50 jaar oud maar nog niet zo versleten als de meneer in de aanhef van de discussie. Zelf kom ik al sinds 1987 in Thailand en ben met een Thaise getrouwd. Ik zo het vermoeden dat ik mijn pensioen periode in Thailand zal kunnen volbrengen zonder enig heimwee naar Nederland te hebben. Voorwaarde is je wel de werkelijkheid onder ogen blijft zien.

  • Beste Iwan, met dat versleten valt het wel mee. Zo fiets ik nog met gemak 200 km per week. Maar als jij nog net zoveel kunt als toen je 35 was, ben je een gezegend mens.

 10. Eric zegt op

  Eigenlijk ben ik het wel eens met deze stelling.
  We moeten natuurlijk ook de persoonlijke situatie van ieder bekijken, sommige zullen in Nederland of België wel nog familie en vrienden hebben en andere niet.
  Het “geld” aspect is duidelijk, veeeeel goedkoper leven in Thailand en dan kan je toch nog een verzekering nemen tegen het “ouder worden” zullen we zeggen.
  Daarover zijn hier ook al enkele artikels verschenen.
  Ik kom zelf stilaan in de buurt van de 60 lentes en dan begint de planning voor de grote verhuis, samen met mijn Thaise echtgenoote en de zoon.

 11. ruud NK zegt op

  Ja, je kunt beter oud worden in Thailand dan in Nederland. Maar je moet wel voldoen aan enkele voorwaarden.
  -Je moet bij de start gezond zijn.
  -De taal zo snel mogelijk leren.
  -Iedereen in zijn eigen waarden laten. Hiermee bedoel ik niet neer kijken op de thaien en/of gewoonten van het land. Maar ook, laat ze hun eigen geld verdienen.
  -Wees geen wereldverbeteraar. Je bent hier gast en je zult het moeten doen met de thaise gebruiken.
  -Ga niet al vroeg achter het bier zitten.Maak met jezelf hierover een afspraak.
  -Zoek voldoende tijdverdrijf.
  -Ga bij voorkeur tussen de thaien wonen.
  -Zorg voor een goede ziekenkosten verzekering.

  Ik heb het best vaak moeilijk gehad het 1e jaar. Ik had echt het gevoel::” dit is niet mijn land alles is zo vreemd.” In Nederland liep ik veel op bloten voeten, hier het 1e jaar nooit (vreemde aarde) Nu soms de hele dag zonder schoenen en ook op straat.

  Veel van mijn tijd vul ik met, hardlopen, fietsen, golfen en wandelen met mijn hond. Ben nu 65 en voel me fit. Moet er niet aan denken in Nederland achter het raam te zitten, want ik ben echt een buitenmens. Ik woon nu 6 jaar in Thailand en heb hier 12 marathons gelopen, fiets rustig 120 km op een dag of wandel 2 uur met mijn hond. Daarnaast speel ik twee keer per week 18 holes golf, wat ik in Nederland nooit zou kunnen betalen.

  En de thaise schonen, waar krijg je in Nederland zoveel aandacht van vrouw volk?? Daarnaast zijn hier nog zoveel nieuwe dingen te zien dat vervelen er niet bij is.. Ik maak plannen in het voren. Zo heb ik goedkope vliegtickets voor Bangkok (november), Singapore en ChiangMai (december) Bangkok (maart 2013) en Phuket (juni 2013) Eh, ja deze zijn gekoppeld aan hardloopwedstrijden.

  Mijn slogan is blijf bezig, dan heb je geen tijd om oud te worden. En wat een 81 jarige vriend hier zegt:”Blijf uit de buurt van de dokters en pillen.”

  Misschien is het ook makkelijk voor mij. Ik heb geen binding met Nederland. Ben er al 5 jaar niet geweest. Waarschijnlijk ga ik volgend jaar wel voor 2 a 3 weken.

 12. jan a vrieling zegt op

  Ik begrijp niet,waarom mensen Thailand beter vinden dan Nederland.Sinds 1981 kwam ik regelmatig in Thailand,vaak voor 2 a 3 maanden. Nu woon ik hier sinds 2004 permanent. In het begin (1981 ) was alles nieuw en spannend, nu is dat er al lang af.

  Vele kennissen/vrienden (Thais/Laos) zijn of overleden of terug naar hun dorpen gegaan. De buurt waar ik woon,is een stille buurt aan het worden.Wonen in Thailand geeft vele problemen: het steeds maar weer melden bij de Immigratie (tot je dood toe). Voor je pensioen en AOW moet er voor beiden 2x per jaar een handtekening worden gehaald om te laten zien dat je of leeft bij bevoegde autoriteiten, die niet vlak in de buurt wonen. Eigenlijk heb je vrijwel nooit een maand dat een van beiden niet hoeft,dus geen vrijheid.

  Goedkoop leven is maar betrekkelijk, veel zaken zijn Nederland goedkoper dan in Thailand. Mensen vriendelijk,dat zijn ze alleen als ze maar geld van je kunnen lenen. Doe je dat niet, weg vriendelijkheid. Gelukkig zijn er wel uitzonderingen, maar niet veel. Het weer is ook aan het verslechteren, veel meer regen en storm dan vroeger.

  Geldopnames zijn duurder geworden, eerst gratis nu 150 baht,plus kosten Nederland. Je moet er voor zorgen dat je geen dubbele belasting betaald,dus formulieren aanvragen. dat is ook elke 3 jaar weer. Voor de immigratie heb je een geldig paspoort nodig, zodat je daar ook elke 5 jaar achteraan moet (pasfoto’s end.)anders doen ze moeilijk voor je visum. Visum kost ook elk jaar geld. Mijn vrouw (van geboorte Thaise,nu Nederlandse) en ik vinden het nog steeds jammer, dat we alles achter onze rug verbrand hebben. Graag gingen wij hier weer weg,maar helaas dat gaat niet meer. Dan het verkeer in Bangkok,ik sta met de auto al in de file vanaf mijn huis, om zo stapvoets naar je bestemming te gaan. Openbaar vervoer is slecht,dus gaat iedereen met de auto.

  Mooi land,mooie stranden?

  Geweest misschien,heel vroeger.

  • @ Jan, een eerlijk en openhartige reactie. Dank daarvoor. Voor sommige immigranten misschien een wijze les om niet alle schepen achter je te verbranden.

  • alweer die donald zegt op

   @ Jan,

   groot gedeelte absoluut mee eens,
   voor mij ligt het iets anders, ben al zo lang weg uit NL dat ik mij daar helemaal niet meer “thuis” voel.

  • pim zegt op

   Jan ,ik krijg door je verhaal de indruk dat je jezelf eenzaam voelt.
   Ga lekker eens met je vrouw naar een Nederlandse vereniging of zoek meer contacten .
   Wat ben je negatief.
   Die 150 Thb betaal je niet als kosten bij het pinnen bij de AEON ,als je meerdere contacten zou hebben had je dat al kunnen weten ..
   Zie als je van te voren weet dat je vastkomt in het verkeer de leuke kant van de passerende mensen die op straat lopen ,mooie leuke mensen die ieder een andere gedachte bij je oproepen .
   Is het een hij of een zij ?
   Is het die trotse ouwe farang met zijn kleindochter of zijn vrouw zijn dingen die je niet irriteren aan het overige verkeer .
   Ga anders zoals je buurtgenoten ook gedaan hebben een andere woonplaats nemen met al je ervaring .
   Ik zit te snotteren na het lezen van je verhaal .
   Heel veel sterkte kan ik je toewensen omdat jouw instelling ook het geluk met je vrouw kan verstoren .

   • math zegt op

    Moderator: niet op elkaar reageren (chatten) maar op het artikel.

   • jan a vrieling zegt op

    Beste Pim. zeker ben ik eenzaam geworden. Ben altijd een fervent wandelaar geweest,kan niet best meer lopen, dus veelal thuis. Dit leven maakt je depri, wat ik anders zeker niet was. Toen ik voor goed uit Nederland vertrok met de vrouw, dacht ik het hier wel zou maken. Het viel anders,sinds januari 2005 ben ik meer aan het bed gekluisterd,dan dat ik nog ergens kom. Ga elke keer met een taxi, dat was vroeger niks voor mij, ik liep de afstand wel. Mijn voeten en nu ook de benen gaan niet meer lekker. Veel naar ziekenhuizen geweest,maar helpen kunnen/willen ze me niet. Word volgestopt met medicijnen,dat de pijn enigszins verdoofd,maar helpt niet echt. Ik weet ook wel als je gezond bent ziet het er allemaal veel rooskleuriger uit. Ik ben nu 72 en had nog graag leuke dingen gedaan,zoals wat rondreizen, maar dat gaat niet meer. Als ik lang in een bus/vliegtuig/,auto zit worden mijn voeten en benen zeer pijnlijk, dus liever niet. Maar bedankt voor de tip van de AEON.

    • kees1 zegt op

     Beste Jan
     Ik heb met je te doen kerel zo kan het leven lopen het zijn dingen die je niet in de hand heb en kan een ieder van ons overkomen.
     Het maakt denk ik dan ook niet zo veel uit waar je zit. ik denk in jou geval dat je hier in
     NL ook eenzaam zal zijn geweest.
     Het is dan ook voor mij en mijn vrouw iets waar we ons wel zorgen om maken.
     over anderhalf jaar gaan we ook in Thailand wonen. Ik heb er dan dik 51 jaar hard werken opzitten ben redelijk versleten. Wel jong van geest hoor.
     We willen ook nog zo graag een beetje genieten net als jij erover dacht denk ik.
     Het is dan ook gelijk de enige vraag die Peter stelt waar ik geen antwoord op kan geven
     ( Heimwee, eenzaamheid en het gemis van familie zoals kinderen en kleinkinderen )
     Het zijn zaken die je niet kunt inschatten.
     Als je er mee te maken krijgt houd het op. Er is geen medicijn voor dan moet je terug
     denk ik. Daarom zal ik ook iedereen die de stap neemt aanraden dat ze altijd een back up moeten hebben zo dat je altijd weer terug kan.
     Als ik bij je in de buurt woon kom iedere week een potje kaarten bij je.
     Als je daar behoefte aan zou hebben en ik denk dat als je hier op het THB een oproep
     doet aan Hollanders die bij je in de buurt wonnen je het wel eens erg druk kunt krijgen
     Probeer er nog wat van te maken Jan.
     Er wonen genoeg Hollanders in Thailand die graag wat voor je willen doen dat weet ik zeker. Ik begrijp dat eenzaamheid vele kanten heeft Jan en ben je hier misschien helemaal niet mee geholpen. Maar het proberen waard denk ik.

     Ik wens je het allerbeste toe en hoop in de toekomst een berichtje van je te lezen dat je het weer wat ziet zitten Met vriendelijke Groet kees en Pon

  • Sjaak zegt op

   Gelukkig bestaat er buiten Bangkok een Thailand dat nog echt leuk is om te leven… wat verwacht je van een miljoenenstad zoals BKK?
   Veel te druk op sommige plaatsen..

 13. jannie Wieringa zegt op

  Beste Iwan,

  Mijn man 86 jaar en ik a.s.December 87 jaar zijn ruim 6 jaar geleden naar Thailand
  verhuist waar onze zoon en kleinzoon in Bangkok woonden.
  Nu hebben wij elk onze eigen condo in hetzelfde gebouw.
  Voor ons heeft die beslissing maar drie dagen geduurd en voelden ons hier snel thuis,
  mede door de vele vriendschappen en de Nederlandse Vereniging Thailand.
  Helaas is mijn man 4 Aug.dit jaar overleden,maar ook nu voel ik me weer gesterkt door
  het medeleven hier en zou ik me geen raad weten als ik terug naar Nederland zou moeten.
  Het is fijn dat onze zoon en kleinzoon in de buurt wonen maar ik wens nog, zo lang als
  het kan, voor mezelf te kunnen blijven zorgen. Verder hebben wij ook gezorgd financieel onafhankelijk te blijven en elke dag geniet ik van mijn tweede vaderland en haar vriendelijke inwoners.
  Ik heb genoten van alle prachtige foto,s die onze vrienden uit Nederland stuurden van
  de sneeuw en rijpbomen,prachtig,maar heerlijk hier elke dag op te staan, zonder pijn in rug of schouders en ik zie elke dag met plezier tegemoet en skype houdt mijn contact in Nederland warm.

  Jannie

  • Pim NL zegt op

   Beste Jannie,

   Heb je stukje gelezen en vind het geweldig dat je op die leeftijd nog zo’n avontuur aangaat
   en er van kan genieten en eigenlijk alle vooroordelen die de mensen die een stukje op dit blog schrijven daarmee aan de kant zet ik hoop dat je nog lang mag genieten met je zoon en kleinzoon en schoondochter in het mooie Thailand .
   Mvg Pim NL

 14. BramSiam zegt op

  Nederland is het land van de melk en Thailand dat van de honing. Beide zijn belangrijke levensbehoeften. Ik lees veel over financiën en mooi weer, maar weinig over culturele binding. Ik houd van Thailand, maar hecht aan de Nederlandse en de Westerse cultuur. De nalatenschap van Bach, Mozart, Reve, Dylan, de Stones, Rembrandt, Vermeer zijn producten van een cultuur waarin ik opgegroeid ben. Goede wetgeving, technologische ontwikkeling, historisch besef, democratie, goed milieubeheer, controle op voedsel zijn Westerse verworvenheden,alsmede de AOW (die ik nog niet heb) waarop nog al wordt afgegeven. Wat en wie we zijn danken we aan Nederland doorgaans.
  Om dat allemaal gemakkelijk achter je te laten duidt m.i. op een gebrek aan waardering voor hetgeen Nederland te bieden en te betekenen heeft. Dat je in een land als Thailand als rijke buitenlander een mooi leven kunt leiden is absoluut waar, maar dus wel dankzij je Nederlandse verleden . Hoeveel sociaal leven, vriendschappen en contacten heb je opgebouwd als je Nederland probleemloos inwisselt voor een ander land waar je met geen mogelijkheid even genuanceerd met je medemens kunt communiceren als thuis in je moerstaal. Ik kom al 33 jaar minstens 3x per jaar in Thailand, ik spreek een mondje Thai en heb er veel kennissen. Ik zou er slecht buiten kunnen, maar ik ben in Nederland uit de klei getrokken en vertrek niet zonder retourticket.
  Het vreemde is dat Thais allemaal zonder uitzondering trots zijn op het flinterdunne laagje cultuur, hun wattana Thai, dat ze hebben en dat wij Nederlanders heel gemakkelijk afgeven op een rijk verleden en de ontwikkelde samenleving van vrijheid en gelijkheid die we hier gecreëerd hebben.

  • alweer die donald zegt op

   Ten eerste is de Thaise/Asiatische cultuur eeuwenoud , alleen anders als bijv. de europeese,
   ten 2e
   ik ken heel veel Nederlanders, ik ben er ook een, die NIETS te danken hoeven te hebben aan de AOW bijv. a/ was ik al jong weg en b/ ik heb ervoor gezorgd dat ik van niemand afhankelijk was/ben!
   Dus ik ben niets verplicht aan NL terwijl zij daar in NL mij, nog steeds, wel het leven zuur proberen te maken alleen omdat ik een NL paspoort heb!
   Denk daar maar eens over na…………………….
   Dus na alle plussen en minnen is het JA beter hier om oud te worden of te zijn!

 15. riekie zegt op

  Als je hier woont leer je de thaise cultuur kennen
  en het is aan jezelf of je daar mee om kunt gaan
  natuurlijk zijn er aanpassingen de taal hoofdzakelijk
  maar ook zonder die te kennen kun je je wel verstaanbaar maken
  hier is het go whit the flow leer te denken als een thai.
  leer de manier van leven niet op alle gebied
  want wij denken toch vooruit zorg dat je genoeg geld hebt
  mocht er onverwachts iets gebeuren voor het ziekenhuis
  in nederland betaal je ook 150 euro ziektekosten en eigen bijdrage
  dat geld kun je hier dan gemakkelijk weg leggen voor onverwachtse uitgaven
  want hier is de levensstandaard toch nog steeds goedkoper .
  ik woon hier ook alleen en bevalt me goed
  beter dan alleen in nederland op een flatje van een uitkering te leven
  dit is mijn mening over dit onderwerp

 16. Fablio zegt op

  Vrienden,
  Eerst moet er een onderscheid gemaakt worden tussen: oud worden en oud zijn in Thailand.
  Oud worden in Thailand is zeer zeker een leuk vooruitzicht, men kan nog alles(veel) en geniet van de leuke kanten van klimaat, kosten e.d. alhoewel , zoals blijkt een ”vet” pensioen van 1.500 euro wenselijk is om te ”genieten”

  Kan natuurlijk ook met minder; genieten wordt dan ook ”minder!

  Oud zijn in Thailand is een hele klus om, het onbarmhartige klimaat , het zich steeds maar weer verdedigen tegen muggen en andere ongemakken wat het klimaat met zich meebrengt.

  Oud zijn is net zoals hier in het westen een dagelijkse strijd tegen het ”verval” en ”onbekwaamheden”
  Het leven in Thailand is er een van altijd maar ”proberen” deel te nemen, anders dan alle tegemoetkomingen in kultuur en ”sociale ”verworvenheden in West -Europa.
  Ergo: word oud in Thailand en wees een oudere thuis in ons nog steeds onvolprezen westen.
  Met vriendelijke groet
  Fablio

 17. Abraham Jomart zegt op

  mening omtrent oud worden in NL of Thailand.

  Het is hier niet altijd land van melk en honing. Wel van ‘warmte en genegenheid’
  Waarvoor zijn we hier op deze aarde, en Wat maakt een mens gelukkig.

  Waardering voor ouderen
  Respect voor ouderen, zelf na hun dood. Ze hebben 20 jaar voor jou gezorgt.
  Je bent hier je GEHELE leven deel van de samenleving.
  Echte liefde en Echte vriendschap om je heen.
  Gelukkig en rustig gaan slapen, Gelukkig en rustig wakker worden en aan de dag beginnen.
  ELKE dag fris vers voedsel in overvloed,
  Een cultuur dat respect behoeft.

  NL: In de jaren hebben commercie, maar ook overheid bijgedragen aan hebzucht dat zijn weerga niet kent. Ego-mensen. Daarmee hebben mensen zich met vele pijlen doorboord.

  Ouder dan 55…betekend afgeschreven. Telt niet meer mee, mensen missen je niet. Laat staan omgang.
  KOMT mede doordat we met z’n alle een smal strookje duinen hebben gecreeerd tussen Duitsland en de Noordzee waar de staziestreken nog zijn blijven hangen.
  Controle en bemoeizucht over alles! Ja grote broek aan over ‘privacy’ Anders kloppen de papieren niet. Hokjesgeest tot de laatste levensadem.

  Betreffende het ‘uitstekende sociale vangnet’, praten we wederom, zoals een nederland dat past ,over GELD. Want dat………….
  In NL zijn we straat, straat arm! En dan praat ik niet over bankaccount. In de Isaan zijn mensen schatrijk! En dan praat ik niet over bankaccount.

  Het verzorgingstehuis is ontstaan voor tijdelijke opvang na de oorlog, maar………..OCH eigelijk wel makkelijk………….. Systeem is ´vooroologs´ en maakt familie tot verre vrienden.

  Moet je 65 worden om wakker te liggen over verlaging pensioen…………..
  Is dat welverdiende rust…………..

  Beter een eenvoudig gedekte tafel met rust daarbij, dan een overvol versierde tafel met luchtballonnen.

  Ja…het gras IS hier groener. Veeeel groener.

  Een zeer gelukkig mens tesamen met diegenen die me lief zijn,.

  Dit is mijn ervaring na 5 jaar in een Woon en werkgebied van 1.2 x NL.
  Village leven in de Isaan. Midden tussen de rijstvelden. Studenten verzeker ik hier dat zij door hier op te groeien het goud der aarde zijn.
  Ervaringen in grote steden kunnen natuurlijk afwijken. Daar draag ik geen kennis van.

 18. Haha, dat is een grappig argument. Maar ik vertrouw die Thaise pillendraaiers niet zo, voor je het weet is het nep. En dan ben je genaaid, of juist niet 😉

  • pim zegt op

   Khun Peter .
   Vergis ik mij nu ?
   Ik dacht op het blog enkele weken eerder te lezen dat die pillen enkel op recept verkrijgbaar zijn .
   De dag eerder was dat in een artikel waar de naam Sidraga naar voren kwam om de neppers met behulp van de overheid van de markt te weren .
   Die dag heb ik een container besteld om ze naar NL. te verschepen ,
   Na het bericht een dag later heb ik de apotheek gemaild dat ik niet zoveel dokters kon vinden en deze maar in de schappen van hun vestiging in Pattaya konden verkopen .
   Nu lees ik weer iets over hefzelfde dat Tsjamuk ze zo kan kopen .
   Wat moet ik nu ,naar de dokters of de apotheek gaan lopen ?

 19. Leo Vos zegt op

  Sinds januari 2012 woon ik nu in Thailand voor zoals eerder genoemd het mooie, maar ook voor het respect dat ik bijna geheel mis in deze tijd in Nederland.
  Ik ben nog niet gepensioneerd, in mei ben ik 58 jaar geworden en ik mis het werk geheel niet.
  Doch, ik begin mij nu in een situatie te voelen waar ik op zoek ben om vrijwilligerswerk te doen, want de verveling begint een beetje te komen. Het is heerlijk hier om te leven en zeker ontspannender, in Nederland slikte ik voor mijn maag al jaren 4 pillen per dag en in de tijd dat ik nu hier ben heb ik er misschien in totaal 8 genomen. In mei ben ik een paar weken naar Nederland geweest, omdat ik daar ook wel zin in had, na 1 week had ik al weer heimwee naar Thailand. Nu ga ik in november weer voor 3 weken en daar kijk ik nu weer een beetje naar uit, want ik mis toch wel mijn zoons. 1 Keer ben ik hier in het ziekenhuis geweest en daar ben ik zo goed geholpen, je word hier niet van de één naar de ander doorgestuurd, zoals in Nederland, nee alles wordt direct afgetikt en de prijs valt reuze mee en het wordt door mijn verzekering vergoed.
  Conclusie, wil ik in Thailand oud worden i.p.v. Nederland?
  Zeg ik nu volmondig ja, maar ik ben nog jong 😉

 20. alweer die donald zegt op

  Tjamuk, ik lees jouw reacties vaak en ben het ook vaak ermee eens,

  deze reactie is een diepe teleurstelling!

  Kan ik alleen maar op reageren met zoiets als, “gaan we weer”
  draait het daarom? Bij veel ( zie mijn eerste reactie) blijkbaar wel en ook daarom
  loopt het fout!
  Een totaal NON ISSUE!

 21. Cees zegt op

  Ik wil graag oud worden in Thailand.
  Heb al jaren een Thaise vriendin die nu voor 5 jaar in Nederland is. Over 5 jaar gaan we definitief in Thailand wonen. We hebben al een huis, dus dat probleem is opgelost. Ik zorg nu financiëel voor de kinderen : 1 op de universiteit, 1 op high school en 1 nog op basis school. Ze hebben alle 3 al gezegd dat ik naar Thailand moet komen en zij zorgen dan wel voor me. Goed vooruitzicht dus. Ik ben al eens in een staatsziekenhuis geweest in Khon Kaen, voortreffelijk geholpen en prijzen die totaal niet te vergelijken zijn met prijzen in Nederland. We nemen wel een goede verzekering dus dat is ook geen probleem meer.
  Aanpassen aan de Thai is een must : dat verwachten wij hier ook van immigranten. Ik kan nu een beetje Thai spreken en verstaan, ben nu bezig met leren schrijven en lezen. Erg leuk trouwens.
  De familie heeft mij nog nooit om geld gevraagd, ik neem aan dat dat ook niet veranderd. Wel gaan we elke vakantie met familie op stap, gewoon omdat we dat leuk vinden. Ik betaal dan wel het meeste, maar dat vind ik ook wel logisch en daar houd ik ook rekening mee. Ook geen probleem dus.
  Sociaal leven is ook geen probleem voor mij. Ben al op diverse feesten geweest van, voor mij, totaal onbekende mensen. Zelfs 3 dagen gelogeerd bij een familie van wie een zoon voor 3 maanden in een klooster ging. Was daar de enige farang, een fantastische tijd gehad. Zelfs met een oudere monnik gekletst die prima engels sprak.
  Corruptie : bestaat overal. Ik denk met alle stijgende prijzen, dat de corruptie hier niet lang uitblijft. In sommige gevallen gebeurt dat al : als jij mij met dit kan helpen dan help ik jou met dat andere. En dat hoeven helemaal geen vrienden diensten te zijn.
  Ik zeg helemaal niet dat Nederland een slecht land is. We zijn hier wel verwend. De meeste mensen kunnen 1 of 2 keer per jaar met vakantie. Verzekeringen zijn hier goed geregeld, we hebben AOW enz. Dat hebben ze nou weer niet in Thailand. Ik kan geld genoeg meenemen naar Thailand. Ook geen probleem dus.
  Vervelen zal ik me niet snel. Heb genoeg hobby’s die ik in Thailand ook kan doen. Werken mag niet maar daar heb ik dan ook geen enkele behoefte meer aan, hahaha
  Kortom : zeker vanwege het klimaat, een relaxter leven, een prima schoonfamilie en ,niet in de laatste plaats, een fantastische vrouw en kinderen, heerlijk vele jaren in Thailand.

 22. henk van berlo zegt op

  Ben het er helemaal mee eens van al die ongemakken als je ouder word.
  Ik ben 63 jaar en voor 90% versleten,omdat ik mij niet meer kon verzekeren in nederland
  voor arbeidsongeschiktheid (omdat ik voor 15% afgekeurd was)moet ik hier leven zonder een enkele uitkering.Dus moet ik mijn spaarcenten opmaken ,en als die op zijn moet ik
  een lening op min huis aanvragen.Dit heb ik in nederland verdiend na 48 jaar in de bouw gewerkt te hebben.Na 2 hernia operaties en 3 knie operaties.
  Ook ik wou naar thailand gaan wonen(ben er 12 keer op vakantie geweest)en vind het
  daar geweldig.
  Mijn vrouw en ik zijn 42 jaar getrouwd maar zij gaat niet mee,omdat ze de kinderen en
  kleinkinderen niet kan missen.Dan gaat het natuurlijk niet door,wat ik ontzettend jammer vind.
  En dan hoor ik soms nog zeggen,dat het in nederland alles zo goed geregeld is.

  Groetjes Henk

 23. dave zegt op

  Of je nu in Thaland of Nederland bent,je zult het toch zelf moeten doen.Maar om nu met een afgeknepen budget in thailand te zitten,vind ik onverstandig.Ik schat dat je minstens 1500eu te besteden moet hebben.Je wilt tenslotte lekker eten,en af en toe wat lekkers uitzoeken.Bovendien zou een beter TV ontvangst wel welkom zijn.Succes allemaal.

 24. Erik zegt op

  Ik kan alleen voor mezelf praten. Ik ben 35 jaar getrouwd met een Thaise. Na 10 jaar nederland zijn we verhuisd naar Florida waar we 16 jaar hebben gewoond. Nu wonen we sinds 9 jaar in Thailand wat niet wegneemt dat we ook nog veel reizen en ook elk jaar 6 weken in nederland verblijven. Ik ben happier dan ooit en zou nog niet met geld toe in nederland willen wonen waar ouderen niet meer meetellen. Voor mij is het iedere dag feest in Thailand vergeleken met nederland, is de gezondheidszorg prima en de mensen een genoegen om mee te verkeren. Ik begrijp ook dat de ervaring voor iedereen anders zal zijn. Ook denk ik dat een verblijf in Thailand met het ouder worden op een minimaal budget geen goed idee is.

  • Erik zegt op

   Inmiddels weer enige tijd verder kan ik hier nog iets toevoegen. Oud worden in Thailand betekent ook daar sterven. Een oude vriend van mij, nu midden 80 is klaar met het leven en wil sterven. In dat opzicht is er nog niets mogelijk in Thailand. Het enige wat hij kan doen is weigeren te eten en te drinken. Als het dan bijna is afgelopen komt hij toch weer in een ziekenhuis terecht waar zijn stervens proces opnieuw verder uitgesteld wordt…

   Verder geldt dat om oud te worden een goede relatie met een dokter het allerbelangrijkst is, belangrijker dan waar je woont, hoe je leeft en of je goede genen hebt. Die goede relatie staar borg voor de hulp die je van tijd tot tijd nodig hebt bij het ouder worden omdat er iemand is die je vertrouwt, met wie je tijdig kommuniceert als je medische problemen hebt en die de vaardigheid heeft om je kundig te helpen wanneer nodig.

 25. ruud NK zegt op

  Sommige reakties vind ik heel trist. Mensen, denk eens goed na wat je wil met de rest van je leven. Veel reacties zijn van mensen boven de 60 en geven een treurig zelfbeeld.
  Denk aan dit:-alleen jij zelf bent verandwoordelijk voor hoe je verder wilt met je leven (15-20 Jaar) Je zult comprimissen moeten sluiten en plannen maken voor de toekomst of dit nu in Nederland, Thailand , Belgie of waqt ever zal zijn. Je leeft maar een keer en als je geluk hebt blijf je gezond, maar je wordt dagelijks ouder.

  Voor degene die het niet eens is met mij, ok blijf maar zitten in zelfbeklach en neem een stoel achter de garanimums.

 26. Sjaak zegt op

  Ik zie dat sommigen schrijven dat veel dingen goedkoper in Nederland zijn dan in Thailand. Wat dan? Hagelslag en pindakaas misschien?
  Belangrijke onkosten zijn toch veel lager in Thailand dan in Nederland en het zal er wel van af hangen waar je gaat wonen?
  Mijn huisje kost me nog geen negentig Euro huur per maand en wij gaan binnenkort verhuizen naar een duurder huis dat dan 100 Euro gaat kosten. Prima huisje: 3 slaapkamers en een woonkamer. Met zijn tweeën voldoende lijkt me. Zelfs Boeddha heeft zijn eigen kamertje, of hij krijgt een tempeltje in de tuin. Jawel, voor die prijs is er zelfs een tuin bij.
  Stroom en water zijn veel goedkoper dan in Nederland. Ik heb geen verwarming nodig. Goed, wel de airconditioner, maar die hoeft pas aan als het echt te warm is.
  Eten en drinken? Zoals ik al eens zei: een onbelegd broodje in de supermarkt is duurder in Nederland dan een maaltijd op sommige plekken in Thailand.
  In ons dorpje wonen 35 Farangs, veel mannen met een Thaise partner. Een Engels (echt)paar dat al een aantal jaren daar woont en niet weg wil… Het is er gezellig. Geen platteland, geen stad, maar rustig. We hebben geen last van overstromingen daar en ook een Tsunami zal het dorp niet wegvagen.
  Het bevalt me er goed. Ik heb genoeg bezigheden om mijn tijd te “doden”… een leuke vriendin die gezellig is.
  Maar goed, ik heb een streepje voor: als ik even geen zin heb in Thailand, kost het me niet veel geld om naar Nederland of Duitsland te gaan….voor een weekje of zo… om weer hagelslag te kopen of een potje mayonaise van Albert Heyn…
  Over een jaartje kan ik mijn vriendin ook meenemen en dan spaar ik om met haar op vakantie te gaan… naar mijn dochter in Brazilië bijvoorbeeld.
  Het leven heeft zoveel leuke dingen te bieden. Het leven hoeft geen lijden te zijn…. zolang je gezond bent…

  • kees1 zegt op

   Beste Sjaak

   Helemaal met je eens nog anderhalf jaar dan gaan we ook in Thailand wonen
   Dan schop ik mijn huurhuis er uit dat kost mij hier bijna 1000 euro daar alleen al kunnen we van leven in Thailand.
   We hebben al wel een huis daar
   Maar zo als je zelf al zegt als je maar gezond ben wand dat heb je niet in de hand.
   Onze kinderen wonen wel natuurlijk hier.4 zoons waar we gek op zijn. Ben ook nog eens opa geworden 2 week geleden
   Van een mooi kleindochtertje. Daar zullen we best moeite mee hebben.
   Die zullen we missen. Zeker mijn vrouw. Dus de vraag is in hoeverre gaat ons dat parten spelen. Wand zoals ik hier boven in een reactie naar Jan al stelde dat heb je niet in de hand. Dat kan je van te voren niet inschatten.

   Met Vriendelijke Groet Kees


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website