Hoeveel geld mag ik meenemen van en naar Thailand?

Door Redactie
Geplaatst in Reistips
Tags: ,
5 januari 2018

Je mag zelf weten hoeveel geld je meeneemt naar Thailand of van Thailand naar Nederland, maar neem je € 10.000 of meer mee? Of datzelfde bedrag maar dan in dollars of een andere valuta, dan moet je aangifte doen bij de Douane. Je hoeft geen belasting over het geld te betalen bij de Douane, maar de Douane moet weten dat je het geld bij je hebt.

Degene die het geld meeneemt, moet aangifte doen. Het maakt niet uit of het geld van jezelf is of van iemand anders. Reischeques en waardepapieren tellen ook mee.

Ga je vanuit Nederland naar Thailand? En vertrek je vanaf Schiphol? Doe dan aangifte bij de Douane in vertrekhal 3 (kantoor Tax refund/OB-teruggave). Vertrek je vanaf een ander vliegveld? Ga dan daar naar de Douane. Let erop dat je aangifte doet vóórdat je door de paspoort- en beveiligingscontrole gaat.

Kom je vanuit Thailand aan in Nederland? Kies dan de ‘rode uitgang’ als je bij de Douane bent. Dat is de uitgang voor als je goederen hebt aan te geven bij de Douane. Je kan daar dan aangifte doen.

Neem je zowel op de heen- als terugweg € 10.000 of meer mee? Iedere keer dat je de EU in- en uitreist, moet je aangifte doen. Dus zowel op de heen- als terugweg.

Bron: Douane

35 reacties op “Hoeveel geld mag ik meenemen van en naar Thailand?”

 1. Fransamsterdam zegt op

  ‘De douane moet weten dat je het geld bij je hebt’, lees ik.
  Nou, daar blijft het niet bij hoor.
  Op het aangifteformulier dient u onder meer ook aan te geven wat de herkomst van het geld is, wat het beoogd gebruik van het geld is, en wie de beoogde ontvanger(s) van het geld is (zijn).
  De door u verstrekte gegegens worden vervolgens ter beschikking gesteld aan de Financial Intelligence Unit Nederland.

 2. Roel zegt op

  Beter om in ieder geval niet meer mee te brengen aan totale valuta omgerekend naar euro 9.999,00

  Heb je wel meer,ja dan aangifte doen maar vergeet niet dat je als crimineel wordt behandelt.
  Heb het meegemaakt en ondanks dat ik het geld besteld had bij de bank, papier erbij van de bank met welke biljetten ik had gekregen met handtekening toch nog als crimineel behandelt, zelfs kleingeld moest uit de zakken en alles op papier zetten. Zat gewoon in een kamer maar kon er niet meer uit, paar keer gevraagd of ik weg kon want wilde voor de vliegreis nog lekker bakje koffie halen, ze gaven geen krimp, onderzoek meneer. Ze kunnen gewoon jouw bankrekening na kijken. Totaal na 1.1/2 uur kwamen ze met een rotsmoes of ik geen schulden had bij de belastingdienst, stond een rekening open van 97.000 euro maar ze konden dat niet precies herleiden van wie. Heb toen gezegd mijn BSN nummer is uniek en alleen van mij en als er schulden zijn dan is alleen mijn BSN van belang gecombineerd met mijn verdere gegevens. Ja sorry zeiden ze toen deze schulden zijn niet van u meneer. Heb hun namen genoteerd en gezegd dat ik dat door zou melden en ook heb gedaan. Weet niet of die belasting beambten daar nu nog werken.

  In Thailand mag je tot net onder de 20.000 dollar vrij invoeren zonder aan te geven. Als je euro,s meebrengt voor die hoeveelheid dollars kan dat maar let op de dollarkoers, kan als je aankomt hoger of lager zijn. Beter is dan om er ruim onder te blijven voor vertrek want stel je voor na ca 15 uur reistijd dat de waarde van de euro ineens veel hoger is en dan heb je een probleem, dan zal je het moeten aangeven als het meer vertegenwoordigd dan 20.000 dollar en dat lijkt mij ook geen pretje.

  Eigenlijk is het veel veiliger om het gewoon per bank over te maken, kost ietsje meer maar geen risico op verlies of diefstal. Bedenk wel dat Thailand bankrekeningen controleert en iedere buitenlandse transactie wordt gemeld bij de centrale bank van Thailand.

  • Jo_han zegt op

   Roel ik heb ongeveer het zelfde mee gemaakt.Het aangeven bij vertrek Schiphol duurde een uur,de douane smoesje het kopieerapparaat was stuk ze moest ergens anders een kopie maken.Maar weet zeker ze hebben alles nagezien in de computer bestandenen de bank gebeld.Daarna de controle aan de lopende band (de beveiliging)was heel vernederend paspoort werd afgenomen al het geld werd na geteld terwijl mijn papier van de douane in orde waren.Ook deze werd gebeld en moesten langs komen.Zij zagen het gestempelde papier en ik kon verder door gaan.Maar door die onbenullen aan die lopende band had ik bijna mijn vlucht gemist.Dus reizigers die meer dan de 10.000 meenemen trek er 3 uur wachttijd bij op voor die controles

   • Cornelis zegt op

    Ik betwijfel of degenen die de security checks uitvoeren de bevoegdheid hebben de hoeveelheid geld die je meeneemt te controleren.

    • Jo_han zegt op

     Cornelis Dat dacht ik ook niet de bevoegdheid hebbende.Maar wat moet daar aan doen.Wilde mijn vlucht niet missen.Heb beleeft gemeld dat Dit niet kan wat je nu doet.Alles is in orde zie papieren.Deze opmerking werkte averechts.Er kwamen meer onbenullen zich ermee bemoeien.Ik heb ze bedankt nu mis ik mijn vlucht er stond een heel grote rij voor de paspoort controle.Vroeg help mij even door voor aan te staan.De onbenul liep weg.Ben toen zelf maar voor in de rij gaan staan.En was net op tijd voor mijn vlucht.

    • Dries zegt op

     Cornelis,

     security (beveiliging) mag zich hier niet mee bemoeien. Vaststellingen cash zijn enkel door de Douane. Security kan de Douane er wel bijhalen bij vermoeden van te grote hoeveelheid cash waarna de Douane de effectieve vaststellingen doet.

     Dries

  • Michel zegt op

   Ook recent een behoorlijk frustrerende ervaring met de douane. Samen met mijn vrouw meer dan 10.000 euro meegenomen (minder dan 20.000). Geen aangifte gedaan omdat we dachten dat dat niet nodig was. In de sluis naar het vliegtuig gevraagd of ik/we contant geld bij ons hadden, eerlijk geantwoord. Omdat ik -voor de veiligheid- al het geld bij me had was ik de pineut, ik was de natuurlijke persoon die het geld bij zich draagt. Inderdaad behandeld als een crimineel en een boete gekregen van 10%! Na terugkeer bij de douane geweest om gehoord te worden: Dat je in gemeenschap van goederen getrouwd bent maakt niet uit, evenmin dat het traceerbaar is, dat je het contant meeneemt vanwege de wisselkoers voordelen ook niet, dat je het na wisselen direct op je bankrekening zet in Thailand ook niet, net als dat het voor de (af)bouw van ons huis is (bankrekening en huis netjes in NL aangifte!).

   • Dries zegt op

    Dag Michel,

    de Douane kijkt naar het geld dat de persoon ZELF bij zich heeft. Het maakt niet uit of je bent getrouwd of niet.
    Je had beter het geld verdeeld over je vrouw en jezelf. Dan had je minder dan 10.000 € persoonlijk bij.
    Als je meer dan 10.000 € (en minder dan 20.000 €) meehebt is het beter het geld te verdelen.
    Beter spontane aangifte doen bij de Douane als je het geld dan toch niet wil verdelen tijdens de reis.

    Dries

 3. David .H. zegt op

  https://ec.europa.eu/taxation_customs/individuals/cash-controls/how-declare_en

  Alle formulieren in verschillende talen betreffende het aangifte formulier , uitleg eveneens , en je mag van elk land Form van de E.U. gebruiken

  • David .H. zegt op

   Hier het nederlands formulier

   https://download.belastingdienst.nl/douane/docs/aangifteformulier_liquide_middelen_iud0952z4fol.pdf

 4. Ronnysisaket zegt op

  En dat is nog niet alles ik had mooi aangifte gedaan ,en een jaar later kon ik het gaan uitleggen bij de Belgische belastingsdienst en papieren laten zien van de auto die ik gekocht had ,dit had ik ook aangegeven in Shiphol met meteen de vraag hoe het kon dat het bedrag groter was dan mijn inkomsten van dat jaar blijkbaar gaan ze er van uit dat een mens niet kan gespaart hebben , ik kreeg de melding dat het voorlopig ok was maar dat ze er eventueel nog op terug zouden komen .
  Gr
  Ronny

 5. eduard danser zegt op

  in Frankrijk mag je niet meer dan € 9 999,99 op zak hebben.
  niet zo gek als je bedenkt dat er zoveel crimineel geld in omloop is.

 6. Mark zegt op

  Vorig jaar hadden mijn vrouw en ik 19.900 euro cash meegenomen op een vlucht naar Thailand via Schiphol.Dit bedrag keurig elk de helft verdeeld over ons beiden.

  Net voor het boarden trok ik de aandacht van een Mechelse Herdershond en haar baasje in douane uniform. De hond had bij mij duidelijk munt geroken.

  De vrouwelijke douanier vroeg hoeveel cash geld ik bij me had. Antwoord 9.950 euro. Ik toonde de omslag met het geld waarop het logo van mijn bank gedrukt stond. Ze vroegen mee te gaan om alles na te tellen. Ik toonde toen het bankuittreksel. Daarop stond echter 19.900 euro vermeld. Met enige moeite kon ik verduidelijken dat mijn vrouw, die de boardingcontrole al voorbij was, de ander helft van dit bedrag op zich droeg en dat we geen andere valuta op zak hadden, behoudens nog 1226 THB, en dat we elk de helft op ons droegen zoals dat hoort als je gehuwd bent in gemeenschap.

  Ik was dolblij dat ik kon gaan want het boarden was bijna afgerond en mijn vrouw was al in ingestapt.

  Aan de gezichten van de douaniers te zien werd mijn afscheidsgrapje over hun Mechelse herdershond niet erg gesmaakt. Ik zei: “O het is een teefje vandaar dat ze zo goed geld ruikt.”

  De controle net voor het boarden vond ik “strategisch pesterig” gekozen. Je vlucht halen wordt hierdoor wel héél erg spannend. Kunnen die wetsdienaars niet eerder in het inchecktraject hun controletaken uitvoeren om minder brave burgers te klissen?

  • David .H. zegt op

   En zeggen en schrijven dat nu de cryptomunten zo over en weer vliegen electronisch ….,maar cash dat is verdacht …. trouwens bij mij op Schiphol was het een Spanieltje zo een bijna typisch dameshond bij die 2 meter douane aan gate , omdat hij mij bij binnenkomst had gecontroleerd en toen die blanco E.U. formulieren voor aangifte had gezien , (tja als je de regels kent en volgt ben je zowiezo verdacht blijkbaar …) 4 weken later mij opmerkte bij opgaan naar gate terwijl hij tegenovergestede laan liep ….. en ja 15 minute later stond ie voor mijn wachtplaats .aan gate…

   Heb het hier al paar keer vermeld …..de stand Schiphol aankomst is 8 vluchten en en 7 keer controle …….
   die enkele keer van geen controle was anders een heel drukke aankomst van meerder vluchten en maar 2 douane aanwezig , heer en dame douane ….. bekeken elkaar eens en stilletjes weg waren ze …..waarom ….aha leuk ….die andere vlucht was een zgn. Mekka vlucht …allemaal van die boerkas ….. ja dat vinden ze niet leuk ….. lekker beter wat brave westerlingen pesten ….das pas leuk en die ondergaan toch alles lijdzaam …

  • stevenl zegt op

   Ze doen gewoon hun werk, als je meewerkt maakt het dat makkelijker.

   Flauwe, seksistische grapjes helpen echt niet en een uittreksel laten zien waarop 19,900 Euro staat vermeld al helemaal niet.

 7. fernand zegt op

  Misschien wel goed om weten wat gaande is binnen Europa

  Brussel is tegen grenscontroles, maar werpt tegelijkertijd steeds hogere blokkades op voor het verplaatsen van contant geld en andere waardevolle goederen. De EU heeft in alle stilte een verordening uitgevaardigd waarmee de maximum grens van € 10.000,- wordt opgeheven, zogenaamd om de ‘misdaad’ te bestrijden. Dat betekent dat ook een onschuldige vakantieganger die met € 1000,- op zak en een duur horloge om zijn pols zelfs bij de geringste verdenking bij de grens staande kan worden gehouden, en alles in beslag mag worden genomen.
  Theoretisch kan nu volkomen willekeurig een bedrag van slechts € 1000,- worden aangeslagen. Een ondergrens wordt niet meer genoemd. Naast contant geld vallen nu ook goudstukken, zilver of andere waardevolle goederen zoals diamanten of een duur horloge, of een mooie halsketting onder de nieuwe regels. Alles telt mee om aan de grens van € 10.000,- te komen. Is dat het geval, dan bent u alles kwijt.
  Gezien de ervaringen met andere zogenaamde ‘anti witwas’ maatregelen zullen ook mensen met net geen € 1000,- op zak al in de problemen kunnen komen. Alles wat daarvoor nodig is, is een douanier die vindt dat u er ‘crimineel uitziet’, en de indruk heeft dat u misschien de belastingen heeft ontdoken.

  • Fransamsterdam zegt op

   En waar kan ik die verordening vinden?

   • Cornelis zegt op

    Frans, Fernand heeft, héél ver weg, een klok horen luiden, maar heeft de klepel niet kunnen vinden. Het gaat niet om een uitgevaardigde Verordening – die overigens nooit ‘in stilte’ kan worden uitgevaardigd omdat de Lidstaten daarover besluiten in de Raad en in het Europees Parlement – maar om een voorstel. In dat voorstel wordt de 10.000 euro grens gehandhaafd, maar kan er ook actie worden ondernomen bij bedragen onder die grens wanneer er indicaties zijn dat het geld aan criminele activiteiten is gerelateerd.
    Zie o.a. http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-16-4458_en.htm

    • RonnyLatphrao zegt op

     Dat is me al duidelijker.

    • Rob V. zegt op

     Dankjewel Cornelis, daar hebben we wat aan. Een onderbouwde beweringen met bron. Kroegenpraat dat Brussel er op uit is de gewone man te naaien (en even vergeten dat daar dan of dw Nederlandse staat mee akkoord is gegaan in Brussel of wij burgers zelf via het EU parlement) hebben we weinig aan.

     De conclusie is simpel: draag minder dan 10.000 euro op zak (p.p) en je zou geen gedoe moeten ervaren. Ga je met je partner verdeel het geld dan ook gelijkmatig, al was het maar voor het geval jij of je partner wordt bestolen of iets verliest!

     Met een beetje pech slaat de snuffelhond aan of wordt je er willekeurig uitgepikt (de douane is niet achterlijk: als ze alleen mensen met een ‘criminele kop’ eruit filteren zou meneer fotomodel in maatpak wel de illegale dingen regelen). Maar als je geen 10k op zak heb, belastingschuld, boetes/vorderingen open heb staan of andere dingen dan zou je ervaring niet vervelend mogen zijn. Ik heb zelf geen idee, tot nu toe ben ik er nog nooit uitgepikt. Dat is meer geluk of geen pech dan dat het mijn mooie en vriendelijke looks zijn. 555

  • rob zegt op

   Nog nooit ergens gehoord of gelezen dat de 10.000 grens is / wordt opgeheven. Op geen enkele site van welke douane dan ook in Europa staat dit vermeld, wel gewoon de 10.000 regel. Lijkt mij een broodje aap verhaal.

   En een duur horloge om hebben ? Dat mag hoor. Ik, als horlogeliefhebber draag ook normaal gesproken een horloge van 4000 / 5000 euro of duurder. En dan een reserve in mijn handbagage. Wordt soms wel nieuwsgierig bekeken in het bakje dat door de x-ray gaat maar er is nog nooit wat van gezegd , hooguit wat voor merk het is,

   • Dries zegt op

    De officiële regel is nog steeds 10.000 € cash (samen met reischeques en waardepapieren).

  • RonnyLatphrao zegt op

   Daar zou ik ook wel eens wat meer over willen lezen. Iets officeels dan.

   Hopelijk wordt het ticket ook niet in rekening gebracht, of alvast gans business class zit achter de tralies nog voor vertrek. Of wordt dit nu al aanzien als de crimeclass door de douane, gezien de prijs van hun ticket 😉

   • Cornelis zegt op

    Ronny, via onderstaande link kom je bij de officiële tekst van het in behandeling zijnde voorstel, en de toellichtende teksten plus een ‘impact assessment’: https://ec.europa.eu/taxation_customs/individuals/cash-controls/cash-controls-new-proposal_en

  • Fransamsterdam zegt op

   De echte criminelen zoeken al lang andere wegen vermoed ik (hoe is het toch met de bitcoin?), en men zou bij de handhaving de doelstelling van de regelgeving in het achterhoofd moeten houden. Het gaat om de bestrijding van witwassen, financiering van terroristische organisaties en ‘criminele gelden in het algemeen’, zeg maar. Als een echtpaar dan met 19.000 euro wil vertrekken maar de man al het geld bij zich heeft, zou men de vrijheid moeten hebben van het ‘zero-tolerance’ beleid af te mogen wijken. Het verhaal van de letter en de geest. Maar dan heb je zelfdenkende uitvoerende ambtenaren nodig, en die zijn dun gezaaid.

   • Pieter zegt op

    Tja, was al lang aan het twijfelen maar denk dat ik de stap naar de bitcoin ook maar eens moet gaan maken.
    Nee, nee, heb niks te verbergen maar het is wat Ronny L. aanhaalt, indien je een business class ticket in bezit hebt, zou het inmiddels mogelijk zijn dat je het ticket reeds moet verantwoorden.
    bBlij dat ik dat land lang geleden heb verlaten.

    • Cornelis zegt op

     Wanneer je serieus denkt dat zelfs al het hebben van een businessclassticket al tot het afleggen van verantwoording kan leiden heb je de doelstellingen en de strekking van de ‘cash control’ wetgeving niet begrepen. Lees ze nog maar eens na in de links die ik eerder al gaf.

    • Jas zegt op

     Gelijk heb je Pieter. Ook mijn vrouw werd in haar tieten geknepen (en niet een keer !!) door een lesbische douaneuse. Ze kon er maar niet vanaf blijven. In een apart kamertje natuurlijk. Van de ongeveer 50 vluchten vice versa die zij in haar leven naar Azie heeft genomen was dat de eerste en meteen de laatste vanuit Nederland (Schiphol). Op een vlucht van 14000 km en 24 uur onderweg zijn (enkele reis) maakt de EXTRA tijd en afstand om naar een buitenlands vliegveld te rijden ook niet veel meer uit. En vaak nog goedkoper als je vanuit Nederland boekt in Belgie of Duitsland.

     • Cornelis zegt op

      Sorry Jas, maar bij het waarheidsgehalte van dit soort verhalen zet ik héle grote vraagtekens. Bovendien betrek je Pieter erbij die het helemaal niet over zijn vrouw heeft, door te schrijven: ‘ook mijn vrouw’ etc. ……….

     • Dries zegt op

      555… Daarom vertrekken wij nooit op Schiphol. Mijn vrienden klagen ook over de luchthaven van Schiphol.
      Beter is inderdaad vanaf Brussel te vertrekken!

 8. Jas zegt op

  Even reageren op dat geval van dat echpaar dat 19900 euro bij zich had, en dat geld de man op zak had. Uit oog van diefstal vind ik het niet echt slim. Onze “truc” is onze cash net over zoveel mogelijke plaatsen te verdelen. Voor als ….
  Er is mij nooit iets overkomen ook niet in Azie zelf (10 x naar Azie). BEHALVE het eerste maal (ik had ook nog nooit gevlogen, was 50 plus toen) en in Dubai hadden wij een hotel genomen en een dag daar rondgekeken. Bij inchecken voor het tweede deel van de vlucht waren wij door het gehele gedoe toen een man in heel sjiek kostuum met 2 geüniformeerden mij aan het zoeken was. Hij riep ook mijn naam. Bleek ik had mijn omhangbuidel met 1600 euro zakgeld door de stress laten liggen.
  Ik wilde de man 50 euro geven uit dank maar dat werd pertinenent geweigerd. Wij waren wat laat en hij liep snel voor ons uit naar de slurf en sprak in het arabisch dat ze nog even moesten wachten. Toen we dan daar aankwamen kregen mijn vrouw en ik een upgrade naar bussiness. Had ie ook nog geregeld.
  Lekker de hele reis (10 uren) hapjes gegeten en lang uit gelegen.
  Ik vermoed het was een sjeik of zo.
  Maar Thailand ben ik nooit geweest, altijd de Filipijnen. Ben op dit forum op zoek naar een vergelijking van de Filipijnen ( Manila bijna 5 jaar) met Thailand.

 9. Jas zegt op

  Neem dus nooit veel cash meer mee, maar doe gewoon pinnen in Azie. Okay, dat kost iets maar daarvoor loop ik geen risico. Als je ooit een keer je geld gestolen of verloren nhebt, daar zou je je hele leven lang de pinkosten van kunnen betalen. Neem dus ook geen 3000 euro of zo mee. gewoon 200 en de rest pinnen als ik geld nodig heb. Ik neem dan het maximale bedrag dat ik kan meenemen voor een bepaalde som aan kosten. Of een meervoud ervan dus bv 2 x 200 euro als dat het maximum per transactie is. En de credit card gebruik ik daar waar het kan.

  • Fransamsterdam zegt op

   Als je maar 200 euro aan cash bij je hebt kunnen ze je zonder pardon terugsturen. Goed advies….

   • Dries zegt op

    Dat klopt, waarom maar 200 € cash bijhebben als je vertrekt.
    Bij terugkomst is 200 € logischer. Pinnen komt duurder uit + slechte wisselkoers.
    En als je pint staat ook alles geregistreerd.
    Ik neem wel 2.000 tot 3.000 € mee bij vertrek, maar nooit meer dan 10.000 € (of verdelen met je partner).

    Ter info: In Brussels Airport is de aangifte bij de Douane aan de vertrekhal (3de verdieping) bij kantoor Tax Refund van de Douane. Buiten de openingsuren van dit kantoor melden in het bureau van de Douane in de aankomsthal (2de verdieping).

    Ik lees ook iets over specifieke voorwerpen bijhebben: de waarde in Brussels Airport is 430 € aan gekochte spullen (uitgezonderd gebruiksgoederen = spullen noodzakelijk voor dagelijks gebruik). Dus als je een nieuw duur cadeau (> 430 €) binnenbrengt zou je het in principe ook spontaan moeten aangeven. Verder is voor tabak 1 farde en sterke alcohol 1 fles toegelaten.
    Indien je twijfelt, altijd eens navragen bij de Douane (rode zone) voordat je de groene zone betreedt. Er zijn ook informatiebrochures van de Douane aanwezig aan de bagage-belts over wat je al dan niet mag bijhebben en de eventuele hoeveelheden.

    In Brussels Airport kan je bij terugkeer ook spontaan nog je geld aangeven als je meer dan 10.000 € cash meehebt. Cash-document bijhebben als je van plan bent om te reizen met grote som cash is altijd handig.

    Dries

    Dries

 10. Dries zegt op

  Sorry, effen de link vergeten van de Belgische Douane ivm reizen:

  https://financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/particulieren/reizen

  Je kan ook op de link klikken voor de PDF-brochure. Brochure is 20 pagina’s en alles staat er duidelijk in vermeld.
  Let ook op met zeldzame dier- en plantensoorten: illegaal iets invoeren met inbreuk op CITES komt voor de rechtbank en boetes starten vanaf 20.000 €.

  https://financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/particulieren/reizen/vervoer-van-liquide-middelen-cash

  https://financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/particulieren/reizen/vrijstellingen/ik-kom-terug-uit-een-niet-europese-lidstaat

  Hopelijk zijn jullie iets met de bovenstaande links…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website